Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
Можеби, не би сакала ни да се повтори таа суспирија, ама филмов и како единствен, оригинален и на страна од таа на Дарио би ми бил досаден и без врска. Тоа што си го видел ти мене никаде не ми се појави, креативност посебно не видов никаде, ама баш ич, сивилото воопшто не се совпаѓа со таква тема, можеби да беа вештерки од некоја шума или така нешто, во тој мртов објект без лице сивилото само го правеше уште повеќе безличен филмов, немаше контраст ни рамнотежа никаква, не ја видов ни бојата што ја спомнуваш, мене ми беше се како да гледам во една матна сива слика цело време. Ти сакаш такви бавни и сиви филмови каде на крај се дешава хистерична, збрзана и збунувачка кулминација, така беше и со Hereditary така е и тука, ти убавината а јас глупоста ја гледам во таквиот крај. Сакам една целина совршена и перфектна, повеќе би сакала перфектен тек со глупав крај него глупости со бизарен крај во кој ти гледаш уметност. И времето на дејството на филмов... Со претеран акцент а без никаква потреба ни па објаснување. Зошто тогаш?

Yes da e ova stvar na preferenci, tocno deka sakam poveke art house filmovi od ovoj vid mesto konvencionalnite horror tropes so po nekolku jumpscares niz filmot za da navodno zadrzuva dinamicnost za da ne bide baven i dosaden. Zarem ima ponavredlivo od toa, reziser bez negova vizija, pecat, unikatnost... Sivilo vs. boja ne smee da se svedi na kvaliteten i ne kvaliteten poradi imanje ili nemase boja. Scenata, vremenskiot period kade se odviva sve toa sivilo e absolutno adekvatno, post war podelen berlin vo 60tite i 70tite mislam deka nikoj ne moze da go zamisli so zgolemen kontrast na jaki boi. Pogotovo koga edna nosecka tema e kriminalite od vojnata, vojnata poradi koi vesterkive se vo situacijata vo koja se, progoneti, kriejki se, zakrepnuvajki... ne gledam pricina zosto mora toa da se objasni, sto menja dali e vaka ili nekoja napustena suma?

Za mene imase perfekten tek, ne samo eksploziven kraj, imase odlicno razvivanje na zenski likovi i stabilno gradenje na tenzija, i ne mozam da zamislam dinamicen ili eve perfekten tek na horor so glupav kraj... isto kako da go gledam stariot suspiria, sovrseno, uzivanje i na kraj dojdat vonzemjani i gi kidnapiraat, nesto nalik krajot koga policijata gi apsi u monty pythons holy grail. Krajot mora da gi definira takvite filmovi, mora da ima praznenje, emocionalno, story-wise, kako bilo... bidejki ne gledame dokumentarec, tuku nesto sto ke ti izostri nervi, ke te potrosi, da vredi investiranosta... kako vo originalot so oginot, kako vo ovoj i am she spektaklot.

Sam stoese i toa go napravi dostoen remake, ama da bideme iskreni, nitu edna verzija na druga Suspirija tebe nema da ti se dopadne. :))))

Јас веќе неколку пати пробав да ја пополнам анкетава, ама толку малку филмови имам гледано годинава што после вториот, третиот едноставно не знаев што следно да пишам, па баталив. Не гледам како моето мислење тука може да помогне и да биде релевантно со толку мал репрезентативен примерок на изгледани филмови. Годинава ќе ја прескокнам. :)

Јас само што го пополнив. За некои категории беше многу тешко пошто голем број филмови што се сугерирани не сум ги гледал. Ама ајде годинава прв пат учествувам па како за сефте добро е. :)

Green Book
Ова да, ептен ми се допадна, топло feel good филмче и ептен шармантно. Една комплицирана и тешка тема пренесена на емотивен и забавен начин. Филм за секоја публика и таман за оскар пошто секој може да ужива во него. Без претерана драма, на забавен начин те тера да сочуствуваш и да се грижиш а сепак и да се забавуваш. Двајца радикално различни ликови, еден црнец и еден белец поцрн од него толку убедливо пренесени од Виго и Mahershala Ali дури и шокирачко за мене за вториов пошто изгледа ептен го потценив. Маестрална изведба од двајцата...

