Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Za kvalitet materijala i ostalo ja to ne znam , jer sam koristio samo jednu godinu ( sezonu ).Cini mi se da je on predvidjen samo za drva.
Ali kako to dobro greje , to je neverovatno.

ovie graficite SCOP za topla/umerena/ladna klina (nie spagjame vo ladna) sto tocno znacat?
- SCOP index pri prosecna termeratura nadvor?
ili
- SCOP index pri termeraturaturna razlika nadvor i vnatre vo prostoriite?

istotaka taka mozeli nekoj mi kaze kolku izesuva taa temperatura za:
topla klima (portokalova boja)
umerena klima (zelena boja)
ladna klima (plava boja)

Attachments

• 131653-07f545cf268ce40d97afc7d6a16fb478.jpg
    131653-07f545cf268ce40d97afc7d6a16fb478.jpg
    9,8 KB · Прегледи: 22
http://www.manualslib.com/manual/958258/Gree-Gwc09qb-K3dnb2b.html?page=9#manual
http://gree-bulgaria.com/wp-content/uploads/bsk-pdf-manager/157_CHANGE_9-12_K3DNA6G_[1].PDF

Druze ti imas problem.

Nikoj ne osporuva deka kompresorite na ovie Gree se Landa.
Duri i U-Crown nosi Landa compresor.
Gree Hansol nosi Sanyo compresor, sekoj moze da otide vo salonot na Gree pozadi TC.Bunjakovec kade kompresorite se na uvid i moze da procita sto pisuva na samiot kompresor, i na sekoj komprecor od koj bilo model od Gree.[DOUBLEPOST=1445955269][/DOUBLEPOST]Polemikata e okolu Gree Hansol, ako si primetil

ovie graficite SCOP za topla/umerena/ladna klina (nie spagjame vo ladna) sto tocno znacat?
- SCOP index pri prosecna termeratura nadvor?
ili
- SCOP index pri termeraturaturna razlika nadvor i vnatre vo prostoriite?

istotaka taka mozeli nekoj mi kaze kolku izesuva taa temperatura za:
topla klima (portokalova boja)
umerena klima (zelena boja)
ladna klima (plava boja)
COP e neli kolku KW trosi za 1 cas na edna konstantna T, primer tie podatoci za COP gi citame od eurovent i dadeni se samo za tri temperaturi, +7, -7, i -15.
Ako znaes kolku casa vo tekot na grejnata sezona e -7 mozes da presmetas kolku ke potrosi samo na taa temperatura od -7, ako pak gi znaes casovite za site mozni T ke dobies godisen ili sezonski COP takanarecen SCOP.
Znaci SCOP vazi ne za 1cas i za edna T tuku za site casovi vo cela grejna sezona i za site T....ako znaes primer kolku casa vo edna grejna sezona e -7, pa kolku casa e -6 itn za sekoj stepen pa COP za site saati....znaci COP za celo temperaturno podracje od +15 do -15 puta broj na casovi ke dade SCOP.

Nie spagjame vo umerena zona(zelena boja) i ideme i nakaj toplata, tuka moram da mu se zablagodaram na @moongoses koj ja napravi taa sporedba na podatocite za Strazbur i za Skopje za sto gi izvadil site T za site casovi za godini nanazad i odvoil svoe dragoceno vreme, podatokot e mnogu korisen za site i mozebi najkvalitetnata informacija na temava. Grafikot na @moongoses e ovde na 360strana i vredi da go procitate celiot post za da bide pojasno zasto SCOPot kaj nas ke bide duri i pogolem od toj sto go dava proizvoditelot.
Za taa umerena(zelena) zona kako reper zemen e Strazbur, i za Strazbur se zemeni podatocite za temperaturite (mereni so godini nanazad) dadeni vo tabelata podole kako broj casovi za sekoj poedinecen stepen[C]. Primer se cita od tabelata....deka na -10C ima 1cas u sezona, na -9 23casa ili na +15 74casa...brojot najdole 4901 kazuva deka vo taa umereno ladna zona se potrebni godisno 4901casa greenje dogrevannje ili kako sakate kazete go.
Za da bide pojasno sto se "bins"(temperaturni pikovi) i za da ne se cudite zasto nema T pomali od -10 za Strazbur procitajte go dokumentov tuka
EU sezonski SCOP presmetka za energy label _069.jpg

Дап, одлична работа заврши @moongoses со таа споредба. Одличен материјал за илустрирање какви климатски услови имаме овде.

Konecna odluka mi e pomedju Toshiba Suzumi RAS-B16N3KV2-E1 twin rottary koja mi ja nudat za 1035e so montaza i 3god. garancija i Gree lomo GWH18QD-K3DNA1G/O okolu 930e so montaza i 5 god. garancija!
Aj sega bidi pameten :([DOUBLEPOST=1445962176][/DOUBLEPOST]Konecna odluka mi e pomedju Toshiba Suzumi RAS-B16N3KV2-E1 twin rottary koja mi ja nudat za 1035e so montaza i 3god. garancija i Gree lomo GWH18QD-K3DNA1G/O okolu 930e so montaza i 5 god. garancija!
Aj sega bidi pameten :(

Konecna odluka mi e pomedju Toshiba Suzumi RAS-B16N3KV2-E1 twin rottary koja mi ja nudat za 1035e so montaza i 3god. garancija i Gree lomo GWH18QD-K3DNA1G/O okolu 930e so montaza i 5 god. garancija!
Aj sega bidi pameten :(
Ако се решиш за Тошиба, не дозволувај (како мене) да ти испратат монтажа да ти прави 3rd party контрактор (изнајмен сервис). Најиритантно е што при купувањето, инсистирав на нивна монтажа и ме уверуваа дека така и ќе биде. Ама не бидна така.

Монтажа од нивниот специјализиран и стручен сервис, сервис од самата фирма. Тоа е главна причина зошто ние што ги познаваме работите - се решаваме на поскапи клими од специјализирани продавници за фриготехника. (а не од супермаркети за техника, како Нептун и Техномаркет - кои по дифолт изјамуваат 3rd party контрактор - изнајмен рандом сервис од страна)

Pa togas da ja zemam direktno od Energija,valjda imaat svoi strucni monteri? A Gree?Epten sum u nedoumica.

Истенчен или здебелен, факт е дека подфорумов веќе некои две години е во клиничка смрт (како и хуморот на Ред Џон и Корвус) и вреди да се посети двапати месечно, кога MyloXyloto и grande-juve постираат во Moviespotting.

Jas ja imam zemeno Toshibata Suzumi+ 16 od Energija, novni monteri, solidna montaza makar sto ne mi stavija amortizeri na nadv. edinica.

Воопшто не се сомневам дека Енергија имаат стручни монтери. Проблемот е зошто нивните монтери не ги монтираат климите кои се продаваат во Енергија. Уште поголем проблем - зошто се ветува монтажа од матичен сервис, а доаѓа рандом 3rd party контрактор сервис.

Истенчен или здебелен, факт е дека подфорумов веќе некои две години е во клиничка смрт (како и хуморот на Ред Џон и Корвус) и вреди да се посети двапати месечно, кога MyloXyloto и grande-juve постираат во Moviespotting.
download.jpg

Ako ti znaci nesto, kako raboti suzumi+ 16, jas sum od Skopje, poveli, ke mozes i sporedbeno so Vivax Gexi (Hansol 12), da uvidis

Eте ти добар предлог @Vlatko 967 (Hansol е модел Gree, а ќе имаш прилика да ја видиш и токму таа Тошиба која те интересира).
Само припази, сум слушнал дека влезница за кај @Sass се плаќа во пиво! ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom