Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
Да не те сопрам што пробуваш да ги едуцираш али имај у предвид дека не се само 40 кина што покажуваат филмови во 1.43, претпоставувам ти мислиш само на оние што се 70mm IMAX филм проектор т.е. аналоген. Има и доста понови, дигитални IMAX проектори кои се водат како GT Laser или Dual Laser што исто нудат слика во 1.43 и имаат масивни екрани. Уствари мене и повеќе ми се свиѓа сликата на нив наспроти овие аналогниве, доста подобри се темните сцени и едноставно снимката е почиста поостра. Секако аналогниве си имаат нивен шмек ама за квалитет ако збориме дуал ласер ол д веј. Дјун 3 на пример дефинитивно ќе го гледам во GT Laser пошто ќе има многу темни сцени. Гледам еве на нет во европа има франција, германија, шпанија, белгија, шведска, португалија и УК.
Сепак бројот е премал и ги нема негде во наша близина за жал, вкупно се околу 70-80 вистински IMAX кина, а имаат 1800+ кино сали што се рекламираат дека се IMAX а уствари се LieMAX :D

Најди по пристојна слика од црепот, не планирам бан да јадам.

Пошто ми е интересен бокс офисот и мислам скоро само за тоа и да имам постирано последниве години, мора да се спомене дека годинава е можеби една од најдобрите на Холивуд во последниве... не знам, ме мрзи да гледам, ама сигурно пост-Ковид. Е сега дур не заврши годинава не може целосно да се споредува со други завршени години ама интересни работи за забележување се:

Спајдер-Мен ќе оди 2b+ најверојатно и 2.5b+
Одисеја со 1b+
Toy Story 5 со 1b+
Мајкл со 1b+
Super Mario Galaxy со 1b+

+
Backrooms и Obsession со огромни ПР кампањи за нивните режисери после успесите на овие Mid-ish budget филмови, што веќе значи градење и на следните големи ѕвезди во Холивуд за следење (интересно, можеби и успехот на Нолан докажува дека откако умре ерата на филмската ѕвезда, можеби се враќаме на некоја ера каде самиот режисер ќе биде ѕвездата, бидејќи факт е дека никој не би го гледал Том Холанд или Роберт Дауни Џуниор во било кој филм, како што тоа порано беше случај со... да речеме Том Круз или Бред Пит или што ти знам)

Имаше и пар бомби годинава, Supergirl, Mandalorian & Grogu и Moana например поминаа лошо (особено првиот), а Минионс го видоа најлошиот резултат во франшизата (што пак е ок за нив до душа), а од друга страна пак Project Hail Mary е исто така на листата на успешни филмови за годинава

До крај на годинава очекувам Авенџерс и Dune 3 да извадат билион најверојатно иако и двата излегуваат на ист ден.
Интересно е да се прати што ќе се случи со третио дел на Meet the Fockers, ако успее да помине добро, откако веќе помина добро новиот Scary Movie; можеби ќе видиме и враќање на некои комедии тук и таму..
Исто така интересно ќе биде да се види како ќе помине Вервулф на Егерс и дали таа логика дека од сега режисерите се новите ѕвезди ќе се потврди или не...

Е сега најбитното од оваа успешна година за Холивуд (сигурен сум дека сум подзаборавил уште некој успех или некој флоп) е .... Што ќе научат и дали нешто ќе научат. (и нели, дали има нешто да се учи или ова е само краток bump... Иако, дури и да има некој pattern за гледање во сево ова Холивуд веќе пред пар години ги има greenlit филмовиве што ќе излезат догодина и после тоа, така да ако има некоја смена во пристапот на студијата ваљда ќе ги видиме тек 2028 можеби)

Пошто ми е интересен бокс офисот и мислам скоро само за тоа и да имам постирано последниве години, мора да се спомене дека годинава е можеби една од најдобрите на Холивуд во последниве... не знам, ме мрзи да гледам, ама сигурно пост-Ковид. Е сега дур не заврши годинава не може целосно да се споредува со други завршени години ама интересни работи за забележување се:

Спајдер-Мен ќе оди 2b+ најверојатно и 2.5b+
Одисеја со 1b+
Toy Story 5 со 1b+
Мајкл со 1b+
Super Mario Galaxy со 1b+

+
Backrooms и Obsession со огромни ПР кампањи за нивните режисери после успесите на овие Mid-ish budget филмови, што веќе значи градење и на следните големи ѕвезди во Холивуд за следење (интересно, можеби и успехот на Нолан докажува дека откако умре ерата на филмската ѕвезда, можеби се враќаме на некоја ера каде самиот режисер ќе биде ѕвездата, бидејќи факт е дека никој не би го гледал Том Холанд или Роберт Дауни Џуниор во било кој филм, како што тоа порано беше случај со... да речеме Том Круз или Бред Пит или што ти знам)

Имаше и пар бомби годинава, Supergirl, Mandalorian & Grogu и Moana например поминаа лошо (особено првиот), а Минионс го видоа најлошиот резултат во франшизата (што пак е ок за нив до душа), а од друга страна пак Project Hail Mary е исто така на листата на успешни филмови за годинава

До крај на годинава очекувам Авенџерс и Dune 3 да извадат билион најверојатно иако и двата излегуваат на ист ден.
Интересно е да се прати што ќе се случи со третио дел на Meet the Fockers, ако успее да помине добро, откако веќе помина добро новиот Scary Movie; можеби ќе видиме и враќање на некои комедии тук и таму..
Исто така интересно ќе биде да се види како ќе помине Вервулф на Егерс и дали таа логика дека од сега режисерите се новите ѕвезди ќе се потврди или не...

Е сега најбитното од оваа успешна година за Холивуд (сигурен сум дека сум подзаборавил уште некој успех или некој флоп) е .... Што ќе научат и дали нешто ќе научат. (и нели, дали има нешто да се учи или ова е само краток bump... Иако, дури и да има некој pattern за гледање во сево ова Холивуд веќе пред пар години ги има greenlit филмовиве што ќе излезат догодина и после тоа, така да ако има некоја смена во пристапот на студијата ваљда ќе ги видиме тек 2028 можеби)
Еве текст кој зборува баш за овие работи како тренд... https://variety.com/2026/film/columns/the-blockbuster-mentallity-is-back-baby-spider-man-1236830819/

И мене ми излезе тоа што го зборете

IMG_3011.jpeg
IMG_3012.jpeg
IMG_3013.jpeg

Страшна работа е што никој од овие филмови е нешто посебно добар.
Пола не се ни филмови. Има возрасни деца што ги гледаат. Јас студент бев и другари/познаници често ме убедуваа да гледаме некој ваков филм. Плус имаше и нешто за студенти бесплатно во четврток. Имаше една будала сите суперхеројски ги знаеше и се расправаа со еден друг кој бил појак дали бетмен или ексмен. Како деца од 3то одд, а овие мажишта.

Имаше една будала сите суперхеројски ги знаеше и се расправаа со еден друг кој бил појак дали бетмен или ексмен. Како деца од 3то одд, а овие мажишта.
Ова. Не верувам колку одлепени имаше по овие цртани филмови. И стар ворс исто, кои нердгазми се доживуваа таму 2015та.

Страшна работа е што никој од овие филмови е нешто посебно добар.
Филмовите со најголема заработка на box office, никогаш во историјата и не биле нешто посебно добри. Тоа се две работи кои не одат рака под рака.

Пола не се ни филмови. Има возрасни деца што ги гледаат. Јас студент бев и другари/познаници често ме убедуваа да гледаме некој ваков филм. Плус имаше и нешто за студенти бесплатно во четврток. Имаше една будала сите суперхеројски ги знаеше и се расправаа со еден друг кој бил појак дали бетмен или ексмен. Како деца од 3то одд, а овие мажишта.
Тука неможам да коментирам зш и ја гледам аниме, не сум до толку внесен да дискутирам кој од кого е појак, али хипокритички ќе е да зборам или да судам.
ПС како средношколец ги гледав овие филмови со суперхерои и ги читав стриповите, сега ми се досадни.

Во оваа прилика сакам да си честитам што ги прескокнав:
  • Сите Авенџерс филмови
  • Сите Спајдермени од првиот со Тоби Мегвајер наваму
  • Сите Супермени од Man of Steel наваму
  • Сите комбинации на DC филмови после Бетмен трилогијата на Нолан
  • Сите Iron Man филмови
  • Останати глупости од типот Капетан Америка, Дедпул и Волверин и слично

Со задоволство одгледани Guardians of the Galaxy и X-Men филмовите.
Немам ништо против забава, но не можам повеќе да гледам маскирани ликови што скокаат преку згради и рециклирана содржина. Сега ми текна да проверам колку сум пропуштил, изгледа од поодамна ми е смачено. Малку повеќе драма и карактери, или повеќе смеа. Правам напори да гледам повеќе досадни работи, како Afterlife на Рики Џервејз, но во главно сум заглавен во репризирање серии како The Office. Ја почнав и Stuart fails to save the Universe, кул серија за фанови на The Big Bang Theory. Треба да ја догледам House of the Dragon пред да налетам на спојлери. Си поставив задача да гледам барем еден просечен филм месечно, онака со рандом скролање па каде ќе кликнам, таму. Некогаш скролам по саат време за филм, и на крај се откажувам, ќе изгледав нешто да не бев пребирлив. Кино еднаш месечно, не е така лошо.

Ова. Не верувам колку одлепени имаше по овие цртани филмови. И стар ворс исто, кои нердгазми се доживуваа таму 2015та.
Ќе треба да се караме за Стар ворс, брилијантен филм.
Зборам за првите 3 дела, prequel филмовите не се нешто посебно али не се толку лоши за разлика од оваа срање денес што прави Дизни.

Жалосно. Уште нема инфо, па ќе претпоставам на сите тие маки дека... напраила некоја комбинација на апчиња и/или алкохол кои биле фатални.
Брат имала пред 3 години починал. Јака душа на родителите. Мада за мајка и читам многу неубави работи а и се гледа по слика дека е ороспија со тапија.

Back
На врв Bottom