Македонска берза

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Neka bide po vase ama i po vase bese deka nema dividenda na 428 denari :)
Ednostavno e nema ponuda ni 1000 akcii do 6000 denari a psihologija e strasna rabota pa kaj i da e doaga presek prv kvartal ne e valjda zagubar :)
Pominale poveke od 50% akcii za edna godina se strga obracot a normalno e i cenata da ide gore !!!

Za TNB ne da e sigurno za 1500 denari dividenda tuku e prasanje dali bruto ili neto kw bide ;)[DOUBLEPOST=1552393572][/DOUBLEPOST]Nego blokchevo na ALK 33miliona mi se poklapa so drzavnata pomos da ne ima nekoj komentar ?

Последно уредено:
Член од
19 февруари 2016
Мислења
419
Поени од реакции
85
како можам да купам акција од Х-компанија. Дали јас како физичко лици можам да купам акција или мора преку некој, нешто, и каков е начинот за купување на акција, дека се купува, дека се плаќа за таа трансакција........??

Ви благодарам за помошта

Член од
23 февруари 2019
Мислења
309
Поени од реакции
312
како можам да купам акција од Х-компанија. Дали јас како физичко лици можам да купам акција или мора преку некој, нешто, и каков е начинот за купување на акција, дека се купува, дека се плаќа за таа трансакција........??

Ви благодарам за помошта
Трансакциите се вршат преку брокер. Даваш налог на брокерот и уплаќаш на негова сметка. За услугата брокерот ти наплаќа провизија.

Член од
2 октомври 2017
Мислења
168
Поени од реакции
210
Не бе немаш ти намера да подгреваш нереални очекувања, но си пишиш цени на кои би сакал да излезеш.
Класичен dividend trap.
Ма каков бре dividend trap?!
Логичково расудување не ти е баш логично. Од две претпоставки извлече ФАКТ како заклучок?!
И немој мене да ми ја импутираш својата макијавелистичко - берзанско - форумска стратегија за тргување на берза.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.584
Поени од реакции
16.787
Ако си вложил во последните 5 години било каде на берза ке си имал многу повеке не само во алкалоид, бидејки индексот растел и компаниите. Некои дури порасна 2 или 3 пати повеке од алк.

1. Што се однесува до диведендата на алкалоид таа има поврат од 3.2 % откако ке платиш данок нето. Така да далеку е твоето 4% дури ни бруто не е толку.
2. Стапката на инфлација од НБРМ е 2% . Значи твоите 3.2 % веке се претвараат во 1.2% реален поврат. Толку те чини брокерска провизија со берзански трошоци да влезеш во Алкалоид во еден правец. Така да веке си под вода кога ке излезеш.
3. Толку од професионално менаџинарање на 300 илјади евра.
4. Единствен кој има кјар во алкалоид е менаџментот и сопствениците на фирмите кои го снабдуваат со ресурсни материјали тоа се пак истите.
овие работи слабо ги земаат во обзир фондовите, после пропаѓаат и втор и трет столб....а реалната инфлацијата , рак рана на денешните светски економии никој не ја гледа...

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Интересна работа . . . .
Охридска банка почна да се тргува над понудата на Шпаркасе, а Стопанска банка со брилијантни резултати никој не ја купува на 1200 денари, има понуда боли глава но побарувачка НУЛА :D:D:D.
Можеби некој експерт-сеирџија има објаснување ????

p.s.
Акциите од ОХБ што ги купив пред некој ден на 6200 почнаа да заработуваат, а гледам дека наскоро ќе бидат 6400 денари, 100 денари над понудата :D:D:D. Некој е луд тука??
Бране, што бидна со секси литератирата, ја дистрибуира ли секаде . . . не се палат луѓе нешто :D:D???

Околу економскиот раст на Северна од 2,7% не би дискутирал . . . Последни во Југоисточна Европа... Ама само што не им тргнало на оние гревчиња од министри...
А гледам комуњариве на форумов кладби губат, а дали ги исплаќаат ???

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Нема дивиденд трап кај ТНБ

Дивиденд трап е неодржливо делење дивиденди, пример повеќе од што се заработи, како кај МПТ или РЕПЛ, или ако се делат акумулирани добивки, како што имавме ситуации со ТЕЛ УСЈЕ и ФАКМ.

Кај ТНБ се дели 60-70% од добивка, дел се реинвестира и се зголемува капиталот, кој во иднина ќе генерира раст на добивка и поголема дивиденда...пример на одржлив развој

Член од
19 декември 2018
Мислења
43
Поени од реакции
49
Heh, gledajući što i tko piše, mogu samo da zaključim, "kako svaki cigo svoga konja hvali..." :)

Imate jedan od najskupljih telekoma na Balkanu. Samo za usporedbu, EV/Ebitda mu je oko 7. HT u Hrvatskoj trenutno ima isti pokazatelj, 3,08, a Crnogorski Telekom oko 2,5.

Sve tri firme su posredno ili neposredno u vlasništvu Deutsche Telekoma. Ja bih više volio da vidim HT na 300 ili više HRK ili TECG na 4 ili 5 eura, nego Tel na 150 ili 200, no činjenica jest da TEL uopće nije jeftin, usprkos dividendi. Jer sva tri telekoma je isplaćuju. Čak ju je HT nedavno i povećao.

Ima dosta da se tako izrazim, "nelogičnosti" na vašoj berzi, zato treba biti oprezan i gledati na vrijednost i vrednovanje iz malo šire perspektive.

Za početak imate pivovaru koja se trguje značajno ispod book-a, isplaćuje sasvim pristojnu dividendu i još uvijek, iako je lokalna, ostvaruje rast prihoda. Nažalost, jako je nelikvidna. Ako se dobro sjećam, Skopska koja drži pola do 2/3 lokalnog tržišta (sa Colom) preuzeta je za skoro 200 milijuna eura, a PPIV koji drži cca 20-25% trguje se na 27-28 milijuna eura.

Pa recimo TNB. Tko bi pametan kupovao TNB, ako može kupiti majku, NLB je čak i relativno jeftinija na P/B 0,8-0,9, a TNB je na P/B 1,1. itd. itd. S time da obje banke i majka i kćer, ciljaju otprilike sličan udjel ostvarene neto dobiti za isplatu dividende u dugom roku - 0,7.

https://www.nlb.si/financial-reports/presentation-3q-2018.pdf

Последно уредено:
Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Heh, gledajući što i tko piše, mogu samo da zaključim, "kako svaki cigo svoga konja hvali..." :)

Imate jedan od najskupljih telekoma na Balkanu. Samo za usporedbu, EV/Ebitda mu je oko 7. HT u Hrvatskoj trenutno ima isti pokazatelj, 3,08, a Crnogorski Telekom oko 2,5.

Sve tri firme su posredno ili neposredno u vlasništvu Deutsche Telekoma. Ja bih više volio da vidim HT na 300 ili više HRK ili TECG na 4 ili 5 eura, nego Tel na 150 ili 200, no činjenica jest da TEL uopće nije jeftin, usprkos dividendi. Jer sva tri telekoma je isplaćuju. Čak ju je HT nedavno i povećao.

Ima dosta da se tako izrazim, "nelogičnosti" na vašoj berzi, zato treba biti oprezan i gledati na vrijednost i vrednovanje iz malo šire perspektive.

Za početak imate pivovaru koja se trguje značajno ispod book-a, isplaćuje sasvim pristojnu dividendu i još uvijek, iako je lokalna, ostvaruje rast prihoda. Nažalost, jako je nelikvidna. Ako se dobro sjećam, Skopska koja drži pola do 2/3 lokalnog tržišta (sa Colom) preuzeta je za skoro 200 milijuna eura, a PPIV koji drži cca 20-25% trguje se na 27-28 milijuna eura.

Pa recimo TNB. Tko bi pametan kupovao TNB, ako može kupiti majku, NLB je čak i relativno jeftinija na P/B 0,8-0,9, a TNB je na P/B 1,1. itd. itd. S time da obje banke i majka i kćer, ciljaju otprilike sličan udjel ostvarene neto dobiti za isplatu dividende u dugom roku - 0,7.

https://www.nlb.si/financial-reports/presentation-3q-2018.pdf
Sve na mse ne valja ili je skupo, osim ppiv, gde ti vidish potencijal... za izlaz, da prodash tvoih 5-10 dionice koi su ti ostatak iz daleke 2007me... fino... :cool:

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Нема дивиденд трап кај ТНБ

Дивиденд трап е неодржливо делење дивиденди, пример повеќе од што се заработи, како кај МПТ или РЕПЛ, или ако се делат акумулирани добивки, како што имавме ситуации со ТЕЛ УСЈЕ и ФАКМ.

Кај ТНБ се дели 60-70% од добивка, дел се реинвестира и се зголемува капиталот, кој во иднина ќе генерира раст на добивка и поголема дивиденда...пример на одржлив развој
Дивиденд трап можеш да имаш и кога 50-60 % од добивката ја распределуваш за дивиденда доколку добивката ти е висока заради ххх причини и е неодржлива во следните години

Член од
19 декември 2018
Мислења
43
Поени од реакции
49
Sve na mse ne valja ili je skupo, osim ppiv, gde ti vidish potencijal... za izlaz, da prodash tvoih 5-10 dionice koi su ti ostatak iz daleke 2007me... fino... :cool:
Ja ti imam “malo vise PPIV” od 10 komada i ne namjeravam ih prodavati. Nažalost, tek od 2011. odnosno 2012. Ja samo tvrdim da PPIV vrijedi mnogo vise od trenutne cijene, a to mogu i dokazati.

Imao sam ja i banaka, najviše STB, i dosta OHB no sve sam prodao jer smatram da ako i kada su banke prisiljene na prodaju, ne možeš postići očekivanu cijenu. KMB nisam kupovao jer je to ortačka banka koja nikad neće moći biti profitabilna poput STB ili TNB, a i zato jer postoji fama da ona nije preuzeta. Preuzeta je, od ortaka iznutra, a to je kombinacija koju ne volim i koja ne daje tako dobre rezulatate kao kod banaka koje su dio nekog većeg sustava i imaju plan i kriterije za plan.

Uglavnom, makedonske dionice u odnosu na regiju nisu vise jako povoljne, a one koje jesu, tipa PKB ili PPIV su nelikvidne. Kod Pkb je problem većinskog vlasnika koji ne poštuje manjinske dioničare.

Simpaticno mi je kako neki pojedinci vrlo selektivno ističu neke kriterije koji bi mogli ići u korist podcijenjenosti, a ostale vješto sakrivaju. To radi i cigo kad hvali svog konja.... :) Ipak, treba biti korektan i objektivno vrednovati investicije. To ne znaci da ću ja ili netko drugi biti u pravu, samo ću ukazati na prednosti i nedostatke, a publika će sama procijeniti tko je u pravu i sama donijeti sud treba li, ili ne treba nešto kupovati ili prodavati.

I hvala ti na dobrodošlici na forumu. I drugi puta...

Последно уредено:
Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Ja ti imam “malo vise PPIV” od 10 komada i ne namjeravam ih prodavati. Nažalost, tek od 2011. odnosno 2012. Ja samo tvrdim da PPIV vrijedi mnogo vise od trenutne cijene, a to mogu i dokazati.

Imao sam ja i banaka, najviše STB, i dosta OHB no sve sam prodao jer smatram da ako i kada su banke prisiljene na prodaju, ne možeš postići očekivanu cijenu. KMB nisam kupovao jer je to ortačka banka koja nikad neće moći biti profitabilna poput STB ili TNB, a i zato jer postoji fama da ona nije preuzeta. Preuzeta je, od ortaka iznutra, a to je kombinacija koju ne volim i koja ne daje tako dobre rezulatate kao kod banaka koje su dio nekog većeg sustava i imaju plan i kriterije za plan.

Uglavnom, makedonske dionice u odnosu na regiju nisu vise jako povoljne, a one koje jesu, tipa PKB ili PPIV su nelikvidne. Kod Pkb je problem većinskog vlasnika koji ne poštuje manjinske dioničare.

Simpaticno mi je kako neki pojedinci vrlo selektivno ističu neke kriterije koji bi mogli ići u korist podcijenjenosti, a ostale vješto sakrivaju. To radi i cigo kad hvali svog konja.... :) Ipak, treba biti korektan i objektivno vrednovati investicije. To ne znaci da ću ja ili netko drugi biti u pravu, samo ću ukazati na prednosti i nedostatke, a publika će sama procijeniti tko je u pravu i sama donijeti sud treba li, ili ne treba nešto kupovati ili prodavati.

I hvala ti na dobrodošlici na forumu. I drugi puta...
Dobro dosao, ali vidim da ti nije prvi post, tako da ni si nov...

Ok, ovo je vec konstruktivan post... I manje vishe slazem se...

Ppiv je dobra prica I slazem se da vrijedi za ovu cenu... ja sam prodao sve.na 32-33.000 jer u taj momenat sam kupovao stb I tete I ispao je prava odluka.

Член од
19 декември 2018
Мислења
43
Поени од реакции
49
Ovo je moj treći post (koji upravo pišem)... nisam ja došao ovdje bilo sto promicati, al ću ukazati na odredjene nelogičnosti. Naravno, da se PPIV ne može usporedjivati sa najvećim svjetskim pivovarama, ali je tesko pronaći sličnu regionalnu pivovaru i punionicu sokova osim Skopske pivare koja ne objavljuje javno svoje poslovne rezultate. Doduše, iz nekih brojeva koji dospiju do javnosti, ti rezultati se mogu barem djelomično rekonstruirati.

PPIV će za prošlu godinu pokazati vjerojatno nesto slabiji neto rezultat nego u 2017. zbog porasta troškova poslovanja i inputa, no Ebitda bi trebala biti na razini od cca 5 milijuna eura. Obzirom da PPIV drži i dalje najmanje 10 milijuna eura gotovine i depozita (i to nakon 3,5 milijuna eura investicije u novi distributivni centar u Idrizovo) znaci da mu je EV ili Enterprise value oko 17-18 milijuna eura. EV se računa kao mktcap (umnožak broja dionica i trzisne cijene) + dugovi - Cash i depoziti (near Cash). To trenutno daje omjer EV/Ebitda od cca 3 ili 3,5. EV / Ebitda namjerno koristim jer je to češća mjera za vrednovanje u FMCG sektoru i zato sto ukljucuje iznos amortizacije imovine i njezine deprecijacije. A to je ono sto menadžment odnosno vlasnici PPIV koriste prilikom nabavke nove imovine i ulaganja, ubrzano je amortiziraju (unutar zakonom raspoloživih i dopuštenih mogućnosti). Zato je njihova neto dobit (relativno) manja, jer su amortizacija i deprecijacija vece. Ebitda zapravo ispravnije mjeri profitabilnost od neto dobiti i zanemaruje efekte otpisa imovine i njezine ubrzane amortizacije.

Velike svjetske pivovare imaju trenutno taj isti pokazatelj (EV/Ebitda):

https://www.gurufocus.com/term/ev2ebitda/BUD/EV-to-EBITDA/Anheuser-Busch+InBev+SA%2FNV

https://www.gurufocus.com/term/ev2ebitda/HEINY/EV-to-EBITDA/Heineken+NV

https://www.gurufocus.com/term/ev2ebitda/CABGY/EV-to-EBITDA/Carlsberg+A%2FS

Vece “kraft” pivovare ili one koje su samostalne, dakle nisu dio najvecih svjetskih pivovara, imaju taj pokazatelj i mnogo viši: https://www.gurufocus.com/term/ev2ebitda/SAM/EV-to-EBITDA/Boston-Beer-Co-Inc

Nekad su multiple bile i dosta niže, al bilo je vrlo skupih preuzimanja. Ovo su podaci za veća preuzimanja od 1999. do 2014. godine. https://www.just-drinks.com/analysis/just-the-facts-beer-acquisition-multiples-1999-to-present-day_id112531.aspx

Posljednjih godina je opet trend rasta tih multipli, a posljednje veliko preuzimanje Starbev-a (Zagrebačka, Apatinska, Niksicka i vise regionalnih pivovara s prostora Češke i Mađarske su preuzete za cca 12 EV/Ebitda 2013 ili 2014. ako se dobro sjećam). Pivovarna Laško je isla za cca 12.8 početkom 2015. godine. http://www.seebiz.eu/heineken-za-pivovarnu-lasko-platio-solidnu-premiju/ar-109643/
Naravno, da nije moguće direktno usporedjivati malu pivovaru u Makedoniji sa velikim globalnim pivovarama, no ona bi u preuzimanju (naglašavam preuzimanju) mogla ili trebala vrijediti barem 10-12 Ebitda uvećano za cash na računu. Dakle, govorimo o 50-60 milijuna eura +10-12 milijuna eura gotovine. Dakle, 60-72 milijuna eura je raspon moje procjene, a to znaci 1.500 - 1.800 eura po dionici. I ta cijena bi uključivala premiju za preuzimanje. Ovako, bez preuzimanja, pod uvjetom da isplaćuje neto dobit u dividende, pivovara bi trebala vrijediti barem 8 Ebitda (uključeno za specifične lokalne rizike i diskont na većinsko vlasnistvo), a to vrednuje dionicu PPIV na iznos od 1.000 eura per share. Trenutno je tržišna cijena na cca 700 eura odnosno na cca 80% booka.

Последно уредено:
Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Ovo je moj treći post (koji upravo pišem)... nisam ja došao ovdje bilo sto promicati, al ću ukazati na odredjene nelogičnosti. Naravno, da se PPIV ne može usporedjivati sa najvećim svjetskim pivovarama, ali je tesko pronaći sličnu regionalnu pivovaru i punionicu sokova osim Skopske pivare koja ne objavljuje javno svoje poslovne rezultate. Doduše, iz nekih brojeva koji dospiju do javnosti, ti rezultati se mogu barem djelomično rekonstruirati.

PPIV će za prošlu godinu pokazati vjerojatno nesto slabiji neto rezultat nego u 2017. zbog porasta troškova poslovanja i inputa, no Ebitda bi trebala biti na razini od cca 5 milijuna eura. Obzirom da PPIV drži i dalje najmanje 10 milijuna eura gotovine i depozita (i to nakon 3,5 milijuna eura investicije u novi distributivni centar u Idrizovo) znaci da mu je EV ili Enterprise value oko 17-18 milijuna eura. EV se računa kao mktcap (umnožak broja dionica i trzisne cijene) + dugovi - Cash i depoziti (near Cash). To trenutno daje omjer EV/Ebitda od cca 3 ili 3,5. EV / Ebitda namjerno koristim jer je to češća mjera za vrednovanje u FMCG sektoru i zato sto ukljucuje iznos amortizacije imovine i njezine deprecijacije. A to je ono sto menadžment odnosno vlasnici PPIV koriste prilikom nabavke nove imovine i ulaganja, ubrzano je amortiziraju (unutar zakonom raspoloživih i dopuštenih mogućnosti). Zato je njihova neto dobit (relativno) manja, jer su amortizacija i deprecijacija vece. Ebitda zapravo ispravnije mjeri profitabilnost od neto dobiti i zanemaruje efekte otpisa imovine i njezine ubrzane amortizacije.

Svjetske pivovare imaju trenutno taj isti pokazatelj (EV/Ebitda):

https://www.gurufocus.com/term/ev2ebitda/BUD/EV-to-EBITDA/Anheuser-Busch+InBev+SA%2FNV

https://www.gurufocus.com/term/ev2ebitda/HEINY/EV-to-EBITDA/Heineken+NV

https://www.gurufocus.com/term/ev2ebitda/CABGY/EV-to-EBITDA/Carlsberg+A%2FS

Naravno, da nije moguće direktno usporedjivati malu pivovaru u Makedoniji sa velikim globalnim pivovarama, no ona bi u preuzimanju (naglašavam preuzimanju) mogla ili trebala vrijediti barem 10-12 Ebitda uvećano za cash na računu. Dakle, govorimo o 50-60 milijuna eura +10-12 milijuna eura gotovine. Dakle, 60-72 milijuna eura je raspon moje procjene, a to znaci 1.500 - 1.800 eura po dionici. I ta cijena bi uključivala premiju za preuzimanje. Ovako, bez preuzimanja, pod uvjetom da isplaćuje neto dobit u dividende, pivovara bi trebala vrijediti barem 8 Ebitda (uključeno za specifične lokalne rizike i diskont na većinsko vlasnistvo), a to vrednuje dionicu PPIV na iznos od 1.000 eura per share. Trenutno je tržišna cijena na cca 700 eura odnosno na cca 80% booka.
Uste kolku akcii vi ostanaa za prodazba vo PPV. Ja sledev edno vreme knigata akcionerska dodeka mi bese dostapna i samo vie hrvatskite investitori prodavate. Pa cudno e sega nekoj da ja fali.

komparacijata za hainiken i ostali e nesporedliva so ogled deka brendot tesko ke go izmeris po vrednost so prilepskiot.

Kajgana Shop

На врв Bottom