- Член од
- 12 септември 2013
- Мислења
- 222
- Поени од реакции
- 184
milo mi e shto Hansol e tolku silna.Potocno 3,1kw na -15,
3,35 na -10
3,65 na -7
a na -20 e 2,55kw
Ovie podatoci se od tehnicko upatstvo na proizvoditelot, so grafikon e ubavo prikazano kako se dvizi snagata so promena na temperaturata. Od moeto iskustvo do sega so klimata (2-ro zimo) ti kazuvam deka tolku topol vozduh ne sum ja osetil da duva kako tie veceri. Sigurno nema potreba na ponormalni temperaturi da duva tolku vruko.
Ova go ima negde porano i ovde postirano, otprilika Septemvri-Oktomvri-Noemvri 2013.
Bruce lee, ovaa zima ne ja namaluvam temperaturata navecer. Non stop mi e na 22 stepeni na 30-40cm od pod (so iFeel). Najladna vecer na 2 Januari vo dnevnata nokta mislam deka si ja odrza istata temperatura. Vo spalnata bese malku poladno od voobicaeno, stepen-dva maksimum.
Inaku cela zima spijam samo so edno kebe, i denovite okolu nova godina bese isto. Taa nok na 2-ri pred da si legnam proveriv temperatura na internet i pisuvase -13 okolu polnokj. Poradi toa me fati malku sube pa se pokrivme so zenami plus so frotirka. Sabajleto mi bese toplo, bev podzapoten.
Bebeto (7 meseci) go pokrivavme so edno kebe kako i nie plus edno letno kebence odozdola. Sega e samo so standardno kebe pokrien.
Ke zaboravev da pisam deka ne otvaravme prozori tie denovi, i taka bese zagaden vozduhot samo poloso ke napravevme ako otvaravme. I na ovie temperaturi denovive luftirame isklucivo okolu 12-14 casot, koga e najtoplo i koga e najmalku zagaden vozduhot.
Spored mene sabajle e najloso da se luftira bidejki e najzagaden vozduhot (koj ne veruva moze da proveri na http://airquality.moepp.gov.mk/?page_id=4) a i najladno e. Ne e fintata da se oladi doma i toa da znaci deka e procisten vozduhot. Naprotiv, zagaduvame doma so luftiranje sabajle.
jas ne mozam da provetruvam napladne bidejki nema koj. vo sekoj slucaj korisno mislenje napisha shto vredi da se ima vo previd.