Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
ОК, денес одам да ја пазарам климата, во Техномаркет имаат некоја промоција до утре, до 36 рати без камата (ова не е реклама, само го кажувам мотивот).

Изборот се сведува на:
NEO ACV-INV 12LED R410A или
LG E12EL.NSH/E12EL.UA3

Криптонот од АМЦ отпадна заради тоа што се испостави дека грее 3.29KW а Неото е 3.7KW што може да се покаже клучно за греење, а главна намена на климата ќе и биде за греење. Исто Криптон треба секоја година да обновуваш гаранција.

Разликата во цена со монтажа е околу 5000. Нео има гаранција 60 месеци, ЛГ 36. Мислења околу изборот на модел?

Мене ме влече накај Неото само заради подолгата гаранција и цената. После 12 месеци ти идат сервис, ти земаат демек 700 МКД и со тој сервис ти ја продолжуваат гаранцијата за уште 48 месеци.

Да не знае некој кој ги прави компресорите за ЛГ?

Да се надополнам, да пазарев со кеш ќе земев Gree Change за 29К, ама тоа е...

ОК, денес одам да ја пазарам климата, во Техномаркет имаат некоја промоција до утре, до 36 рати без камата (ова не е реклама, само го кажувам мотивот).

Изборот се сведува на:
NEO ACV-INV 12LED R410A или
LG E12EL.NSH/E12EL.UA3

Криптонот од АМЦ отпадна заради тоа што се испостави дека грее 3.29KW а Неото е 3.7KW што може да се покаже клучно за греење, а главна намена на климата ќе и биде за греење. Исто Криптон треба секоја година да обновуваш гаранција.

Разликата во цена со монтажа е околу 5000. Нео има гаранција 60 месеци, ЛГ 36. Мислења околу изборот на модел?

Мене ме влече накај Неото само заради подолгата гаранција и цената. После 12 месеци ти идат сервис, ти земаат демек 700 МКД и со тој сервис ти ја продолжуваат гаранцијата за уште 48 месеци.

Да не знае некој кој ги прави компресорите за ЛГ?

Да се надополнам, да пазарев со кеш ќе земев Gree Change за 29К, ама тоа е...
Немој многу да веруваш во тоа што пишува како спецификации по шопинг сајтови, често искача дека има многу печатни грешки(намерни или ненамерни ;)) кога ке споредиш со сервисни упатства.
За твоја среќа од двете клими ЛГ-во е со Еуровент сертификат, можеш да го видиш овде.(втората одозгора)
Service Manual, LG ја води климава како US-W126H4A0(E12EL), компресорот е ЛГ модел GA102MD, друг сертификат/тест на климата овде
Максимлна моќност 3.8KW на +7 и COP 3.65
Минимална моќност 3.2KW на -10 и COP 2.4, само 600W намалена снага на -10 е одлично.
Ја би ја земал без размислување LG, НЕОто можда е до -15 ама може и да не е, да имаш некој да ти каже дека е добра па да ја земеш.

Последно уредено:
На -15с, колку му е СОР на тој Нео... накај 0.8 (и надолу)?
Сети се на изреката дека хартија трпи се, посебно кога нема еуровент извештај. Не е само да се каже дека уредот ќе работи на -15с, туку како ќе работи... Технички и фикс спид мултисплит клима ќе работи на -15с.
„Убаво„ греење ќе видиш од тоа чудо ако моќноста на излезот му падне на испод еден киловат топлинска енергија, а притоа повеќе време е во дефрост отколку во греење.

Ако по некоја чудна случајност се работи за ремаркиран уред од друга фирма (според цената, тешко возможно), тогаш може и ќе биде некој (под)просечен уред од него. Ако е стандардната пракса на Нео, тогаш се работи за рандом нафрлани делови од најевтина можна класа кои се склупуваат во бугарска фабрика.

Подобро земи си потрошачки кредит, па купи нешто саглам.
Или иди со ЛГ, можеби не се шампиони ама од Нео се светлосни години подобри. А за тие пари имаш и саглам клими, со кредит земање.

Ne e poentata dali se isplati da se kupi klima za -25 (i jas mislam deka za nekolku dena vo godinata iluzorno e da se kupi takva klima), tuku razgovorov odi so cel da se spoznaat kako i koi se granicite na toplinskite pumpi odnosno klima uredite.

Koga e poladno vozduhot e suv, pa taka da na -10 pomalku ke odi vo defrost nego li na temp okolu 0C, osobeno maglivo

Prosetaj malku nanazad i ke procitas deka takvi klimi se prodavaat

A sto mislis, zasto i poradi sto ne bi rabotele na niski temperaturi ???

nema takva klima koja raboti na -25.mozebi jas neznam,
daj linkovi od klimi koi rabotat na -25.
i so kolkav SOR rabotat?
vlaga vo vozduhot ima sekade

И те како има клими кој работат кога температурата е под -25, додека бев во шведска имаше многу луѓе кои се грееа само на клими пријатели загреваа просторија од некој 60-70м2 со 1 клима и тоа на температура од 24 степени без разлика какво е времето надвор. Е сеа надворесната единица и беше барем 1,2м широка и најмалку 80цм висока (со други зборови огромна) ама успешно си ја вршеше работата. И збориме за Шведска кај што многу повеќе од деновите е за очекување да имаш температури -25 одколку во македонија

I ti @Strelec veruvas vo ova za LG-to?
Vo upastvoto sto si go prilozil http://www.lg.wienkra.pl/files//BASIC/Dokumentacja techniczna.pdf na strana 70 stoi deka na -15 C nadv T dava snaga od Tc=2.81 Kw pri vn. T od 20 C i pri toa trosi neverojatni 0.88 kW, znaci ima COP=3.19 !!!!!!!! A klimata e deklarirana da raboti do -10 C!!!!!!!!
Ako e taka sto trazime nie druga klima, ovaae idealna ako e i priblizno tocno ova sto pisuva tuka?
Pak jas cepidlacam ama ocigledno e tesko da se napravi dobar izbor.

The hundred foot jurney искочи на блуреј, ќе течат лиги вечер.
The Hundred-Foot Journey 2014 1080p BluRay x264-SPARKS

Za LG-vo pak jas. Gi gledam ovie podatoci od EUROVENT. Ispadja deka ima odlicni karakteristiki na -10 C, a na Tbiv od -8 C (toa e T od koja trgnuva se nizbrdo, toa e T na bivalencija kade toplotnite pumpi baraat pomos pri greenjeto) se losi: Dava izduv od 2.5Kw sto e mnogu pomalce od 3.2 Kw koj gi dava na -10 C. Toa vo najmala raka ne e mozno.
Ako pak se gleda vaka : na -8 C dava 2.5 Kw so COP 3.1 i trosi 800 W/h za da zadrzi visok COP. Posle bivalencijata raboti poinaku znaci na -10 C trosi 1.33 kw/h NO ZATOA DAVA 3.2 KW na izduvot so dobar COP od 2.4. Ova e sosema dobro ako e vakai i ako vi se dovolni ovie 2.5 Kw da se zagreete na -8 C, mozebi gresam, no ostanuva konstatacijata od pogore deka pisuvaat gluposti vo servisnite upastva......

http://www.eurovent-certification.com/tr/Sertifikal__urunler/Kat_l_mc_ya_gore_eri_im.php?lg=tr&rub=04&srub=02&select_prog=AC&select_partic=132&select_marque=LG&select_class=AC1 / A / S / R

Eden od najekonimichnite nachini na greenje prestavuvaat klimite.
1. Postojat fixspeed klimi t.n. obichni klimi i invertori. Modelite na pazarot kaj obichnite klimi po katalog odat do 15 ili -10 celziusovi stepeni. Jas lichno testirav star model na vivax koj prekinuva so rabota nekade okolu -12stepeni. Normalno deka mokjta na greenje i se namaluva bidejki klimata se pochesto odi vo mod na odmrznuvanje i krivata na efikasnost vo odnos na temperaturata ne e linearna. No so obicna klima mozes da se greesh skoro cela zima so iskluchok na najladnite 20=30 dena koga mozesh da koristish ostanati nachini na greenje.
2. Invertori koi obichno se do -15stepeni po katalog, no moe iskustvo kazuva deka izdrzuvaat i do -22stepeni. Postojat modeli koi se do -20 stepeni i koi kje odat i pod -25 vo realnost. Cenata za vakva 3.5KW klima e okolu 42000den. Potroshuvachkata na ovoj model se dvizi okolu 0.9KWh shto za domashni uslovi e okolu 4den na saat Ovoj model ima pojachan protok na vozduh i po karakteristiki e blisku do 5KW klima taka da kapacitetot na greenje e za prostorii do 50m2. Ova go pravi idealen za saloni so trpezarii.
Znachi da rezimirame: prostorija za ziveenje do 50m2 dokolku ja greete vo prosek 10 saati na den (klimata iskluchuva koga kje postigne temperatura) po 4 denari, po 30 dena = 1200den mesecno. Se gream na klimi 7 godini i ovie brojki odat i ponisko. Koga ne ste doma nemate potreba da greete, ili nemate potreba da gi greete site sobi. Bidejki klimite brzo go zagrevaat prostorot kje si ja ukluchite onaa prostorija koja vi treba i za 5-10 min e stoplena, a za 30-50min site predmeti se stopleni.
Se shto trebada napravite za pravilna rabota na klimatizerite e cistenje na filtrite ednash mesechno i ednash do dvapati godishno kompletno chistenje so dezinfekcija koe cini okolu 20 evra.

Kaj nas vo Makedonija KWh skapa e 6.6 den komplet so DDV ne znam od kade ovaa racunica. Znaci 0.9 kwh x 6.6 den = 6 den x 10 x 30 dena = 1800 den .
Inace naucna fantastika e deka so klima od 3.5 KW ce zagrees 50 m 2 bez dogrevanje na T pomalku od 0 C. Nemojte vakvi kalkulacii za nepoznati prostori, uslovi i naviki . Racunicata prosecna izolacija 3.5 Kw za 30m2 odi nekako, se preku toa e diskutabilno. Tvojte uslovi i potrosuvacka e samo tvoja i nicija druga...
Inace dobro dojde na forumov ti pozeluvam od moja strana.

Se shto trebada napravite za pravilna rabota na klimatizerite e cistenje na filtrite ednash mesechno i ednash do dvapati godishno kompletno chistenje so dezinfekcija koe cini okolu 20 evra.
Ова и јас овака го знам, но пред скоро време во една од подобрите фриго-шопови овде ми рекоа дека нивните клими се самочистечки. Ова мислам дека држи вода за изменувачот во внатрешната единица (се чисти преку кондензација и исфрлање на водата надводор).
Во следна прилика ќе прашам конкретно и за надворешните единици. Но во секој случај не гледам зијан од годишно едно-две детални продувавања со компресорче.

Филтрите секако редовно чистење, дали еднаш месечно или почесто тоа зависи од локацијата (и количината на прашина).

Ne se cistat taka. Kaj skapite modeli na FUJITSU so samocistenje filtrite sami izleguvaat skoro do kraj i pak se vracat na mesto, pri toa preku niv proadjaat cetki za prasina koja padja vo kadickata, normalno ventilatorot stoi vo tie momenti. Imase nekade video da se vidi kako odi ova.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom