A1 Net кабелски Интернет - генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Swifty
  • Време на започнување Време на започнување
Ме интересира дали сте генерално задоволни од интернетот на blizoo ? Моментално сум нa One и ваков кошмар не му посакувам ни на најголемиот душман. Веќе 6-ти ден како не можат да ми го решат проблемот со константни дисконекции а некогаш немам нет и по 2-3 часа дневно. Дечките од супорт како да имаат некои психички недостатоци или пак се набуткани во таа фирма преку врски.
Пуштив приговор да раскинам со гомната ако ми одобрат највероватно ке се префрлам на blizoo. Мое прашање е има вакви срања кај нив т.е. неажурност, незаинтересираност за клиенти и неможност да се реши едноставен проблем.

Ме интересира дали сте генерално задоволни од интернетот на blizoo ? Моментално сум нa One и ваков кошмар не му посакувам ни на најголемиот душман. Веќе 6-ти ден како не можат да ми го решат проблемот со константни дисконекции а некогаш немам нет и по 2-3 часа дневно. Дечките од супорт како да имаат некои психички недостатоци или пак се набуткани во таа фирма преку врски.
Пуштив приговор да раскинам со гомната ако ми одобрат највероватно ке се префрлам на blizoo. Мое прашање е има вакви срања кај нив т.е. неажурност, незаинтересираност за клиенти и неможност да се реши едноставен проблем.

Како поранешен корисник на услугите на ОНЕ разбирам низ што поминуваш и како сегашен корисник на услугите на Близо, можам да ти кажам да не очекуваш премногу од нивната дигитална ТВ понуда - доколку воопшто планираш да ја користиш, но од кабелскиот Интернет ти гарантирам дека ќе бидеш максимално задоволен, така што нема ни да ги третираш и сметаш ОНЕ за Интернет провајдер во иднина.

Како поранешен корисник на услугите на ОНЕ разбирам низ што поминуваш и како сегашен корисник на услугите на Близо, можам да ти кажам да не очекуваш премногу од нивната дигитална ТВ понуда - доколку воопшто планираш да ја користиш, но од кабелскиот Интернет ти гарантирам дека ќе бидеш максимално задоволен, така што нема ни да ги третираш и сметаш ОНЕ за Интернет провајдер во иднина.
Не не, не ме интересира ТВ. Реално не гледам ТВ...можеби 2-3 пати во месец a и кога гледам обично гледам национална географија и vh1 classic. Останатите срања (посебно мк и бг програмите не ме интересираат). Прашањево ми беше за нетот ама гледам дека мн се задоволни така да идам со нив. Фала мн за одговорот.
П.С.
Имаат динамичка или статична IP адреса? Многу ми е битно ова.

Не не, не ме интересира ТВ. Реално не гледам ТВ...можеби 2-3 пати во месец a и кога гледам обично гледам национална географија и vh1 classic. Останатите срања (посебно мк и бг програмите не ме интересираат). Прашањево ми беше за нетот ама гледам дека мн се задоволни така да идам со нив. Фала мн за одговорот.
П.С.
Имаат динамичка или статична IP адреса? Многу ми е битно ова.

И да и не.

Да, имаат динамична IP адреса, но IP адресата е динамична за самиот мрежен уред кој ќе ти го дадат на користење - кабелски модем или кабелски модем со рутер. IP адресата на самиот мрежен уред е динамична, што значи дека, ако да речеме ти дадат само кабелски модем на користење, а ти сакаш да го поврзеш кабелскиот модем со безжичен рутер за да можеш безжично да имаш пристап до Интернетот, благодарејќи на динамичната IP адреса на кабелскиот модем, рутерот автоматски ќе ја превземе IP адресата, без да мораш да го конфигурираш дополнително.

Но не, самата Интернет конекција нема динамична IP адреса. Тоа значи дека, ако го рестартираш кабелскиот модем, IP адресата на Интернетот ќе ти остане иста. За менување на IP адресата, ќе мораш да ги контактираш Близо и да побараш од кај нив да ти ја сменат IP адресата на самата Интернет конекција.

И да и не.

Да, имаат динамична IP адреса, но IP адресата е динамична за самиот мрежен уред кој ќе ти го дадат на користење - кабелски модем или кабелски модем со рутер. IP адресата на самиот мрежен уред е динамична, што значи дека, ако да речеме ти дадат само кабелски модем на користење, а ти сакаш да го поврзеш кабелскиот модем со безжичен рутер за да можеш безжично да имаш пристап до Интернетот, благодарејќи на динамичната IP адреса на кабелскиот модем, рутерот автоматски ќе ја превземе IP адресата, без да мораш да го конфигурираш дополнително.

Но не, самата Интернет конекција нема динамична IP адреса. Тоа значи дека, ако го рестартираш кабелскиот модем, IP адресата на Интернетот ќе ти остане иста. За менување на IP адресата, ќе мораш да ги контактираш Близо и да побараш од кај нив да ти ја сменат IP адресата на самата Интернет конекција.
Ako e docsis 3,0 na novite modem/ ruter sto e staticna e ip adresata,baremvo prilep a na 2.0 modemite bile dinamicki ip adresite./ova go prasavme monterot, kaj drugar mestese vip kombo so wi-Fi modem 5 pati go isklucivme od struja ip adresata e ista 212. Misla pocnuvase,na what my ip- pisyva docsis client blizoo static prilep.ne znam za drugite gradovi

Ме интересира дали сте генерално задоволни од интернетот на blizoo ? ...
... Имаат динамичка или статична IP адреса? Многу ми е битно ова.
Генерално интернетот е одличен во споредба со Оне (овде нивен поранешен корисник :ROFLMAO:) од аспект на брзина и на стабилност. Сепак најдобро е некаде во комшилукот да се распрашаш дали и тие се задоволни од Близоо затоа што од регион до регион знае да има разлика.
Јас сум во лан зоната на Близоо и иако во договорот имам динамичка адреса, таа во принцип е статичка т.е. точно е тоа што го кажува @Dexter26 и затоа подолго време сум со истото IP.

Најскапиот пакет на Близу во Тафталиџе денеска поставен

Најскапиот пакет на Близу во Тафталиџе денеска поставен
Пеер, заради тебе ли цело маало немавме интернет до сега? ;)
(од ~22:30 снема, а ти 20мин подоцна си постирал)

Пеер, заради тебе ли цело маало немавме интернет до сега? ;)
(од ~22:30 снема, а ти 20мин подоцна си постирал)

Дента околу 12 местеа не вечерта а не верувам дека цело маало немало ради мене пошо у зградата само чачкаа и имаше интернернет цело време бар ја не приметив дека снемало. Којзнае можда се сум повлекол :P

Еве моментална состојба

Не ми се свиѓа ова со Upload-от што се дешава. Додека нетот беше со 1, идеше до 1, но и малце над.
Сега е со 5, ама не сака да чуе да стигне до таму.

Dali e vistina deka na Blizoo paga konekcija cesto? Mislam da se prefrlam od T-Home bidejki nema fiber optic kaj mene I ima 300gb granica mesecno

По мое искуство, ништо повеќе не паѓа линијата - во компарација со Ти-Хоум. Дури ако споредувам за последните пар години „соработка„ со Ти-Хоум... многу повеќе паѓање и даунтајм имав на Ти-Хоум (АДСЛ на бакар, и 2 ресивера).

За ретардацијата наречена „политика на фер користење„ (300gb месечно) не сакам ни да зборувам. Како глуп (и поглуп) чекаш да дојде 30ти или 31ви за да ги пуштиш сите симнувања што си ги планирал цел месец. За да „ќариш„ надминување на лимитот, и да се ресетира лимитот без да те успорат како на предисториска dial-up конекција.
Многу се надмени и дрски Ти-Хоум, останати назад во некое време од пред 10 и повеќе години. Уште се во филм дека се монопол. Им посакувам „неудобно„ будење, ако воопшто се разбудат пред да видат дека пазарот им го лапнале конкурентите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom