Нови лектири за основно образование

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.889
Поени од реакции
36.992
Исто така,книгите за Хари Потер не се за основци.
Ај аргументирај го и ова, те молам.

Туку да, ако мислиш дека Хајди е тешка за разбирање, тогаш Хари Потер на 99 години дури би ти била сфатлива. Хајди била тешка за разбирање. Сешто!

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Што и фали бе на Волшебното самарче? :icon_mrgr:

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.889
Поени од реакции
36.992
Што и фали бе на Волшебното самарче? :icon_mrgr:
Па ако се прашувам јас, ништо, но антиквизацијата во државава си го направи своето, веројатно. Се што беше од тој период, беше анатемисано како комуњарско, а:
20180323_134047.jpg

redfogv

Царица
Член од
10 мај 2017
Мислења
2.269
Поени од реакции
2.025
Ај аргументирај го и ова, те молам.

Туку да, ако мислиш дека Хајди е тешка за разбирање, тогаш Хари Потер на 99 години дури би ти била сфатлива. Хајди била тешка за разбирање. Сешто!
Реков дека „Хајди“ е несфатлива,не дека е тешка за разбирање.Дете помало од 12-13 години и не може баш да „укопча“ што е поентата.
„Хари Потер“ се книги преполни со имагинации што можат да го оштетат младиот детски памет кој се уште е во развој.Ќе се збунат децата и ќе им биде тешко да разграничуваат меѓу фантазија и реалност.Пред неколку години имаше вест на странски вебсајт во која пишуваше дека деца се здобиле со тешки повреди откако се обидувале да ги направат работите опишани во книгите.
Книгите се опасни за мали деца.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.889
Поени од реакции
36.992
Дури ни во британија не е прогласена книгата за расистичка, ти ќе ја прогласиш тука за таква:icon_lol:
Па нема бе, ти реков, готово, ме уби со аргументиве. Како дебатираш, човече![DOUBLEPOST=1521809478][/DOUBLEPOST]
Реков дека „Хајди“ е несфатлива,не дека е тешка за разбирање.
Чекај, чекај, како? Ај пак.
Screenshot_20180323-134821.jpg
„Хари Потер“ се книги преполни со имагинации што можат да го оштетат младиот детски памет кој се уште е во развој.Ќе се збунат децата и ќе им биде тешко да разграничуваат меѓу фантазија и реалност
:pos::pos::pos:
Книгите се опасни за мали деца.
Аууу, страшно! :facepalm:

Последно уредено:
Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.880
Поени од реакции
42.558
Па нема бе, ти реков, готово, ме уби со аргументиве. Како дебатираш, човече!
Нема потреба да дебатирам за глупости, да не сакаш сега да напишат летири за децата за некој геј пар можда? За нивната невозможна љубов во времето на комунизмот и страшната опресија во тоа време.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.889
Поени од реакции
36.992
Нема потреба да дебатирам за глупости,
Па што бараш во темава, тогаш. Седи си во филм и ТВ кај што си покомпетентен: имаш изгледано 2 филма. Годишно!

Последно уредено:

redfogv

Царица
Член од
10 мај 2017
Мислења
2.269
Поени од реакции
2.025
Па нема бе, ти реков, готово, ме уби со аргументиве. Како дебатираш, човече![DOUBLEPOST=1521809478][/DOUBLEPOST]
Чекај, чекај, како? Ај пак.
Прегледај го приврзокот 187776

:pos::pos::pos:

Аууу, страшно! :facepalm:
Нема вака да се смееш ако твоето дете прочита некоја од тие книги и потоа расцепи глава на улица или ако падне и скрши коски.Некои родители го допуштиле тоа,па плачеле.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
А тек кога ќе ја прочитаат „Повик на дивината“ ќе тргне детето у северна Канада и ќе се замислува дека е куче, а кога ќе ја прочита „Робинзон Крусо“ не сакам ни да помислам што ќе му текне да прави.

Многу глупавост трпи форумов, ама ептен

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
кога сме кај расизам, ја памтам хаклбери фин како апла расистичка. не сум ја читал одамна ама имаше баајги црнци кој беа опишани буквално како идиоти.

placeb

place_b
Член од
21 јуни 2016
Мислења
3.377
Поени од реакции
3.178
Тргнете си од себе....Колку впечаток ви оставила некоја книга од тој период(основно)?

И дали сте имале желба да ги читате тие книги?

Јас,НЕ!

P.S.
Робинзон Крусо- ко за дете,филмот ми беше "онака"-нешто што не би го гледал по вторпат!:neetaka:

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.889
Поени од реакции
36.992
кога сме кај расизам, ја памтам хаклбери фин како апла расистичка. не сум ја читал одамна ама имаше баајги црнци кој беа опишани буквално како идиоти.
Исто е и за неа и Том Соер. Има купишта текстови кои ги етикетираат како расистички.

Исто, заборавив да спомнам уште 2 книги кои ги обожував како мал, а сега се тргнати од програмата, за жал: "Приказни по телефон" од Џани Родари и "Улавите години" од Бранко Чопиќ.

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
едино нешто со хари потер шо го гледам како мал проблем е тоа што има многу ликови но сепак нема многу дејствие со нив, туку само се врти околу 3 главни лика. другите карактери се мотаат наоколу и добиваат повеќе внимание во понатамошните делови.

Mondonico

ВАР експерт
Член од
15 јануари 2013
Мислења
10.186
Поени од реакции
18.281
Тргнете си од себе....Колку впечаток ви оставила некоја книга од тој период(основно)?

И дали сте имале желба да ги читате тие книги?

Јас,НЕ!

P.S.
Робинзон Крусо- ко за дете,филмот ми беше "онака"-нешто што не би го гледал по вторпат!:neetaka:
Не може за ваква тема да се тргне од самиот себе. Никаде нема да завршиме. Потребни се мислења од повеќе аспекти, неопходно е да се добијат недвосмислени информации за тоа што децата од одредена возраст може и треба да го читаат, а што не. Секако со акцент на квалитетот. Еве спротивно од тебе, има лектири од основно на кои до ден денеска се сеќавам на суштината и содржината иако сум ги читал пред 10тина години.

Јас мислам дека ништо не правиме ако одредени книги се тргнат настрана затоа што се (наводно секако) расистички, сексистички или не знам какви. Треба да се сфати дека книгите се пишувани во различно време, далеку од денешното и баш напротив добро е да се знаат животните прилики во различни периоди низ историјата. Ако е така, тогаш и историја да не се учи за робовладетелство, ропство или пак за фашизмот и Втората светска војна. Па цел народ бил убиван во гасни комори, што ќе предизвика тоа кај децата.

Ропството постоело, луѓето немале основни права поради боја на кожа, национална припадност, верска определба и така натаму. Сето тоа е вистина и нема поента да не се споменува, да не се учи или да се тргнуваат на страна книги кои можеби даваат некоја основна слика за таквите состојби во општеството.

Kajgana Shop

На врв Bottom