Што со плаќањето? Кој би требало да плаќа?

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
А ние жените сме нешто како домашни миленици, па идеме од фамилија у фамилија на чување и издржување од страна на друг? Некако не си ми јасен, како тоа ние немаме никаква улога у креирањето на нашиот сопствен живот?
Кога имате опција за креирање на сопствен живот без машка интервенција, заебувате. Така да ако сакате да сте среќни, водете се од она кое го напишав.

Член од
6 декември 2009
Мислења
235
Поени од реакции
18
Кога имате опција за креирање на сопствен живот без машка интервенција, заебувате. Така да ако сакате да сте среќни, водете се од она кое го напишав.

Ау! Не ми беше муабетот дека јас сама ќе си го креирам мојот живот, туку дека тоа треба да биде заеднички, не за да не го заебам, туку зашто сметам дека така треба да биде.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Аха, значи (хипотетички) ти се сложуваш на ќерка ти да и даваш пари да си го плати сокчето за некој шмокљан да ја лаже дека е фин момак за подоцна да и ја крши муцката ако погледне низ прозор. Или ај да не бидам толку хаце, ти се сложуваш да и ја плаќаш пијачката на ќерка ти додека некој опинок и се ѕвери у деколтето и размислува дали е боље доги стајл следниот саат или она да биде врз него пошто цицките и се неодоливо големи?! Али, со сознанието дека еден ден, таа ќе биде добра сопруга и прекрасна мајка на децата кои ќе искочат како прозивод на тоа рендање кое ти си го платил.
Од каде на каде виде во моите постови вакво нешто?
Реков дека жена нема што да излегува со друг освен нејзиниот маж или оф топик фамилија.
Друго нешто во замерка на твоево напишано, нема..

Very Nice Girl

Нојс
Член од
25 август 2009
Мислења
1.231
Поени од реакции
160
Добро бе, биваше у секоја ваква тема да забегувате у шовинистички муабети. Темата е за плаќање, не за креирање на животот на жената со машка интервенција која не е потребна уопште.

Член од
6 декември 2009
Мислења
235
Поени од реакции
18
Добро бе, биваше у секоја ваква тема да забегувате у шовинистички муабети. Темата е за плаќање, не за креирање на животот на жената со машка интервенција која не е потребна уопште.

Е ајде де! Него, ако иаме проблемчиња, т.е. не можеме да се справиме со тешкотиите што ни ги нуди животот, ќе го молиме Никола да интервенира:pos2:

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Муабетите не се шовинистички туку реални.
Биди добра и следи ги и ќе бидеш еден ден Very Nice Girl.

Од муабет за тоа кој би плаќал или не се развива еден цел систем.

Е ајде де! Него, ако иаме проблемчиња, т.е. не можеме да се справиме со тешкотиите што ни ги нуди животот, ќе го молиме Никола да интервенира:pos2:
Не се работи за мали проблемчиња, се работи за целиот живот кој денешната млада девојка си го замислува, а кој не функционира.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Како што кажа Никола:

Aко жената е способна да ја исполнува првенствената работа т.е. да се грижи за домот и децата слободно може да гради кариера и да работи, но не и доколку е спротивно.
Никола во ниту еден случај не спомна дека жената може да гради и кариера.Значи реализацијата на жената е преку домот и сопругот,се согласуваш со тоа?

Член од
6 декември 2009
Мислења
235
Поени од реакции
18

Не се работи за мали проблемчиња, се работи за целиот живот кој денешната млада девојка си го замислува, а кој не функционира.

А мене ми се чини или ти дискриминираш половина од луѓето на земјава?
Според тебе ние не сме способни за креирање на нормален живот без помош и интервенција од машка страна? Зашто ако мислиш така, одма да те демантирам со повеќе пример...

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Никола во ниту еден случај не спомна дека жената може да гради и кариера.Значи реализацијата на жената е преку домот и сопругот,се согласуваш со тоа?
Не ме обвинувајте ако не сум споменал се.
Се разбира дека и жената може да гради кариера, кариера која е складна со нејзините предиспозиции и која нема да и пречи во нејзината основна работа како мајка, жена и домаќинка.