Иако на прв поглед звучи како класична холивудска драма за расните проблеми во Америка и поттиснатите права на црнците што нема ништо ново да раскаже, сепак е нешто повеќе, подлабоко и подобро од тоа и заслужува шанса со гаранција дека на секој ќе му биде по вкус... Филмот има и душа и тело и карактер и се.

Ако ме веруваш, при толку срања периодов не стигнав да изгледам ниту еден филм од листава :( инаку со задоволство ќе гласав.

@Zlatikevichius јас мислам само дека ти одмогнав со моето гласање пошто ептен слабо имам гледано а и тоа што ми е гледано е за никаде и морав да пишувам глупости, да комбинирам нешто само за да ти направам ќеф пошто да беше друг со листава немаше да гласам ич ама ајде дека си ти и за ова што го правиш тука за да живее катчево мислам дека нон стоп треба да ти се оддолжувам и ќе направам што сакаш за вратка, се разбира во границите на форумов :P

@Zlatikevichius јас мислам само дека ти одмогнав со моето гласање пошто ептен слабо имам гледано а и тоа што ми е гледано е за никаде и морав да пишувам глупости, да комбинирам нешто само за да ти направам ќеф пошто да беше друг со листава немаше да гласам ич ама ајде дека си ти и за ова што го правиш тука за да живее катчево мислам дека нон стоп треба да ти се оддолжувам и ќе направам што сакаш за вратка, се разбира во границите на форумов :P
Не, не, супер беше. Сега, искрено, веќе се имаат издвоено скоро во сите категории фаворитите на форумов, па кој и да предложува, може да направи само мали измени. Така:

За најдобар филм, меѓу десетте филма кои ако остане вака ќе бидат номинирани, се уште има 2 суперхеројски, 2 анимирани и само 4 од номинираните за Оскар. Инаку, од 8-те филма кои беа номинирани за Оскар, 2 никој ги немаше ставено во својот ТОП 10, се додека @Sawyer88 не гласаше. Што значи, нашиот избор е далеку пооригинален отколку тој на Академијата.

За режија, исто така - сега се двајца во топ 5 од тие номинирани за Оскар, но до пред некој саат беше само 1.

За најдобар актер е интересна ситуацијата: четворица ќе бидат сигурно номинирани, затоа што се фаворити на многумина. Но петтиот може да биде било кој. Дури 11 актери конкурираат за петтата номинација.

За актерка, пак, е многу тесно. Една само е фаворит на многумина, таа сигурно ќе биде номинирана, но има уште 7 актерки кои се борат за останатите 4 номинации.

Спореден актер, исто како и главен актер: четворица изделени напред, за петтото место конкурираат 10 актери. И само еден глас може да измени многу.

Споредна актерка - тука 6 актерки се изделени напред пред останатите, но една од нив ќе мора да отпадне од конкуренција.

За најдобар анимиран мислам дека веќе се познати петте номинирани, и тешко дека нешто може да се смени таму.

А за најдобар странски филм, 4 се изделени напред, а за петтиот филм ништо не се знае.

Денес е последен ден. До 00:00 можете да предложувате - ТУКА.

Green Book e ремек дело. Типичен оскаровки филм и еден од најдобрите што сум ги гледал кои ја обработуваат темата расизам 9/10

Значи ќе најдеш на торент некој редок филм, гледаш има доволно сидери, се симнува брзо, башка е AVI формат за да може и на скапано ДВД да го гледаш, и на крај кога ќе го пуштиш филмот, кога ќе почнат актерите да ти верглаат руски или тајландски, е значи смрт ми е.... неможам, ќе искршам нешто, ќе ти ебам и дабтајтли и три си пичке лепе материне, ќе ти ебам и Пајретбеј, и Зоогле, и Торентз2 ќе ти изнаебам се у пичка ќорава.

Да не пукните со тие руски и тајландски преводи, ви ебам глупите неписмени народи... И на Замундата се по список со тоа блгарскиот примитивен език

Значи ќе најдеш на торент некој редок филм, гледаш има доволно сидери, се симнува брзо, башка е AVI формат за да може и на скапано ДВД да го гледаш, и на крај кога ќе го пуштиш филмот, кога ќе почнат актерите да ти верглаат руски или тајландски, е значи смрт ми е.... неможам, ќе искршам нешто, ќе ти ебам и дабтајтли и три си пичке лепе материне, ќе ти ебам и Пајретбеј, и Зоогле, и Торентз2 ќе ти изнаебам се у пичка ќорава.

Да не пукните со тие руски и тајландски преводи, ви ебам глупите неписмени народи... И на Замундата се по список со тоа блгарскиот примитивен език
Golem del od filmojte na zamunda se so dvojno audio, vidi vo bs player iskluci ja nadsinhronizacijata.

@shumecha.tableta сакаш да ти предложам убави филмови ко за тебе за кога ќе немаш што да гледаш? Пошто гледам убави си гледаш и ноари и стари и се, па ако сакаш одма ќе ти направам една листа :P

@shumecha.tableta сакаш да ти предложам убави филмови ко за тебе за кога ќе немаш што да гледаш? Пошто гледам убави си гледаш и ноари и стари и се, па ако сакаш одма ќе ти направам една листа :P
Може, може. :D И онака преполна ми е листата со филмови што сакам да ги гледам, ама не знам од кај да почнам. :noze:

Може, може. :D И онака преполна ми е листата со филмови што сакам да ги гледам, ама не знам од кај да почнам. :noze:
Ќе почнам од најстариот па наваму, немаш проблем гледам со тоа...
1. It Happened One Night (1934)
Овој ти ги собрал сите главни оскари таа година и стварно е забавно филмче ептен. Авантура на една размазена и умислена богата женска и еден неодговорен и груб новинар кои случајно ќе се сретнат и ќе патуваат заедно и низ патот ќе сфатат дека уствари се сродни души, клише приказна ама ептен забавна и уникатна.
2. The Thin Man (1934)
И овој ти е забавна крими комедија за еден ултра супер интересен брачен пар и едно убиство во кое ќе се вплеткаат од забава глумејќи детективи, ама со убиството нема заебанција и работата ќе забега на друга страна...Има и други делови да не ти ги барам ако ти се допадне овој а гарантирам дека да, тогаш гледај ги и нив.
3. The Devil and Miss Jones (1941)
Сопственик на една фирма и најбогатиот човек во светот дознава дека во неговата фирма тајно се основа синдикат. Со лажен идентитет ќе се вмеша во работниците за да дознае се што се случува, ама место да го пронајде виновникот, тој ќе пронајде љубов...
4. I married a witch (1942)
Овој ти го кажувам зошто е различен, комедија со вештерки ама ок е за забава.
5. To Have and Have Not (1944)
Богарт и Бекол знаеш дека биле брачен пар а филмов е една ептен страсна и полна со чувства приказна за која се надевам дека била и нивната вистинска приказна. Најстрасната поврзаност меѓу двајца ликови што сум видела на филм и има едно ептен интересно споредно човече. Интересен е.
6. Mildred Pierce (1945)
Mене ептен ми се допадна филмов, 9 му имам дадено. Една разведена сама и ептен одговорна и добра мајка ќе работи како коњ само за да и ги исполни желбите на нејзината неблагодарна, лигава и разгалена ќерка. Заплети, пресврти и на крај можеш и поука да си извадиш, скоцкано убаво филмче да го гледаш.
7. And Then There Were None (1945)
Овој ти е од оние забавните крими мистерии каде тотални странци ќе се најдат во една куќа како гости и мистериозно ќе умираат еден по еден и сите стануваат осомничени.
8. Deception (1946)
Во овој филм ги слушнав најпаметните дијалози на сите времиња. Муабети со стил со шарм и ниво, што само тогаш постоеле и никогаш повеќе. Посакувам да имав речник како тој што го имаат главните ликови во филмов, ептен сум воодушевена!
9. The Two Mrs. Carrolls (1947)
Фраер со двоен живот и две жени како што ти кажува и насловот и топ актерска екипа. Мене ми беше интересен филм, можеш да си го гледаш при крај кога ќе снемаш.
10. The Ghost and Mrs. Muir (1947)
Една куќа ја прогонува нејзиниот прв сопственик, во неа ќе се всели една убавица и откако ќе престане да се плаши од духот ќе види дека имаат многу заеднички работи и ќе се појават непоканети и невозможни чувства. Филм за невозможна љубов, ама апла навистина невозможна и како да се носиш со тоа кога твојот сакан е... дух : ))
11. Caged (1950)
Мило ми е вака што си најдов некој на кој можам да му ги кажам овие непознати богатства, ептен ти се наметнав тебе те напнав сега со 1000 филмови, ама мора да ги гледаш : )) Филмот ја следи приказната за Мери Ален, 19 годишна девојка која пристигнува во затворот, осудена за ситна кражба за која не е ни виновна. Таа е кревка, наивна и плашлива а пеколните искуствата што ќе ги преживее во затворот ќе ја натераат пред време да созрее. Филм во кој се прикажани најголемите зла во човекот наспроти невиноста на една чиста душа, како нормален човек се справува во ненормални услови со уште поненормални луѓе, колку може да истрпи или не и како понатаму се одразува тоа на една девојка која сеуште е дете. Одличен филм, ептен пријатно ме изненади, секој еден лик во затворот е приказна за себе, разработен до најситен детал, одлични дијалози и шокантни случки, главната улога и лошата чуварка ликови за оскар... One Flew Over the Cuckoo's Nest приказна за женскиот затвор.
12. Ace in the Hole (1951)
Да видиш каква е нечовечноста на човекот. Кариерата на еден циничен и бездушен новинар е тргната по долна линија и како кец на десетка му се погоди во тој момент случката во која човек е заробен под карпа и злоупотребувајќи го настанот за своја корист, манипулира со информациите и ја претвора целата несреќа буквално во циркус.Луѓето од туѓите несреќи си прават забава, панаѓури, гледаат да извлечат нешто ситно за своја корист и на крај покрај цел тој пазар се заборава вистинската причина зошто се тоа се случува.
13. High Noon (1952)
Овој мораш да го изгледаш, на страна што е култен, прекрасен филм е.
14. Angel Face (1953)
Нежна, мила и пријатна лепотица, а уствари прикриен манипулатор и прав ѓавол.
15. Diabolique (1955)
Овој ти е мојот омилен филм, да го гледаш за да ми се оддолжиш за сите овие препораки : )) се зезам да го гледаш зошто е убав. Ако не те мрзи пребарај за него, еднаш ни беше во клубот.
16. The Wrong Man (1956)
Овој од Хичкок гледам не ти е гледан. Вистинска приказна. Еден нормален сопруг и татко после сплет на околности е осомничен за кражба. Неверојатно е колку човекот имал лоша среќа и што му се случувало за никако да не може да ја докаже својата невиност. Се е против него, сите се против него, сите докази укажуваат дека тој е разбојникот, животот почнува да му се распаѓа и никако не може да докаже дека е невин.
17. Indiscreet (1958)
Ќе се сретнат, ќе флертуваат, ќе се заљубат, ќе станат пар. Секојдневна и невина љубовна приказна, ама дечкото е веќе оженет...
18. The Innocents (1961)
Еден од моите омилени хорори, ако гледаш хорори гледај го.

Ми се смачи веќе, а имам уште милион да ти кажам, ако ти се најдов некако на некој начин за некој филм, барај ме пак, ќе продолжам :P

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom