Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
како бе те збуни ? Се е објаснето многу убаво.
Онда до тебе е :D
Брат 2 пати го читам и почнувам да се нервирам, да ти ебам science fiction-ското срање преценето.
Кој кур е поентава на филмов од којшто ништо неможеш да разбереш за на крај да треба да се убиеш од читање за да го сфатиш.:tapp:

Може и ја сум глуп, не викам не, ама вакво научно фантастично гомно да има култен статус.... не знам.

Неможам да замислам пошто 2001 е филмот.

Абе види, сите што го глеале филмот после си рекле што глеав бе глупости. И на крај изгуглале експланејшн и уау врв филм ејјј, какво ремек дело.

Како не.
Јас не го гуглав и сметав дека е уау и пред да прочитам објаснување. Во филмот има многу повеќе од само приказната: одлична музика (Killing Moon, Love Will Tear Us Apart, Mad World...), дијалози и реплики кои се прекажуваат одново и одново и служат како facebook статуси и ден денес, потоа - филмот не е само научна фантастика, туку и одлична (за мене една од најдобрите) comming of age драма, начнува неколку социолошки теми... Веројатно како збир од сето ова филмот имаше огромна група на почитувачи кои му дадоа култен статус.

Рачунај дека за Eraserhead или Inland Empire ни гугл не ти помага, али тоа е во овие филмови интересно, секој своја интерпретација може да даде.
А одговорот можеби го знае само режисерот, а многу често ни тој.

Не е добар како Дони Дарко ама и Identity од 2003та е филм тежок за разбирање.

Колку само реално, со иронија и комедија беше прикажан животот во предградијата во САД, дури и она што никако не сакам да го гледам проблемите во средно училиште беа ептен интересни.

Колку само реално, со иронија и комедија беше прикажан животот во предградијата во САД, дури и она што никако не сакам да го гледам проблемите во средно училиште беа ептен интересни.
identity ic ne e tezok za razbiranje, bukvalno sve ti se crta vo filmot :), eden od likovite, sea da ne stavam spojleri iako filmot e antika, objasnuva sto i kako vsusnost se slucuva i koja e poentata na site tie deshavki. Daleku e toj film od film na D.L. na primer, ili doni.

Nego Coherence be momci ( i devojki ), ve haresvase li ? Go recenzirase li nekoj, go preporacaa li u temana za filmovi, mene do toj stepen mi bese ok da denovive pak ke go gleam, nekoi raboti gi propustiv, odredeni hintovi, dijalozi a i ne bev dovolno skoncentriran na likovite sto e mnogu bitno u samiot film.
Inace JoveBT mi go preporaca na fejs, na mesto preporaka, steta ne e veke del od forumov.

Рачунај дека за Eraserhead или Inland Empire ни гугл не ти помага, али тоа е во овие филмови интересно, секој своја интерпретација може да даде.

Inland Empire не е толку тежок. :D Башка интернет помага.

identity ic ne e tezok za razbiranje, bukvalno sve ti se crta vo filmot :), eden od likovite, sea da ne stavam spojleri iako filmot e antika, objasnuva sto i kako vsusnost se slucuva i koja e poentata na site tie deshavki. Daleku e toj film od film na D.L. na primer, ili doni.

Nego Coherence be momci ( i devojki ), ve haresvase li ? Go recenzirase li nekoj, go preporacaa li u temana za filmovi, mene do toj stepen mi bese ok da denovive pak ke go gleam, nekoi raboti gi propustiv, odredeni hintovi, dijalozi a i ne bev dovolno skoncentriran na likovite sto e mnogu bitno u samiot film.
Inace JoveBT mi go preporaca na fejs, na mesto preporaka, steta ne e veke del od forumov.

Ednata verzija od Identity e bez objasnet kraj, taka nesto, ama da, filmot e textbook 101 triler. Nisto kompleksno za desifriranje.

Coherence go gledav i za zal go predloziv samo na clenot sto nema da go gleda, Io Sono. :D
Mene mi se dopadna, toa sto kratko trae dozvoluva da sledis so vnimanie do sam kraj, uostalom ke splasne vniamnieto i ke izbegat mnogu raboti.

Odlicna ideja, nekoj miks od Primer i Triangle i The Man from Earth (atmosfera wise) mu ide. Imat preporaka i od mene. Ama koj da slusa. :D

Identity е далеку од филмовите што ги зборевме, има целосно објаснување, но тоа не го прави лош филм, напротив, го сметам за филмчиште.
Револвер и омилениот глумец на wot е малце подруга приказна, посебно моментот "Fear Me" :D

Го спомнав затоа што мене на првото гледање не ми беше јасно што всушност се сличи во филмот.
Потоа кога разбрав дека всушност сите ликови се во главата на ќелавиот и дека пати од мултипл персоналити дисордер или како и да се вика болеста филот ми го направи уште подобар
Нели зборевме еднаш на форумот мене крајот на филмот ми е многу битен.

Identity имал скриено значење? Ништо не видов во филмот, баш ми беше глуп :icon_mrgr:

Identity имал скриено значење? Ништо не видов во филмот, баш ми беше глуп :icon_mrgr:
Не е скриено и само едно значење односно објаснување има само што тешко се сфаќа од едно гледање.

Нема што да се сфаќа у овие филмови, не носат скриени пораки, едноставно се снимани од аспект на режисерот и пренесување на неговите сфаќања, неговата персона на филмското платно. Посебно овие два филмови од Линч идат у екстреми заедно со Mullholand и Lost highway, со мал исклучок на Ерејсер, кај другиве муабетот е да се сконта структурата на филмот, пошто најчесто не е правилна и нема обележја на обичен филм со тоа што вметнува суреалност(имагинација/сон-реалност) и комплицирани точки на свртување. Филмовите на Линч за мене се значи структурно тешки за разбирање, немаат сценариска длабочина и заплети кои ќе емитуваат некое универзално значење, впрочем и Линч не цели кон тоа. Сепак без сомнеж, оригинален режисер е и еден од најдобрите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom