Конечно излезе стварната бројка околу заглавените кредити во ФЕНИ.
Вкупен долг 67,5 милиони ЕУР.
Комерцијална банка 35% од долгот = 24 милиони ЕУР.
Стопанска банка 22% од долгот = 15 милиони ЕУР.
Така да КМБ и СТБ се многу блиски со резервациите за Фени во 2017/18 . . .
Јас очекував СТБ да е заглавена околу 10 милиони ЕУР, КМБ 30 милиони ЕУР . . . .
Се сеќавам на една дискусија околу резервациите на СТБ и дека немало да растат, дека банката одлично работи и.т.н . . . .
Еве како со еден потег во 2017/18 ќе се дуплираат, а тоа значи помалку од очекуваното профит !!!
https://sdk.mk/index.php/dopisna-mrezha/najaveni-dva-plana-za-reorganizatsijata-na-feni/
Тутунска ќе има супер извештај очекувам околу 30 милиони ЕУР
Така да очекувам добри дивиденди кај сите 3 банки . . .
Корекцијата тука некаде ќе заврши идат дивиденди, па народ ќе купи некоја акција, депозити се 1-2%, а дивиденден принос 5-10% . . .
Поголема корекција очекувам после мај . . . сега ми е рано. некој чуден оптимизам се случува кој не е базиран на економски показатели туку на еуфорија . . .
Во целава оваа работа непозната ми е само ФИ 1Q на КМБ, ако он е позитивен ќе имаме убав ветер во грб кај сите акции, но ако е мизерен останавме без ветер
.
п.с.
Околу економијата во МКД, крединиот рејтинг на ФИЧ, НАТО, промена на името . . . .
Во некоја друга прилика. За два месеца. Нека помине журката со дивиденди, да не ја расипувам. Но ставот не ми е променет . . . .