Правна помош и совети

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Дали има ОСНОВА ЗА ТУЖБА во подолниот текст којшто јас и го пратив преку Facebook на една пратеничка од парламентот од мојот роден крај,која замислете ми се заканува со тужби и насилство(ѓубриња парламентарни,затоа ли ги биравме во парламентот,збеснаа од пари и моќ) Однапред благодарам на сите доборнамерни одговори и луѓе во Македонија кои сеуште не се заразени од партиско беснеење и очигледна злоупотреба на моќ.Следува мојата пораљка кон пратеничката >>>

1.Данче,нашата партија не е социјален клуб да се примат на работа некој личности кои се од вчера во партијата и глумат наивни личности,во секоја партија заслугите одат кај АКТИВНИ и ЗАСЛУЖНИ активисти,така е и во Германија а не само кај нас.
2.Што е проблемот со Персида? Вадиле сте муабети низ градот дека она не била социјален случај и не било приоритетно нејзиното вработување? Без коментар само види под точка 1.
3.На последните избори,единствено јас во Табакос ги убедував вработените да гласаат за нашата партија и дали знаеш во 90% кој беше одговорот на моето излагање? Цитирам:Ти нас да не не сметаш за будали да гласаме ли за Данче да си ги пуне џебовите? За пропратните коментари од опозиционерите дека си крајно неморална и корумпирана и да не зборам.Само после последните случувања ќе се замислам дали ќе те бранам пред сите таму повторно.
4.Поздрав од мене и среќно парламентарисување

Дали има ОСНОВА ЗА ТУЖБА во подолниот текст којшто јас и го пратив преку Facebook на една пратеничка од парламентот од мојот роден крај,која замислете ми се заканува со тужби и насилство(ѓубриња парламентарни,затоа ли ги биравме во парламентот,збеснаа од пари и моќ) Однапред благодарам на сите доборнамерни одговори и луѓе во Македонија кои сеуште не се заразени од партиско беснеење и очигледна злоупотреба на моќ.Следува мојата пораљка кон пратеничката >>>

1.Данче,нашата партија не е социјален клуб да се примат на работа некој личности кои се од вчера во партијата и глумат наивни личности,во секоја партија заслугите одат кај АКТИВНИ и ЗАСЛУЖНИ активисти,така е и во Германија а не само кај нас.
2.Што е проблемот со Персида? Вадиле сте муабети низ градот дека она не била социјален случај и не било приоритетно нејзиното вработување? Без коментар само види под точка 1.
3.На последните избори,единствено јас во Табакос ги убедував вработените да гласаат за нашата партија и дали знаеш во 90% кој беше одговорот на моето излагање? Цитирам:Ти нас да не не сметаш за будали да гласаме ли за Данче да си ги пуне џебовите? За пропратните коментари од опозиционерите дека си крајно неморална и корумпирана и да не зборам.Само после последните случувања ќе се замислам дали ќе те бранам пред сите таму повторно.
4.Поздрав од мене и среќно парламентарисување

Ај објасни малце повеќе. Каква тужба, за што, каде....немој вака :)

Дали може човек идентификуван како сведок на нешто да одбие да сведочи?? Ве молам некој стручен, ако треба и у приватна, нека ми каже, фала однапред..

Дали може човек идентификуван како сведок на нешто да одбие да сведочи?? Ве молам некој стручен, ако треба и у приватна, нека ми каже, фала однапред..
Сведочењето е должност на граѓанинот, и како таков да се појави на рочиште. Но сепак...

Не може да се сослуша како сведок:
1) лице кое со својот исказ би ја повредило должноста на чување
службена или воена тајна, додека надлежниот орган не го ослободи од таа
должност и
2) бранител на обвинетиот за она што му го доверил обвинетиот како на
свој бранител, освен ако самиот обвинет го бара тоа.

Ослободени се од должност да сведочат:
1) брачниот и вонбрачниот другар на обвинетиот;
2) роднините на обвинетиот по крв во права линија, роднините во
странична линија до третиот степен заклучно, како и роднините по
сватовство до вториот степен заклучно;
3) посвоеник и посвоител на обвинетиот;
4) верски исповедник за она што му го исповедал обвинетиот или друго
лице;
5) адвокатот, лекарот, социјалниот работник, психологот или некое друго
лице за фактите за кои што дознале при вршењето на својата работа во
однос на кои се однесува обврската да го сочуваат како тајна тоа што го
дознале при вршењето на својата професија.
(2) Судот што ја води постапката е должен лицата споменати во став 1 на
овој член, пред нивното сослушување или штом ќе узнае за нивниот однос
спрема обвинетиот, да ги предупреди дека не мораат да сведочат.
Предупредувањето и одговорот се внесуваат во записникот.
(3) Малолетно лице кое со оглед на возраста и душевната развиеност не е
способно да го сфати значењето на правото дека не мора да сведочи не
може да се сослуша како сведок.
(4) Лице кое има основа да ускрати сведочење спрема еден од обвинетите
е ослободено од должноста да сведочи и спрема другите обвинети, ако
неговиот исказ според природата на работите не може да се ограничи само
на другите обвинети.

Член 240
Ако како сведок е сослушано лице кое не може да се сослуша како сведок
(член 238) или лице кое не мора да сведочи (член 239), а за тоа не е
предупредено или изрично не се откажало од тоа право, или ако
предупредувањето и откажувањето не е забележано во записникот, или
ако е сослушан малолетник кој не може да го сфати значењето на правото
дека не мора да сведочи, или ако исказот на сведокот е изнуден со сила,
со закана или со друго слично забрането средство (член 273 став 2), врз
таквиот исказ на сведокот не може да се заснова судската одлука.

Член 241
Сведокот не е должен да одговара на одделни прашања ако е веројатно
дека со тоа би се изложил себеси или својот близок роднина (член 239
став 1 точка 1 до 3) на тешка срамота, значителна материјална штета или
кривично гонење.

Ај објасни малце повеќе. Каква тужба, за што, каде....немој вака :)
Се работи за особа која моментално е пратеничка во "парламентот" а со која имав виртуелна кавга со пораки преку Facebook.Погорната порака е мојот одговор на инаку нејзината дрска порака со која ми се закани со тужби и уште не знам што.Тоа е и мојата единствена порака која и ја пратив,а после тоа ме банирала од пријатели(супер).Сега те прашувам дали има ОСНОВА за тужба,прво прочитај ја мојата порака кон неа.
Ми се заканува со тужба за лична навреда и клевета,за што јас лично сметам дека нема основа за тужба,јас во мојата порака кон неа,лично не ја навредувам дотичната личност и не упатувам никакви закани кон неа,само и сугерирам за некои разговори кои што сум ги водел во мојата фирма а се однесувале на неа.

vaka sea...me imaat povikano kako svedok vo krivicna postapka preku pokana na koja ne se potpisa nikoj i ne mozev da otidam poradi x pricini...denes dodeka ne sum bil doma od sabajle doslo policija so kombe i me barale a neznam zasto...2ra pokana ne mi stigna, a znam samo deka sudenjeto se odlozilo posto krivicno gonetiot ne e vo Makedonija i se vrakja vo oktomvri i kako sto doznav se odlozilo za togas pa ne znam zasto mene me baraat sega...i policijata sto dosla ne znaele ili nekjele da kazat zasto me baraat koa gi prasale.

vaka sea...me imaat povikano kako svedok vo krivicna postapka preku pokana na koja ne se potpisa nikoj i ne mozev da otidam poradi x pricini...denes dodeka ne sum bil doma od sabajle doslo policija so kombe i me barale a neznam zasto...2ra pokana ne mi stigna, a znam samo deka sudenjeto se odlozilo posto krivicno gonetiot ne e vo Makedonija i se vrakja vo oktomvri i kako sto doznav se odlozilo za togas pa ne znam zasto mene me baraat sega...i policijata sto dosla ne znaele ili nekjele da kazat zasto me baraat koa gi prasale.
Што се однесува за тоа дали обвинетиот бил или не бил во Македонија, нема врска, туку обврска е да се јавите на суд, кога сте повикани за сведок. А за тоа со полицијата, искрено ме изненадува, бидејќи обично по второто (евентуално третото одложување) тек тогаш праќаат полиција. Сепак зависи од судијата.

uste edno prasanje...zatoa koga ke te odnesat so policija na pokanata pisuva deka sam ke gi snosis trosocite za nosenjeto...kakvi trosoci (paricni ili...)?
fala odnapred :)

uste edno prasanje...zatoa koga ke te odnesat so policija na pokanata pisuva deka sam ke gi snosis trosocite za nosenjeto...kakvi trosoci (paricni ili...)?
fala odnapred :)

Сведокот има право на надоместок на патните трошоци, на трошоците за исхрана, ноќевање, како и надоместок за загубена заработувачка. Надоместокот сведокот треба да го побара веднаш по сослушувањето, инаку го губи таквото право. За надоместокот за денгубата, сведокот треба да положи доказ за изгубена заработувачка.

Me interesira nekoj sto se razbira tuka da mi pojasni koj datum se zema kako vreme za zastaruvanje na krivicno gonenje koga obvinenieto e dostaveno od obvinitelstvo do sudot ili koga sudot go prifatil obvinenieto? Dali ako obvinetiot ne dobil obvinitelen akt i nisto drugo se zema li datata za zastarenost koga obvinetiot go dobil obvinitelniot akt ili koga po dobivanje na obvinitelen akt i pokana se zalel na istoto do sudot. Me matat nesto pa da dobijam info od treta strana ako e mozno.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom