Целта ја постигнав . . . Барем мала конструктивна дискусија се разви . . . Па кој сака нека си извлече свој заклучок и нека си донесе добри одлуки за себе . . . .
Дознав дека
@dekis купува, не се сомневам го знам дечкото . . . . Храбар . . . Очекува раст . . . Вечен оптимист . . . Игра со свои пари и ќарот и зијанот си се негови . . . . Мој наклон друже . . .
Буби верува во Телеком . . . Се надева дека време е да му тргне на Телеком и на дивиденда
.
@3D песимист, дури поголем од мене . . . Но таа емотивна состојба може брзо да се смени.
Јас и @3D чекаме оние на кои само што им почнал животот на почнат да купуваат, да зголемат побарувачка на берза, да направат притисок на понудата и да пораснат цените на акциите . . . . Па нека почне живот и за нас ПЕСИМИСТИТЕ . . . . Ние одма со широки раце ќе го прифатиме животот, но не со демагогија и црвенило на берза . . . .
Abe Branko do koga ovoj bosko buha ke true so politika bez da bide "sankcioniran", neli za politika dnevna, mesecna, godisna ima cenzura ovde ili za kogo kako ?!
Eve da mu odgovirime deka kupuvame, a koga ako ne sega, oti tuku sto POCNA ZIVOTOT posle teskata robija od 11 godini.
Mozebi vekje od slednata nedela ke ima novosti, kakvi ?!
@СЕЗЕЗАМ . . . . Сите негови постови се за Топлификација. Лесно се проверува. Освен што е осетлив на мојот ПЕСИМИЗАМ. Он е посебно осетлив на мојата критика на ХаџиМишев и неговата лоповска дружина . . . Многу ме потсеќа на еден тип Премиер од мојновац
. . . Тврдам дека е истиот
. . .
Е овие се најопасни . . . Секогаш имаат скриена себична намера . . . . .
Абе Русите, Тето и останати ги донесе ХаџиМишев, никој друг . . . Негова е идејата, тој се сликаше пред камери.. Он земал кредит, а Тето се изгради на локација на Топлификација. И да направил некој лоша проценка тоа е ХаџиМишев . . . Што сум јас виновен што логички расудувам . . . Тој е менаџер на Топлификација и тој е крив за све, па и за овие нелегални, тензични акционерски собранија.
Пиши кога ќе почнеш да купуваш, а поради конструктивност можеш да напишеш и кои компании . . . .
[DOUBLEPOST=1510956338][/DOUBLEPOST]
Ok, prodade... I jas prodadov kmb... I bas me interesira sto pravish so keshot? Tamu kaj sto ti stoi keshot (stb, ttk, tnb...), jas na prolet kje imam +10-15%, a ti kje imash ako ti se oroceni na 6 meseci (pretpostavuvam vo eur, zoshto si pesimist za situacijava) 0,1%, koj najverojatno nema da ti gi pokrie kupi-prodaj troshocite den-eur-den...
Ne se ispalati da si pesimist...
Aj ako sakash da analizirame ne okta, grnt, ttk I drugi sitnurii sto imam, da analizirame tete I stb... kako do na.prolet bi izgubil pari??? Eve na pr jas mislam deka na.dvete do na prolet kje imam pod pretpostavka pola pola da sum vlozil min 30%... objasni mi kako na stb na p/e od okolu 6-7 kje izgubish? Aj objasni mi kako na tete na ovaa cena kje izgubish koga samo medicinska plastika koga kje ja prodadat kje dobijat kesh kolku shto im e pazarna kapitalizacija, a se drugo kje im ostane bakshish??? Samo od ttk vlecat okolu 1mil eur godishno preku kirii I dividenda....
Ova go pisguvav na mojnovac koga tete beshe 600, a stb 400... ok sega nema da zarabotish x4-5, ama ima dosta prostor ushte...
P.s. ok, ako razmisluvaa site kako mene, nemashe da stojat 3-4milijardi eur bo banki za 0,neshto %, I nemashe da imam jas portfolio x3 za 5-6 godini+ dividenda povekje od 10% godishno, kje trebashe da si baram rabota vo realniot sektor
Јас продадов Бетон на 12000/13000 денари и веќе сум ќар 20%. Немора да чекам пролет . . .
КМБ иако купував на 2939, а продавав на 2830 . . . . и таму сум во ќар за сега
.
СТБ продадов на 970, па ситно на 930 . . . . не ја рачунам . . . .
Ова се моите трансакции во последниве 2 месеци . . .
Берзата не дава ама баш никакви оптимистички знаци . . . . Ама кој ја знае, затоа е берза . . .
Пари се прават и на паѓање на берза, не само на раст . . . Но мора да се има кеш.
Па да видиме Дејане кој ќе погоди . . . Твојот оптимизам или мојот песимизам . . .
И верувај се радувам за секој обичен инвеститор што ќе успее да го погоди правецот и ќе направи пари. Доста ми е од овие менаџерски манипулации и лоповлуци (КМБ, МПТ, ТПЛФ) . . . . .
p.s.
Очекувам и јас добри дивиденди од СТБ, ТНБ, па и КМБ . . . . но сепак не купувам . . . Овој твој оптимизам е премногу за мене . . . Инаку има во банките пари, но нема успешни менаџери и добри проекти . . .