Македонска берза

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Незнам зошто не ти е јасно кој продава ОХБ, истово прашање го поставуваше и пред 4-5 месеци кога се објави превземањево а луѓе продава на 6100 иако 6300 беше загарантирана цена за превземање.
Некој продаде пред 4-5 месеци и влезе на дуго место и оствари 30% капитален раст на пример влез во АЛК, ГРНТ ....
Би требало да е поприлично јасно 30% > 3%
Јас знам само еден кој продаде ОХБ и тоа со загуба и префрли во Макпетрол и ќари 20+% . . .
Друг ниеден... И за него секоја чест, капа му симнувам . . .
Незнам скоро ниеден што напишал дека Алкалоид е ефтин и дека ќе ќари 30% за 5 месеци...
После битка сите се генерали . . .
А зошто никој не пишал дека излегол од ОХБ и влегол во Алкалоид, па да му симнеме капа???
Зошто тој некој не би купил МТУР, Фершпед, Жито Лукс, Бетон . . . . или баш купил Алкалоид . . .????
3% месечно е одлична заработка, тоа 36% годишно . . . Ако знае некој каде има да се земат сигурни 3% за еден месец одма да ставам . . .
И на крај глуп ли е тој што купува ОХБ на 6100, а не си купил Алкалоид и да ќари 30% . . . .
Затоа е фер јавно да се соопшти кој што купува за да можеме да му честитаме . . . вака све останува само теорија . . . Јас секогаш пишувам што сум купил/продал да не излезе дека само солам памет и навлекувам народ . . .
Јас прашав за овие што завчера продаваа, а не за оние пред 5 месеци . . .????
п.с.
А што ако Шпаркасе ја подигне цената во понудата ;););)....

И ако може некој да посочи сега некоја акција на МСЕ што ќе направи 30% до пролет или 50% до пролет 2021 ... да не испадне после влегол во Алкалоид ќарил 30% за месец дена ...????

Јас влегов во Societe Generale пред 2 месеци пишав . . . па може да рачунаме . . .

Последно уредено:
Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
До крајот на годината „ГА-МА“ и „МЕР“ ќе се спојат, се очекува забрзување на гасификацијата

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
Јас знам само еден кој продаде ОХБ и тоа со загуба и префрли во Макпетрол и ќари 20+% . . .
Друг ниеден... И за него секоја чест, капа му симнувам . . .
Незнам скоро ниеден што напишал дека Алкалоид е ефтин и дека ќе ќари 30% за 5 месеци...
После битка сите се генерали . . .
А зошто никој не пишал дека излегол од ОХБ и влегол во Алкалоид, па да му симнеме капа???
Зошто тој некој не би купил МТУР, Фершпед, Жито Лукс, Бетон . . . . или баш купил Алкалоид . . .????
3% месечно е одлична заработка, тоа 36% годишно . . . Ако знае некој каде има да се земат сигурни 3% за еден месец одма да ставам . . .
И на крај глуп ли е тој што купува ОХБ на 6100, а не си купил Алкалоид и да ќари 30% . . . .
Затоа е фер јавно да се соопшти кој што купува за да можеме да му честитаме . . . вака све останува само теорија . . . Јас секогаш пишувам што сум купил/продал да не излезе дека само солам памет и навлекувам народ . . .
Јас прашав за овие што завчера продаваа, а не за оние пред 5 месеци . . .????
п.с.
А што ако Шпаркасе ја подигне цената во понудата ;););)....

И ако може некој да посочи сега некоја акција на МСЕ што ќе направи 30% до пролет или 50% до пролет 2021 ... да не испадне после влегол во Алкалоид ќарил 30% за месец дена ...????

Јас влегов во Societe Generale пред 2 месеци пишав . . . па може да рачунаме . . .
Не беше поентата на муабетот дали ти знаеш некој што го направил тоа или не, туку зашто продаваат ОХБ на таа цена.
Секој што не очекува раст на ОХБ после превземањето ќе ја продаде макар и 3% пониско, затоа што за месец дена може влезот на друго место да го кошта повеќе од тие 3% што ќе ги ќари чекајќи го превземањето (еве ти чекаш веќе 5 месеци за тие 3% ако не се лажам).

