Game of Thrones

Член од
17 март 2014
Мислења
321
Поени од реакции
478

Сценава беше меастрална, неколку пати ја гледав, се подобра станува.
Едина мала замерка би била и во претходниот флешбек, нема потреба толку преку дијалог и со зборови да се објаснуваат некои работи, како на пример кој е Нед, кој е Халанд Рид, па претходно дека девојката што дојава во дворот е Лијана, дека малите во дворот се Нед и браќата, на секој малце подетално што ја прати серијата јасни му се тие работи и без објаснување.
Но ги разбирам продуцентите зошто го прават тоа, за гледачите кои не ги читале книгите или не читаат статии или гледаат дополнителни видеа за GOT и АSOIAF универзумот да знаат што се случува.
Единствена замерка за сценава ми е што мораа да го стават Сер Артур Дејн беспотребно да мафта два меча. Многу поефикасно ќе беше комбинација на еден меч (Зора) и штит, ама мораа да направат некоја глупост за да се двои. :mad:

П.С.
Не знам дали приметивте, ама Нед не се бореше со неговиот „Мраз“.

Поправи ме ако грешам, ама не требаше да бидат седуммина против тројца? Ние видовме двајца таму, едниот го кокнаа прилично брзо, а Дејн остана жив.
По изворите на „Вестерос Хистори“ Ју Тјуб каналот, фали Сер Освел Вент.

Едино друго нешто што беше интересно за мене лично беше што го спомнаа Волантис, во делот кај Мирин, како дел од заговарачите. Астапор и Јункаи сфаќам зошто засукале ракави, ама Волантис не беше чепнат од Дени.
За да не бидат следни.

Уфо што се напна толку, немаше да ставам 9,5 оцена ако не беше добра епизодата. А секако имам право да кажам кога нешто не ми се допаѓа, немора да бидам филмски критичар ни сценарист.

@Шкорпион Тројца треба да се, Gerold Hightower, Arthur Dayne и Oswell Whent. Ама во серијата само два имаше од кој едниот умре уште на непочната битка па затоа реков сам против седумина.
Ако не се лажам, не беа седум нити на другата страна, максимално шест.

Не може Арја да го убие Џон, приказната не може да продолжи без него, без Арја може.

Sent from my E2105 using Tapatalk
Постои една причина зошто не може, ама тоа може да биде објаснето во наредните епизоди, па нема да ја споменувам.

....I am the shield that guards the realms of men.....
Пред извесно време преслушувајќи ја книгата ми падна на памет теоријата дена ноќната стража е всушност „Светлоносецот“ (Lightbringer), и целиот среќен ја пуштив идеата на неколку места на интернет (воглавном на места од екс-ју говорното подрачје). Некаде недела после тоа открив дека истата теорија некој ја изнел две години претходно на еден форум од англиското говорно подрачје. :)

Night gathers, and now my watch begins. It shall not end until my death. I shall take no wife, hold no lands, father no children. I shall wear no crowns and win no glory. I shall live and die at my post. I am the sword in the darkness. I am the watcher on the walls. I am the fire that burns against the cold, the light that brings the dawn, the horn that wakes the sleepers, the shield that guards the realms of men. I pledge my life and honor to the Night's Watch, for this night and all the nights to come.
Така да и нас можат да ни паднат на памет истите идеи како на некои во странство, се во зависност кога сме ги читале книгите и колку сме занесени во нив.

П.С.
Идеата за Р+Л=Ј ми текна при првото читање, ама земав во обзир и уште неколку други теории како Б+А=Ј, Р+Л=Д, Е+А=Ј и уште некои други опции. :cool:

Последно уредено:
Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Мислам дека е штета серијата да се гледа така колку да се рече иако јас избегнувам да читам многу на нет за неа бидејќи не сакам да ми се расипе неизвесноста посебно до 5та сезона кога нели одеа по книгите. Освен овој форум не пратам друг, ги гледам history and lore и што мислам дека е најбитно ги гледам епизодите по неколку пати (пример пред почетокот на 5та сезона пак ја гледам 4та)

Последно уредено:
Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Во заклетвата на Night's Watch никаде не се спомнува борба против дивјаците.

I am the shield that guards the realms of men.

Задача на Night's Watch е да ги штитат луѓето од White Walkers. Тоа е и намената на ѕидот, да ги спречи White Walkers да отидат на југ. Тоа што живеат луѓе на север од ѕидот не значи дека тие се непријатели. И тие се луѓе. И сега кога доаѓаат White Walkers, и тие луѓе треба да бидат заштитени. А како да бидат заштитени на друг начин освен ако не бидат пуштени да го поминат ѕидот?

Така да јас сметам дека Џон Сноу не ја прекрши заклетвата и не ги предаде Night's Watch со тоа што ги пушти дивјаците. Тоа што претходните команданти го чувале ѕидот од дивјаци и се бореле против нив е резултат на тоа што White Walkers ги немало можда 1000 години или повеќе, па морале да си најдат нов непријател против кој ќе се борат. Не викам дека не биле во право, само си ја извршувале должноста и си ја сфаќале заклетвата на свој начин.
А што праиме со Гили инцестоидната што живееше таму? Што правиме што Сем побратимот му дупеше таму? Што правиме што он дупеше после заклетвата?

Нема потреба од правдање, веројатно најмизерниот Лорд Командер, затоа и го предадоа одредени луѓе од најтс вач.

Член од
1 јуни 2014
Мислења
191
Поени од реакции
281
А што праиме со Гили инцестоидната што живееше таму? Што правиме што Сем побратимот му дупеше таму? Што правиме што он дупеше после заклетвата?

Нема потреба од правдање, веројатно најмизерниот Лорд Командер, затоа и го предадоа одредени луѓе од најтс вач.
Дa бе ствaрнo,никoј у истoријa нa Nights Watch не oтишoл у Moletown нa дупење.Ептен oвa бaстaрдoв мизерен испaднa...
Плус убaвo си викa у зaклетвaтa "and now my watch begins.It shall not end until my death".Си умре дечкoтo,гo вoскреснaјa,шo ги ебaм ќе ги сечaм.... Не вaжи зaклетвaтa зa негo више.

Последно уредено:
Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Дa бе ствaрнo,никoј у истoријa нa Nights Watch не oтишoл у Moletown нa дупење.Ептен oвa бaстaрдoв мизерен испaднa...
Плус убaвo си викa у зaклетвaтa "and now my watch begins.It shall not end until my death".Си умре дечкoтo,гo вoскреснaјa,шo ги ебaм ќе ги сечaм.... Не вaжи зaклетвaтa зa негo више.
А бастердот кога ги прекрши заклетвите, пред да биде убиен или сега, од кога го воскреснаа?

Mojso

uneducated knob
Член од
14 септември 2009
Мислења
4.739
Поени од реакции
12.798

Абе тој се колни дека нема да има фамилија, жена, деца, а не дека нема да еби.

А за тоа дека е дрво недоделкано, си е. Ете го под изрезбарија малку Алисер и Оли :D

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Све на све добро скоцкана епизода.
Ми остана во глава муабетот на Варис дека на луѓето неможеш да им веруваш али на малите птички можеш :D

Единствена замерка за сценава ми е што мораа да го стават Сер Артур Дејн беспотребно да мафта два меча. Многу поефикасно ќе беше комбинација на еден меч (Зора) и штит, ама мораа да направат некоја глупост за да се двои. :mad:
Да, дефинитивно ќе беше поинтересно ако Артур Дејн се бореше со неговиот валиријански меч и штит. А и според канон, Едард Старк го враќа мечот кај сестра му на Дејн. По епски ќе беше да изиграа со мечов. А и според канон, Едард Старк не криел дека поради Howland Reed успеал да се справи со Артур Дејн. Едард Старк не лаже, поготово не за вакви работи.

Член од
17 март 2014
Мислења
321
Поени од реакции
478
Грешиш, Зора не е меч искован од валириски челик, Зора е искована од срцето на метеор и е далеку постар од останатите мечеви исковани од валириски челик.

Во книгите Нед не се сеќава на самата борба, освен дека била восхитувачка, Холанд Рид се споменува на почетокот од борбата, кога се набројуваат соборците на Нед, и на крајот кога се кажува кој го извлекол Нед полумртов од собата кај што била Лиана бидејќи истиот е ранет во самата борба (а ова нема да се види во серијата, бидејќи одтидоа во друг правец со приказот на борбата).

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Едино друго нешто што беше интересно за мене лично беше што го спомнаа Волантис, во делот кај Мирин, како дел од заговарачите. Астапор и Јункаи сфаќам зошто засукале ракави, ама Волантис не беше чепнат од Дени. Пошто го вмешаа во приказнава, мислиш дека ни следува и Волантис сетинг? :D Се надевам нема да го заебат зошто веќе го поебаа Дорн, а Волантис ми е едно од поинтересните места од Езос каде се надевам ќе прикажат нешто пообемно (има доста материјал за обработка).
Дени го укина ропството.
Ропството е огромна економска гранка и движечка сила во изградбата и воопшто функционирањето на слободните градови (во кои е на сила). Благородниците од тие градови се воедно и најголеми робовласници. Во некои од слободните градови ропството е забрането, само официјално - во Пентос, а во некои е дури и најголемо зло и табу (Бравос). Како и да е, ропството е легално и пожелно во градовите од Заливот на Робовите, како и во Волантис.
Да, дефинитивно ќе беше поинтересно ако Артур Дејн се бореше со неговиот валиријански меч и штит. А и според канон, Едард Старк го враќа мечот кај сестра му на Дејн. По епски ќе беше да изиграа со мечов. А и според канон, Едард Старк не криел дека поради Howland Reed успеал да се справи со Артур Дејн. Едард Старк не лаже, поготово не за вакви работи.
Така, во серијава Ашара сигурно не му е мајка на Џон (пошто Едард нема после Тауер Оф Џој да иде во Старфол да враќа никаков меч, па да биде со неа, пошто таков меч не ни има во серијава, или можда ќе ги враќа двата меча...).
Зора или Dawn не е од валиријски челик, туку од материјал кој е земен од ѕвезда што паднала од небото, по што замокот и го добил името. Најверојатно станува збор за метална руда од метеорит.

Последно уредено:
Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Пред да започне борбата, првиот меч што го забоде Дејн во земјата имаше сонце кај рачката, можно е тој меч да е Зора.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Пред да започне борбата, првиот меч што го забоде Дејн во земјата имаше сонце кај рачката, можно е тој меч да е Зора.
Можда у серијава двата меча му се Зора или пак не се тепал со Зора, него со други два меча намерно (да им попушта на копиљаците).

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.699
Поени од реакции
34.231
king crow no more

posle 6 sezoni I mene mi stana zabaven za gledanje Snow

uste Dani da ja opravat

Член од
13 јануари 2013
Мислења
1.537
Поени од реакции
1.172
Тој е тој, има во дијалогот каде стариот му кажува на Бран пред да почнат да се борат.

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Јас мислам дека не беше тој меч Dawn. Според кажувањата Dawn треба да има некаков glow и да е светол, овој освен сонцето не ми делуваше поразличен од другиот меч. Како и да е, епик борба на Артур Дејн.

Член од
31 јануари 2007
Мислења
18.964
Поени од реакции
23.133
Каде отиде Џон во Winterfell или?

Инаку со душа чекам на копилето Ремзи целата кожа да му ја одерат дури е жив.

Kajgana Shop

На врв Bottom