Game of Thrones

• Креатор на темата Креатор на темата RiseAgainst
  • Време на започнување Време на започнување
А тоа што Серсеи не ги гаѓаше со балистите кога и' беа пред нос? А? Ај објасни ми го тоа со твоите паметни зборови!
Тебе неам што кур да ти објаснувам, као сакам можам да го тркалам речникот, шетај ајде.[DOUBLEPOST=1558093769][/DOUBLEPOST]
Стварно ми се свиѓа дека се предизвикуваш сам себе да извадиш нешто од ништо. Поштуам труд. :)

Значи, глупости. Ова ти е контрадикција на тоа претходно шо го пиша. Себичен човек не размислува на ваков начин, не праи вакви селски математики.
Ако е Џејми себичен(мисли на себе), тогаш од каде тоа дека верува дека ќе се искупи? Пред кого да се искупи? За кого му е гајле на тој, според тебе себичен Џејми, па да мора да собира mana points и да се искупува? Према себе? Тогаш не зборуваме за себичен човек и претходниот пост ти нема смисла. Во чии очи сака Џејми да излезе дека е добар човек, ако не му е гајле за никој освен за Серси? На Серси исто не и е гајле за никој освен за нејзините деца.
Тука навлегуваме у друго филозофско прашање. Ако мислиш на себе си себичен? Ако донираш пари у добротворни цели за да се чувствуваш добро кога други луѓе се чувствуваат добро, тоа значи дека си себичен? Тенка е границата помеѓу себичност и дарежливост, ако крајната цел е тоа да те направи тебе среќен и да се чувствуваш добро за себеси.

Џејми прави добри ствари за тој да се осеќа добро. Тоа го прави себичен или дарежлив? Ќе оставам ти да одлучиш. Крајната поента е дека сфаќа како секад ќе го јадат лошите ствари и дека ништо не го вади од тоа.

Јас мислам дека тоа дали тој е себичен или не, дали е свесен дека е себичен или не, и дали другите го гледаат како себичен или не е тотално нерелевантно у дискусијава и би отишло у апла далечен спин. А ако почнеме да збориме за дефиниција за себичност, сме си ебале матер :D

Последно уредено:
Брон требаше да умре у The Spoils of War, ова што го исфорсираа со него е утка максимална, немаат појма што да праат со ликот више. Сакам да заборавам дека таа сцена се деси искрено и пробувам да се правам ко да не постои, се надевам дека у complete edition ќе ја избришат скроз.

Едит: А можда и Серси се надеваше дека некој ќе го скине Брон за да има еден loose end помалце, и тоа држи вода. Али ипак, глупо изведено.
Pocnuvame da se soglasuvame, navleguvas vo opasni vodi :D

Тука навлегуваме у друго филозофско прашање. Ако мислиш на себе си себичен? Ако донираш пари у добротворни цели за да се чувствуваш добро кога други луѓе се чувствуваат добро, тоа значи дека си себичен? Тенка е границата помеѓу себичност и дарежливост, ако крајната цел е тоа да те направи тебе среќен и да се чувствуваш добро за себеси.

Џејми прави добри ствари за тој да се осеќа добро. Тоа го прави себичен или дарежлив? Ќе оставам ти да одлучиш. Крајната поента е дека сфаќа како секад ќе го јадат лошите ствари и дека ништо не го вади од тоа.

Јас мислам дека тоа дали тој е себичен или не, дали е свесен дека е себичен или не, и дали другите го гледаат како себичен или не е тотално нерелевантно у дискусијава и би отишло у апла далечен спин. А ако почнеме да збориме за дефиниција за себичност, сме си ебале матер :D

Аха. Добро, не навлегуваме. Малку ќе навлеземе само. :D
Џејми се чувствува добро значи, кога праи добри ствари и добрите ствари го праат среќен, ама тоа не значи дека не ги прави од себични причини. Така? Тука отпаѓа твојот претходен пост у кој викаш дека добрите и хумани постапки на Џејми се за да Џејми се искупи...оти нели, нема пред кого да се искупува човек на кој, според неговите зборови, не му е гајле за луѓе, innocent or otherwise...only cercei. Ако не му е гајле за луѓе, тогаш и не му е гајле за впечатокот шо луѓе го имаат за него. Се согласуваме дека отпаѓа, нели?

Овде дарежливост нема никаква врска и зборот шо го бараш е саможртва. Тоа е тоа шо Џејми го прави. Саможртва. Се фрла во оган, во клада. „Среќа“ и „се чувствува добро“ не можеш да ги поврзеш со генгбенгот од милион зомбиња шо Џејми го изеде.

Прашањето останува. Ако Џејми е себичен и кур го боли за раја и било кој шо не се вика Серси, зошто отиде да срка генгбенг од зомбија? Зошто ја предаде и накодоши единствената за која му е гајле пред луѓе шо сакаат да ја убијат?

И како после тоа, Џејми оди кај сестра му и се понашаат ко воопшто да не се случило ништо?
Чудно ти е што луѓе кои и гледаат на смртта во очи се однесуваат поразлично?
Требаше да застанат дур замокот се руши и да се расправаат за претходните проблеми кои во тој момент немаат никакво значење?

Види, нека и не се коинциденции. Берик беше оживуван многу пати. Ако на крај имаше некаква причина, тоа беше да и помогне на Арја да преживее за да може таа да го убие НК подоцна. Без Берик, Арја немаше да преживее. Сега, за Џон, може има причина и тој што беше вратен. Но не мора да значи дека причината е Џон да ги обедини сите и да си живеат среќно, или пак воопшто да седне на престолот. Не мора авторите да се држат до некакво пророштво кое никогаш и не беше форсирано во серијалот.
Е па теоријата беше дека Бран е Lord of Light - затоа го оживуваше (он, а не Торос) Берик, зашто знаеше дека подоцна ќе ја спаси Арја, од две причини -1.дека се семејство, 2.дека ќе го убие Lord of Dark, aka Night King, и пак, затоа го оживеа Џон - може и нема некаква цел, ама пак, семејство се. Затоа и, додека варгаше за време на битката, се запалија рововите (не ги запали Мелисандре). Затоа и Night King, како олицетворение на злото го бараше токму него за да го убие, зашто е Lord of Light, т.е. негова противтежа, смртен непријател. И со неговата смрт зимата и темнината би завладеале со Вестерос, а не дека он го имал сето знаење, дрн дрн јариња... Сега, не викам дека ова е точно, ама има логика.

Барем од пет души слушнав дека очекувале Џејми и Бриен откога ја пројдоа трета епизода и после беа заедно, дека ќе си живееле среќно во Винтерфел. :D
Јас очекував да умрат и двајцата во битката, тоа секако ќе ми се допаднеше повеќе од нивното глупо спојување.
Али сеедно. Џејми не е црно бел лик, никогаш не ни бил, пробаа да го направат пофин и посимпатичен со дружбата со Бриен, успеаја во тоа, ја видовме и пофината страна од него, али во сржта секогаш прва на список му беше Серси. Збориме за лик кој ја силуваше сестра му пред мртвото тело на нивниот син. Таа нивна пореметена, токсична врска не можат триста Бриени да ја окончаат.
Ко лик ми беше комплексен, зашто за разлика од глупиот и еднодимензионален Џон, од Џејми го видовме и најдоброто и најлошото од неговиот карактер.

Аха. Добро, не навлегуваме. Малку ќе навлеземе само. :D
Џејми се чувствува добро значи, кога праи добри ствари и добрите ствари го праат среќен, ама тоа не значи дека не ги прави од себични причини. Така? Тука отпаѓа твојот претходен пост у кој викаш дека добрите и хумани постапки на Џејми се за да Џејми се искупи...оти нели, нема пред кого да се искупува човек на кој, според неговите зборови, не му е гајле за луѓе, innocent or otherwise...only cercei. Ако не му е гајле за луѓе, тогаш и не му е гајле за впечатокот шо луѓе го имаат за него. Се согласуваме дека отпаѓа, нели?

Овде дарежливост нема никаква врска и зборот шо го бараш е саможртва. Тоа е тоа шо Џејми го прави. Саможртва. Се фрла во оган, во клада. „Среќа“ и „се чувствува добро“ не можеш да ги поврзеш со генгбенгот од милион зомбиња шо Џејми го изеде.

Прашањето останува. Ако Џејми е себичен и кур го боли за раја и било кој шо не се вика Серси, зошто отиде да срка генгбенг од зомбија? Зошто ја предаде и накодоши единствената за која му е гајле пред луѓе шо сакаат да ја убијат?
Ќе пробам кратко да одговорам пошто нејќам да го тупам.

Нема да се согласиме на тоа што значи да се жртвуваш ЗА себеси. Комбинација од ефекти е начинот на кој што е гледан од општеството + начинот на кој се гледа себеси + начинот на кој што Серси го гледа.

Отиде, бидејќи е себичен/дарежлив пошто сака да направи нешто добро за да има душевен мир.

Ја издаде Серси бидејќи сака да биде достоен и чесен (и можеби мисли дека секако нема да преживеат), башка што секако немаше избор пошто евентуално ќе укапираа дека Серси не иде. Исти кур е дали ќе каже или не. Не е ко којзнае какво предавство да направи.

Веруваше дека ако се бори и победи, ќе се чувствува како да се искупил за све, тоа му беше последна шанса и се реши да ја земе. Се случи тоа, сфати дека не бил во право. Сфати дека чувството е исто, и нема веќе што да се бори за било кој друг. Only Cersei.

Мене ми е кристално јасно ова, и тешко ми е да наоѓам алтернативни зборови за да појаснам. Се надевам дека ќе привршиме :)

Да, ама книгите никако не можат да ги уништат. Уште попопуларни ги направија само. Не би ме чудело од сите луѓе кои ги имаат прочитано книгите сега, односот да е 80:20 ( :icon_lol: ) меѓу оние кои ги прочитале откако станале фанови на серијата, и тие што ги имале прочитано пред да постои серијата.
Нема везе. Многу е помал бројот на читачи на книгите пред да се сними серијата. Јас знам од тука, од Македонија, само еден. Односот би бил поблиску до 95:5 одколку 80:20.
Ја почнав да ги читам дури откога ја изгледав прва сезона.[DOUBLEPOST=1558098820][/DOUBLEPOST]
Муабетот Џејми што го направи на Бриен дека било за невините луѓе, е негово тешење. Обид да си прости себеси и да си најде изговор и оправдание. Он го направи за да преживее и за да си биде со Серси, најде начин да се тргне од клетата работа која ја имал.
Не. Noup. Њет.

Оваа помијава од сценарио и врајтериве што ни сервираат е еквилаент како вие да гледате вакво Ци-Џи-АЈ
dragon.gif

Така Берка и Дарлинг? Кој си се разбира си се разбира, останатите нека сркаат корнфлекс од помија и трици...

https://www.esquire.com/entertainment/tv/a27129141/kit-harington-game-of-thrones-critics-fans/

Kit Harington: How I feel about the show right now is quite defiant. I think no matter what anyone thinks about this season—and I don’t mean to sound mean about critics here—but whatever critic spends half an hour writing about this season and makes their [negative] judgement on it, in my head they can go fuck themselves. 'Cause I know how much work was put into this. I know how much people cared about this. I know how much pressure people put on themselves and I know how many sleepless nights working or otherwise people had on this show. Because they cared about it so much. Because they cared about the characters. Because they cared about the story. Because they cared about not letting people down.

https://www.esquire.com/entertainment/tv/a27129141/kit-harington-game-of-thrones-critics-fans/

Kit Harington: How I feel about the show right now is quite defiant. I think no matter what anyone thinks about this season—and I don’t mean to sound mean about critics here—but whatever critic spends half an hour writing about this season and makes their [negative] judgement on it, in my head they can go fuck themselves. 'Cause I know how much work was put into this. I know how much people cared about this. I know how much pressure people put on themselves and I know how many sleepless nights working or otherwise people had on this show. Because they cared about it so much. Because they cared about the characters. Because they cared about the story. Because they cared about not letting people down.
Ама нели имаше изјавено на некое видео дека тапа била сезонава? Најмалку 5 пати беше постирано ама изгледа никој не го гледал, какви исечоци извадени од контекст беа тоа.

Има некоја нова петиција, да го бојкотирале финалето ама не со тоа да не го гледаат туку да го гледале 1 ден подоцна и да го пиратирале од торенти. :pos:

Може да е и заради GLORY, нема знам кој сезона беше кога со Џофри гледа во таа книгата каде се пишани кралеви и војководци, и кога стигнува кај страницата на Џејми се нагласува само кингслејер, можеби сакаше тоа да го смени со одењето во север.

Многу членови од форумов треба да си ги викни Заев во штабот за да го опрај гомното од PR последно време. Како успевате post facto да ја одбраните оваа дупка од сезона и нелогичен расплет, свака част.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom