Другарска љубов меѓу машко и женско... има или слабо?

Член од
14 мај 2012
Мислења
542
Поени од реакции
782
Одреден дел од популацијата верува дека soulmate може да се најде исклучиво во партнер.
Според мое искуство,тотално погрешно размислување.Сродна душа може да најдеш во другарка или другар во случајов.Премногу се генерализира на ваква тема и претежно приврзаниците на мислењето дека истиот вид на другарство не постои,како аргументи изнесуваат - во прва пијана состојба,сешто може да се случи,барем едниот некогаш ќе посака нешто повеќе и ќе помине во нешто што повеќе нема иднина,дали може да легнеш до него,дали би се соблекла пред него и други,за мене небулозни оправданија.
Имам израснато со машки,можам да кажам дека и поголема доверба имам во одредени машки и при проблем,неретко се случува да другарот е првата личност на која сакам да му се јавам.Постојат машко - женски другарства од најрана детска возраст,издигнати до преголем степен на почитување и една поинаква,заштитничка љубов еден за друг.
Лично искуство,во случајов можеби 1/100 случаи но не значи дека истото е невозможно,само доколку некој нема можност истото да го има во својот живот.И е прекрасно а како и во милион други наврати,ако нас ни се нема случено,не значи дека не постои и треба да се критикува она што не го разбираме.
Мажите не прават драма,нема премногу врева за ништо а за истиот свет многу повеќе дознаваш,осознаваш и сфаќаш колку е поинаку од истите клише муабети помеѓу девојките.И далеку пореална слика добиваш понекогаш.
Не велам дека не имало случаи,кога другар сакал повише и едноставно,приказната завршува тука,за да не продолжува агонијата која понекогаш станува неподнослива затоа што често истите ги гледаме,нели па едноставно за доброто на двајцата,сите сме се нашле во ситуацијата ги прекинуваме.
Но,возможно е и постои - машко женско другарство.
И вреди да се има во животот :)

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
А зашо мора сексот меѓу другар и другарка да се претвори во такозвана "љубовна врска" ? Тоа е само страст, романтика. Према мене и нема поубав секс од тај помеѓу другар и другарка, такозваниот "без обврски". Зависи како гледате, ама кога двајца ќе се "заљубат" тоа не е како шо обично викаат "нешто повеќе", туку баш напротив, односот се претвора во нешто помалку, се ограничува, downgrade. Нема поубаво нешто од другар и другарка, само приблемот е во тоа шо сме заразени и програмирани да размислуваме моногамно и опсесивно кое раѓа љубомора и затоа другарството се уништува, кое природно не би требало, туку баш напротив, би се наградило.

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
Другарска љубов? Секој ден нови термини си вадите.

Љубов си е љубов. А тоа дали они биле другари меѓу себе, или втори братучеди, тоа си е само додатна ситуација.

Следен термин кој е френдзонед љубов? :pos:

Phoenixx

The Last Pharaoh
Член од
9 ноември 2015
Мислења
788
Поени од реакции
956
Друг и другарица ко шеф и секретарица. xD
Има само другарство, ако барем еден од нив е геј. Стереотипи? :cautious:
Од искуство машко другар со кој што сум сакала да се дружим барем еднаш пробал да ми се пушта. Можда и погрешно сум го сфатила. Мислам женските полесно можат другарство со машко да склопат него ли обратно колку и да звучи стереотипно.

Gandradelic

Banderash
Член од
31 март 2014
Мислења
1.297
Поени од реакции
782
Од искуство машко другар со кој што сум сакала да се дружим барем еднаш пробал да ми се пушта. Можда и погрешно сум го сфатила. Мислам женските полесно можат другарство со машко да склопат него ли обратно колку и да звучи стереотипно.
Така е. Со текот на времето некои машки пробуваат прво као другари да се постават несфаќајки дека не треба да иде така процесот , па по некое време пробуваат да ве освојат во некоја ситуација која што женското е ранливо.
Вие женските со самото запознавање на некое машко во првите неколку минути доаѓате до несвесна констатација и тоа машко го класифицирате како потенцијален сексуален партнер , другар или како воошто неинтересна личност т.е неутрален афинитет.
Јас обично кога се запознавам со женско доколку ми се допаѓа и има простор за креирање на некаква врска, и давам до знаење дека сме потенцијални сексуални партнери, доколку не ми се допаѓа т.е не сакам да имам нешто со нејзе и давам до знаење дека она би можела да ми биде само другарка и си функционира нормално.

Последно уредено:
Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
Abe zenskite edna rabota treba da sfanat. Ako vi se puste nekoj i ako se ebnete toa neznaci deka veke ne smeete da bidete drugari! I ne e tacno deka zenskite polesno stapaat drugarstvo. Polesno stapaat drugarstvo od skrien interes. Ne za djabe zenite se lisici i Bog treba da ne cuva od zenska belja ;) Edna ako ne i najteska zenska manipulacija i zabluda e deka mazite vladeat so svetot. Samo taka IZGLEDA na prv, a bogami i na vtor pogled. ;)

Phoenixx

The Last Pharaoh
Член од
9 ноември 2015
Мислења
788
Поени од реакции
956
Abe zenskite edna rabota treba da sfanat. Ako vi se puste nekoj i ako se ebnete toa neznaci deka veke ne smeete da bidete drugari! I ne e tacno deka zenskite polesno stapaat drugarstvo. Polesno stapaat drugarstvo od skrien interes. Ne za djabe zenite se lisici i Bog treba da ne cuva od zenska belja ;) Edna ako ne i najteska zenska manipulacija i zabluda e deka mazite vladeat so svetot. Samo taka IZGLEDA na prv, a bogami i na vtor pogled. ;)
Другарството за мене не познава интереси.
А трендот "fuck friend" не постои у мојот свет, за мене тоа не е другарство у вистинска смисла.

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.875
Поени од реакции
20.469
Другарството за мене не познава интереси.
А трендот "fuck friend" не постои у мојот свет, за мене тоа не е другарство у вистинска смисла.
Zatoa i jas vikam deka nemoze da bidat masko i zensko drugari osem vo tri sluchai, ako e ruzhna/ruzhen, gej ili ako ona ima postar brat.

marinium

Even Cops Dial 911 -S.W.A.T !
Член од
5 мај 2013
Мислења
994
Поени од реакции
506
во контекст на другарската љубов една статија

Friends with benefits е честа фраза која ја среќаваме по филмовите и сериите. Но верувајте тоа не е само фантазија, туку е голема реалност за која секоја девојка мечтае. Овие 5 причини се доказ за тоа:

1. Комфорно е – нема некоја голема филозофија и нема од што да се срамите. Пријателот е пред се пријател и нема да замерува и премногу да осудува.

2. Знаете што сака она – ноќните авантури носат ризик, затоа што може да се заврши со некоја будалетинка и вечерта да стане кошмар. Friend with benefits е посигурна варијанта, затоа што пријателот ги знае сите желби и фантазии (и обратно) што води до вечер без многу грешки

3. Здравјето пред се – ако сте причина за добар оргазам, особено наутро, она ќе има поздрава кожа и коса, како и понизок крвен притисок. Не треба да ја носите на бања, треба да ја однесете во кревет.

4. Без компликации – Најчесто! Мора да се постават правила кој ќе се следат за време на авантурата, затоа што никој не сака да се наруши пријателството, или сака?

5. Добрата дружба води кон добар секс – Зошто имате пријатели? Затоа што имате заеднички интереси и ви оди муабетот. Пуштете ја новата епизода од вашата омилена серија, и видете каде ќе води тоа

Член од
1 декември 2011
Мислења
2.680
Поени од реакции
3.053
Ти или тролаш или перцепцијата за животот и пријателството ти е толку плитка што барава од дожд што ми е пред влез во споредба со твојата перцепција е Бајкалско Езеро.
За жал не трола :))

Ама ја уште стојам на тоа дека би ја частел кафе ааааааааааааааа
Abe srcinja, so sto ke gi poddrzite vasite izjavi, kkoga ne edna, 101 studii se praeni na ovaa tema i site dokazuvaat deka e most likely deka dvajcata prijateli ke se zaljubat.

Ke mi kazete deka iimate drugarki?
Pa i ja imam drugari. Si se druzime, si se sakame, drugarski.

"Za zal ne trola" njnjnj kenkaci.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Abe srcinja, so sto ke gi poddrzite vasite izjavi, kkoga ne edna, 101 studii se praeni na ovaa tema i site dokazuvaat deka e most likely deka dvajcata prijateli ke se zaljubat.

Ke mi kazete deka iimate drugarki?
Pa i ja imam drugari. Si se druzime, si se sakame, drugarski.

"Za zal ne trola" njnjnj kenkaci.
Тоа што го велиш е точно, меѓутоа е уште поточно дека среќен брак ќе имаш ако се омажиш за некој кој ти е другар, кого од порано го познаваш, со кого имаш заеднички пријатели, заеднички спомени, заедно си учела во школо, живеете како соседи, вашите родители се меѓусебе пријатели и многу други заеднички работи
Само треба да го „ преминете прагот “ и успехот е загарантиран. Тоа се вели брак врз основ на разум

Член од
1 декември 2011
Мислења
2.680
Поени од реакции
3.053
Тоа што го велиш е точно, меѓутоа е уште поточно дека среќен брак ќе имаш ако се омажиш за некој кој ти е другар, кого од порано го познаваш, со кого имаш заеднички пријатели, заеднички спомени, заедно си учела во школо, живеете како соседи, вашите родители се меѓусебе пријатели и многу други заеднички работи
Само треба да го „ преминете прагот “ и успехот е загарантиран. Тоа се вели брак врз основ на разум
Toa e druga tema. I da, se soglasuvam.

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.725
Поени од реакции
13.464
@dzesika види сеа, секако ако дозволиш преголемо зближување, ризикот да прејде другарството во врска е големо. Фала курцу, тука има машко-женски релации кои се по малку лизгав несигурен терен.
Оттука стапува и разумот како кочничар. Машко со женско не стапува по дифолт во другарска врска само затоа што едниот бил грд. Имаш ситуација двајца згодни као пар, ама ете си имаат поставено бариера дека стварта би се укењала, затоа си тераат другарска врска.
Иако @Смрт за зони и пајак воз. вика дека бракот со најдобрата другарка можно е да има голем плод, јас не би се сложил. Прво, ризикот другата страна да не го мисли истото е голем, колку добро и да ја познаваме. Второ, у старт правиш проневера, изневеруваш една блискост со друга која вклучува и телесна блискост. Телесната блискост сама по себе можеш дури и да ја купиш, патем погоре да се навратам - секогаш постои ризик да се појави друга женска со малку подобра физичка појава од оваа и да ти го помати умот. Тек тогаш работите се искомплицирани.

Kajgana Shop

На врв Bottom