Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Член од
12 јануари 2016
Мислења
43
Поени од реакции
57
А со Бетмени, Спајдрмени и останата багра вештачко креирани творења со помош на програми за анимации, дизајни и слични курци, то барање нема да го постигнам.
Бетмените од Нолан не да не ти се пример за тоа што го кажуеш... Нолан користи повеќе практични ефекти и многу помалку CGI у неговите филмови по што е познат...
Користење на анимации, дизајни и слични курци се инструмент и начин авторот или авторите на уметничкото дело да го изведат тоа што сакаат и искрено го осеќаат. Со ова што го кажуваш, тврдиш дека технологијата не може да оди рака под рака со уметноста и секоја интерактивна уметност којашто вклучува компјутерски дизајн, анимација и слични курци, според тебе, не е уметност пошто е „вештачко“. Анимирани филмови се вештачки или „природни“?

W

wicked_1

Гостин
Па зошто би пробал да го разбереш, кога ете погоре пишува дека ни тој што го режирал не го разбрал?
У тој случај има некоја смешна логика, иако не ми е јасно на мене како може некој да креира и твори нешто што не го разбира.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Бетмените од Нолан не да не ти се пример за тоа што го кажуеш... Нолан користи повеќе практични ефекти и многу помалку CGI у неговите филмови по што е познат...
Користење на анимации, дизајни и слични курци се инструмент и начин авторот или авторите на уметничкото дело да го изведат тоа што сакаат и искрено го осеќаат. Со ова што го кажуваш, тврдиш дека технологијата не може да оди рака под рака со уметноста и секоја интерактивна уметност којашто вклучува компјутерски дизајн, анимација и слични курци, според тебе, не е уметност пошто е „вештачко“. Анимирани филмови се вештачки или „природни“?
Не тврдам ништо. За бетмените потенцирав дека можи да се гледаат и подлабински пошто зад маските имаат и друга поента. Настрана одличната глума која можеме да ја забележиме, со акцент пример на џокерот од Леџер. Она што јас го кажувам е тоа што јас го сакам. За мене најдобрите филмови биле оние во кои не се користеле прекумерни ефекти и вештачки креации. Дури и имаше изјава еве кога го спомнавме Херцог (ме мрзи да ја барам) ќе парафразирам-Дека камерата е најдобриот „инструмент" со кој може да се изкаже еден режисер. ДЕка истата е сосема доволна и дека не треба да се губи нејзиниот благодет и да се заменува со дополнително замрсување. Ме разбираш? Јас сум љубител на тоа и сум со таа мисла. Во омилените филмови и немало некои ефекти и замачкувања, колку што суштината била директно пренесена со добри реплики, камера, глума.

Јас не замерувам што користат авторите, нивна работа и интерес. Ако некој решил да му се продава филмот и ако нашол формула со која опфаќа широка таргет група, нека тера и нека снима и нека става ефекти и се со ред. Но мој впечаток е дека во име на развојот на технологијата, се занемари компонентата во филмската уметност за која напишав во пасусот погоре. Во ред е сето тоа да се користи напредокот на технологијата, но да не остане жртва оваа другата страна. Тој е мој впечаток. Еве ќе го земам Интерстелар, имаш во него технологија, ама истиот пробува да продаде некоја идеја, ја запазува и другава страна, пример развива и пласира теорија за функционирање на универзумот, црните дупки, што по 20-30 години може да биде револуционрна, авангардна.

Мој општ впечаток да сумирам е дека, во име на технологијата се запоставува другата страна на филмската уметност и се оди строго на штанцање и продажба на евтини идеи на огромна маса на луѓе. И тука некаде се јавува мојот „револт" макар шо нема ни Р од револт. Искрено ме боли онаквото што гледаат луѓето, од цел океан филмови ќе си најдам нешто по мој вкус нели. Сега појасен сум веројатно? :)

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
@Red John абе и документарки гледам, ама не се само тие филмови од кои нешто се учи. Џабе тераш инает оти знам дека знајш шо сакам да кажам, ама ај со Corvusов шибате некој филм и да не го кршам :D Еве пример јас хипстер сум, ама оти вие не сте во Филмскиот клуб за колективно гледање филмови? Еве пример таму членовите предлагаат и си гледаш секакви филмчиња и си оценуваш. Или финтава е кој се членовите вас да ви кажуваат што да гледате а :icon_lol: Еве последно предложниот е мастерпис, пробајте му се.
Муабетов не ти е на место и сега ќе ти кажам зошто...

Ко прво, ни еднаш додека се боцкавте со црвениов пред некоја страна не ви се умешав во дискусијата, како што можеш да приметиш чекав да се смени темата за да го избегнам тоа со шибањето филм. Океј, ај дека двајцата ја сакаме марвел франшизата по дифолт шибаме филм, нема врска. А тоа што ти од нигде никаде ги напаѓаш филмовите на негледано, е сасвим во ред. Еве јас ја имам сфу гледано и не ми се свиѓа и сега да ви дојдам во темата и на секоја непарна страна да ви пишувам дека серијата е срање.
Океј е Турви, знаеме дека не сакаш ефтина кинематографија и блокбастер филмови, во ред е се.
Прво јас неам проблем кој што гледа, што сакате гледајте, и ти и Џони и Џонтра и кој било, ама тоа не значи дека треба на глава сеа да ми се качите што сум гледала суперхеројски или ромкоми или што знам што.
Еве веќе неколку години сум во подфорумов не знам како уште нема култура за почитување на туѓи мислења, на некој не му се свиѓал Фајт Клаб - 50 мислења како членот е клошар и не знае да цени квалитетна уметност, некој пишал дека сака суперхеројски - уште 50 дека е клошар и не знае да цени квалитетна уметност. За тоа постојат жанрови, за секој да глеа тоа што сака.

И за другиов дел на муабетов кај што јас наводно не сум во Филмскиот Клуб зашто сум арогантна кучка и ги сметам членовиве за подолу од мене и не одам во темата зашто кои се тие да ми кажуваат што да гледам.
Ќе те разочарам, ама сепак не.
Полагам 5 предмети сесијава и немам време ни за тековни серии, а не па да седнам и да анализирам филмови од Филмскиот Клуб па каков сака мастерпис нека е.

И така ти викам Турви..

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Двојни стандарди а ? :D

Најди го моментот од кај почна сета оваа дискусија за суперхерои и постирај го. Ако не го најдиш, јас ќе го најдам и ќе цитирам, кој како се убаци, во шо и зошто.

Најди момент кај шо го напаѓам членот со клошар или слично. Она што јас го напаѓам е филмот. Тука расчистете. Ако сте се навредиле со тоа што сум го напаѓал филмот, а ептен сте го сакале, јас се извинувам за добивањето на такво чувство од чисто чоечки живеачки односи, не дека чувствувам потреба да се извинам или слично, пошто го ХЕЈТАМ ФИЛМОТ!!!! :D (патем до оваа констатација сте далеку поблиску вие, ама нејсе небитно)

И реков имам гледано, не мрчам на негледано, пишав наназад :(

Киссиис ту ол, писсис, живна тро темава. Се надевам модераторите ќе ценат тоа што размрдавме колорит :D

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Како почна сето наназад.

Мој коментар

„Room добар. Интересна идеја, и добра музика. Малку нелогичности во целокупното филмско остварување, и коинциденција, ама нејсе. 8-ка од мене. Фантастична глума на детето, една од подобрите кои сум ги видел изведени од страна на дете. Нарацијата исто. Ми се допаѓаа оние наивни детски заклучоци испреплетени со фантазија и сопствен свет."

Океј бомбаш, за добра музика и интересна идеја со нелогичности 8ка, а супер скоцнан филм со супер херои ако има 8ка е преценет.
После моја реплика за ФИЛМОТ

Вакво нешто не постои. Тоа се две работи кои се контрадикторни и се исклучуваат една со друга. Како што го објаснил Русо во Општествениот договор ,,правото на ропство". Ем право ем на ропсто, не ојт едно со друго. Така и супер филм со супер херои не одат. :pusigo:
И после следува твоето гифче со Ен кај шо мрда со косето на моја реплика на Џони.

