Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Член од
22 јуни 2010
Мислења
3.688
Поени од реакции
5.444
провокација а? :)))
Не бе, нема филм на Финчер што не ми е добар, ама овој трет пат го прекинувам, а уште не стигнав до 1 саат гледање. Нема некако прича за да ме заинтригира што ќе се случува понатаму, досаден ми е.

W

wicked_1

Гостин
Да. Рене Декарт се сомневал во се. Единствената работа што според него била сигурна било тоа дека се сомнева. А доколку се сомнева тоа значи и дека мисли. Прис токму тоа сакаше да го каже. Таа е сигурна во својата егзистенција бидејќи се сомнева и мисли. Дали една машина би имала такви квалитети? Не случајно собата на Ј. Ф. Себастијан е полна со кукли и играчки. За да се нагласи разликата меѓу нив и репликантите.
По мене Рој на крајот испаѓа повеќе човек од Декарт. Рој е свесен за крајот што му претстои. Жали за изгубените сеќавања. Тоа значи дека чувствува и го боли. Всушност самата причина поради која што репликантите се враќаат на Земјата, односно да се запознаат со “креаторот“ и да ја дознаат тајната на животот, кажува многу за начинот на кој се перципираат самите и какви суштества се.
Декарт е тотално дехуманизиран човек. Не случајно Рејчел го прашува Декарт: Have you ever retired a human by mistake? Излегува дека да. Не ни може да се каже дека е херој. Убива по наредба без да размисли дали нештата што ги “пензионира“ мислат и чувствуваат. На крајот сепак сфаќа и пребегнува со Рејчел.
Баш така, дистопијата и живеењето во неа најчесто води до дехуманизам, од овдека мајндстејтот на репликантите е на повисоко ниво од тој на луѓето, типичен пример е Декарт баш поради она што го спомна, небитни се нивните надчовечки способности, сврхата поради која се гонети е голем парадокс.

Не бе, нема филм на Финчер што не ми е добар, ама овој трет пат го прекинувам, а уште не стигнав до 1 саат гледање. Нема некако прича за да ме заинтригира што ќе се случува понатаму, досаден ми е.
Изглеа денеска од нешо друго си дефокусиран, феноменален е филмот, нараторство, кинем., build-up на негативец, перфекција! изгледај го до крај

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.400
Поени од реакции
85.351
Ne ispustas nogo. :)

A, kako ste za Maze Runner so kritiki? Ja nekako ko podelen...
Да се повтарам па ?

Од филмоиве излзезени годинава можда 3 најлош ми е..полош ми е само Деца на Сонцето, и Малефисент пошто ми го силуваше детството

Expecto Patronum

Citizen Erased
Член од
13 јули 2011
Мислења
1.331
Поени од реакции
3.281
Тhe Girl with the Dragan... sorry, Dragon Тattoo не е баш добро направен филмот. Книгата е предобар трилер/мистерија, кога ја почнав не можев да ја оставам... Ама филмот некако не ми се бендиса. За шведскиот зборувам, американскиот го немам гледано.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.645
Поени од реакции
34.067
Да се повтарам па ?

Од филмоиве излзезени годинава можда 3 најлош ми е..полош ми е само Деца на Сонцето, и Малефисент пошто ми го силуваше детството
Шознам, мене ме држеше малку напнат, затоа се думам.

Денес баш бев на Деца на Сонцето. :D
Да бидам искрен, аt the time being бев заљубен, филмов има беспрекорна фотографија, одлична работа со камерата... ја мразам наши филмови, рака на срце, ама секој кадар скоро беше ко волпејпр. Ама ко типичен наш филм, драстично потфрли кај приказна, не дефинирани ликови, no plot whatsoever, ептен ништо да те замисли. И можеби паѓа под просекот, ама визуелно бев изненаден. Исти импресии имаа и другите луѓе шо го гледаа.

А Малефисент си рулаше, шшш.

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.400
Поени од реакции
85.351
Шознам, мене ме држеше малку напнат, затоа се думам.

Денес баш бев на Деца на Сонцето. :D
Да бидам искрен, аt the time being бев заљубен, филмов има беспрекорна фотографија, одлична работа со камерата... ја мразам наши филмови, рака на срце, ама секој кадар скоро беше ко волпејпр. Ама ко типичен наш филм, драстично потфрли кај приказна, не дефинирани ликови, no plot whatsoever, ептен ништо да те замисли. И можеби паѓа под просекот, ама визуелно бев изненаден. Исти импресии имаа и другите луѓе шо го гледаа.

А Малефисент си рулаше, шшш.
You know nothing wot

А бе првите пола саат од Сара Мејз Ранер ми беа ептен добри..ептеен..и после тоа онака паѓање се повеќе и повеќе

• Ми се допаѓа
Reactions: wot

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.400
Поени од реакции
85.351
Интересен цитат на Крис Рок за споредбата на драма наспроти комедија

I loved "Gone Girl." Loved it. But you could probably get other directors—I’m not saying they’d make it as good as Fincher, but you could get it from beginning to end and get a reaction out of it, where you can’t really do that with comedy [.…] Take "Anchorman." Now switch the directors of "Anchorman" and "Gone Girl" and give them their movies to do. Adam McKay’s going to get closer to "Gone Girl" than Fincher is going to get to "Anchorman."

Да бидеме реални во право е :)

Kajgana Shop

На врв Bottom