Македонска берза

Член од
15 февруари 2012
Мислења
435
Поени од реакции
537
Колку се очекува добивка за изминатата година?
За 9 месеци добивката беше 30 еура по акција, за годишната може да нагаѓаме тука.[DOUBLEPOST=1518026790][/DOUBLEPOST]Јас би шпекулирал со 37/38 еура

Последно уредено:

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Колку се очекува добивка за изминатата година? T.e дали ќе стаса до 2 милијарди денари?
Се очекува околу 2,2-2,3 и дивиденда околу 1300, за точноста ќе видеме утре.

MSE

Член од
13 мај 2017
Мислења
261
Поени од реакции
332
Темава ја поставив како Важна, се појавува прва кога ќе отворите подфорум Економија. Плус кај мене стално си дава нотификации за нов пост во темава и ја има во Нови мислења.
Мислев на https://forum.kajgana.com/ главната форум страна, десно кај "Нови Мислења"

Еве ново мислење

Десно кај Нови Мислења не се појавува, Македонска Берза

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Десно кај Нови Мислења не се појавува, Македонска Берза

Ќе го проверам ова, може да е технички проблем, ќе се обидам да го средам ако е така.

• Ми се допаѓа
Reactions: MSE
Член од
19 јуни 2017
Мислења
76
Поени од реакции
19
stranci begat od brodot makedonsci siigraat berza! Vo Januari Ohridska -0.33% , Alkaloid -0.16 , NLB -0.10 , Komerzcijalna -0.16 stranci rasprodavaat.....

B

Bafra

Гостин
stranci begat od brodot makedonsci siigraat berza! Vo Januari Ohridska -0.33% , Alkaloid -0.16 , NLB -0.10 , Komerzcijalna -0.16 stranci rasprodavaat.....
Ти почетник нели беше :cautious: па уште знаел дека и странците бегаат :D.
Типични македонци сте со уште неколку тука , фаќаат сеир кога е црвен индексот, а не ни играте на берза :tapp: .
Убаво испеа Тоше, се занимаваат со туѓи животи :facepalm:
Немој случајно некој да успее да заработи ќе цркнете од љубомора. Среќа дивиденди делат фирмите со поголем поврат него депозит, некои и си растат така да :kuracc:

Во Македонските банки народот чува 3.5 милијарди евра, странци не се потребни, доволно е математика да знаеш :P

Ete kolku nashive investitori veruvaat vo fundamentite na MSE. Sve speculator do speculator

So eden biten isklucok kaj TEL koj si cepa vo zeleno. Toa ti se vika akcija so niska beta
Ти одамна го фалиш ама ми кидна телеком, не очекував толку брзо ќе порасне мме ,а на 260 имаше количини и таман ќе упросечев :(

Член од
19 јуни 2017
Мислења
76
Поени од реакции
19
Pameten covek za tri meseci ovde i mojNovac ke nauci mnogu, Nekoj ni deset godini zagubi i dobivka nisto nema Nese precenuvajte kojznae kolku gro samo navlekuvaci

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Конечно излезе стварната бројка околу заглавените кредити во ФЕНИ.
Вкупен долг 67,5 милиони ЕУР.
Комерцијална банка 35% од долгот = 24 милиони ЕУР.
Стопанска банка 22% од долгот = 15 милиони ЕУР.
Така да КМБ и СТБ се многу блиски со резервациите за Фени во 2017/18 . . .
Јас очекував СТБ да е заглавена околу 10 милиони ЕУР, КМБ 30 милиони ЕУР . . . .
Се сеќавам на една дискусија околу резервациите на СТБ и дека немало да растат, дека банката одлично работи и.т.н . . . .
Еве како со еден потег во 2017/18 ќе се дуплираат, а тоа значи помалку од очекуваното профит !!!

https://sdk.mk/index.php/dopisna-mrezha/najaveni-dva-plana-za-reorganizatsijata-na-feni/

Тутунска ќе има супер извештај очекувам околу 30 милиони ЕУР
Така да очекувам добри дивиденди кај сите 3 банки . . .

Корекцијата тука некаде ќе заврши идат дивиденди, па народ ќе купи некоја акција, депозити се 1-2%, а дивиденден принос 5-10% . . .

Поголема корекција очекувам после мај . . . сега ми е рано. некој чуден оптимизам се случува кој не е базиран на економски показатели туку на еуфорија . . .
Во целава оваа работа непозната ми е само ФИ 1Q на КМБ, ако он е позитивен ќе имаме убав ветер во грб кај сите акции, но ако е мизерен останавме без ветер :) .
п.с.
Околу економијата во МКД, крединиот рејтинг на ФИЧ, НАТО, промена на името . . . .
Во некоја друга прилика. За два месеца. Нека помине журката со дивиденди, да не ја расипувам. Но ставот не ми е променет . . . .

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Распродават,
Алкалоид со оваа цена е за распродавање, максимум 6500 вреди, озвен ако не даде дивиденда 600 денари, но политиката е половина или 10-30 денари повеќе од лани, комерцијална малку се пренапумпа до 3100 е во моментот (не колку ќе биде 2020), охридска вреди повеќе од комерцијална, само кој да разбере, ТТК кога беше 1000 беше за шиткање, сега вреди да се чува со оваа цена (во спротивно по се исплаќа СТБ), гранит многу ја качија (не вреди спрема двдндата, за туршија е стабилна), тетекс исто малку повеќе се качи од што требаше (оваа година тешко за дупла дивиденда), тутунска ќе вреди многу повеќе од денеска, итн

значи падот е очекуван кога премногу се напумпаа цените за краток период и дури уште ќе пагат во втората половина, мослам дека тоа време ќе биде сезона на купување.

Член од
15 февруари 2012
Мислења
435
Поени од реакции
537
Не знам само дали парите од продажбата на пензискиот фонд ќе влезат во билансите за 2017 на ТНБ?

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Не знам само дали парите од продажбата на пензискиот фонд ќе влезат во билансите за 2017 на ТНБ?
Vo paricniot tek ke vlezat sigurno :)
Dali ke vlezat vo BU zavisi od kapitalnata dobivka. Koja najverojatno e solidna. Ke bide interesno utre[DOUBLEPOST=1518101517][/DOUBLEPOST]
Со 2к евра промет :D
Kako prometot denes?;)

A inaku znaes zosto e generalno slab? Barem kaj ovaa akcija. Nema prodavaci

Последно уредено:
Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Ubav podatok so 3%pomali ceni 100% pogolem promet :) Na zdravje dokupuvanje !!! Komercijalna ne bil knizen BRILIJANT vo 2017 tuku vo prvo tromesecie a TNB ke pukne odlicna godina i toa bez penziskiot posto i toj ide vo ova tromesecie!![DOUBLEPOST=1518102395][/DOUBLEPOST]Ubav podatok so 3%pomali ceni 100% pogolem promet :) Na zdravje dokupuvanje !!! Komercijalna ne bil knizen BRILIJANT vo 2017 tuku vo prvo tromesecie a TNB ke pukne odlicna godina i toa bez penziskiot posto i toj ide vo ova tromesecie!!

Kajgana Shop

На врв Bottom