Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

Член од
22 јули 2015
Мислења
607
Поени од реакции
493
Здраво дечки, имам неколку прашања до вас.
Имам 16 години, висина 176цм, 60 кг. Посетувам теретана а и тренирам боречки вештини. Според BRM калкулаторот треба да внесувам 1600-1700 калории на ден. Сакам да качам на маса до 65кг.
Покрај оброците на сабајле, за ручек после теретана редовно јадам 10 белки заедно со 3 варени компири. Дневно пијам 1 литар млеко. Можи ли некој да ми формулира отприлика како треба да ми изгледаат оброците за да ги надминам тие 1700 калории на ден?
Благодарам :)

Член од
27 мај 2013
Мислења
3.527
Поени од реакции
4.706
Имам 16 години, висина 176цм, 60 кг. Посетувам теретана а и тренирам боречки вештини. Според BRM калкулаторот треба да внесувам 1600-1700 калории на ден. Сакам да качам на маса до 65кг.
Покрај оброците на сабајле, за ручек после теретана редовно јадам 10 белки заедно со 3 варени компири. Дневно пијам 1 литар млеко. Можи ли некој да ми формулира отприлика како треба да ми изгледаат оброците за да ги надминам тие 1700 калории на ден?
Внесувај 2.5 кг протеин(Јунешко/Телешко, Пилешко, Лосос, Панга, Ослиќ, Туна) на кило и многу јаглехидрати.. Пред и после тренинг јади по 100 грама суво грозје(во 100 грама грозје имаш 80 грама јаглехидрати ако не се лажам), јади тестенини, компири печени, ориз и вежбај форсирај на тежини, давај макс. и тоа е тоа.

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.725
Поени од реакции
11.565
Внесувај 2.5 кг протеин на кило
Значи дневно треба да внесе 150 кила протеин.
Фино :icon_lol::icon_lol:[DOUBLEPOST=1458525921][/DOUBLEPOST]
Не се малку 1600 калории со оглед на тоа што тренираш боречки вештини?
Другар тренираше кик бокс, знам отприлика каков му беше тренингот..

Член од
25 декември 2011
Мислења
404
Поени од реакции
185
Јас мислам дека на 16 години да јадеш 10 белки одеднаш тоа е нездрава работа.
Остај ти тоа овде што пишуваме мажишта на 25-30 години и више. На 16 години телесна тежина многу малце се зголемува поради висок метаболизам и тоа е замислено од природата, инаку ти на 25 години би бил тежок 120 кила што не е нормално.
176 см 60 кила ти е перфектна комбинација за 16 години не се замарај. Ке почнеш сеа да трупаш храна ко да си стока има голема шанса дека ке почне да ти се расипува кожата (акни и тн) проблеми со коски и тн
Пази и со теретана затоа што не ти се формира уште телото, тренирај си борчки вештини, пливање и други спортови имаш цел живот пред тебе ке стигнеш до теретана не се секирај

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Остај ти тоа овде што пишуваме мажишта на 25-30 години и више. На 16 години телесна тежина многу малце се зголемува поради висок метаболизам и тоа е замислено од природата, инаку ти на 25 години би бил тежок 120 кила што не е нормално.
176 см 60 кила ти е перфектна комбинација за 16 години не се замарај. Ке почнеш сеа да трупаш храна ко да си стока има голема шанса дека ке почне да ти се расипува кожата (акни и тн) проблеми со коски и тн
Пази и со теретана затоа што не ти се формира уште телото, тренирај си борчки вештини, пливање и други спортови имаш цел живот пред тебе ке стигнеш до теретана не се секирај
Ме збуни со реченицава, по оваа логика не би требало да има дебел тинејџер?

Falcao

rossonero per sempre
Член од
28 мај 2008
Мислења
1.986
Поени од реакции
561
препорачајте некоја урда со мал процент на масти ?

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Де, прослветли не малку, жити мене.
И не ме чуди твоето расмислување, а немаше ни да реагирам на него, навикнав на вакви "баба роги" совети и заклучоци. Ме поттикна да реагирам од причина што пред некој ден, еден господин, кој мора да биде стручен спортски работник кој го промовира бавењето со спортот, изнесе сличен заклучок како твојов (не идентичен, ама нешто во стилот, ако пиеш кафе, ќе ти порасне опашка ;-) )

GavolRulz

Член од
23 март 2008
Мислења
12.725
Поени од реакции
11.565
препорачајте некоја урда со мал процент на масти ?
На Идеал Шипка ако можеш да ја најдеш некаде, на 100 грама има 1 грам масти.
Kade mozam da najdam puter od kikiriki po povolna cena ?

Можеш да го најдеш во големите маркети и е некаде околу 60 денари за 200 грама.

Член од
25 декември 2011
Мислења
404
Поени од реакции
185
Де, прослветли не малку, жити мене.
И не ме чуди твоето расмислување, а немаше ни да реагирам на него, навикнав на вакви "баба роги" совети и заклучоци. Ме поттикна да реагирам од причина што пред некој ден, еден господин, кој мора да биде стручен спортски работник кој го промовира бавењето со спортот, изнесе сличен заклучок како твојов (не идентичен, ама нешто во стилот, ако пиеш кафе, ќе ти порасне опашка ;-) )
Oк еве ја мојата аргументација:
1) Прв и најбитен фактор е тоа што без животно искуство и без памет во тие години деца почнуваат да вежбат вежби не како што треба(лоша техника), со прекумерна тежина понекогаш, а немаат ни пари да си земат еве ко што си ти персонален тренер ни па да се хранат така што тие вежби во теретана не би сметале на пораст на телото во тие години. Заради слаби и не формирани мускули и зглобови во тој период многу лесно да се добијат трауми кој што ке ги следат цел живот.
2) Очигледно е што кревање на тегови нема да помогне во пораст во висината па со интензивен тренинг има ризик да се забави пораст.
3) Микротрауми на коски и зглобови може да доведе до проблеми во растечки организам.
4) Сега кога се повеке од нас имат лош вид, кревање на тежини може да доведе да се влоши видот башка во тој период кога се формираат сите органи.

Нормално што ако детето е доста јако генетски и нема никакви проблеми со здравјето - теретана и ББ нема да направат некое големо негативно влијание на неговиот пораст и формирање на телото(ако вежба правилно и не претерува со вежбите). Ама ако дете не е баш јако има повеке шанси што одење во теретана нема да има позитивно влијание низ неговото здравје.

Затоа мое мислење е - до 18-20 години , шипки, пливање, други спортови после 18-20 години може да почне да се бави со теретана, ББ, паурлифтинг и тн.
Тое е мое мислење.

GavolRulz

Член од
23 март 2008
Мислења
12.725
Поени од реакции
11.565
Vo stokomak ima 200 grama 48 den, na Svislion mislam deka bese i ne e los, isto vo Tinex ima Pami (grcki) uste podobar e ama 350grama 135-140 den. Ovoj na Megic sto e postiran e mnogu los ne vredi da se jade
Јас го јадам и уопште не ми е лош. Нека си проба, нека си види самиот.[DOUBLEPOST=1458663284][/DOUBLEPOST]
Vo stokomak ima 200 grama 48 den, na Svislion mislam deka bese i ne e los, isto vo Tinex ima Pami (grcki) uste podobar e ama 350grama 135-140 den. Ovoj na Megic sto e postiran e mnogu los ne vredi da se jade
Сега го земав тој на SL (немаше од Magic) и сум запрепастен. Тоа внатре се е, само кикирика не е. Гадно. Иста песна е и со Пами.
Кога јадеш Magic суво е бе, баш како кикирика, дури и на крајот осеќаш мали парчиња од кикирика во устата...
@Curva_sud пробај ги и двата и баш кажи мислење :D

Последно уредено:

Falcao

rossonero per sempre
Член од
28 мај 2008
Мислења
1.986
Поени од реакции
561
Ај вака...според IFFYM ми требаат 2672 калории дневно за булкинг.

е сега прашањево ми е следново:

Ќе добијам ли нешто доколку ги внесувам потребните калории во текот на денот, но наместо 150гр, протеин дневно да внесувам 200гр. а да ги намалам јагленихидратите ?

Ќе добијам нешто почист мускул или џабе фрлање пари за протеинска храна?

Kajgana Shop

На врв Bottom