Very Nice Girl

Нојс
Член од
25 август 2009
Мислења
1.231
Поени од реакции
160

Според тебе, за да си го заслужам никот треба да живеам затворена во некој стан, со пари у џеб доволни за храна се разбира за децата и мажот. Без никаква кариера, пријатели и живот дистанциран и посветен само на една работа. Многу плитко. Ако мислиш дека си реален, обиди се да ја побараш во реалноста таа жена погоре што си ја опиша.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
А мене ми се чини или ти дискриминираш половина од луѓето на земјава?
Според тебе ние не сме способни за креирање на нормален живот без помош и интервенција од машка страна? Зашто ако мислиш така, одма да те демантирам со повеќе пример...
Зошто би била дискриминација, ако секој се насочи кон своето поле на интерес и областите во кои може да просперира?

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Aко жената е способна да ја исполнува првенствената работа т.е. да се грижи за домот и децата слободно може да гради кариера и да работи, но не и доколку е спротивно.
Нема да навлегувам во твоите сфаќања за мажите и жените, но, според Никола жената нема што да прави кариера. Заради тоа и нема што да располага со пари. Тоа јас не можам да го прифатам.
Никола напиша:
Реков дека жена нема што да излегува со друг освен нејзиниот маж или оф топик фамилија.
Друго нешто во замерка на твоево напишано, нема..
Се сложуваш ти да му плаќаш на некој идиот да ја ебе твојата ќерка? Да не биде грд примерот, дури ни јас не се сложувам некој мочко да треба да добие пари за ќерка ми да му го испуши. Ќе добие пари, ама како влог, дека подоцна ќе има свој живот и ќе одлучува сама за своите постапки. А не тој идиотот кој и се ѕверел у цицки.

Проблемот со конзервативните сфаќања од овој тип за мене е што нема почитување. Жената нуди проблеми и радости на мажот, и обратно. Тоа е нормално, само не го гледам како нормално експлоатирањето на едната страна. Исто така не го гледам и искористувањето на муатавиот маж во врска со неговите спечалени пари. Згодна блондинка која добро пуши да му ги троши за глупави нејзини играчки додека тој рмба по цел ден. Искористување. Тој оди да се пијанчи додека таа дома ги смирува децата кои цмиздрат. Искористување.
Има акција и реакција. Давање и земање. Маж и жена.

Едит:
Никола напиша:
Не ме обвинувајте ако не сум споменал се.
Се разбира дека и жената може да гради кариера, кариера која е складна со нејзините предиспозиции и која нема да и пречи во нејзината основна работа како мајка, жена и домаќинка.
Но така ќе мора да оди на кафе со мажи кои не се нејзиниот легитимен сопруг. :toe:

marko_d

Ретард
Член од
10 април 2009
Мислења
430
Поени од реакции
18
Тоа дека жената се префрла од фамилија на фамилија и целата приказна за инфериорност е исто како брак со договор, дебелите луѓе се богати, бајачки и остали традиции, кој вози мерцедес и има златен ланец е даса (не е битно што живее у шупа и има расипани зуби) важеле за време турско, сега сме попаметни :), јесда и новиве феминистки знаат да претераат, сите сме луѓе :smir:

Од друга страна, прилично е зезнато да работиш и да чуваш деца во исто време, целиот систем на вредности кој важел порано, мажот работи а жената чува деца е изменет од корен и без добро планирање и балансирање денес тешко се растат деца.

Член од
6 декември 2009
Мислења
235
Поени од реакции
18
Зошто би била дискриминација, ако секој се насочи кон своето поле на интерес и областите во кои може да просперира?

Па тоа ми е поентата, ти викаш дека жените се неспособни да просперираат сами во животот, мораме да бидеме водени како кутренца од маж, како поспособен од нас.
Или за тебе најголемото женско достигнување е да има неколку деца и да направи неколку јадења во текот на денот?

Kajgana Shop

На врв Bottom