Најекономично греење и ладење

Член од
12 септември 2013
Мислења
222
Поени од реакции
184
Potocno 3,1kw na -15,
3,35 na -10
3,65 na -7
a na -20 e 2,55kw
Ovie podatoci se od tehnicko upatstvo na proizvoditelot, so grafikon e ubavo prikazano kako se dvizi snagata so promena na temperaturata. Od moeto iskustvo do sega so klimata (2-ro zimo) ti kazuvam deka tolku topol vozduh ne sum ja osetil da duva kako tie veceri. Sigurno nema potreba na ponormalni temperaturi da duva tolku vruko.
Ova go ima negde porano i ovde postirano, otprilika Septemvri-Oktomvri-Noemvri 2013.

Bruce lee, ovaa zima ne ja namaluvam temperaturata navecer. Non stop mi e na 22 stepeni na 30-40cm od pod (so iFeel). Najladna vecer na 2 Januari vo dnevnata nokta mislam deka si ja odrza istata temperatura. Vo spalnata bese malku poladno od voobicaeno, stepen-dva maksimum.
Inaku cela zima spijam samo so edno kebe, i denovite okolu nova godina bese isto. Taa nok na 2-ri pred da si legnam proveriv temperatura na internet i pisuvase -13 okolu polnokj. Poradi toa me fati malku sube pa se pokrivme so zenami plus so frotirka. Sabajleto mi bese toplo, bev podzapoten.
Bebeto (7 meseci) go pokrivavme so edno kebe kako i nie plus edno letno kebence odozdola. Sega e samo so standardno kebe pokrien.

Ke zaboravev da pisam deka ne otvaravme prozori tie denovi, i taka bese zagaden vozduhot samo poloso ke napravevme ako otvaravme. I na ovie temperaturi denovive luftirame isklucivo okolu 12-14 casot, koga e najtoplo i koga e najmalku zagaden vozduhot.
Spored mene sabajle e najloso da se luftira bidejki e najzagaden vozduhot (koj ne veruva moze da proveri na http://airquality.moepp.gov.mk/?page_id=4) a i najladno e. Ne e fintata da se oladi doma i toa da znaci deka e procisten vozduhot. Naprotiv, zagaduvame doma so luftiranje sabajle.
milo mi e shto Hansol e tolku silna.
jas ne mozam da provetruvam napladne bidejki nema koj. vo sekoj slucaj korisno mislenje napisha shto vredi da se ima vo previd. :bravobe:
 
Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
зошто јас не можам да најдам колку е загадено во Гевгелија ???
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.987
Поени од реакции
34.379
Нема мерна станица, претпоставувам.
Како е таму, има смог?
 
Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Нема мерна станица, претпоставувам.
Како е таму, има смог?
каков смог бе брат
чисто е како солза тука тие што се болни од астма и слични болести идат да се лечат тука кај нас во негорски бањи
природа убавина е немам зборови ама затоа сме малку назад со времето
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.987
Поени од реакции
34.379
Епа бачка... ете ти зошто нема мерна станица во Гелвгелија. Мислам навистина што воопшто би била поентата, да не искомплексирате уште повеќе?? ;)
 
Член од
29 јануари 2015
Мислења
7.278
Поени од реакции
20.260
Јутуб видеа ,,кои ќе ти го згрејат срцето".
 
Член од
22 ноември 2008
Мислења
10
Поени од реакции
3
kako primarno sredstvo za greenje moze da se koristi, no DEKA NA -15 ke gree bez problem jas ne veruvam. Moze da gree ama ke ima pripomosh od panel ili drugi grejno telo. Veruvaj. Ova ti go tvrdam bidejki jas gream ista kvadratura, so 12000btu MITSU...... i imav -15 pred eden mesec i znam kako si pominav (a imam ne taka losha izolacija). Ke mu treba plus grejno telo koe ke generira minimum 2kw (a na -15 i tie plus 2 kw mozno e da mu se malce). Sepak e toa samo klima.
Na -15 nadvoreshni vivax kolku ke generira kw toplina vnatre? POveke od 3kw NEMA NIKAKVA SANSA (jas mislam maximum 2 kw ke dava ali ajde). ajde da te vidam 37m3 na polarna temp nadvor zagrej so eden panel od 3kw? Nema logika ova so go velish. I da e pasivna kuka, toa ne bi odelo. A vo Gevgelija....se bi odelo tamu (blaze vas vo zima) :Кезец:
kako primarno sredstvo za greenje moze da se koristi, no DEKA NA -15 ke gree bez problem jas ne veruvam. Moze da gree ama ke ima pripomosh od panel ili drugi grejno telo. Veruvaj. Ova ti go tvrdam bidejki jas gream ista kvadratura, so 12000btu MITSU...... i imav -15 pred eden mesec i znam kako si pominav (a imam ne taka losha izolacija). Ke mu treba plus grejno telo koe ke generira minimum 2kw (a na -15 i tie plus 2 kw mozno e da mu se malce). Sepak e toa samo klima.
Na -15 nadvoreshni vivax kolku ke generira kw toplina vnatre? POveke od 3kw NEMA NIKAKVA SANSA (jas mislam maximum 2 kw ke dava ali ajde). ajde da te vidam 37m3 na polarna temp nadvor zagrej so eden panel od 3kw? Nema logika ova so go velish. I da e pasivna kuka, toa ne bi odelo. A vo Gevgelija....se bi odelo tamu (blaze vas vo zima) :Кезец:
jas se greev so hansolot na -15 bez nikakov problem. prozorite mi se pvc a izolacija skoro nikakva i moze da kazam deka sum zadovolen.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.987
Поени од реакции
34.379
Малку офтопик, ама овде има најписмени луѓе па овде да прашам: Дали ви изгледа веродостојно дека ова решово навистина работи со индукција?
http://set.com.mk/Small-domestic-appliances/Kitchen-appliances/Stoves/SAPIR-ЕS-1445-I66665


Некако цената е премногу евтина во однос на се друго со индукција што е достапно на пазарот. На сајтот на произведувачот најблизок модел(според ознаките) е овој:
http://www.sapirhome.com/pro-detail.asp?proid=1948

Друга индикација дека навистина работи на принцип на индукција гледам овде:
http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=pl&u=http://www.cookstore.pl/kuchenka-indukcyjna-timer-led-2000w-6-funkcji,id1348.html&prev=search
(пошто се наведива High quality copper coil for induction heating)
Ќе биде интересно да се направат мерења за потрошувачка на класична рингла и овака со индукција.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.987
Поени од реакции
34.379
Не сум истражил детално, но мислам дека би требало да е релативно безбедно.
Јас колку што разбирам, се работи за генерирање на електромагнетно поле кое потоа директно го загрева садот за готвење (кој мора да има железна содржина, ако на садот се „лепи„ магнет значи може да се примени за индукција).
Има предупредување за луѓе со пејсмејкери и слично.


http://www.youtube.com/watch?v=tCAsyzFOVjE
http://www.youtube.com/results?search_query=Induction+Cooking
 
Член од
2 август 2014
Мислења
1.783
Поени од реакции
4.144
1000 % resoto raboti so indukcija, zosto ne bi bilo taka? Pa indukcijata e poznata iste pred 100 god. ne e vselenska kategorija.
Vo masinstvoto mnogu odamna se koristi za brzo zagrevanje ( toa e i osnoven kvalitet tuka ), na primer za povrsinsko kalenje, bidejci mnogu lesno moze da se kontrolira potrebnata dlabocina na zagrean sloj na celikot, koj posle nagloto ladenje ce ima tvrda martenzitna struktura , za smetka za pomekoto i zilavo jadro. Mnogu odamna se koristi i za indukciono zavaruvanje, pak vo masovnoto proizvodstvo bidejci lesno se avtomatizira i kontrolira.
Inace vo kujnata ima znacajna usteda na el. energija, bidejci go zagreva mnogu brzo samo direktno dnoto od posudata, koga ce ja isklucime strujata momentalno prestanuva i zagrevanjeto. Klasicnta ringla znaeme kako raboti neli, spralniot greac go gree samotot i metalot, pa toj dnoto na posudata, a so toa i okolniot metal okolu ringlata, po prestanokot na strujata uste pola saat imame zracenje na toplina ( toa e vsusnost onaa nepotrebno potrosena energija).
Interesno e sto moze da se koristat i posudi so mnogu pomalo dno..... za varenje kafe treba samo 20 sek...... i uste cim ce se trgne posudata indukcijata ne funkcionira, pa nema opsanost od "dali ja zaboraviv plotnata"....
Gledam po ista cena gi ima i niz Bugarija resoava.....
 
Последно уредено:
Член од
6 септември 2007
Мислења
8.194
Поени од реакции
8.278
Па и класичната рингла е 2kw и индуциската е 2 kw. Предноста во штедење е во тоа што индуциската пример грав ке го свариш за 1час а на класичната за 2 часа.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.987
Поени од реакции
34.379
Златко, муабетот е дека Кинезите сешто може да напишат на кутујата. Цената е некако ниска... плотни за индукциско готвење се прилично скапи, бајаги поскапи од решово и никогаш немало евтини варијанти досега. И некако мало изгледа решово, тенко, изгледа нема активно ладење... ама за тие пари интересно е за експериментирање.

Мислам дека ќе го купам, повеќе за експериментирање отколку за употреба. Иако некако не ми се допаѓа безбедносниот аспект како што читам на линкот долу. @goran0505 изгледа треба да се пази на некои правила (меѓу кои и неприближување поблиску од 10см и некористење на метални лажици/шпакли), прочитај го ова, швицарски препораки:
http://www.bag.admin.ch/themen/strahlung/00053/00673/03156/index.html?lang=en
Извадок (иако целиот текст од Швајцарциве е интересен):

  • Use the right size of cookware for the size of the cooking zone; don't put a small pan on a large zone, but use a pan that covers the cooking zone completely. Always place the pan in the middle of the cooking zone.
  • Don’t use damaged pans with buckled or rounded bases, even if they can still be heated without difficulty.
  • Persons standing close to the hob or who touch the worktop with their body during cooking are advised to use the rear cooking fields, or the front cooking fields at reduced power.
  • It is vital to use specially manufactured pans to ensure that energy is transmitted efficiently from the hob to the pan. They are labelled by the manufacturer as suitable for induction cooking. The best pans to use are the ones supplied with the hob.
  • Exposure to magnetic fields can be reduced greatly by keeping a distance of 5-10 cm between your body and the hob.
  • Don’t use metal cooking spoons to prevent leakage current from flowing through your body.
  • People with a cardiac pacemaker or an implanted defibrillator should talk to their doctor before using an induction hob.

Друг текст за безбедноста на индукциските плотни:
http://www.magdahavas.com/is-induction-cooking-safe/
The principle of induction cooking

Beneath each cooking zone of the induction hob there is a coil through which a medium-frequency alternating current (20 – 100 kHz) flows. This creates a strong magnetic field of the same frequency which passes unobstructed through the ceramic cover and penetrates the pan sitting on the cooking zone. The magnetic field creates a circular current in the electrically conductive base of the pan (eddy current). This principle is called induction. The base of the pan is made of a material in which the heat-loss of the eddy current is as high as possible at the frequency being used. This happens in ferromagnetic materials. In these materials the alternating field is forced into the outer layer of the pan base (skin effect), which increases the resistance of the material to the current and produces intense heat. The alternating magnetic field within the base of the pan also repeatedly magnetises and demagnetises the material, and this creates additional heat (hysteresis loss).

The induction coil and the pan standing on the cooking zone form a capacitor. When the induction coil is switched on, the PAN is charged electrically. If the pan is touched by a person, a small current (leakage current) may flow through that person’s body. You might not get burned if the temperature is low, but you will absorb the radiation from the magnetic field directly from the pot and pan. Yikes.

Once again, this product has not been tested on humans so we don’t know the effect that it will have on our body. The public will be the human test subjects for this new method of cooking. One study could be found and it involved a 2 hour exposure showing it did not damage DNA. Does that make you feel safe? We have no idea what the stray currents will do to our body, let alone the 20 – 100 thousand frequency field effect will have on our food.

The Swiss government decided to do their own tests on this method of cooking and found out that unless you use the product as suggested – it’s not going to pass the ICNIRP guidelines! The current standard for induction hobs stipulates that the unit must comply with the reference value recommended by the ICNIRP (International Commission on Non-Ionising Radiation Protection) of 6.25 microtesla (µT) at a distance of 30 cm when one cooking zone is operated with a suitable pan which is large enough and centred on the cooking zone.

However, in everyday use, who places the pans directly over the element? The effect on the stray fields of several cooking elements used at the same time or unsuitable pans being used or the pans not being centred on the cooking zone was therefore also investigated. Smart thinking!

The magnetic fields were measured between 1 cm and 30 cm away from the edge of the glass ceramic cooking field since it is not always possible to keep at least 30 cm away from the hob in practice. This applies particularly to pregnant women, children and people of small stature. In almost all real world circumstances the user would exceed the ICNIRP guidelines! And we all know how high those ICNIRP guidelines are!!!!!!

There is a good explanation of the induction cooking method on the Swiss Federal Office of Public Health. Pay careful attention to the graphs showing ICNIRP and real world use.

In light of this helpful information from our Swiss friends – stay away from this stove! And warn your friends too!
 
Член од
2 август 2014
Мислења
1.783
Поени од реакции
4.144
Mene ako me prasas jas NIKOGAS ne bi kupil takvo nesto za pravenje jadenja, pa ne e se vo usteda na energija i brzo prigotvuvanje. Mozam da zamislam kakov vkus ce ima indukciono spremena sarma na primer, a be taa saka tivko krckanje 5-6 saati i toa po moznost na sporet na drva.....
Ajde nekoj neka izmisli pravenje pita kako sto toa se pravi vo SAC pokrien odozgora i odozdola vo zar ili pita vo starite pekarski furni na drva ili drven cumur, ne na plin, toa e glupost.....
 
Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.987
Поени од реакции
34.379
E тоа некоја импровизирана комбинација на вграден камин со изнад некоја комора за печење, треба да се размисли. Баш сакам за такво нешто да размислам летово.
Ова индукцијава би била ОК кога треба набрзина нешто да се зготви, и нешто на поголема сила што се готви. Алтернатива е плинот, ама и тој си има свои безбедносни аспекти.

Иначе ваква скара на жар имам за полека споро печење, за риба е супер, за месо ќе мора да и го најдам марифетотот или ќумурот не го бива (а се неколку врсти пробував). Треба да пробам и нешто некое потенко тесто да пробам да испечам, можеби пица или слично.


(Landmann grill chef kettle barbecue)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom