Беше на Манаки годинава Клетници, интересна е идејата на филмот ама далеку од најдобар.72 држави до сега со свој кандидат за најдобар (од годинава) ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН филм на Оскарите. Денеска Данска бира, ќе биде 73 држава. За мене најголемо изненадување е изборот на Франција. Имаа одлична година, со Synonymes, освојувачот на Златна Мечка во Берлин (него теоретски и Израел можеше да го предложи, но тие избраа друг), и By the Grace of God на Франсоа Озон, освојувач на Сребрена мечка во Берлин, француски Spotlight, а тие се одлучија за Les Miserables на Наѓ Ли, освојувач на награда од жирито во Кан. И сега сум хајпнат и за него.
Submissions to the 92nd Academy Awards for Best International Feature Film (2020 Oscars)
89th (Oscars 2017) 90th (Oscars 2018) 91st (Oscars 2019) Official list of submissions to the 92nd Academy Awards for Best Foreign Language Film for 2019. The submitted motion pictures must be first released theatrically in their respective countries between 1 October 2018 and 30 September 2019...letterboxd.com
Ехххх...
Јас можам за мене да си кажам: обично кога ќе излезе некој нов филм на торент, проверувам за што се работи, како сте го оцениле вие од Кајгана, ако веќе сте го гледале, како е оценет на LB, IMDB... (трејлери не гледам, а кратките описи се обидувам колку можам да ги прескокнувам). Исто, многу ми е важно и кој е режисерот и актерската екипа. И ако ми фати око, ги симнувам, а остануваат негледани додека не им дојде ред. Но во секој случај, заради ваквата навика гледам многу повеќе нови филмови во споредба со стари. Така, една година, не се сеќавам која точно, мислам 2017 беше имав изгледано дури 148 филма излезени таа година. Веројатно ни една четвртина од тие не биле ни приближно добри како еден куп стари филмови кои не сум ги ни ѕирнал и останале неизгледани. Затоа се трудам понекогаш да најдам некои вакви листи и да гледам некои филмови на кои нема да ми текне инаку.Што е она што не` кочи да ги гледаме само најдобрите филмови според некои листи?
Дали само сакаме да гледаме нешто што е ново, нешто што сметаме дека ќе ни се допадне, нешто што е хајпнато... зошто не запреме и не ги гледаме најдобрите филмови според критичари, според обични гласови на IMDB...
Ама нема логика, еве, си го донесол заклучокот дека сигурно ќе било многу подобро да изгледаш филмови од топ листи. Зошто од тогаш до сега не си фатил да глеаш бар 80% од филмовите од листи?Така, една година, не се сеќавам која точно, мислам 2017 беше имав изгледано дури 148 филма излезени таа година. Веројатно ни една четвртина од тие не биле ни приближно добри како еден куп стари филмови кои не сум ги ни ѕирнал и останале неизгледани. Затоа се трудам понекогаш да најдам некои вакви листи и да гледам некои филмови на кои нема да ми текне инаку.
Е па ти викам де: заради лошата навика да гледам нови филмови.Ама нема логика, еве, си го донесол заклучокот дека сигурно ќе било многу подобро да изгледаш филмови од топ листи. Зошто од тогаш до сега не си фатил да глеаш бар 80% од филмовите од листи?
Нешто не сакаме да си признаеме себе си...
Прашај ги од работа дали ќе те пуштат. Убавиот збори јас не можам да го гледам во тој термин.
Грешка си, отворањето е со "Татко" на Грозева и Валчанов.За тие што не знаат, на 04.10 почнува Киненова. Нема нешто посебно на програмата, отворањето е со Господ постои... на Теона, а има проекција и Медена земја. Мене она што ми фати око е српскиот Šavovi на Мирослав Терзиќ, ама неговата проекција е во вторник, 18:00, и јас не можам да го гледам во тој термин.