Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
Момци, успеав да компетирам листа на letterboxd со сите филмови од Филмскиот каталог за тапчовци. Можете да ја видите тука: http://boxd.it/lSWG Вака секој од нас може да види до кај е со прогресот кон добивање на титулата НЕТАПЧО. :P Јас не да сум тапчо, тапчо и пол сум - само 37% од филмовите ми се изгледани. Но - на letterboxd не ми се означени како гледани ниту еден од филмовите кои сум ги гледал пред 10 и повеќе години, на пример, зошто не се ни сеќавам на нив за да можам да им дадам некаква оценка, па така бројот на изгледани, а воедно и процентот мој е поголем (ова за да си се утешам :P)

Шегата настрана - слаб сум и ќе се потрудам да изгледам што е можно повеќе. Каков е вашиот скор?

Кога сме кај Филмскиот каталог за тапчовци, многупати е дискутирано, и не сакам да се повторувам во поглед на субјективноста при креирањето на листата, но морам да потенцирам повторно на некои работи, а некои можеби и за прв пат да ги напоменам:
1. ЛИСТАТА НЕ Е КОМПЛЕТИРАНА - Фалат категориите Акција и Романтична Комедија
2. БИ МОЖЕЛА ДА БИДЕ ДОПОЛНЕТА СО НЕКОИ КАТЕГОРИИ - Недостасуваат Superhero филмови, Film Noir (иако повеќето се ставени во Класици), Silent Film, Документарци...
3. ЛИСТАТА Е ЗАСТАРЕНА - Скролајќи и пренесувајќи ги филмовите на letterboxd не можев да не забележам дека во меѓувреме се излезени едно чудо филмови кои можат да им парираат и да ги заменат некои од филмовите во скоро сите категории. Настрана од тоа што според моето субјективно гледиште некои и од постарите филмови се заборавени, а можеле да се спомнат барем во BONUS категоријата.

Па, се надевам ќе се најде јунак да го доврши проектот, а @wot , @џимеј ?

Момци, успеав да компетирам листа на letterboxd со сите филмови од Филмскиот каталог за тапчовци. Можете да ја видите тука: http://boxd.it/lSWG Вака секој од нас може да види до кај е со прогресот кон добивање на титулата НЕТАПЧО. :P Јас не да сум тапчо, тапчо и пол сум - само 37% од филмовите ми се изгледани. Но - на letterboxd не ми се означени како гледани ниту еден од филмовите кои сум ги гледал пред 10 и повеќе години, на пример, зошто не се ни сеќавам на нив за да можам да им дадам некаква оценка, па така бројот на изгледани, а воедно и процентот мој е поголем (ова за да си се утешам :P)

Шегата настрана - слаб сум и ќе се потрудам да изгледам што е можно повеќе. Каков е вашиот скор?

Кога сме кај Филмскиот каталог за тапчовци, многупати е дискутирано, и не сакам да се повторувам во поглед на субјективноста при креирањето на листата, но морам да потенцирам повторно на некои работи, а некои можеби и за прв пат да ги напоменам:
2. БИ МОЖЕЛА ДА БИДЕ ДОПОЛНЕТА СО НЕКОИ КАТЕГОРИИ - Недостасуваат Superhero филмови, Film Noir (иако повеќето се ставени во Класици), Silent Film, Документарци...
3. ЛИСТАТА Е ЗАСТАРЕНА - Скролајќи и пренесувајќи ги филмовите на letterboxd не можев да не забележам дека во меѓувреме се излезени едно чудо филмови кои можат да им парираат и да ги заменат некои од филмовите во скоро сите категории. Настрана од тоа што според моето субјективно гледиште некои и од постарите филмови се заборавени, а можеле да се спомнат барем во BONUS категоријата.

Па, се надевам ќе се најде јунак да го доврши проектот, а @wot , @џимеј ?

Одлична листа. (y)
Ми се допаѓаат и забелешките што си ги објавил за секој филм посебно. Има доста филмови што сум ги гледала, ама не сум им го запамтила името и вака може да се потсетам. :)

Само една забелешка, те молам среди го тоа линкот од КГН во текст-линк, вака ептен боде очи. :D

За Noir филмовите @grande-juve би го предложила да помогне, како што гледам на letterboxd он најмногу ги има гледано и плус листа мислам имаше направено.

Инаку засега >51% ми се гледани. Статус полу-тапчо. :D

Само една забелешка, те молам среди го тоа линкот од КГН во текст-линк, вака ептен боде очи. :D
Сега подобро е?

Ти благодарам, btw. Еве ви и листа на сите анимирани филмови од 2000-та (кога се воведе категоријата најдобар анимиран филм на Оскарите) наваму кои ги имам гледано, рангирани според оценката која сум им ја дал. http://boxd.it/l1de

За Noir филмовите @grande-juve би го предложила да помогне, како што гледам на letterboxd он најмногу ги има гледано и плус листа мислам имаше направено.