Ти праша за тие завчера да, ама пред 5 месеци ако не се лажам праша и за тие тогаш што продаваа и еве после 5 месеци одговорот е дека акцијата тапка во место 5 месеци, а скоро се останато има направено минимум 10%, некој дури и повеќе.

Еве јас ќе пробам да посочам една акција што ќе направи 30% до наредно лето и 50% до пролет 2021 (ГРАНИТ).
Посочи и ти една за да биде фер. :)

"И на крај глуп ли е тој што купува ОХБ на 6100, а не си купил Алкалоид и да ќари 30% . . . . "
Не би рекол дека се глупи, ама од денешна гледна точка тие што купуваа на 6100 пред 5 месеци дефинитивно направиле погрешен потег

Последно уредено:
Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Ти праша за тие завчера да, ама пред 5 месеци ако не се лажам праша и за тие тогаш што продаваа и еве после 5 месеци одговорот е дека акцијата тапка во место 5 месеци, а скоро се останато има направено минимум 10%, некој дури и повеќе.

Еве јас ќе пробам да посочам една акција што ќе направи 30% до наредно лето и 50% до пролет 2021 (ГРАНИТ).

"И на крај глуп ли е тој што купува ОХБ на 6100, а не си купил Алкалоид и да ќари 30% . . . . "
Не би рекол дека се глупи, ама од денешна гледна точка тие што купуваа на 6100 пред 5 месеци дефинитивно направиле погрешен потег
Мислам дека се лажеш . . .
ОХБ јас ја купував на 6200, 6100, 6050 денари пред неколку месеци, не ја препорачував и не се сеќавам дека нешто сум прашувал . . . . Може ли линк од мој пост ???

Societe Generale е акцијата на која се кладам, ја кажав пред 2 месеци . . .

Член од
20 април 2009
Мислења
123
Поени од реакции
67
До крајот на годината „ГА-МА“ и „МЕР“ ќе се спојат, се очекува забрзување на гасификацијата

Parite od Gama ke bide super inekcija za MPT.. iako e ednokratno ali ke bide mnogu slatko...

Najvekje mi e za zgolemenata marza kako marketinski loso ja pretstavija namesto nalovot da bide "Trgovcite dobija 50%zgolemena marza" naslovot bese "Izvisija trgovcite za nafta so marzata" u smisol ne go dobile toa sto go barale :) od 3.2den baraa 6 den marza od litar a dobija 4.6den .. trgovska fora .. a posle toa skokale od radost i so 50%zgolemuvanje .a sto znaci toa deka so isti resursi nekoj da ti zgolemi 50% marza i 50% za transport za mene e daleku pogolema pridobivka za MPT ..

Moja prognoza MPT za brzo preku 80000...

Za KMB ne se kerijate nisto slucajno ne pravi prviot na KMB.. Eurostandard ke se pokaze kako super investicija za ic pari..dogovorot so postite i ogromniot broj penzioneri nasledeni od Postenska vredat zlato.. Baska i so zgradite ima igranka ali toa u druga prilika :))
Plus mozno e avansna dividenda da dade sto ke bide odlicen poteg za akcijata..

Granit spored mene e dosta eftina ali strancite tamu seuste prodavaat .. nemaat use mnogu, koga ge se iscistat mislam deka odi 20% gore komotno.. rabota imaat dosta vo najava se nekolku mega proekti.. pa ke vidime!!

Kmb isto ima perspektiva

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
Опа Охридска 6260 денари денес . . . Јас си ги купив на 6200 денари пред некој ден :) . . . Пари ќе се направам :D:D:D:D.
Интересна работа . . . .
Охридска банка почна да се тргува над понудата на Шпаркасе, а Стопанска банка со брилијантни резултати никој не ја купува на 1200 денари, има понуда боли глава но побарувачка НУЛА :D:D:D.
Можеби некој експерт-сеирџија има објаснување ????

p.s.
Акциите од ОХБ што ги купив пред некој ден на 6200 почнаа да заработуваат, а гледам дека наскоро ќе бидат 6400 денари, 100 денари над понудата :D:D:D. Некој е луд тука??
Бране, што бидна со секси литератирата, ја дистрибуира ли секаде . . . не се палат луѓе нешто :D:D???

Околу економскиот раст на Северна од 2,7% не би дискутирал . . . Последни во Југоисточна Европа... Ама само што не им тргнало на оние гревчиња од министри...
А гледам комуњариве на форумов кладби губат, а дали ги исплаќаат ???
Еве ги постовите 24 Април 2019 или точно 5 месеци и некој ден до денес.
Си купувал на 6200 значи моментално во загуба а ако продадеш на 6300 нареден месец нецели 2% заработка.
И сега повторно промовираш колку е лесно да се направи 3% за еден месец (36% за една година) на истата акција а фактички си направил 3% за 6 месеци во најдобар случај ако не се завлече ова плус уште некој месец до продажбата.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Еве ги постовите 24 Април 2019 или точно 5 месеци и некој ден до денес.
Си купувал на 6200 значи моментално во загуба а ако продадеш на 6300 нареден месец нецели 2% заработка.
И сега повторно промовираш колку е лесно да се направи 3% за еден месец (36% за една година) на истата акција а фактички си направил 3% за 6 месеци во најдобар случај ако не се завлече ова плус уште некој месец до продажбата.

Мислам дека се лажеш . . .
ОХБ јас ја купував на 6200, 6100, 6050 денари пред неколку месеци, не ја препорачував и не се сеќавам дека нешто сум прашувал . . . . Може ли линк од мој пост ???

Societe Generale е акцијата на која се кладам, ја кажав пред 2 месеци . . .
Па не си морал да губиш време во пребарување . . .
Па јас Ти пишав на колку сум купувал и кога во претходниот пост :D :D ...
Јас мислам дека проблемот беше дека сум прашувал зошто некој продава пред 5 месеци кога има загарантирани 3% . . .???? А тоа го нема во моите постови . . . Максимализирање на добивката секогаш било моја филозофија....

И целава дискусија е во фазонот "После битка сите се генерали" . . . Ама еве ќе го памтам Гранит, па уште да пишеш дали и кога си купил . . . . и нека покаже времето ;);) . . .

п.с.
Охридска е моја омилена акција која многу ми има дадено . . .
Имам купувано на 950 денари продавано и на 6800 денари (све ова е документирано), па купувано на 6500, 6400, 6200, 6100, 6050 така да ми дала повеќе од доволно . . . па и да ме поебе малку на крај од врската не и се лутам . . . . . . Све ќе врати Societe Generale ;);) . . .

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Не беше поентата на муабетот дали ти знаеш некој што го направил тоа или не, туку зашто продаваат ОХБ на таа цена.
Секој што не очекува раст на ОХБ после превземањето ќе ја продаде макар и 3% пониско, затоа што за месец дена може влезот на друго место да го кошта повеќе од тие 3% што ќе ги ќари чекајќи го превземањето (еве ти чекаш веќе 5 месеци за тие 3% ако не се лажам).

Јас мислам дека Гранит 30% ќе направи до рана пролет најкасно. :)
Автоматски споено мислење:

Јас искрено да ви кажам не ми паѓа на памет да инвестирам во банкарски сектор, посебно не во Европа, ама вие си знаете јас да ви кажам :) јас не би инвестирал дополнително во банкарскиот сектор ни во Македонија иако прави рекордни добивки. Моите фаворити кбм. Алк, мпт и гранит газат. Кој сака и има време нека бара мала проверува на форумов што сум пишувал и кога сум пишувал. Ако сака и приватни пораки нека отвори се е јасно.

Ова е анонимен форум нема потреба од его, секој згрешил или ќе згреши. Сум згрешил со тплф сум пишувал и за тоа... Но тоа е една од 6-7 останатите се повеќе од успешни.

Последно уредено:
Член од
30 април 2018
Мислења
258
Поени од реакции
510
Во 2018 година Гранит пораснал позитивна НУЛА, а Бетон паднал 12% ! ! !
И во 2017 и во 2018 нивните приходи паѓаат, а тоа се должи на лошото менаџирање со капиталните инвестиции од страна на владата... Реализацијата на капиталните инвестиции е помалку од 50% најмалку откако јас следам економија . . .

https://kurir.mk/makedonija/ekonomija/kapitalnite-investicii-na-mizerni-46-vetenite-bolnici-uchilishta-i-gradinki-ostanaa-samo-vetuvanja-na-hartija/

Гарант пак е крив ланскиот снег кој не падна, а не се криви министрите . . .
Старите проекти демек не чинеле, а нови никако да направат . . . Две години нема никаков нов голем градежен проект.
Ни нов клинички центар, ни гасовод, ни автопати нови (посебно мислам на СК - Блаце), ни тунел под Кале . . . .
Се што моментално се гради низ Македонија е подготвено од стиропор владата . . . .
Додека дојде животот во МКД јас ќе си играм само банки, за нив секогаш има живот :) . . .
Мизерија. Единствена ставка кај што буџетот е во план е делот каматни плаќања.

Ич не сум оптимист за 2019та. Ниту за економијата ниту за берзата. Затоа и бегам во безбедни акции како ТЕЛ. ГРНТ? Трпението ми е при крај. Многу ќе е битен Кв 4 и особено дивидендната политика за собрание.

Очекувам мала еуфорија по евентуалниот влез во НАТО, а потоа постепено лизгање надоле. Кулминација ќе биде во последниот квартал кога многу инвести ќе сакаат да ја земат капиталната без данок. Затоа, препорачувам продажба на секој пик во првото полугодие
Со првиот дел од постот на Боле се слагам 100%, ама баш поради тоа, јас мислам дека баш сега е време да се влезе во Гранит. Полошо од ова Гранит не може да биде, затоа и пред Нова Година јас си купив ГРНТ.
Jas koga kazav na pocetok na godina deka si kupiv GRNT del od avtoritetite na forumov me napravija budala

Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
Јас мислам дека Гранит 30% ќе направи до рана пролет најкасно. :)
Автоматски споено мислење:

Јас искрено да ви кажам не ми паѓа на памет да инвестирам во банкарски сектор, посебно не во Европа, ама вие си знаете јас да ви кажам :) јас не би инвестирал дополнително во банкарскиот сектор ни во Македонија иако прави рекордни добивки. Моите фаворити кбм. Алк, мпт и гранит газат. Кој сака и има време нека бара мала проверува на форумов што сум пишувал и кога сум пишувал. Ако сака и приватни пораки нека отвори се е јасно.

Ова е анонимен форум нема потреба од его, секој згрешил или ќе згреши. Сум згрешил со тплф сум пишувал и за тоа... Но тоа е една од 6-7 останатите се повеќе од успешни.
Vrz osnova na sto gi temelite prognozite za tolkav rast na Granit?Tenderot za klinicki ocigledno ne gi ispolnuva uslovite....Nekako bas i mi nema logika da kupuvam firma so P/E 32 i div.prinosod 3% koga imam TNB so mnogu podobri parametri.Ako moze neka mi objasni nekoj ve molam.

Член од
30 април 2018
Мислења
258
Поени од реакции
510
Vrz osnova na sto gi temelite prognozite za tolkav rast na Granit?Tenderot za klinicki ocigledno ne gi ispolnuva uslovite....Nekako bas i mi nema logika da kupuvam firma so P/E 32 i div.prinosod 3% koga imam TNB so mnogu podobri parametri.Ako moze neka mi objasni nekoj ve molam.
Zatoa sto P/E od 32 e poradi mizernata dobivka vo 2018, sto mnogu tesko deka ke povtori slednite 2-3 godini t.e. ocekuvam mnogu pogolemi dobivki.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Zatoa sto P/E od 32 e poradi mizernata dobivka vo 2018, sto mnogu tesko deka ke povtori slednite 2-3 godini t.e. ocekuvam mnogu pogolemi dobivki.
Како беше она шта се баби снило? Камо среќа твојов оптимизам да го делат и менаџерите на ГРНТ. Ама еве што предвиделе тие во бизнис планот

Минимален раст на приходи и добивка. А дивидендата? Непроменета во следните 5 години.

И сега ти објасни ми мене, а што е тоа што ќе ја бутка цената нагоре?

Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
Tokmu toa i jas se prasuvam-"Sto e toa sto go ocekuvate za da akcijata porasne za30% do rana prolet?

Kajgana Shop

На врв Bottom