Не можеш да им објасниш, не сваќаат, им треба поише математика за да разберат.
Пази, Основи на софтверско инженерство имаше толку смешни прашања што едното уште ми се врти, гласеше:
Со кое платежно средство го користеле луѓето од пра историско време со понудени одговори:
Камчиња, Школки, Монети и уше некое.
Ова е економија или историја, абе дечкиве ќе помислат дека ова е софтверско инженерство

.
Ама сега го сменија името на предметот и гласи Вовед во информатика, претпоставувам го има истото прашање пошо навиките тешко се откажуваат.
Многу се улетуваат децава, се уште мислат дека инженерството се стекнува само на факултет, и тоа само преку математиките.
Тоа ливчето што го добивате од финки само за пред домашните е да се пофалите. Признаени биле низ светот како инженери, ај ви се молам.
Мислат кога ќе почнат enterprise software ќе им дадат да моделираат.
Двојни-тројни интеграли решиле и мислат инженери се, или научиле Јава - C# и готово експерти се со 3 месеци работа

Еден типац коа се пријави, пази знаел:
C,C++,C#, java, php, python, ruby, javascript, jquery i angular и уште некој цмс - мислиш 100 годишно искуство има, он вчера од клупа излегол.
Како да им објаснам дека кога завршуваш знаеш само 3-5% од инженерството и тоа пола теоретско знаење. И јас размислував порано така, ама не повеќе

Јас лично не се сметам за инженер во мојата област, се додека немам 2-3 години работно искуство.
Она што е бруцош на факултет и јуниор на работа

Па ќе кажам, јас вака ги доживувам работиве, не мора да е така, ама е