Tomasino
За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
- Член од
- 19 март 2009
- Мислења
- 9.250
- Поени од реакции
- 19.533
Ne znam kolku si vo pravo za ulogata na golmanite.Па и не можам баш да се согласам. Јас напротив мислам дека најслаба карика во селекцијата веќе подолго време е голманот (одбраната и нападот јас би ги ставил на повисоко ниво). Ретко нашите голмани ги надигруваат противничките. Не дека не се случува некогаш, и Борко имал некои добри партии, но генерално многу почесто го губи голманскиот дуел отколку што го добива. Ако се исклучи лев бек кој реално моментално ни е најслаба позиција, голман дефинитивно е следниот најголем проблем. Особено ако се земе слабата минутажа на Борко сезонава, голманската позиција и тоа како ме плаши.
Одбраната еден период беше одлична, па потоа постепено почна да попушта за моментално да функционира на принципот топло-ладно. Одбраната на транзиција мислам дека во принцип постојано ја подобруваме. Пред 5-6 години не убиваа со контри некои екипи затоа што хаос беше враќањето назад - по 3 замени минимум напад -> одбрана се правеа и тие хаотично, некои не се ни враќаа назад - катастрофа. Сега е доста подобар тој аспект, иако е далеку од оптимален. Од друга страна позиционата одбрана има пад и има доста натпревари последно време кога ни создава многу проблеми. Особено големата неуиграност на релација голман - одбрана.
Во нападот е слична ситуацијта. Колку што е подобрена играта во транзиција, толку е влошена позиционата. Порано освен чиста контра во стил од 70тите не ни имавме игра во транзиција, сега е далеку подобро, ама од друга страна, со големиот пад на формата на Мојсовски се загуби убоитост во позициониот бавен напад, во ситуација кога на лев бек имаме шутери (Ф.Лазаров, а како што ми изгледа во Полска и Талески) кои немаат никаква контакт игра, а и реално ја немаат таа пробивност, ракометна интелигенција, шут под фаул во пад кои ги имаше Наумче во позиционата игра.
Barem vo onie pobedi sto gi imavme poslednite nekolku godini na golemite natprevaruvanja.
Ne pamtam koga sme tepale a golmanite da nemale zabelizitelna uloga.
So Avstrija na dva pati i na EP vo Danska i lani vo Katar tokmu golmanite bea odlucuvacki faktor,posebno na EP vo Danska.
So Tunis odlicno odbrani Borko.
Isto i so Ceska da ne zaboravam na EP vo Danska.
Bas od golmanite zavisime,ne tolku od odbranata,koja realno ne e takov tip na odbrana koja bi gi prinudila protivnicite na mnogu tehnicki greski bez da se ceka golmanot da intervenira.
Recisi sekogas potfrlala,posebno protiv tie selekcii koi igraat pobrz rakomet of nas.
Primeri eden kup Germanija pred dve godini(koga ne bea losi golmanite)so Slovencite totalno potfrlija itn.
Osven na EP vo Srbija kade imavme seriozna odbrana i se vadevme na timskata igra vo odbrana sekogas sme se bazirale na formata na golmanite.
Ako ne bea tie vo ritam imavme golemi problemi.
Bez gustina vo zona,bez cesti prekrsoci i prekini na igra se cekase od golmanite da imaat po 20 i kusur odbrani.
Ne odi toa taka.
A nastrana od toa sto Borko e tip na golman koj brani na DOGOVOR so blokot(blokot brani edna-toj druga strana).
Pa ako odbranata ne izraboti za nego tesko odi.
A za poziciite i jas se slozuvam deka po lev bek najslabi sme na golman,no stojam na mislenjeto deka golmanite ne se tolku klucni za nas kolku napadot.
Recisi sekogas koga sme imale razigran napad(kontra i igra so piker)dobro sme vrvele.
Toa najmnogu me zagrizuva,a kolku tolku ako ima salam defanziva Borko vaka taka ke go ima toj voobicaen prosek od 8-10 odbrani.
A spored mene i protivnivite i nivnata igra odat kon ocekuvanjeto deka odbranata i pred se golmanite ke resavaat.
Posebno na mecevite so Polska so koja imame dobra istorija i pred se so Srbite.
Tuka golmanite ke bidat glaven faktor.
Ke vidime kako ke odat rabotite.