Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Извини за офтопик, како успеваш 200+ гр. протеин дневно? Во колку оброци?
Бидејќи работам, немам многу време да јадам повеќе од 3 цврсти (стандардни оброци) и 2 шејкови. 5 оброци се на се ( а знам често и да мелам помеѓу оброци бадеми, ореви или нешто слично), во просек секој оброк со 50тина грама протеин.

• Ми се допаѓа
Reactions: -x-
Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
@sajSiGa што мислиш за време на балк да се зголемат мастите, а јаглехидратите да се лимитираат на некој граница од 35% од вкупниот дневен внес на калории?
Значи да се оди со калориски суфицит од 300-500какал, 30-35 % од вкупните ккал да им припадне на јаглехидратите, околу 35% протеини и остатокот масти.
Лично за мене балк ми е околу 2900-3000ккал, последно кога го испробав ова ставив добра количина на мускулна маса, а останав почист и ми требаше многу краток период за чистење. Внесот на мастите ми беше строго од ленено семе, кикиритки, бадеми и останати семиња (100-120гр масти на ден), а јаглехидратите ги имав лимитирано на 240грама дневно, протеинскиот внес околу 250гр дневно. На овој режим бев пред година ипол, во период од 3 месеци и од 76 станав 81кг, а се исчистив за месец и половина до 78кг со отприлика ист процент на телесни масти како кога имав почнато. Друг пат кога бев на балк одев со рапидно зголемување на јаглехидрати, па ми требаше многу време за чистење и губев многу мускулна маса.
Од Октомври планирам повторно да одам на оваа комбинација, веќе собирам кеш за протеин/бета аланин/монохидрат и храна.
Можно е секој различно реагира на соодносите и изборот на тип на храна. Реално гледано тренингот со тегови не троши огромни количини на ЈХ како аеробните спортови така да атлетичар може има потреба од 400-500гр ЈХ дневно за оптимални перфораманси но кај нас потребите се помали. Со тоа што ги ограничуваш ЈХ го регулираш и лачењето на инсулин (се додека се држиш до целовита храна), а во исто време и количински сепак доволно внесуваш за пополнување на гликогенските резерви. Од друга страна високо-масните диети докажано се поврзани со повисоко ниво на тестостерон, тоа може и да е причината зошто подобро градиш мускулатура на таква диета, што е и одлично бидејќи го имаш откриено типот на исхрана што тебе највеќе ти одговара !

Член од
24 ноември 2013
Мислења
216
Поени од реакции
269
Урда на идеал шипка каде се продава? Барам, нигде нема.

Sent from my 6037Y using Tapatalk

Mariusz

biohemija
Член од
22 октомври 2014
Мислења
149
Поени од реакции
46
Pocna da ima vo Tineks i Vero ama za kratko ja nema.
Taka da treba da se naceka

Член од
22 јануари 2012
Мислења
660
Поени од реакции
421
Имам прашање во врска со вежбање и суплименти, некој што има искуство во таа област нека ме контактира

Член од
15 февруари 2008
Мислења
395
Поени од реакции
397
Имам прашање во врска со вежбање и суплименти, некој што има искуство во таа област нека ме контактира
Дирекно тебе да те контактираме или прво со секретарката?

Член од
24 октомври 2012
Мислења
812
Поени од реакции
510
Акo мoже дa прaтите линкче или дa предлoжите некoи oбрoци кoи се здрaви, ефтини и кoи мoжaт дa се јaдaт нa училиште. Истo тaкa се дoбредoјдени и предлoзи зa oпштo здрaвa хрaнa кoјa е исто тaкa ефтинa (зa пo дoмa).

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.482
Поени од реакции
3.294
Што мислите за сојата како извор на протеини и како замена на млеко, сирење итн.?

Член од
24 октомври 2012
Мислења
812
Поени од реакции
510
Акo мoже дa прaтите линкче или дa предлoжите некoи oбрoци кoи се здрaви, ефтини и кoи мoжaт дa се јaдaт нa училиште. Истo тaкa се дoбредoјдени и предлoзи зa oпштo здрaвa хрaнa кoјa е исто тaкa ефтинa (зa пo дoмa).
Никoј?

-x-

punished
Член од
2 март 2013
Мислења
1.191
Поени од реакции
837
Момци, што се случува кога ќе удриш plateau при качување килажа? Да јадам повеќе? Мислам дека ми се случи поради пребрзо качување килажа, а иако јадам дури повеќе од почеток на булк, пак стагнирам.

Член од
9 септември 2008
Мислења
769
Поени од реакции
322
Мислење за ниско маслено млеко дур си во фаза на чистење ? до сега се осекам ОК пиејќи пола кило млеко на ден со што секако гледам да сум во калориски дефицит како најважно нешто,некои викаат многу шеќери во млекото бла бла,но јас секој ден пијам и пак имам резултати.

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.482
Поени од реакции
3.294
Само си прашуваме, никој не ни одговара. Каде е сега Stef Bachatero :D

Kajgana Shop

На врв Bottom