Термостатот да се замени и мора да се има воздух во системот за да грее убаво без да тураш гаста и читам температура ви крева мора да смениш термостатот за да струи водата(антифризот)околу моторот во спротивно ќе ви изгоре дихтонот на глава затоа подобро да се спречи одколку да лечи како што викаат. А поправката малку е соленко поради деловите бидејќи Ланча Y елефантино е само за италијански пазар не е за надвор затоа деловите малку се недостапни ама добро количе е . А ако понатаму возиш барем не го пуштај парното и насочи го регулаторот на ладно(на плаво) да се спречи изгорење на дихтонот како привремено решение.Здраво,
Нов член сум на форумов и од самиот старт имам едно прашање за помош односно совет.
Имам Ланча Ипсилон 1.1 Елефантино серија. Имам проблем со парното во кабина. Го вклучувам вентилаторот на еден да речеме и дува млак воздух а командата е на црвено до крај и секако машината е нормално загреана. Тоа се случува постојано кога ногата ми е на страна од гаста. Штом ќе ја стиснам гас папучата во момент почкува да дува одлично како се да е во ред, така е и додека возам на некоја релација. Потоа ке заглавам во некоја гужва во градов пред или после работа и почнувам да облакам јакна, капа и сл. односно парното дува ладно.Со еден збор парното дува топло само кога колата е под туража, во друг случај не.Вториот проблем што ме плаши бидејки воопшто не се разбирам во коли, е што температурата на моторот е околу 100 степени, стрелката е далеку дигната од како што треба да биде нормална, перката за ладење на хладњак се пали и гаси нормално. Пред еден месец менував антифриз, испуштаа воздух и се беше во ред, парното работеше како што треба, моторот се ладеше нормално. Тоа е се до пред некој ден.Денеска отидов во сервис, видоа дека не губи антифриз (тоа го видов и јас, до толку знам) и гарантираа дека нема воздух во системот. Немаа време да ја иситуваат и колата ми е на паркинг. Ве молам за помош, што може да биде проблемот, каде да ја носам, и колку одприлика ке ме кошта тоа. Фала однапред.
Sent from my iPad Air 2 using Tapatalk