ТУка е почетокот на целата дискусија. :pivo2:

Ко децана мали с(т)(ме)е у пичку матер! Прекинете. Еееее. Ееее.

Последно уредено:
Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.165
Поени од реакции
10.129
му го кладеее :D Браво Корвус :bravobe:
Него како ме изнервира значи со премиерава на Дедпул. Три години го чекам филмот, цело време ја следам Синеплекс да видам кога ќе ги пуштат билетите, и на крај едвај две асални места најдов у задниве редови. Па пизда им матер на покондурениве што од вчера слушнаа за ликот. Ама најсериозно. :(

H

HoT IcE

Гостин
му го кладеее :D Браво Корвус :bravobe:
Него како ме изнервира значи со премиерава на Дедпул. Три години го чекам филмот, цело време ја следам Синеплекс да видам кога ќе ги пуштат билетите, и на крај едвај две асални места најдов у задниве редови. Па пизда им матер на покондурениве што од вчера слушнаа за ликот. Ама најсериозно. :(
Си требал да им пишеш на страната на фејсбук. Ја уште пред некое време им пишав ако не е проблем да ми пишат кога ќе биде првата проекција за да резервирам и саат време откако ја објавиле на страната ми пишаа. Кога резервирав цела сала слободна беше си бирав :D

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.165
Поени од реакции
10.129
Си требал да им пишеш на страната на фејсбук. Ја уште пред некое време им пишав ако не е проблем да ми пишат кога ќе биде првата проекција за да резервирам и саат време откако ја објавиле на страната ми пишаа. Кога резервирав цела сала слободна беше си бирав :D
Блазе си ти, зар и така можело? :confused: Ќе си знам за x-men у мај, евентуално Бетменов ако ми текне да го гледам во март. :D

H

HoT IcE

Гостин
Блазе си ти, зар и така можело? :confused: Ќе си знам за x-men у мај, евентуално Бетменов ако ми текне да го гледам во март. :D
Па и ја не знаев дека можело, им пишав онака заинтересиран кога ќе биде првата премиера затоа што со душа го чекам Дедпул..Ме изненадија и мене :)
Ја кога постирав овде малце места беа резервирани..

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Двојни стандарди а ? :D

Најди го моментот од кај почна сета оваа дискусија за суперхерои и постирај го. Ако не го најдиш, јас ќе го најдам и ќе цитирам, кој како се убаци, во шо и зошто.

Најди момент кај шо го напаѓам членот со клошар или слично. Она што јас го напаѓам е филмот. Тука расчистете. Ако сте се навредиле со тоа што сум го напаѓал филмот, а ептен сте го сакале, јас се извинувам за добивањето на такво чувство од чисто чоечки живеачки односи, не дека чувствувам потреба да се извинам или слично, пошто го ХЕЈТАМ ФИЛМОТ!!!! :D (патем до оваа констатација сте далеку поблиску вие, ама нејсе небитно)

И реков имам гледано, не мрчам на негледано, пишав наназад :(

Киссиис ту ол, писсис, живна тро темава. Се надевам модераторите ќе ценат тоа што размрдавме колорит :D
Не викам дека ти некого викаш клошар, тоа беше all in all критика за темава, не за тебе конкретно. Не се вреѓам јас што ти напаѓаш филм, не сум го напишала јас филмот па да се вреѓам, нели?
И кои двојни стандарди бе Турви? Во последнава година не ни имам изгледано толку филмови за да ви кажувам дали ви е изборот добар или лош.

И не е тоа битно, интересно ми е и мене кога ќе се закачите за нешто во темава, ама постот не ти беше на место зашто којкур.. сме си шибале филмови и не сум одела у темата зашто кои биле членовите мене да ми кажуваат што да гледам бе -.-

Ај бе Турви, барем со тебе се знаеме :D

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
^Иронично саркастичен бев за да влезите во темата море. :icon_mrgr:

Индиректно сакав да ве брецнам (поканам) да се приклучите како луѓе кои гледаат и сакаат филмови и заедно и таму да помуабетиме оти има потенцијал кој можи да се доразвија.

Kajgana Shop

На врв Bottom