- Член од
- 6 февруари 2010
- Мислења
- 882
- Поени од реакции
- 923
Е ова ти е најекономично греењеЛегално е ова или типов краде струја ?

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Е ова ти е најекономично греењеЛегално е ова или типов краде струја ?

ovaa da imase 120 ce se izgorev posto preblisku rakata ja donesov na izduvot, ama nemase povece od 60c. Po mene i greska e sto im bese montirana da vlece vozduh za gorilnikot od vnatre, mislam deka site imaat opcija da vlecat od nadvor so priklucok, vaka em go trosi kislorodot em go isfrla topliot vozduh nadvor preku odzakПечка на пелети 6кв мерев кај мене дома, има издув на топлина од 120с, додека климата (обична сплит) достигна до 50с.
Imitation Game одличен, потсетува на Прекрасен Ум.

Дечки некој го памти Signs со Мел Гипсон? Јас се сеќавам у видеотека кога идев на времето стоеше одма до врата и никако не го земав да го гледам. ДОбар ли е или ?
Ти пријателе имаш барем најмала претстава на кој принцип работи печката на пелети. Барем некаква, мала , општа претстава ?[DOUBLEPOST=1423613468][/DOUBLEPOST]ovaa da imase 120 ce se izgorev posto preblisku rakata ja donesov na izduvot, ama nemase povece od 60c. Po mene i greska e sto im bese montirana da vlece vozduh za gorilnikot od vnatre, mislam deka site imaat opcija da vlecat od nadvor so priklucok, vaka em go trosi kislorodot em go isfrla topliot vozduh nadvor preku odzak
@bakigvg koj marka na pecka imas ti?
Ај баш кажи што и како ако го купиш. Сподели импресии. Секако бев со намера да земам, ама ајде од прва рака да видиме како е што е.Златко, муабетот е дека Кинезите сешто може да напишат на кутујата. Цената е некако ниска... плотни за индукциско готвење се прилично скапи, бајаги поскапи од решово и никогаш немало евтини варијанти досега. И некако мало изгледа решово, тенко, изгледа нема активно ладење... ама за тие пари интересно е за експериментирање.
Мислам дека ќе го купам, повеќе за експериментирање отколку за употреба. Иако некако не ми се допаѓа безбедносниот аспект како што читам на линкот долу
Mozam da iskomentiram samo za merenjeto so klimata, za drugite ne mnogu.Имав потреба да дојдам до податоци за цени на греење при користење на различни топлински извори, па се позанимавав со малку истражување и мислам дека резултативе на некого можат да му бидат од помош:
Греење на струја - пр. панелен радијатор. Тука не спаѓа ТА печка.
1 kWh топлина = 5.4 денари
- COP вредноста ја сметав 1, затоа што скоро сите уреди кои директно ја претвораат електричната енергија во термална, имаат COP многу блиску до 1.
- 1 kWh електрична енергија го сметав 5.4 денари, затоа што ватметарот ми покажува дека толку просечно ме чини мене лично. Тоа е сепак бројка која може драстично да варира во зависност од вашите потреби и навики.
Греење на пелети
1 kWh топлина = 3.7 денари
- Сметав дека 1 kg пелети е 14 денари, затоа што цените што успеав да ги најдам се движеа од 13 до 15 денари.
- Сметав дека 1 kg пелети даваат 5 kWh топлинска енергија, затоа што сите вредности што ги најдов се движеа меѓу 4.7 и 5.3 kWh.
- Сметав дека од тие 5 kWh се искористуваат 70%, затоа што ефиксаноста на печките што ги најдов се движеше меѓу 65% и 75%.
Греење на букови дрва
1 kWh топлина = 2.3 денари
- Сметав дека 1 m³ букови дрва се 3.000 денари.
- Сметав дека 1 m³ букови дрва даваат 2.000 kWh топлина, затоа што податоците што ги најдов се движеа од 1.800 до 2.200 kWh.
- Сметав дека се искористуваат 65% од тие 2.000 kWh, затоа што ефикасноста на печките што ги најдов се движеше меѓу 60% и 70%.
Греење со (скап) климатизер
1 kWh топлина = 1.1 денар
- Го земав како пример Mitsubishi FH35VE, кој според Eurovent има SCOP 5.1 (A+++). Seasonal COP е просек земен од цела грејна сезона. Оваа просечна ефикасност можат да ја постигнат само климатизери со цена од 1.000 €, па нагоре. И тоа само неколку климатизери, не било кој за тие пари.
- 1 kWh електрична енергија го сметав 5.4 денари. Како што напоменав погоре, таа бројка е субјективна.
- Многу е битно да знаете (а повеќето знаете) дека има драстична разлика во цената која ја плаќате за 1 kWh топлина во ладни наспрема топли периоди од грејната сезона и резултатот од 1.1 денар е само просек. Очекувајте во ладни периоди како минатиот месец, 1 kWh топлина во просек да ве чини и до 1.5 денари.
Сите податоци се земени од различни извори на интернет и скоро сите вредности се добиени по пресметување просек од податоците што ги најдов. Не носете одлука врз база на овие резултати! Сами направете пресметка.
Ако некој има некаква забелешка, слободно нека ме поправи, по можност со факти (линк, слика). И јас ќе закачев линкови до сите извори кои ги искористив, ама ги има десетици и треба да ги барам од почеток.