Најекономично греење и ладење

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.992
Поени од реакции
34.383
Pa tie nishto ne razbiraat. Prosti svegjani. Pa ne znaat tie deka na ovoj forum tvrdat, odredeni clenovi :)drk::cool::drk:), deka klimite se uredi za razladuvanje a nikako za greenje. Izgleda deka vo Svedska samo se prigrevaat. Hahahah
Теоретски (несакајќи) луѓево се во право. :rolleyes:
Климите се најефикасни кога не се користат во екстремите од спецификациите (како примарно средство за загревање). На пример ако спецификацијата на мојата клима е до -20с, јас уште на -10с би го наложил каминот... посебно навечер. :)

Член од
12 септември 2013
Мислења
222
Поени од реакции
184
Теоретски (несакајќи) луѓево се во право. :rolleyes:
Климите се најефикасни кога не се користат во екстремите од спецификациите (како примарно средство за загревање). На пример ако спецификацијата на мојата клима е до -20с, јас уште на -10с би го наложил каминот... посебно навечер. :)
toa e Ok. mojot komentar pogore se odnesuvashe na tvrdite anti/klima forumgjii. koj od interes a koj od neinformiranost.
ili kako sto velea vo edna postara serija "mala shala ne e na odmet"
samo da nadopolnam: od moevo minimalno iskustvo so klima mozam da kazam deka koga na pocetokov na grejnava sezona se greev so eden panel, temperaturnata ramnomernost beshe znacitelno pomala. Ponatamu so ke bide ne znam, ke informiram ovde, no dosega vo odnos na panelot so klimata pobrzo zagreva (postignuva zadadena T), poprijatna e sobata, pomalce me boli glavata za smetkata, grejnoto telo ne mi zafaka del od prostorot.....

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.992
Поени од реакции
34.383
Неуки секогаш ќе има... ама искуствата се тука на темава, кој го интересира -има прилика да прочита и да научи.

Дури на најдолната клима (Нео, без конкуренција ;)) додека не залади (а такви се повеќето денови овде), ќе грее барем 3 пати поекономично од некаква грејалка (панелна, или каква и да е).

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Дома мерам Т со овие 2 ефтини термометра земени во логинг....левиот мери во децимали а десниот не, приметувате разлика во температура?:) 1.jpg 2.jpg

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
На -15с, колку му е СОР на тој Нео... накај 0.8 (и надолу)?
.
:cuc:[DOUBLEPOST=1415925617][/DOUBLEPOST]
Ова и јас овака го знам, но пред скоро време во една од подобрите фриго-шопови овде ми рекоа дека нивните клими се самочистечки. Ова мислам дека држи вода за изменувачот во внатрешната единица (се чисти преку кондензација и исфрлање на водата надводор).
како ќе се чисти бе друже преку кондензација во мод на греење не ме смеј тебе барем те мислев попаметен :eek:[DOUBLEPOST=1415926147][/DOUBLEPOST]
toa e Ok. mojot komentar pogore se odnesuvashe na tvrdite anti/klima forumgjii. koj od interes a koj od neinformiranost.
ili kako sto velea vo edna postara serija "mala shala ne e na odmet"
samo da nadopolnam: od moevo minimalno iskustvo so klima mozam da kazam deka koga na pocetokov na grejnava sezona se greev so eden panel, temperaturnata ramnomernost beshe znacitelno pomala. Ponatamu so ke bide ne znam, ke informiram ovde, no dosega vo odnos na panelot so klimata pobrzo zagreva (postignuva zadadena T), poprijatna e sobata, pomalce me boli glavata za smetkata, grejnoto telo ne mi zafaka del od prostorot.....
мало морген за ова што го кажуваш имам и јас панел од 2.5KW во 20м2 соба и да е изладена на 15с за 15мин. ќе ја дигне на 20 тоа постигни го со инвертер од барем 1000 евра и ти пуштам рака не пак со таа обичната што ја викаш ти што грее до 0с[DOUBLEPOST=1415926477][/DOUBLEPOST]@Strelec
колку пари е овој левиот термометар и ваљда влажноста ја мери во собата нели

Последно уредено:
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
@yamaha10
Okolu 500 den, ama 3 AA baterii bara leviot, desniot e so 1 i senzorot mu e na kabelce mozes kaj sakas da go stavis ama pa ne meri vo decimala, da meri i vlaznost, tie 2 raboti i saatot+alarm, toa oblacite se random slikicki sto gi vadi. E da leviot ima fluroscenten plav displey koa ke tropnes ili svirnes, za vo temnica navecer da vidis.

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
@yamaha10
Okolu 500 den, ama 3 AA baterii bara leviot, desniot e so 1 i senzorot mu e na kabelce mozes kaj sakas da go stavis ama pa ne meri vo decimala, da meri i vlaznost, tie 2 raboti i saatot+alarm, toa oblacite se random slikicki sto gi vadi. E da leviot ima fluroscenten plav displey koa ke tropnes ili svirnes, za vo temnica navecer da vidis.
добар е левиот само заради децималите, да го направеле барем во штек да се уклучува а вака 3 батерии уште ако не ги држи ни месец дена ништо работа

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Па ги држи еве едно 3 месеца си работи.
Поентата со сликите и термометрите беше да укажам дека тоа што е за левиот 24Ц за десниот е цел степен (од23,6 до 24,5) нешто што и дисплејот на климата ке го покаже зашто има само 2места на дисплејот, но реално во позадина мерат у децимали и цел степен има разлика.

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
па тоа де убаво кажуваш барам и јас таков во децимали ама нема кај нас, сакам да ги тестирам моите три живини термометри да видам кој лаже кој краде
а тоа за батериите баш убаво ако работи 3 месеци, ќе издржи сигурно уште месец-два

Член од
12 септември 2013
Мислења
222
Поени од реакции
184
:cuc:[DOUBLEPOST=1415925617][/DOUBLEPOST]
како ќе се чисти бе друже преку кондензација во мод на греење не ме смеј тебе барем те мислев попаметен :eek:[DOUBLEPOST=1415926147][/DOUBLEPOST]
мало морген за ова што го кажуваш имам и јас панел од 2.5KW во 20м2 соба и да е изладена на 15с за 15мин. ќе ја дигне на 20 тоа постигни го со инвертер од барем 1000 евра и ти пуштам рака не пак со таа обичната што ја викаш ти што грее до 0с[DOUBLEPOST=1415926477][/DOUBLEPOST]@Strelec
колку пари е овој левиот термометар и ваљда влажноста ја мери во собата нели
druze mozebi e rano na sabajle, mozebi sum mamuren....ne znam......ustvari znam, deka ne te razbiram za koe pushtanje raka zboruvash ti ustvari? So e malo morgen? Aj pojasni te molam?

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
So e malo morgen? Aj pojasni te molam?
германски израз бе друже или преведено по нашки, ќе биде ама утре сабајле :D
суштината на целиот коментар е дека не може климата да биде побрза од панелот во загревање на просторија, сега ако имаш ти панелка од 1KW нормално дека слабо ќе грее земи си 2.5 или 3KW да видиш што е топлина

Член од
12 септември 2013
Мислења
222
Поени од реакции
184
германски израз бе друже или преведено по нашки, ќе биде ама утре сабајле :D
суштината на целиот коimajентар е дека не може климата да биде побрза од панелот во загревање на просторија, сега ако имаш ти панелка од 1KW нормално дека слабо ќе грее земи си 2.5 или 3KW да видиш што е топлина
Abe druze nemac.
Panelot moj e dva kw. A klimata moja na ovaa nadvoreshna temp vnatre generira 5kw toplina. I normalno e pobrza od panelot. Ajde I

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Mnogu ubavo pisuva vo specifikaciite na klima uredite koja topl. energija ja dava pri koja nadvoresna temperatura, taka da na pr. taa i taa klima oddava toplina od min. 1.5kw do max.5kw. Taka da ako panelkata e 2kw znaci deka pri nekoi nadv. temperaturi (i vnatresna i zadadena temp.) klimata ke dava pogolema topl. energija, a pri drugi nadv. temp (i vnatresna i zadadena temp.) panelkata ke dava pogolema topl. energi.

Da remiziram: pred nesto da se napise tuka ili da ne se tresne nekoja glupost, podobro neka se procesla forumov nanazad kade sto mozat da se naucat mnogu raboti ili neka se prasa za nekoi nejasnotii

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.992
Поени од реакции
34.383
:cuc:
како ќе се чисти бе друже преку кондензација во мод на греење не ме смеј тебе барем те мислев попаметен :eek:
Aбе баче, не биди прост. :) Си има програмирано функција повремено (и на исклучување) накратко влегува во некој мод на ладење, сходно на тоа доаѓа до кондензација... и самочистење.
Тоа за внатрешната, а за надворешната единица што мислиш дека всушност е дефростот? ;)

....не може климата да биде побрза од панелот во загревање на просторија, сега ако имаш ти панелка од 1KW нормално дека слабо ќе грее земи си 2.5 или 3KW да видиш што е топлина
Тоа што ти го објаснуваа е дека кога се грее со клима, не само што побрзо се дига температурата (од некоја ниска темп) туку уште поважно топлината е убаво распоредена низ собата.
Со панелка греењето е конвекциско, исто како и со климата... но ајде спореди го волуменот на протокот од воздух меѓу нив. Ако сеуште не разбираш да ти олеснам: спореди кој уред повеќе „дува„.

Значи не се работи само за моќноста, туку треба да разбереш дека на брзината на конвекцијата влијае и волуменот на протокот на воздух.
Нејсе, главната поента на дечкото му беше дека при греење со клима топлината е убаво распоредена низ собата (и не е концентрирана горе на плафонот, и окулу грејното тело.

Прочитај го повнимателно:
... od moevo minimalno iskustvo so klima mozam da kazam deka koga na pocetokov na grejnava sezona se greev so eden panel, temperaturnata ramnomernost beshe znacitelno pomala. Ponatamu so ke bide ne znam, ke informiram ovde, no dosega vo odnos na panelot so klimata pobrzo zagreva (postignuva zadadena T), poprijatna e sobata, pomalce me boli glavata za smetkata, grejnoto telo ne mi zafaka del od prostorot.....

Член од
25 јануари 2014
Мислења
18
Поени од реакции
11
Го земав Неото, се испостави дека LG немаат на лагер и не знаат дали ќе го имаат.

Wish me luck :)

Го земав и тоа апаратчето од Анхоч, да паднат температурите околу 0, па ќе постирам како работи.

Kajgana Shop

На врв Bottom