Инаку засега >51% ми се гледани. Статус полу-тапчо. :D
Моментално не постои Ноар жанр во каталогот (n):D

Ја сум на 73%... А сега убаво коа ги видов сите, ми се чини некои филмчиња со врски влагале :D

Еве ви и листа на сите анимирани филмови од 2000-та (кога се воведе категоријата најдобар анимиран филм на Оскарите) наваму кои ги имам гледано, рангирани според оценката која сум им ја дал. http://boxd.it/l1de

Баш и ја пред некој ден си напраив за Анимирани листа, топ 20

Моментално не постои Ноар жанр во каталогот (n)
Не е филм, ама за оние што сакаат Ноар гледајте ја Bron/Broen

Come and See ептен тешко да го гледам на таква снимка има само dvd rip со 4:3 формат. Инаку излезе на добра снимка Wild Tales
Relatos Salvajes 2014 WEB-DL 1080p x264 AC3

Тоа Њотомир во предизборната кампања го имаше зацртано, така дојде на функција џубрето.

Па Foxcatcher и не испадна така лош. Малце непотребно споро темпо но сепак на крај си ја постигна посакуваната кулминација. Си има мани филмов не велам не, но сепак.

Пуштете некоја критика за Селма... Овој најмалце ме влече за гледање од оскаровскиве.
Јас колку што разбрав многу се наведнувала низ прозор ама никој не кажа дали се превртила.

foxcatcher e mnogu los.. steve kolku sto go digase nagore ovoj chening tatum go vlecese duplo udolu.. mark ruffalo isto me iznenadi ama nema sansi za osvojuvanje u kategorijava.. filmot sam po sebe los, ne povrzan.. bez veza rasletka, ne razvieni likovi.. seisto mi bese.

Mене па обратно, Вот:). И јас општо за Татум немам никакво позитивно мислење, али тука добар беше... Филмов е психолошка студија на забеган богаташ, со тој лик се е поврзано... не видов проблем со главните три лика(другите не ни беа важни)...Би се сложил со голем дел од рецензијата доле.

http://www.idividi.com.mk/showbiz/film/978700/index.html

Почнав да ги гледам филмовите од листата што wot ја објави, најпсиходелични 25 филма. Одам од назад секако, A Field in England - забегано филмче, врвна кинематографија, режисерот си игра со лудничавоста, тоа ги приметив и во Sightseers кој лично повеќе ми се допадна.

Добра е листата, интересен challenge :) следните два Enter the Void и Requiem for a Dream гледани, нареден за гледање, за чудо не ми е гледан а сакав првен книгата, ама тешко да најдам време во скоро време па ќе го гледам - Страв и гадење во Лас Вегас.

Mене па обратно, Вот:). И јас општо за Татум немам никакво позитивно мислење, али тука добар беше... Филмов е психолошка студија на забеган богаташ, со тој лик се е поврзано... не видов проблем со главните три лика(другите не ни беа важни)...Би се сложил со голем дел од рецензијата доле.

http://www.idividi.com.mk/showbiz/film/978700/index.html

Da, no ne site se zapoznaeni za likot, eve da ne procitav recenzijata nemase da sklopam dobro kockite, poso mislev likot si e takov.. ednostavno. Za gledacot e bitno da se stvori slika, ne mora direktno da pokazat sto kako no akciite na likovite mora da imaat smisla! Uostalom nema povrzuvanje i ne uzivas, ne deka mi precese recimo bavnosta ili vremetraenjeto. A tatum izgledase ko da znae da glumi oti bese miren, staticen.. demek povlecen, i retko vidov emocija od nego, osven onaa fizickata koga se mavase i sl. Mi deluvase duri retardiran.. neso nalik na Tom Hardy u The Drop. Takva gluma mene ic ne mi e dokaz za kvalitet. A steve i ruffalo posteno rasturija..

Kako i da e, 4ka mu e mnogu spored mene, ne pa nominaciii.

Почнав да ги гледам филмовите од листата што wot ја објави, најпсиходелични 25 филма. Одам од назад секако, A Field in England - забегано филмче, врвна кинематографија, режисерот си игра со лудничавоста, тоа ги приметив и во Sightseers кој лично повеќе ми се допадна.

Добра е листата, интересен challenge :) следните два Enter the Void и Requiem for a Dream гледани, нареден за гледање, за чудо не ми е гледан а сакав првен книгата, ама тешко да најдам време во скоро време па ќе го гледам - Страв и гадење во Лас Вегас.

Fear and Loathing e eden od kultnite filmovi sto gi hejtam..

Злате фала ти за листата на летербоксд, ми направи watchlist за една година. Имам гледнао голем број од филмовите со исклучок на хорор, некои многу одамна ќе репризирам али како и да е одлични филмови сите до еден.

Иначе ме заразивте и мен со сајтов, многу попрегледен и поубав ми од РТ и ИМДБ и деновиве ќе седнам ќе комплетирам и јас некои мои листи, и гледани филмови, сеа за сеа шо и како ќе ми излезе му лупам оценка и тоа што го гледам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom