Што со плаќањето? Кој би требало да плаќа?

Член од
6 декември 2009
Мислења
235
Поени од реакции
18
Ја лично мислам дека повеќе џентлменски е машкото да плаќа, но не секогаш од сопствениот џеб, туку може да си се договори со девојката т.е. заедно да ги соберат парите што ги имаат па потоа на крај машкото да плати само за да не излезат муабетите: "еве го овој селанчиште дозволува женската да плати наместо него, каков кавалер е тој" итд. итд. Ако грешам слободно може некој да ме исправи :wink:

Значи штом излегуваат муабети значи дека машкото треба да плати, така?
Мене не ми игра многу битна улога плаќањето за понатаму, ми се дешавало почесто дечкото да плати, но сум плаќала и јас. Сметам дека барем за првиот состанок е ок тој да плати, ма да тоа не значи дека јас не сум инсистирала да си го платам својот дел.:toe:

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Стави му крај на системот во кој женското како прво само излегува со некое машко, а како второ се поставува и опција дали да плаќа????
Ќе се средат овие работи набргу.
Беззумието на либерализмот ќе си го најде својот крај.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
:) Никола бе...

Зошто треба мажите да бидат терористички настроени кон жените? И искрено не го разбирам суровиот шовинизам, како што не го разбирам ни глупиот феминизам. Мажите се вид хомосапиенс, жените се истиот вид, само различен пол. И ако жената треба да е потчинета на мажот во речиси секој поглед, тогаш мажот мора да и обезбеди нешто за возврат. Бидејќи се водиш по принципите на природата и велиш дека мажот мора да е доминантен, тогаш мажот мора да биде “глава“ и во овој случај, и да одлучи тој дали плаќа, колку плаќа, што плаќа а таа да седи мирна и да вика да драги. Ама ако таа молчи, не можеш да ја тераш и пари да извади, чисто заради себепочитување, не друго.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
:) Никола бе...

Зошто треба мажите да бидат терористички настроени кон жените? И искрено не го разбирам суровиот шовинизам, како што не го разбирам ни глупиот феминизам. Мажите се вид хомосапиенс, жените се истиот вид, само различен пол. И ако жената треба да е потчинета на мажот во речиси секој поглед, тогаш мажот мора да и обезбеди нешто за возврат. Бидејќи се водиш по принципите на природата и велиш дека мажот мора да е доминантен, тогаш мажот мора да биде “глава“ и во овој случај, и да одлучи тој дали плаќа, колку плаќа, што плаќа а таа да седи мирна и да вика да драги. Ама ако таа молчи, не можеш да ја тераш и пари да извади, чисто заради себепочитување, не друго.
Се разбира дека е така. Но..не можеш да бидеш глава и да имаш опција кога и таа има опција.
Таа нема што да седи мирна, има и жената капацитети кои во моментов ги игнорира, поради нереалната наметнатост дека и таа треба да е еднаква во смисол да плаќа и заработува.
На жената работата и е во домот и нејзината реализација е преку задоволувањето на мажот и децата, нивната среќа е и нејзина.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Се разбира дека е така. Но..не можеш да бидеш глава и да имаш опција кога и таа има опција.
Таа нема што да седи мирна, има и жената капацитети кои во моментов ги игнорира, поради нереалната наметнатост дека и таа треба да е еднаква во смисол да плаќа и заработува.
На жената работата и е во домот и нејзината реализација е преку задоволувањето на мажот и децата, нивната среќа е и нејзина.
Во ред, но ако е таа дома да ги задоволува мажот и децата, како ќе има пари да плати за пијачка? :toe:
Од друга страна, ако има пари за пијачка да плати, тогаш не може да седи дома и да ги задоволува односно не можеш да бидеш газда.
Значи ако се наоѓа човек во ситуација да не плаќа на девојка, тогаш таа не може да биде условена да биде потчинета.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Во ред, но ако е таа дома да ги задоволува мажот и децата, како ќе има пари да плати за пијачка? :toe:
Од друга страна, ако има пари за пијачка да плати, тогаш не може да седи дома и да ги задоволува односно не можеш да бидеш газда.
Значи ако се наоѓа човек во ситуација да не плаќа на девојка, тогаш таа не може да биде условена да биде потчинета.
Па нема што жената да располага со пари за пијачка да може да му плати на друг маж освен нејзиниот???
Парите и се дадени за да купи намирници и евентуално дотера.
Жената секогаш ќе биде потчинета и ако машкото не може да ја наплати нејзината цена, не ни треба да биде со неа.
Не знам каква логична дилема тука поставуваш, од старт мислам дека беше јасно.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Никола напиша:
Никогаш на девојка не треба да и се плаќа било што на почеток.
Најголема зебанција и најдобар начин да привлечеш чкарт пички е тоа.
Она сељачкиот пристап, сакаш да те частам пијачка?
Со тек на време кога ќе ти е поблиска, ќе ја даруваш, но никогаш не премногу, колку и да си имашлив, пошто знаат да збеснат по пари.
Умерено и љубов батка повеќе, не пари.
Значи, ти ја поставуваш работата на модерен начин прво, во ред е да се има запознавање девојка, а потоа кога не ти оди во прилог ја поставуваш конзервативно.
По тој систем, ако девојка нема што да располага со пари, не може ни да искочи со тебе, бидејќи татко и, ако размислува како тебе ќе и рече нема пари, нема ти шо да плаќаш, ти ќе и речеш плати си сама, и она треба да стане курва за да може кафе да си плати. Ти се косат муабетите. Смее да плаќа или не?

Very Nice Girl

Нојс
Член од
25 август 2009
Мислења
1.231
Поени од реакции
160
Па нема што жената да располага со пари за пијачка да може да му плати на друг маж освен нејзиниот???
Парите и се дадени за да купи намирници и евентуално дотера.
Жената секогаш ќе биде потчинета и ако машкото не може да ја наплати нејзината цена, не ни треба да биде со неа.
Не знам каква логична дилема тука поставуваш, од старт мислам дека беше јасно.

Стварно не знам во кое време живееш... Жената треба да биде потчинета да чува деца, да чисти по дома и пари само за до продавница. Опрај се, или врати се назад коа жена ти едвај ќе чека да земеш плата за да има пари, за до самопослуга секако.
Инаку јас не поднесувам да ми ја плаќаат пијачката, дали било прв или втор состанок, инсистирам сама да си ја платам.

Член од
6 декември 2009
Мислења
235
Поени од реакции
18
Стварно не знам во кое време живееш... Жената треба да биде потчинета да чува деца, да чисти по дома и пари само за до продавница. Опрај се, или врати се назад коа жена ти едвај ќе чека да земеш плата за да има пари, за до самопослуга секако.
Инаку јас не поднесувам да ми ја плаќаат пијачката, дали било прв или втор состанок, инсистирам сама да си ја платам.
Да, така е, само за болдираниот дел малце... Во никој случај не го оправдувам константото плаќање пијачки од страна на дечкото, частења и слично, но за првиот состанок, мислам дека е ОК тој да плати, без разлика колку и да инсистирам да си го платам својот дел, не треба тој да го дозволи тоа.. Ептен колку онака, за прв впечаток. :smir:

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Значи, ти ја поставуваш работата на модерен начин прво, во ред е да се има запознавање девојка, а потоа кога не ти оди во прилог ја поставуваш конзервативно.
По тој систем, ако девојка нема што да располага со пари, не може ни да искочи со тебе, бидејќи татко и, ако размислува како тебе ќе и рече нема пари, нема ти шо да плаќаш, ти ќе и речеш плати си сама, и она треба да стане курва за да може кафе да си плати. Ти се косат муабетите. Смее да плаќа или не?
Не ми е јасно како заглиби во вакви ментални претумбации.
Жената се предава од една на друга фамилија.
Јас со таткото имам договор за нејзино предавање на мене.
Значо со тоа јас ја превземам целата одговорност за девојката, жената моја, како да ја пазам, да и обезбедувам се кое би и било нужно.
И работите кои таа ќе ги направи се моја одговорност, не на нејзината фамилија од моментот на склучување на договорот.

Член од
6 декември 2009
Мислења
235
Поени од реакции
18
Значо со тоа јас ја превземам целата одговорност за девојката, жената моја, како да ја пазам, да и обезбедувам се кое би и било нужно.
И работите кои таа ќе ги направи се моја одговорност, не на нејзината фамилија од моментот на склучување на договорот.
А ние жените сме нешто како домашни миленици, па идеме од фамилија у фамилија на чување и издржување од страна на друг? Некако не си ми јасен, како тоа ние немаме никаква улога у креирањето на нашиот сопствен живот?

Very Nice Girl

Нојс
Член од
25 август 2009
Мислења
1.231
Поени од реакции
160
Да, така е, само за болдираниот дел малце... Во никој случај не го оправдувам константото плаќање пијачки од страна на дечкото, частења и слично, но за првиот состанок, мислам дека е ОК тој да плати, без разлика колку и да инсистирам да си го платам својот дел, не треба тој да го дозволи тоа.. Ептен колку онака, за прв впечаток. :smir:

Првиот впечаток ипак треба да биде наш :)

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Првенствено додека се во врска, а и подоцна во брак доколку не располагаат со заеднички буџет нема зашто жената да очекува некој друг да и ја плаќа сметката. Може да се случи во одредени ситуации, но тоа не може да се случува секогаш.

И зошто ако жената има пари да си ја плати пијачката не може истовремено да се грижи за домот?

Како што кажа Никола:

Aко жената е способна да ја исполнува првенствената работа т.е. да се грижи за домот и децата слободно може да гради кариера и да работи, но не и доколку е спротивно.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Аха, значи (хипотетички) ти се сложуваш на ќерка ти да и даваш пари да си го плати сокчето за некој шмокљан да ја лаже дека е фин момак за подоцна да и ја крши муцката ако погледне низ прозор. Или ај да не бидам толку хаце, ти се сложуваш да и ја плаќаш пијачката на ќерка ти додека некој опинок и се ѕвери у деколтето и размислува дали е боље доги стајл следниот саат или она да биде врз него пошто цицките и се неодоливо големи?! Али, со сознанието дека еден ден, таа ќе биде добра сопруга и прекрасна мајка на децата кои ќе искочат како прозивод на тоа рендање кое ти си го платил.

Kajgana Shop

На врв Bottom