Правна помош и совети

Член од
3 декември 2008
Мислења
816
Поени од реакции
22
Синоќа во Штип,два пати ме сопираше полиција...Имав лична карта ама немам 18 години,а тоа беше после 12 саатот,и не сум од Штип,дали го кршам законот или сум чист ?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Синоќа во Штип,два пати ме сопираше полиција...Имав лична карта ама немам 18 години,а тоа беше после 12 саатот,и не сум од Штип,дали го кршам законот или сум чист ?
Чим не ти пишале казна, значи таман си :)

Ada?

мјаууууу
Член од
4 април 2009
Мислења
490
Поени од реакции
54
Не знам дали ова е за овде но ми требаат информации и сознанија за најпознатите исценирани судски процеси во светот. Барав на гугал ама не најдов многу..

Член од
18 август 2010
Мислења
51
Поени од реакции
0
Имам направено сообраќаен прекршок полукружно вртење и ми стигна казна 300 евра. Не ја платив казната и ми дојде писмо од извршител. Јас ништо немам на мое име сиот имот е на мајка ми. Татко ми е починат. Што можат да ми земат и како?

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Имам направено сообраќаен прекршок полукружно вртење и ми стигна казна 300 евра. Не ја платив казната и ми дојде писмо од извршител. Јас ништо немам на мое име сиот имот е на мајка ми. Татко ми е починат. Што можат да ми земат и како?
Сметка од банка?
Кола на твое име? Ако колата е ќе ти ја земат таа.
Ако нема ништо, ништо нема да земат или ќе го затворат случајот или пак може и отворен да го остават и во иднина ако нешто купиш или отвориш сметка ќе си наплатат со гооооолема камата.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Мене ме интересира што стана со законот за финансирање (спонзорства) на спортски клубови?Дали ми се намалува данокот,што добивка имам од вложувањето во спорт?

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.250
Поени од реакции
19.533
Мене ме интересира што стана со законот за финансирање (спонзорства) на спортски клубови?Дали ми се намалува данокот,што добивка имам од вложувањето во спорт?
http://makemigration.readyhosting.com/upload/dobivka.pdf

Засега таков член каде што се ослободува од данок или пак му се намалува стапката на оданочување на физичко или правно лице кое ќе вложи дел од својата добивка во спортот за жал сеуште нема.../

За жал,затоа и спортот во Македонија сеуште ни е на ова дереџе...
Пред некое време имаше предлог закон изготвен од Агенција за млади и спорт-каде шо се предложи а потоа и се усвои да лицата кои ќе ги помогнат финансиски националните селекции имаат доночно намалување или целосно ослободување од данок,не сум сигурен...
Имаше и некои најави дека ова ќе профункционира и на клупско ниво,ама засега нема ништо од тоа...по мое мислење тешко дека во блиска иднина ќе се смени нешто...
Со оглед на буџетскиот дефицит кој го има Владата,со оглед на тоа колку нови нерационални давачки им наметнаа на граѓаните нема шанси да донесат закон со кој би се откажале од данокот на добивка од субјектите,само за да го помогнат спортот-no way
...
Во сите земји,зборувам за нормални земји одамна се донесени закони за ослободувања од данок на помагателите на спортот-кај нас се обратно....како и во сите сфери на општественото живеење,не само во спортот...за жал...

Прашуваш шо добивка би имала доколку инвестираш...
Би рекол никаква...сепак зависи во кој клуб,спортска гранка се инвестира...во договор со клубот,можеби би се вратило вложеното...
Сепак голем дел од се помалубројните помагатели на спортот тешко успеваат да си го повратат вложеното...
Повеќе е од чиста љубов кон спортот.....

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Во бизнисот има само интерес,од љубов се вложуваат само вишок пари...

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.250
Поени од реакции
19.533
Во бизнисот има само интерес,од љубов се вложуваат .само вишок пари..
Па точно тука е проблемот-на запад тој вишок на пари,бизнисменот си го вложува во спорт...наместо да и го даде на државата со тој вишок на пари,спонзорот прави уште пари...:pipi:..
Кај нас е за жал друга ситуација-ДРЖАВАТА САМО ЗЕМА,А НИШТО НЕ НУДИ КАКО ПОВОЛНОСТ ЗА БИЗНИСМЕНИТЕ...
Па се чудиме после зошто нема инвестиции...е па нема кој е будала да фрла пари во ваква држава каде шо нема даночни олеснувања....:kesa:

Член од
17 март 2008
Мислења
58
Поени од реакции
0
Pred okolu 5 meseci, vozejki po pat koj bese neosvetlen propadnav so voziloto vo dupka, koja bila iskopana od strana na rabotnicite na vodovod i kanalizacija, istata dupka koja bese kopana ne bese obelezana nemase nikakov znak ne bese pregradena. Jas go unistiv moeto vozilo, viknav policija napravi zapisnik, i sega osiguritelnata kompanija ne saka da mi isplati steta, mi veli tuzi ja opstinata odnosno JKP. Sto da pravam dali osiguritelnata kompanija e dolzna da mi plati za stetata na voziloto ili treba jas da trcam po sudovi sega?

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Pred okolu 5 meseci, vozejki po pat koj bese neosvetlen propadnav so voziloto vo dupka, koja bila iskopana od strana na rabotnicite na vodovod i kanalizacija, istata dupka koja bese kopana ne bese obelezana nemase nikakov znak ne bese pregradena. Jas go unistiv moeto vozilo, viknav policija napravi zapisnik, i sega osiguritelnata kompanija ne saka da mi isplati steta, mi veli tuzi ja opstinata odnosno JKP. Sto da pravam dali osiguritelnata kompanija e dolzna da mi plati za stetata na voziloto ili treba jas da trcam po sudovi sega?
Кај ти беа очите бе да упаднеш со кола во дупка ( тоа не е дупка бе кратер е) нензам кај си гледал бе друже :pos2:

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Нормално дека нема да ти исплати осигурителната компанија, бидејќи таа нема друга страна, друг осигуреник од кој да ги земе парите. Осигурителната полиса при регистрација ја плаќаш за евентуална штета која ти би ја нанел на некое друго возило, а во случајов возило нема, и така да тука компанијата нема што да ти исплати, а особено па не твојата, кај што ти си осигуреник.

--- надополнето ---

Нормално дека нема да ти исплати осигурителната компанија, бидејќи таа нема друга страна, друг осигуреник од кој да ги земе парите. Осигурителната полиса при регистрација ја плаќаш за евентуална штета која ти би ја нанел на некое друго возило, а во случајов возило нема, и така да тука компанијата нема што да ти исплати, а особено па не твојата, кај што ти си осигуреник.

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578

--- надополнето ---

Не е точно. Виновник за штетата е правното лице кое не го обележало патот. Има од кој да наплати. Осигурителната компанија ќе го тужи тоа лице. Не е виша сила.Барај си кеш, а они нека си тужат. АКо има записник, се е можно.

Член од
6 септември 2007
Мислења
1.361
Поени од реакции
2.176
Значи полисата што ја плаќате за осигурување при регистрација на возилото, односно автомобилската одговорност, ги штити другите лица од штети направени од ваша страна. Во случајов, нема трето лице, и нема зашто по таа полиса да се бара оштета. Убаво ти одговориле од компанијата.

Член од
17 март 2008
Мислења
58
Поени од реакции
0
Значи полисата што ја плаќате за осигурување при регистрација на возилото, односно автомобилската одговорност, ги штити другите лица од штети направени од ваша страна. Во случајов, нема трето лице, и нема зашто по таа полиса да се бара оштета. Убаво ти одговориле од компанијата.
Значи со мои пари јас осигурувам други луѓе нема шанси.

--- надополнето ---

Не е точно. Виновник за штетата е правното лице кое не го обележало патот. Има од кој да наплати. Осигурителната компанија ќе го тужи тоа лице. Не е виша сила.Барај си кеш, а они нека си тужат. АКо има записник, се е можно.
Да записник има и во него пишува дека ископот не бил обележан, и сега јас не знам што да правам едни едно велат други друго велат
?????

--- надополнето ---

Да записник има и во него пишува дека ископот не бил обележан, и сега јас не знам што да правам едни едно велат други друго велат
?????

Kajgana Shop

На врв Bottom