Македонска берза

Член од
15 февруари 2012
Мислења
435
Поени од реакции
537
Dali mozebi Allbanci se operirani od berza i znaewe samo Makedonci se Soros i Baffet?? Segleda koi narod ima poveke pari i znae da upravuva
Ne si mi jasen zosto me citirash?! Jas mu ukazav na Tendo da ima povekje razbiranje za tebe?![DOUBLEPOST=1511632399][/DOUBLEPOST]A pocna I da treses gluposti

Член од
19 јуни 2017
Мислења
76
Поени од реакции
19
Ne si mi jasen zosto me citirash?! Jas mu ukazav na Tendo da ima povekje razbiranje za tebe?![DOUBLEPOST=1511632399][/DOUBLEPOST]A pocna I da treses gluposti
Hahahah zisto mecitiras? Ufilman be leleeee Voren Bafet hahh
Sporedi bogatstvoto na prosecen makedonec i albanec koj se pobogati. Celo vreme se filmat zarabotil u zadni pet godini a kollku izgubivte pred 2007 stanovi zastedi Sega pak rast i kjorava kokoska kluknala nekoe zrno :))))

Член од
15 февруари 2012
Мислења
435
Поени од реакции
537
Hahahah zisto mecitiras? Ufilman be leleeee Voren Bafet hahh
Sporedi bogatstvoto na prosecen makedonec i albanec koj se pobogati. Celo vreme se filmat zarabotil u zadni pet godini a kollku izgubivte pred 2007 stanovi zastedi Sega pak rast i kjorava kokoska kluknala nekoe zrno :))))
Ti prijatele totalno zastrani.

Последно уредено:
Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Тргува ли некој тука или само дрн, дрн, јариња на форум. . .
Има ли некој оптимист уште???
Не сум прочитал дека некој нешто истргувал . . .
Завршија локални избори, живот дојде, само што не кренало . . . . . А тоа уште тапа . . .
Излегоа ФИ за 3 квартал . . . . Очекувани . . . Сите скоро полоши . . . Земја во рецесија само што уште не објавиле :) . . . .
Јас од најголем оптимист на МСЕ во изминатава декада, станав летаргичен во однос на MSE . . . Оваа година нема развој на компаниите, а тешко дека и следната . . . . Ќе претураме од шупљо у празно . . .

п.с.
Ебате берза кога Топлификација е тема на денот . . .
Таму мршојадците се тепаат за фотељи, а на форумов сериозно се дебатира . . .
Минатиот викенд најавив ПЕСИМИЗАМ, а многумина ми се нафрлија . . . . . политички етикетираа и ги извртуваа зборовите . . Бараа да ме цензурираат. . најавуваа ЖИВОТ и УБАВИНИ . . . .
А сега видете факти . . . ова е ВИСТИНАТА, ова се бројки, нема демагогија.
Берзата паѓаше цела недела, сите пет дена без исклучок. Ретко се случува баш секој ден во иста недела да е црвена. Падна 3% .
http://www.mse.mk/mk/indicies/MBI10/values/100
Никој не осети потреба да се извини, да изразат жалење за етикетирањата и цензурирањето . . .
Денес е тешко на имаш свој став, мора да си во СТАДО инаку не си симпатичен . . .
Следен пат изгледа треба да ќутам, па ги оставам да се лажат меѓу себе како е се супер и ефтино . . . Извинете што ви ја рушам идилата . . .
За следна недела . . . . . се плашам да кажам . . . . страв ми е пак да не ме расчеречат партиските полтрони. . . Нема да биде толку лоша како оваа . . . .

Abe Branko do koga ovoj bosko buha ke true so politika bez da bide "sankcioniran", neli za politika dnevna, mesecna, godisna ima cenzura ovde ili za kogo kako ?!
Eve da mu odgovirime deka kupuvame, a koga ako ne sega, oti tuku sto POCNA ZIVOTOT posle teskata robija od 11 godini.
Mozebi vekje od slednata nedela ke ima novosti, kakvi ?!

Bole cirkus si ti, se postignuvas, se znaes, berza, izvestai, a najmnogu politika pa od sto znaes kilometarski da filozofiras pazi da ne gi propustis glavnite raboti, t.e. da se oslobodis, batalis kosmari i osvestis sto se slucuva i stvarno da postignes nesto.
Sto se kupuva na MSE ?! Toa sto se prodava KMB, MPT, OKTA, OHB, TNB, aaaa najvekje TPLF. :brlav:
Prasaj go Cezar.
телеком веке се тргува на п/б од 2 што е прескап за да се очекува дека ке се направат многу пари, исто ако се поделат приходите по вработен бар лани беше нашиот по заебан од Хрватска керка на Т-хоме едноставно на Бошко партиските колеги го јавааа 12 години душа му извадија приходите ако памтам добро двојно му ги намалија за се хранат локални кучиња.
@Branchez ценам храброст, не сум рекол дека не ти верував, но три дена СТБ воопшто не се истргува а имаше понуда. Еве провери си сам . . . Кога нема побарувачка берза паѓа . . .
http://www.mse.mk/mk/stats/symbolhistory/STB

Најавувам . . . Ако купам ОХБ по 4600 денари одма продавам СТБ, а вие бидете на готовс. Немам уште многу . . . Само те предупредувам Стб не е многу дисконтирана . . .
Ах бре Бошко, како можеш вака паушално да обвинуваш, па не си ти Катица :D
Пошто се почувствував директно повикан, еве ти доказ дека не е само декларативно купување, туку реално
Прегледај го приврзокот 180721

И следен пат кога планираш да продаваш СТБ најави ни, да ги искористиме фините дисконти што ги даваш. :backa:

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Искрено мислам доста е од лични конфронатции. Секој има право да си го каже своето мислење во врска со акциите на берзата, без оглед дали другите се сложуваат со тоа. На крај краева, поентата е да предвидиме како ќе се движат акциите, инаку ако сите знаееме и имаше формула веројатно ќе бевме милионери сите. Подобро е сите да се држиме до предвидувањата за акциите, а не за членовите на форумот ако не сакаме сите да си заминат и да згасне оваа тема. Со најдобра намера посакувам сите кои имаат некакви информации или предвидувања слбодоно да коментираат па кој ќе купува или продава си е негово право.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Искрено мислам доста е од лични конфронатции. Секој има право да си го каже своето мислење во врска со акциите на берзата, без оглед дали другите се сложуваат со тоа. На крај краева, поентата е да предвидиме како ќе се движат акциите, инаку ако сите знаееме и имаше формула веројатно ќе бевме милионери сите. Подобро е сите да се држиме до предвидувањата за акциите, а не за членовите на форумот ако не сакаме сите да си заминат и да згасне оваа тема. Со најдобра намера посакувам сите кои имаат некакви информации или предвидувања слбодоно да коментираат па кој ќе купува или продава си е негово право.
Кога почнав да пишувам на форумов тргнав со идеа да ја развивам инвеститорската култура . . . онолку колку што знам со моето искуство . . . Транспарентно, со откривање на портфолио, секоја нова трансакција и без наведување и дување . . .
Целта на моите постови не се оние што имаат искуство по 4-5 години туку оние што скоро се приклучиле на берза . . . Новите акционери може да бидат наведени и да бидат злоупотребени . .
Тоа се случи со мене во 2007 година кога почнував на берза. . . Премногу им верував на луѓето, а еве некои од тогашните наведувања ЗПКО 1000 ЕУР, Топлификација 30,000 ден, ППИВ 100000 денари, СТИЛ 20 ЕУР, КМБ тогаш беше хит . . . погледнете што се пишуваше на мојновац во 2007 година . . . Изгубив доста пари (за мене). . . Мораше да седнам и да научам сметководство, берзанска психологија, берзански показатели за успешност и да се подигам од мртвите . . . .
Така да кога ќе чујам денес дека ХХХ е преефтина ме потсеќа на тоа време . . . .
Секој има право да купува што сака за свои пари, . . . . А оние што сега почнуваат нека прочитаат, да размислат со своја глава и после да си ги вложат парите . . . На берза секој сака да заработи и не се бираат начини да се постигне целта . . .

p.s.
А оние „поискусните“ немора да се „палат“ ако некој напише свое мислење во кое ќе ја критикува неговата стратегија, економските политики на омилената влада или политичар и.т.н. Дајте аргументи, факти бројки и да ги спротиставиме ставовите, а не демагогија, етикетирање и напади...
Пример: јас неколку дена поставив прашање зошто мислите дека СТБ ви е ефтина , по кој критериум . . .
1. Дали некоја НБГ подружница до сега се продаде поскапо од book до сега? А се продадоа неколку. СТБ не е златка кокошка за НБГ туку таа беше Финанс Банк Турција и која беше цената и колку беше профитот на Турците . . .
2. Дали Македонија е посредена земја од останатите, па некој би платил банка во МКД по p/b=2 . .
3. Европските банки моментно се на p/b= 0,7 и p/e = 12 и дивиденден принос близу 5%?
4. Колку ќе стане профитот на СТБ кога резервациите ќе дојдат на стандардното ниво од 1/3 од добивката пред резервации ??

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Пример: јас неколку дена поставив прашање зошто мислите дека СТБ ви е ефтина , по кој критериум . . .
И најконзервативните инвеститори ја проценуваат дадена компанија како годишниот профит х10, од било која област, не само банкарство. По таа логиика СТБ вреди ~400 милиони, или околу 20-22 евра по акција.

1. Дали некоја НБГ подружница до сега се продаде поскапо од book до сега? А се продадоа неколку. СТБ не е златка кокошка за НБГ туку таа беше Финанс Банк Турција и која беше цената и колку беше профитот на Турците . . .
А зошто мора да се продаде? Зарем со вакви дивиденди им е лошо на акционерите?

2. Дали Македонија е посредена земја од останатите, па некој би платил банка во МКД по p/b=2 . .
Лани имаа РОЕ од 18%, адекватност на капитал од 16% и ниту еден денар субординиран долг. Зошто не би платил?

3. Европските банки моментно се на p/b= 0,7 и p/e = 12 и дивиденден принос близу 5%?
Купувајте си европски банки со купишта долгови, што се замарате со СТБ.

4. Колку ќе стане профитот на СТБ кога резервациите ќе дојдат на стандардното ниво од 1/3 од добивката пред резервации ??
А зошто би дошле на 1/3 од добивката пред резервации? Затоа што КМБ е таму или можеби из чиста мира?

B

Bafra

Гостин
зошто би дошле на 1/3 од добивката пред резервации? Затоа што КМБ е таму или можеби из чиста мира?
Другите работи ти се Ок (y) и баш затоа цената си е стабилна.

Но ова со резервациите кај Стопанска е доста сомнителна работа, доколку некој очекува висока цена за продажба. Затоа јас излегов после првата дивиденда.
Радувајте се на дивиденди, ама не би требало некоја висока цена за продажба.

Но и тоа не е страшно имавме пример со Шпаркасе, божем се скенирале па после купувањето испадна нешто им промакнало :cool:
Битно банкава има солидно учество и влијание во МКД економија.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Greshna formula. Ne profit puta deset. Tuku cash flow podelen so cena na kapital minus rast.

Cena na kapital za Makedonija za firmi so beta 1 e 14%, 10.8 equity premium plus referentna stapka od 3.25%. Koj ne veruva neka proveri

http://www.stern.nyu.edu/~adamodar/pc/datasets/ctryprem.xls :чда:

Izvorov e mnogu avtoritativen.

Se razbira, vo konkretniot slucaj moze i da ispadne puta deset. Ako nekoj ocekuva rast of 4% godishno. Samo za rast ne biva da se deli celata dobivka vo dividenda. Za rast nesto treba i da se reinvestira :)

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
http://www.mse.mk/mk/news/latest/23

Ве известуваме дека ја објавуваме блок трансакцијата со акциите на: Комерцијална Банка АД Скопје Шифра: KMB Вид на ХВ: обични акции Пазарен сегмент: Официјален пазар – Супер Котација Номинална вредност: 1.000 МКД Количина: 119.540 % од основната главнина: 5,25% Цена по акција (во денари): 2.300,00 Вредност на трансакција (во денари): 274.942.000,00

P.s. Ova e vekje seriozno... ova e ili eastnine ili EBRD (poverojatno vtorite iako I prvite se resheni da izlezat)... simptomaticna e cenata!!!

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Инаку да го поправам пријателот Бошко, ја немам врска со Вмровец. Ич не трпам ликови како Љубчо Љубе или ДЕН ДОНЧЕВ. Ама Грујо со своите про-бизис политики вистина ме погоди у срце. :cuc:

Башка сум тотално на позиција BUY. Само чекам уште колку може СДСМовциве да ги срушат цените :icon_mrgr:[DOUBLEPOST=1511774047][/DOUBLEPOST]
http://www.mse.mk/mk/news/latest/23

Ве известуваме дека ја објавуваме блок трансакцијата со акциите на: Комерцијална Банка АД Скопје Шифра: KMB Вид на ХВ: обични акции Пазарен сегмент: Официјален пазар – Супер Котација Номинална вредност: 1.000 МКД Количина: 119.540 % од основната главнина: 5,25% Цена по акција (во денари): 2.300,00 Вредност на трансакција (во денари): 274.942.000,00

P.s. Ova e vekje seriozno... ova e ili eastnine ili EBRD (poverojatno vtorite iako I prvite se resheni da izlezat)... simptomaticna e cenata!!!
На која цена ЕБРД излезе од СТБ и ТТК? Чисто да знаеме за споредба[DOUBLEPOST=1511774572][/DOUBLEPOST]Definitivno se EBRD, tocno nivnot udel

Последно уредено:

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Tuku cash flow podelen so cena na kapital minus rast.
Буби, какви се овие црни магии, каква е оваа паушална пресметка на цена на капитал. Како класичен redneck мене ме интересира за колку години си ја враќам инвестицијата, во случајов таргетот е 10 години. И никакви mumbo-jumbo формули не ми се повалидни од оваа претходната. ;)

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Инаку да го поправам пријателот Бошко, ја немам врска со Вмровец. Ич не трпам ликови како Љубчо Љубе или ДЕН ДОНЧЕВ. Ама Грујо со своите про-бизис политики вистина ме погоди у срце. :cuc:

Башка сум тотално на позиција BUY. Само чекам уште колку може СДСМовциве да ги срушат цените :icon_mrgr:[DOUBLEPOST=1511774047][/DOUBLEPOST]

На која цена ЕБРД излезе од СТБ и ТТК? Чисто да знаеме за споредба[DOUBLEPOST=1511774572][/DOUBLEPOST]Definitivno se EBRD, tocno nivnot udel
Ttk na 544, stb 573 vo 2010...

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Знае некој како е распореден уделот на трите банки во 40 те милиони кај Фени

Kajgana Shop

На врв Bottom