- Член од
- 24 септември 2013
- Мислења
- 344
- Поени од реакции
- 317
Za manite koi gi pisa, toa sto nemoze bas vertikalno nadolu da duva voopsto ne e nekoja mana. Vikas do 160 otprilika odi, sto e slucaj kaj 99% od klimite.За време на викендот ја видов монтираната Daikin. Првите впечатоци ми се дека климата е неверојатно тивка. Внатрешната единица дури и на нај јак издув се слуша како шепот. Надворешната единица е монтирана многу блиску до прозор но воопшто не се слуша во просторијата.
Изминатиов период климата била единствено грејно тело, и без проблеми ја греело просторијата. Дури и вчера на надворешна температура од околку 4-6 степени за околку 2 часа колку што бев присутен во просторијата немаше проблем да загрее околку 35 квадрати.
Меѓутоа има и мани. Прво издувот не може да биде 180 степени надолу. Всушност може да се движи од 100 до 160 степени па во некои случаи е невозможно да се избегне диреткно струење. Второ, топлината на издувот по мое субјективно чувство беше околку 35 до 40 степени. Значи, далеку од вредностите кои, мислам дека Стрелец ги постави за Мицубишито од околу 65 степени.
И најголемата забелешка, која редовно се случувала а која ја забележав и јас е ладниот издув кога климата најверојатно се приближува на зададената температура. Моја предпоставка е дека климата не издувува ладно но испорачува многу малку топлина па заради струењето субјетивно се чувствува ладно.
Заради ова ме интересира како климата кога е во мод на одржување на температурата пример 40% од вкупниот капацитет функционира?
Дали вентилаторот работи на помал број на обртаи па низ изменивачот поминува помалку воздух кој предава топлината? Или можеби вентилаторот работи константно но надворешната единица испорачува помалку топлина во внатрешната или пак можеби само се намалува издувот во внатрешната.
Дали има некакво решение за конкретниов проблем? Дали и некој друг има сличен проблем и како може да се реши?
I kaj mene ne e vertikalno, no moze da duva otprilika na metar pred klimata.
Toplinata na vozduhot sto duva zavisi od nadvoresnata i vnatresnata temperatura, a na ovie esenski temperaturi nemozes da kazes deka toa e problem zasto i nema potreba od poveke. Jas imam oseteno deka na -15 lani najtopol vozduh duvase.
A ladniot/mlakiot izduv go ima kaj inverterite, posebno koga e potoplo nadvor. Togas i raboti na najmala brzina (zatoa e bitno kolku najmalku moze da duva, i zatoa bea komentarite za 24-kite deka ne se bas za domasna upotreba) i ako nema nisto pred nea ne bi trebalo da e golem problem. Zatoa imase mnogu kometari i tie treba stvarno seriozno da se svatat od novite korisnici, za mestoto na montaza na vnatresnata edinica-nikako svrtena nakaj ili nad mesto za sedenje.