Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Јас се извинувам, торентче од ,,Левијатан" да не ви се наоѓа?
Побарав, но прилично е лоша снимката од ова што јас го најдов.

Дали е поекономично да се грееме со електрични панели кои се монтираат по единечни соби или да се монтира централно греење кое работи пак со струја?
Благодарам однапред.

Дали е поекономично да се грееме со електрични панели кои се монтираат по единечни соби или да се монтира централно греење кое работи пак со струја?
Благодарам однапред.
E ve moja sporedba do dekemvri se greev so paneli a od nova godina so klima i delumno panel vo spalna za dogrevanje navecer i smetkite mi se pomali vo prosek po 3000 den pomali sega a za centralno greenje nemam uvid

@puno
Економично не оди во иста реченица со двете опции што ги наброја. Е сега ако прашуваш за едното во однос на другото - централното греење ќе има поголема инерција и загуби, во однос на панелките... Но панелките сами по себе, ќе коштаат повеќе пари да се набават, ако можеби веќе имаш инсталација за парно. Ако веќе однапред размислуваш во што од двете работи да вложиш, ќе згрешиш со било која варијанта (од тие две).

Имаш на темава повеќе предлози за економично греење, од кои ако преферираш на греење со струја: инвертор климатизерите се докажано и без конкуранција најекономичен избор. Ако имаш повеќе пари и можности, и други имплементации на концептот на топлотните пумпи влагаат во игра.

П.С. Со односот на други теми можеби и не заслужуваш констуктивен одговор, ама сакам да ти покажам дека ништо не е исклучиво црно или бело. На жалост многумина (и ти делумно) така ги гледате работите.
Во секој случај, со среќа во изборот за економично загревање.

@puno
Економично не оди во иста реченица со двете опции што ги наброја. Е сега ако прашуваш за едното во однос на другото - централното греење ќе има поголема инерција и загуби, во однос на панелките... Но панелките сами по себе, ќе коштаат повеќе пари да се набават, ако можеби веќе имаш инсталација за парно. Ако веќе однапред размислуваш во што од двете работи да вложиш, ќе згрешиш со било која варијанта (од тие две).

Имаш на темава повеќе предлози за економично греење, од кои ако преферираш на греење со струја: инвертор климатизерите се докажано и без конкуранција најекономичен избор. Ако имаш повеќе пари и можности, и други имплементации на концептот на топлотните пумпи влагаат во игра.

П.С. Со односот на други теми можеби и не заслужуваш констуктивен одговор, ама сакам да ти покажам дека ништо не е исклучиво црно или бело. На жалост многумина (и ти делумно) така ги гледате работите.
Во секој случај, со среќа во изборот за економично загревање.
Не станува збор за кај мене дома, ние се грееме на дрва, после скапувањето на нафтата.
Туку мојата тетка дома нема никакво греење, летоска не им треба, за зимоска за две недели одмор освен со струја мене не ми личи логично со друго да се греат.
Е сега немаат никаква инсталација, нема цевки ова она, најевтино ќе завршат работа со тие панели.
Ивертерите се подобри секако, нели и летоска можат да се употребат, ама не знам дали има рачун во секоја соба да си монтираат.
Фала.

, за зимоска за две недели одмор освен со струја мене не ми личи логично со друго да се греат.
Куќа или стан која не е затоплувана цела зима е многу тешко да ја стоплиш. Ѕидовите и стварите се студени и потребно време од најмалку неколку дена за да тие се стоплат.
Во такви услови единствено се ефикасни обичните инфра гралки со ( вжарена жица ) и обични печки на дрва

Куќа или стан која не е затоплувана цела зима е многу тешко да ја стоплиш. Ѕидовите и стварите се студени и потребно време од најмалку неколку дена за да тие се стоплат.
Во такви услови единствено се ефикасни обичните инфра гралки со ( вжарена жица ) и обични печки на дрва
Имаш право еве сега дојдоа и цел ден греалките и беа пуштени и ништо, а станува збор за куќа на две спрата.

Имаш право еве сега дојдоа и цел ден греалките и беа пуштени и ништо, а станува збор за куќа на две спрата.
А на дрва зошто не се грее? Сепак најефтино е на дрва.
Ако не ја грее цела куќа, само неколку простории и сака на струја, може на пр. комбинирано обични клими + панелни конвектори. За меѓусезона климите, кога е најладно панелните. Секако може и инвертори за поголем буџет, како и инвестирање во изолација и термопан прозори.

Па од Германија доаѓа на одмор за две недели, парите за нив не се проблем, сакаат решение.
Имаа изолација, имаат нови прозорци. Имаат двоумење меѓу централно греење и панели во секоја соба. И инверторите се добра инвестиција.

Само за 2 недели греење им треба и тоа во зима? Јас би идел на панелни конвектори во собите затоа што во старт е помала инвестицијата.
Е сега ако парите не се проблем, нека оди со инвертори.
Првото е помала инвестиција во старт, втората помали сметки за струја.

Последно уредено од модератор:
Exodus.Gods.and.Kings.2014.1080p.BluRay.X264-AMIABLE

vredi li da se ceka na blu?
ima li dobri efekti?
koj go gledase na kino?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom