Сладоледџија
Ванила & Чоколадо
- Член од
- 8 декември 2009
- Мислења
- 14.458
- Поени од реакции
- 11.916
Na mene se odnesuva kazanovo?Истиот што тврди дека земјата е рамна.
Sent from my Mi A1 using Tapatalk
Na mene se odnesuva kazanovo?Истиот што тврди дека земјата е рамна.
Не беше за тебе, ама сега е.Na mene se odnesuva kazanovo?
Nikigas ne sum rekol zemjata e ramna[DOUBLEPOST=1559762216][/DOUBLEPOST]Не беше за тебе, ама сега е.
Ja ne.. vo kolku?Примети ли некој во првата епизода во колку часот се обеси Легасов..
Sea ke napravat serija kade ke gi obvinat Amerikancite deka im napravile namerno steta na reaktorot mn se ludi Rusive zimi se, nek si ebat mater.
...We're on dangerous ground right now because of our secrets and our lies, they're practically what define us. When the truth offends, we lie and lie until we can no longer remember it's even there, but it is still there...
Мене ме чуди што и за контрола на авиони се бутаат партиски ботови па како не настанало некоја тешка глупост. Ама со оглед дека немаме нешто висока ферквенција на летови и плус авионите се понапредни во комуникација и има подобри пилоти па ваљда сдсм-вморните не стигнале да направат некоја трагедија. Господ да ни е на помош со ваков народ...Како што кажа Легасов во првичните неколку минути од прва епизода, колку и да бил Дијатлов расипано човече во трк по слава, не е ова негова вина туку е жртвено јагне. Според неговото искуство и образование во оваа сфера, командата AZ-5 го исклучувала реакторот без никакви последици и затоа и покрај сите нус појави отиде all in на тестот. Како што кажа и Хомјук, дека биле невнимателни - биле, дека избрзале - избрзале, дека не следеле протокол - не следеле, меѓутоа главниот виновник не е никој од третата смена.
И после серијава и после сите проблеми кои настанаа по хаваријата, барем јас се уште сметам дека добивањето енергија од нуклеарна електрана е најпаметно и најпродуктивно нешто што постои. Проблем е што до ваква технологија не треба да припаруваат земји како нашата (знам дека и да сакаме не може зошто Вардар нема капацитет да лади) зошто со партиски вработувања и слични пластични амбиции на раководните лица, 5 пати бетер од ова ќе биде.
Можам да кажам бар за нашиве централи,not great, not terribleМене ме чуди што и за контрола на авиони се бутаат партиски ботови па како не настанало некоја тешка глупост. Ама со оглед дека немаме нешто висока ферквенција на летови и плус авионите се понапредни во комуникација и има подобри пилоти па ваљда сдсм-вморните не стигнале да направат некоја трагедија. Господ да ни е на помош со ваков народ...
Стигнале, како не, сега колку е контролата или нешто друго виновна е прашање. Изгледа и не знаеш за периодот кога имаше едно 5 - 6 авио компании, со изнајмени авиони и пилоти од распаднатиот СССР, по правило што е можно поефтино да биде.Мене ме чуди што и за контрола на авиони се бутаат партиски ботови па како не настанало некоја тешка глупост. Ама со оглед дека немаме нешто висока ферквенција на летови и плус авионите се понапредни во комуникација и има подобри пилоти па ваљда сдсм-вморните не стигнале да направат некоја трагедија. Господ да ни е на помош со ваков народ...
Па за ова колку и да имаш право сепак има и друга страна паричката. Како што нагласија во четвртата епизода, 10 години пред несреќата било нагласено од друг научник, Волков мислам беше, дека треба да се прекине со користењето на ваков тип на реактори. Нормално, бил одбиен затоа што ова било најевтино користење на нуклеарна енергија. Моменти пред да се деси несреќата, Топтунов и Акимов го предупредуваа Дијатлов дека не е исправно тоа што го прават али џабд, не сакаше да слуша. Да не се сфатиме погрешно, факт е дека Дијатлов е еден вид жртвено јагне, ама според тоа како е прикажан во серијата ми личеше дека е типичен комунистички научник, све он знае и не сака никого да слуша, како што беше и впрочем ноќта кога се деси несреќата. Единствено не бил свесен дека копчето AZ-5 ќе испадне детонатор наместо блокатор.Како што кажа Легасов во првичните неколку минути од прва епизода, колку и да бил Дијатлов расипано човече во трк по слава, не е ова негова вина туку е жртвено јагне. Според неговото искуство и образование во оваа сфера, командата AZ-5 го исклучувала реакторот без никакви последици и затоа и покрај сите нус појави отиде all in на тестот. Како што кажа и Хомјук, дека биле невнимателни - биле, дека избрзале - избрзале, дека не следеле протокол - не следеле, меѓутоа главниот виновник не е никој од третата смена