Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Го знам Русикот од Алфа Плам, го земав во обзир. Но новите модели во последните години не ги прават од гус, туку од тенок лим. Еден колега имаше од новите модели, и после пар години цел му се извиткал и деформирал. Баш утрово зборувавме за тоа, сега има некоја печка од Гуча (Лава мислам) - и е задоволен од неа. Но таа е 18киловати модел, едно 10-12киловати повеќе одошто мене ми треба.

Најпосле Русикот од Алфа Плам, овде чини окулу 25.000 ден. Има тенок лим, нема секундарно согорување... Полскиот Бланка од погоре, чини 34.100 МКД со вкл. ДДВ, ама има 4мм челичен лим, и има секундарно согорување. Му даваат 5 години гаранција.
Јас мислам дека ако изборот е меѓу Рустик и Бланка, тогаш и нема многу мислење. :)[DOUBLEPOST=1445942600][/DOUBLEPOST]@zzoranpetrovic да не знаеш каде има упатство за Гри Ломо на српски/хрватски?
Ме мрзи да му преведувам на татко ми... :)

Za kvalitet materijala i ostalo ja to ne znam , jer sam koristio samo jednu godinu ( sezonu ).Cini mi se da je on predvidjen samo za drva.
Ali kako to dobro greje , to je neverovatno.

ovie graficite SCOP za topla/umerena/ladna klina (nie spagjame vo ladna) sto tocno znacat?
- SCOP index pri prosecna termeratura nadvor?
ili
- SCOP index pri termeraturaturna razlika nadvor i vnatre vo prostoriite?

istotaka taka mozeli nekoj mi kaze kolku izesuva taa temperatura za:
topla klima (portokalova boja)
umerena klima (zelena boja)
ladna klima (plava boja)

Attachments

• 131653-07f545cf268ce40d97afc7d6a16fb478.jpg
    131653-07f545cf268ce40d97afc7d6a16fb478.jpg
    9,8 KB · Прегледи: 22
http://www.manualslib.com/manual/958258/Gree-Gwc09qb-K3dnb2b.html?page=9#manual
http://gree-bulgaria.com/wp-content/uploads/bsk-pdf-manager/157_CHANGE_9-12_K3DNA6G_[1].PDF

Druze ti imas problem.

Nikoj ne osporuva deka kompresorite na ovie Gree se Landa.
Duri i U-Crown nosi Landa compresor.
Gree Hansol nosi Sanyo compresor, sekoj moze da otide vo salonot na Gree pozadi TC.Bunjakovec kade kompresorite se na uvid i moze da procita sto pisuva na samiot kompresor, i na sekoj komprecor od koj bilo model od Gree.[DOUBLEPOST=1445955269][/DOUBLEPOST]Polemikata e okolu Gree Hansol, ako si primetil

ovie graficite SCOP za topla/umerena/ladna klina (nie spagjame vo ladna) sto tocno znacat?
- SCOP index pri prosecna termeratura nadvor?
ili
- SCOP index pri termeraturaturna razlika nadvor i vnatre vo prostoriite?

istotaka taka mozeli nekoj mi kaze kolku izesuva taa temperatura za:
topla klima (portokalova boja)
umerena klima (zelena boja)
ladna klima (plava boja)
COP e neli kolku KW trosi za 1 cas na edna konstantna T, primer tie podatoci za COP gi citame od eurovent i dadeni se samo za tri temperaturi, +7, -7, i -15.
Ako znaes kolku casa vo tekot na grejnata sezona e -7 mozes da presmetas kolku ke potrosi samo na taa temperatura od -7, ako pak gi znaes casovite za site mozni T ke dobies godisen ili sezonski COP takanarecen SCOP.
Znaci SCOP vazi ne za 1cas i za edna T tuku za site casovi vo cela grejna sezona i za site T....ako znaes primer kolku casa vo edna grejna sezona e -7, pa kolku casa e -6 itn za sekoj stepen pa COP za site saati....znaci COP za celo temperaturno podracje od +15 do -15 puta broj na casovi ke dade SCOP.

