Македонска берза

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.059
Само кога ќе се сетам на времето кога ги купив првите акции. Се двоумев помеѓу Алкалоид и Тутунска банка, во тоа време пред неколку години и двете беа по околу 4800-4900 денари. Ја избрав Алкалоид, не дека е лоша одлука, ама подобро би било да сум ја избрал банката. Затоа после купував и Комерцијална. Иако не ми се допаѓа како работи сепак не мислам да ја продадам, бидејќи тие резервациите се интересна работа. Ќе најдат купувачи, ќе продадат неколку големи објекти и резултатите бргу може да се сменат
Додека го направат тоа банки како СТБ ТНБ и ОХБ ќе растат а КМБ стагнира веќе долго време.

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
@3D песимист, дури поголем од мене . . . Но таа емотивна состојба може брзо да се смени. Јас и @3D чекаме оние на кои само што им почнал животот на почнат да купуваат, да зголемат побарувачка на берза, да направат притисок на понудата и да пораснат цените на акциите . . . . Па нека почне живот и за нас ПЕСИМИСТИТЕ . . . . Ние одма со широки раце ќе го прифатиме животот, но не со демагогија и црвенило на берза . . . .
pa i ne bi rekol bash... crveniloto e mojot najdobar prijatel!! jas kupuvav mesecov ama kupuvav po nadolni ceni da gi spustam a ne da gi kacam... OKTA, KMB, STB, TPLF i MPT kaj site stavav po 4 nalozi skalesto nadole za da ja postignam cenata koja sakam da ja vidam kaj niv...[DOUBLEPOST=1511013820][/DOUBLEPOST]
Inace @bosko007 mi ja zema mislata - sakav da mu poracam na seznajkoto da spodeli i nekoja druga informacija osven TPLF...

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.059
pa i ne bi rekol bash... crveniloto e mojot najdobar prijatel!! jas kupuvav mesecov ama kupuvav po nadolni ceni da gi spustam a ne da gi kacam... OKTA, KMB, STB, TPLF i MPT kaj site stavav po 4 nalozi skalesto nadole za da ja postignam cenata koja sakam da ja vidam kaj niv...[DOUBLEPOST=1511013820][/DOUBLEPOST]

Inace @bosko007 mi ja zema mislata - sakav da mu poracam na seznajkoto da spodeli i nekoja druga informacija osven TPLF...
По кој критериум баш овие акции?

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
@StefusRefus epa vaka:
- Ovoj del od moevo portfolio e investicija na podolg rok (3~5g) - kako sto mozes da primetis ovie momentalno ne se vo dobrite godini (osven stb), mozat daleku podobro od potencijalot a za toa sekoja si ima svoi pricini - sto dogovori, sto pazarna postavenost, politika, menadzment, namerno potcenuvanje i slicno... kaj ovie gledam moznos za uste mala korekcija sto kje bide dobredojdena no ocekuvan na krajot od tunelot poske 3-4 godini da ima dobar rast kako sto vidovme kaj bankite, i ostanatie da ne gi nabrojuvam sega OKTA, KMB TPLF gi gledam vo opseg na 4-5k (sepak ima vreme a jas imam vreme za cekanje...) tuka bi ja dodal i FERS

Kratok rok - STB /TNB / TTK / PKB

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
телеком веке се тргува на п/б од 2 што е прескап за да се очекува дека ке се направат многу пари, исто ако се поделат приходите по вработен бар лани беше нашиот по заебан од Хрватска керка на Т-хоме едноставно на Бошко партиските колеги го јавааа 12 години душа му извадија приходите ако памтам добро двојно му ги намалија за се хранат локални кучиња.

Последно уредено:
Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
телеком веке се тргува на п/б од 2 што е прескап за да се очекува дека ке се направат многу пари, исто ако се поделат приходите по вработен бар лани беше нашиот по заебан од Хрватска керка на Т-хоме едноставно на Бошко партиските колеги го јавааа 12 години душа му извадија приходите ако памтам добро двојно му ги намалија за се хранат локални кучиња.
Мери му памет . . . . .

Ветувам . . . Чесен Титов пионерски збор . . . .
Од сега ќе бидам повнимателен, ќе бирам зборови . . . .
Само во суперлативи ќе зборувам за Владата на СДСМ и ДУИ реформска (бивши познати тендерски лопови во времето на ВМРО) . . . .
Очекувам акциите да нараснат до небо, а МБИ10 да достигне 11243 поени, СТБ да се продаде по 55,6 евра по акција во 2018, а Топлификација со ХаџиМишев на чело да изгради три нови когенеративна термоелектрана и цената да стигне 18000 денари исто како во 2008 год. . . . .

Купувај народе ефтини акции, Све ќе расте . . . Не мислете со своја глава. Фирми нема повеќе да пропаѓаат . . . Ќе влеземе во НАТО и ЕУ. Животот почна, диктатурата заврши... Рокнете ги вашите тешко спечалени пари . . . чекајте неколку месеци . . . и „животот“ ќе ви ги дуплира . . . .
Па вашите пари под „диктатура“ се оплодија во последниве 2-3 години, а замислете колку ќе ВИ се оплодат во „Живот“ . . . Гарант ќе се оплодат . . . Рокнете ги, не губете време....
......
......
Јас такви чекам . . . Чекам да му ги лупнам на некој моите акции . . . Само немојте да плачете дека не сум ве предупредил . . .

1. Ветувам дека нема да зборувам за рецесијата во МКД и неспособноста на новата влада . . . . Пред статистика да излезе со официјални резултати . . . . (БДП оваа година не поминува над 0.5% најмал во Европа) . . .
2. Ветувам дека кога ќе донесат нов ЕНЕКОД за Фени пред избори ќе молчам, за потоа кога ќе завршат изборите и ХариЕбачот да ги протерува од МКД . . . Имам КМБ, па ме боли.
3. Ќе молчам кога новиот министер за финансии ќе сака дивидендите да ни ги оданочува со стапка од 18%, а тоа на форумов неприметно поминува . . .

Овие теми јас ги отворив на форумов, а на ВМРО и медиумите во мкд уште не им беа во фокус. . . Кој сфатил, сфатил. . . . некој тоа ќе го осетат на своја кожа, а некој ќе си го слават „животот“, тие и така само демагогија шират Слобода, Живот, Чист Воздух ЗА СИТЕ; А НЕ САМО ЗА НИВ . . . .

Јас сум среќен што многумина од Вас ја прифатија дискусијата, ги открија портфолијата и плановите и ме потикнаа да размислувам . . . . Среќен сум што поголем дел од Вас не гледаат политика во она што го пишувам, а за оние политички полтрони К_Р _ _ БОЛИ . . . .

p.s.
МАКСИМУС, химен, кој и да си . . . . Јас сум БОШКО не се кријам зад никакви скриени профили . . . Моето име го имаш во секој записник од ак.собрание на твојата стопанска банка, ако не ме познаваш можеш да ги прашаш директорите . . . . Јас пливам без никаков грб, помош од родители или партија . . . . А тоа што политички етикетираш повеќе зборува за тебе, а не за мене . . . Ти едноставно неможеш да сфатиш дека постојат луѓе на кој не им е потребен ЧОБАН . . .

Е сега околу тоа скапо ефтино . . .

Твоја СТБ се тргува на п/б 1,25 и е далеку поскапа од Француските банки кои се п/б ~~ 0,75 и дивидентен принос 5% . . . . Ни една НБГ подружница не се продаде на вака висока цена до сега . . . а ти продолжи да пумпаш . . . Погледни линк . . .

https://www.gurufocus.com/stock/SCGLF

А Македонски Телеком се тргува на п/б=1,7 додека амерички ВЕРИЗОН се тргува на п/б~ 7
провери . . . линкот зборува не јас . . .

https://www.gurufocus.com/term/pb/VZ/PB-Ratio/Verizon-Communications-Inc

Слободно купувај Телеком сега таму директор е Шарениот Мехмети ќе го оправи телекомот не се секирај . . . .

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: MSE

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
Се развила жестока дискусија овде...
Кога веќе сте се отвориле по два прста:) еве и јас да пријавам дека бев на продажна страна периодов. Идам да се пробам у "real" сектор малку. Не сум сигурен дека е добар период за излаз ама мене така ми искочи. C'est la vie.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Мери му памет . . . . .

Ветувам . . . Чесен Титов пионерски збор . . . .
Од сега ќе бидам повнимателен, ќе бирам зборови . . . .
Само во суперлативи ќе зборувам за Владата на СДСМ и ДУИ реформска (бивши познати тендерски лопови во времето на ВМРО) . . . .
Очекувам акциите да нараснат до небо, а МБИ10 да достигне 11243 поени, СТБ да се продаде по 55,6 евра по акција во 2018, а Топлификација со ХаџиМишев на чело да изгради три нови когенеративна термоелектрана и цената да стигне 18000 денари исто како во 2008 год. . . . .

Купувај народе ефтини акции, Све ќе расте . . . Не мислете со своја глава. Фирми нема повеќе да пропаѓаат . . . Ќе влеземе во НАТО и ЕУ. Животот почна, диктатурата заврши... Рокнете ги вашите тешко спечалени пари . . . чекајте неколку месеци . . . и „животот“ ќе ви ги дуплира . . . .
Па вашите пари под „диктатура“ се оплодија во последниве 2-3 години, а замислете колку ќе ВИ се оплодат во „Живот“ . . . Гарант ќе се оплодат . . . Рокнете ги, не губете време....
......
......
Јас такви чекам . . . Чекам да му ги лупнам на некој моите акции . . . Само немојте да плачете дека не сум ве предупредил . . .

1. Ветувам дека нема да зборувам за рецесијата во МКД и неспособноста на новата влада . . . . Пред статистика да излезе со официјални резултати . . . . (БДП оваа година не поминува над 0.5% најмал во Европа) . . .
2. Ветувам дека кога ќе донесат нов ЕНЕКОД за Фени пред избори ќе молчам, за потоа кога ќе завршат изборите и ХариЕбачот да ги протерува од МКД . . . Имам КМБ, па ме боли.
3. Ќе молчам кога новиот министер за финансии ќе сака дивидендите да ни ги оданочува со стапка од 18%, а тоа на форумов неприметно поминува . . .

Овие теми јас ги отворив на форумов, а на ВМРО и медиумите во мкд уште не им беа во фокус. . . Кој сфатил, сфатил. . . . некој тоа ќе го осетат на своја кожа, а некој ќе си го слават „животот“, тие и така само демагогија шират Слобода, Живот, Чист Воздух ЗА СИТЕ; А НЕ САМО ЗА НИВ . . . .

Јас сум среќен што многумина од Вас ја прифатија дискусијата, ги открија портфолијата и плановите и ме потикнаа да размислувам . . . . Среќен сум што поголем дел од Вас не гледаат политика во она што го пишувам, а за оние политички полтрони К_Р _ _ БОЛИ . . . .

p.s.
МАКСИМУС, химен, кој и да си . . . . Јас сум БОШКО не се кријам зад никакви скриени профили . . . Моето име го имаш во секој записник од ак.собрание на твојата стопанска банка, ако не ме познаваш можеш да ги прашаш директорите . . . . Јас пливам без никаков грб, помош од родители или партија . . . . А тоа што политички етикетираш повеќе зборува за тебе, а не за мене . . . Ти едноставно неможеш да сфатиш дека постојат луѓе на кој не им е потребен ЧОБАН . . .

Е сега околу тоа скапо ефтино . . .

Твоја СТБ се тргува на п/б 1,25 и е далеку поскапа од Француските банки кои се п/б ~~ 0,75 и дивидентен принос 5% . . . . Ни една НБГ подружница не се продаде на вака висока цена до сега . . . а ти продолжи да пумпаш . . . Погледни линк . . .

https://www.gurufocus.com/stock/SCGLF

А Македонски Телеком се тргува на п/б=1,7 додека амерички ВЕРИЗОН се тргува на п/б~ 7
провери . . . линкот зборува не јас . . .

https://www.gurufocus.com/term/pb/VZ/PB-Ratio/Verizon-Communications-Inc

Слободно купувај Телеком сега таму директор е Шарениот Мехмети ќе го оправи телекомот не се секирај . . . .

Која Француска Банка има поврат на капитал 20% што ја збориш како Стопанска банка? Или делат дивиденда 5% од резерви . Тебе ти е криво дека продаде пред 1 та дивиденда се фалеше овде колку си бил спретен да ги заебеш сите глупи што биле да купат како погоре, сега со право ти е криво. Societe има поврат на капитал мегу 4-6%. стб 20% поврат на капитал значи дечко дека за 4.5 години парите си ги враќаш ти испушти веке 2год. остави дивидендата на страна сега чекај од Хари Костов да те крштева во вера.

Тебе Бошко кога ти одговара си со Грујо Камчев и остала твоја дружина ги фалиш до триглав колку се способни кога ке ти спомне некој што направиле како на пример со телекомот одма не си со нив одма се оградуваш ти независен сам едриш... ке се мериш кој сум јас да се јавам одма Ќјосето атититуде, си ги читаш ли постовите што пишуваше за Грујо. Вакви вртикапи како ги дуваа ветерот има колку сакаш и интересно еве ти ги никнат со смената на власта несвесно.

Збориш за коефициенти на телекомите а даваш коефициенти за телевизии не спомнуваш дека CenturyLink Inc што се тргува на иста берза има 0.63 од боок или спринт со 1.2 важно нешто лупаш верзион имале 6.3 од боок.

Член од
15 ноември 2014
Мислења
331
Поени од реакции
319
Ne ja sledam temava, od ona blitz shto go vidov, cela diskusija e okolu nekolkute banki i ushte 3-4 firmi. Zhalosno shto i Mak. berza e so takov obem.

Za da bide 2018 porazlichna ili podobra od ovaa god.treba da se sluchat nekoi promeni:
  • da vleze nova stranska banka, ne od regionot tuku EU poshiroko, da donese svezh kapital/investicii i ushte povazhno novii finansiski proizvodi, osobeno vo e-banking, tuka posebno zaostanuvaat segashnive banki, toa shto se nudi e so ogranichen karakter i nedooformeno. Golem prorust e napraven pred 15-tina god. koga Buchkovski (kako premier) ne ja dogovori prodazhbata na Poshtenska shtedilnica na holandskata ING-BiDa, vodechka evropska banka so online uslugi. Samo taka mozhe da porasne (realno) vrednosta na akciite na nekoja konkretna banka. Ova sega e preturanje od shuplivo vo prazno, so kratok rok i bez realna osnova.
  • Na MK generalno i nedostigaat vakvi kvalitetni investicii. Ona shto doagja ima shpekulativen karakter, nema golemo vlijanie na BDP (GDP), profitot chesto ne se odanochuva i najchesto zavrshuva preku granica. Vrabotenite dobivaaat mnogu mal, za ekonomijata neznacitelen udel (kako multiplikator na potroshuvachkata), taka da ne se sozdava realna zgolemena potroshuvacka, glaven faktor za zgolemen obrt na sredststva a so toa i porast na vrednosta na akciite, eventualno emisija na novi.
  • Ona shto vlasta pod itno mora da napravi e da go liberalizira finansiskiot pazar, vakov e mnogu mal, ogranichen i ne nudi nikakvi opcii za potencijalnite investitori.
- Mozhe li nekoj da nabroi koj stranski investiciski fondovi se zainteresirani za investiranje vo mak. firmi ? Tie treba da se glavniot lost na stranskiot kapital na Mak. berza. Toa kje donese isto taka porast na vrednosta na akciite Dosega kolku shto znam samo Ev. investiciona banka ima svoi udeli i tolku. Za privatni fondovi ne sum slushnal.

Ne pratam redovno shto konkretno se sluchuva so novata vlast, ama kolku shto mozhev da zabelezham tuka i nema nekoja nova struja na merki koi kje donesat dinamika na finansiskite pazari.
Nekoi vikaat, edno e da posakuvash a drugo e dali mozhesh !

mishevski

Неимар
Член од
20 јуни 2010
Мислења
107
Поени од реакции
170
Ne ja sledam temava, od ona blitz shto go vidov, cela diskusija e okolu nekolkute banki i ushte 3-4 firmi. Zhalosno shto i Mak. berza e so takov obem.

Za da bide 2018 porazlichna ili podobra od ovaa god.treba da se sluchat nekoi promeni:
  • da vleze nova stranska banka, ne od regionot tuku EU poshiroko, da donese svezh kapital/investicii i ushte povazhno novii finansiski proizvodi, osobeno vo e-banking, tuka posebno zaostanuvaat segashnive banki, toa shto se nudi e so ogranichen karakter i nedooformeno. Golem prorust e napraven pred 15-tina god. koga Buchkovski (kako premier) ne ja dogovori prodazhbata na Poshtenska shtedilnica na holandskata ING-BiDa, vodechka evropska banka so online uslugi. Samo taka mozhe da porasne (realno) vrednosta na akciite na nekoja konkretna banka. Ova sega e preturanje od shuplivo vo prazno, so kratok rok i bez realna osnova.
  • Na MK generalno i nedostigaat vakvi kvalitetni investicii. Ona shto doagja ima shpekulativen karakter, nema golemo vlijanie na BDP (GDP), profitot chesto ne se odanochuva i najchesto zavrshuva preku granica. Vrabotenite dobivaaat mnogu mal, za ekonomijata neznacitelen udel (kako multiplikator na potroshuvachkata), taka da ne se sozdava realna zgolemena potroshuvacka, glaven faktor za zgolemen obrt na sredststva a so toa i porast na vrednosta na akciite, eventualno emisija na novi.
  • Ona shto vlasta pod itno mora da napravi e da go liberalizira finansiskiot pazar, vakov e mnogu mal, ogranichen i ne nudi nikakvi opcii za potencijalnite investitori.
- Mozhe li nekoj da nabroi koj stranski investiciski fondovi se zainteresirani za investiranje vo mak. firmi ? Tie treba da se glavniot lost na stranskiot kapital na Mak. berza. Toa kje donese isto taka porast na vrednosta na akciite Dosega kolku shto znam samo Ev. investiciona banka ima svoi udeli i tolku. Za privatni fondovi ne sum slushnal.

Ne pratam redovno shto konkretno se sluchuva so novata vlast, ama kolku shto mozhev da zabelezham tuka i nema nekoja nova struja na merki koi kje donesat dinamika na finansiskite pazari.
Nekoi vikaat, edno e da posakuvash a drugo e dali mozhesh !
Здраво theo_14 и добредојде,
Делумно се согласувам со тебе, но на дел не ;)
Таква е состојбата со Македонската берза има неколку добри акции, и уште толку потенцијални кои можат да пораснат.
- Не се согласувам дека влез на ЕУ банка ќе донесе свеж капитал/инвестиции. Овој филм нема да го гледаме. Нашиот банкарски систем е регулиран, а и да дојде некоја нова Банка да окрупни неколку банки нема да смени многу. Банките во принцип не носта свеж капитал/инвестиции. Тоа може да го донесат развојните банки како ЕБРД и Светска Банка, кои би влегле со развојни фондови (Фонд за Енергетска Ефикасност, Фонд за Јавни инвестиции) и на тој начин би дошол свеж капитал. Нови финансиски производи се потребни, посебно во делот на врзување на делот на инвестициите во берза, инвестиции во капитал, но е-банкинг услуги (какви и да се) незнам колку би помогнал околу развој на берзата освен ако не се поврзани со неа. Ако зборуваме за вредноста на акциите за Банките, мислам дека се одлични и одат во добар правец. Нова ууслуга нема драстично да го промени Балансот на било која банка. И има банки кои имаат релативно добри е-банкинг услуги (јас користам од 4, и две од нив се одлични за лично, другите две за бизнис е-банкарство). За поштенска Штедилница се сложувам.
- Тотално се согласувам дека и недостасуваат инвестиции, и тоа на три нивоа. Најосновно ниво е мал бизнис, кој е двигател на секоја економија. Овој мал бизнис може да ги покрене големите компании. Второ ниво се парите кои седат во депозити, да се мрднат и да се постават во берза. Ваквиот пристап (со IPO и слични межанизми) може да покрене интересни случувања и безрата да биде механизам за пристап до финансии на успешните фирми. И третото ниво се инвестициските фондови. Мал дел веќе се присутни во Македонија, но има уште потенцијал тука.

И да се надоврзам, има приватни фондови кои имаат инвестирано, за секоја фирма е посебно, некои дури и се над 5% (види во цетрален депозитар на хартии од вредност).

Околу политика не коментирам :) уште нема реални потези кои ќе ја мрднат берзата. Се што е најавено нема големо влијание. Будно очекуваме

Уште еднаш добредојде на темава

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Овака како што е тргнало, којзнае до колку можат да паѓат акциите

Kajgana Shop

На врв Bottom