Nie spagjame vo umerena zona(zelena boja) i ideme i nakaj toplata, tuka moram da mu se zablagodaram na @moongoses koj ja napravi taa sporedba na podatocite za Strazbur i za Skopje za sto gi izvadil site T za site casovi za godini nanazad i odvoil svoe dragoceno vreme, podatokot e mnogu korisen za site i mozebi najkvalitetnata informacija na temava. Grafikot na @moongoses e ovde na 360strana i vredi da go procitate celiot post za da bide pojasno zasto SCOPot kaj nas ke bide duri i pogolem od toj sto go dava proizvoditelot.
Za taa umerena(zelena) zona kako reper zemen e Strazbur, i za Strazbur se zemeni podatocite za temperaturite (mereni so godini nanazad) dadeni vo tabelata podole kako broj casovi za sekoj poedinecen stepen[C]. Primer se cita od tabelata....deka na -10C ima 1cas u sezona, na -9 23casa ili na +15 74casa...brojot najdole 4901 kazuva deka vo taa umereno ladna zona se potrebni godisno 4901casa greenje dogrevannje ili kako sakate kazete go.
Za da bide pojasno sto se "bins"(temperaturni pikovi) i za da ne se cudite zasto nema T pomali od -10 za Strazbur procitajte go dokumentov tuka
EU sezonski SCOP presmetka za energy label _069.jpg

Дап, одлична работа заврши @moongoses со таа споредба. Одличен материјал за илустрирање какви климатски услови имаме овде.

Konecna odluka mi e pomedju Toshiba Suzumi RAS-B16N3KV2-E1 twin rottary koja mi ja nudat za 1035e so montaza i 3god. garancija i Gree lomo GWH18QD-K3DNA1G/O okolu 930e so montaza i 5 god. garancija!
Aj sega bidi pameten :([DOUBLEPOST=1445962176][/DOUBLEPOST]Konecna odluka mi e pomedju Toshiba Suzumi RAS-B16N3KV2-E1 twin rottary koja mi ja nudat za 1035e so montaza i 3god. garancija i Gree lomo GWH18QD-K3DNA1G/O okolu 930e so montaza i 5 god. garancija!
Aj sega bidi pameten :(

Konecna odluka mi e pomedju Toshiba Suzumi RAS-B16N3KV2-E1 twin rottary koja mi ja nudat za 1035e so montaza i 3god. garancija i Gree lomo GWH18QD-K3DNA1G/O okolu 930e so montaza i 5 god. garancija!
Aj sega bidi pameten :(
Ако се решиш за Тошиба, не дозволувај (како мене) да ти испратат монтажа да ти прави 3rd party контрактор (изнајмен сервис). Најиритантно е што при купувањето, инсистирав на нивна монтажа и ме уверуваа дека така и ќе биде. Ама не бидна така.

Монтажа од нивниот специјализиран и стручен сервис, сервис од самата фирма. Тоа е главна причина зошто ние што ги познаваме работите - се решаваме на поскапи клими од специјализирани продавници за фриготехника. (а не од супермаркети за техника, како Нептун и Техномаркет - кои по дифолт изјамуваат 3rd party контрактор - изнајмен рандом сервис од страна)

Pa togas da ja zemam direktno od Energija,valjda imaat svoi strucni monteri? A Gree?Epten sum u nedoumica.

Истенчен или здебелен, факт е дека подфорумов веќе некои две години е во клиничка смрт (како и хуморот на Ред Џон и Корвус) и вреди да се посети двапати месечно, кога MyloXyloto и grande-juve постираат во Moviespotting.

Jas ja imam zemeno Toshibata Suzumi+ 16 od Energija, novni monteri, solidna montaza makar sto ne mi stavija amortizeri na nadv. edinica.

Воопшто не се сомневам дека Енергија имаат стручни монтери. Проблемот е зошто нивните монтери не ги монтираат климите кои се продаваат во Енергија. Уште поголем проблем - зошто се ветува монтажа од матичен сервис, а доаѓа рандом 3rd party контрактор сервис.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom