Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Е да де. Затоа насловот ми е таков. Затоа што главниот проблем се самите жени, и нивната издоктринираност.
Еј пази го ставов човече. Некој нешто ти натура и ти наметнува со сила, и ЗАТОА ШТО ТАКА ТРЕБА, не прашувајќи се за твоите ставови чувства и желба за среќен живот, и тоа бланко го прифаќаш за ТИ да не расипеш однос. Го жалам и тој од истата вера што ќе заврши со тебе!
Р.Ѕ. Оф топик, 90% (минимум) од тоа христијаните и муслиманите во Македонија, немаат појма од вистинска вера, не знаат ништо за куранот и библијата. ГАРАНТИРАМ...
Или у превод, конкретно да се изразам, куранот го неам нешо посебно читано (само извадоци), али во цела Библија никаде не пишува за светци, али затоа многу пати вика дека народот треба да верува само во Господ Бог и неговиот еднороден син Исус, а сепак македонските Христијани, веруваат и се молат на: Света Петка, Света НЕдела, Свети Архангел, Свети едикојси... И немаат појма дека тоа не е верата христијанска како што е замислена. И ја бранат верата со срце и душа, и се со затворени умови кон муслиманите (па и кон католици и протестанти, иако и они се христијани, а немаат појма што се туку викаат дека се православни по вера).
Другарка ми Македонка е мажена за другар ми Албанец. Мери Џејн Поизон, ти посакувам да имаш партнер кој што ќе биде барем пола човек како него!!!
Мислам дека тука муабетов забега далеку. Јас па мислам дека родителите треба да се тие кои ќе не истераат на еден пат додека сами не можеме, а потоа животот го живееме како сме научиле и сметаме дека треба. Доколку би биле толку зависни од нив, што после нивната смрт на пример? Не ќе знаеме како газот да си го избришеме?Како бе зборувате родителите не смееле да се мешаат во вашиот живот?? Па фала богу родители ви се. Од кого сте дошле? Цел живот ве воспитувале, донесувале одлуки за вас, ете сте биле помали, но тоа не значи пример да речам еве 23 години и мислете господа за муда сте го фатиле и се што ќе решите е правилно. Тие ги поминале вашите години, поискусни се, и доколку решат наместо вас, нема ништо лошо. И викате демек ај ќе згрешам ќе увидам дека е грешка и готово. Да е така плукни залепи. Па стапуваш во брак со личноста од друга вера, и не ти е убаво и ај ќе се разведам, толку е тоа убаво и лесно, ами ако тој не сака? Колку проблеми настануваат за глупости само ако послушаш мајка или татко. Зошто да страдам бе ако ја заборавам личноста и си барам некој од моја вера? Абе шо краја света. Па порано се земале видим те узмим те и најубав живот живееле(пример ова), сега од толку избор и можности, јас ќе се залетам по некој од друга вера. Никогаш! Ги почитувам другите вери, се дружам и со нив фала богу, ама врска, брак?? НИКОГАШ!! Па сме имале и долга врска со некој од наша вера, сме биле лудо заљубени, па дошло до раскинување а уште сме се сакале, па еве сме здрави и живи поминало утре сме со друг и среќни сме. Како што напиша Bacillus gagous
Има многу мажи сигурно има некој толку добар и шармантен ко тој со кого би си имале проблеми со родителите, треба само подобро да побарате.
Точно. Да расипам однос со родителите, роднините, сите мои ближни што си ги сакам, за кого? Зошто да не се потрудиш да најдеш соодветен за тебе, од твоја вера, па се да си биде убаво? Ко демек толку јака е љубовта јаоо. Абе ај.
Ако има љубов, ќе има и слога. Ако има слога тоа ќе е помеѓу двајца паметни и зрели луѓе. Тие би биле паметни и да го остават своето дете само да си одбере која вера ќе си ја земе, а не би му наметнале ниту една додека е мало.И добро, едно техничко прашање.
И да се согласат дека не е проблем различната вера двајцата партнери, и бидат заедно, брак и сл.
Ама што правиме со детето кое би се родило?
Што ако партнерот инсистира да биде по неговата вера,а другиот исто.
Како би реагирале?
Абе ај. Ти сакаш да се е*еш, а да не ти влезе баш. Ако не се достојни за тебе припадничките на други вери, зошто воопшто би легнал и за една вечер со нив? Сфашта.Јас сум голем поборник за секс со припадници од друга вероисповест, за пријателства и интимни односи, впрочем најпријатните мигови сум ги доживеал со муслиманки.
Но НИКАКО никако не сум за брак со нив, а не дај Боже да имам деца, тоа е криминал спрема детето.
Девојка ти била глупава. Тоа е тоа лошото нешто од некои такви врски, кое тера на гадење. Не гледам потреба било кој да ја промени својата вера само поради својот партнер. Би живееле добро и така.Не треба да дојде до брак, тоа е суштината.
Еве пример, јас имав девојка од Египет која беше решена да ја смени религијата и да стане православна Христијанка (значи МПЦ) ако се оженам за неа. Мене иако ми е драго да се зајакнува МПЦ, а потсвесно не ми е е драго некој да се менува заради мене, тоа некако во старт е проблем.
А дали треба да се откажат од бракот ако немаат деца, само тие можат да решат. Јас би се развел пред се за да можам да најдам некоја со која ќе имам деца - тоа е суштината на бракот.
Може, може. Само тогаш ќе ти кажат браво, го направи вистинскиот чекор и сите ќе бидат среќни, а ти ќе си го заебеш животот засекогаш.i aj sega da se otkazam jas?
e aj ke se otkazam od vrskata moja od covekot so na mnogu hristijani ne im e ni do kolena i taka ke gi usrekam i mama i tato i bato i celo maalo a bogami ne carsijata...
i site ke si ziveeme srekno do krajot na nasite ZIVOTI BEZ ZIVOT
moze taka?![]()
Не сме програмирани да не стапуваме во брак со некој од друга вера, а програмирани сме да мразиме. Да, така е, се сложувам.Слушај не е дека сме програмирани дека не треба да стапиме со барк со некој од друга вера..Доволно е јасно дека сето тоа е до националната омраза,затоа што и јас не би се омажила со муслиманец,т.е. со албанец,ама пак комотно би се омажила за јапонец или кинез или некој со будистичка вера..Значи не е толку до верата колку до омразата..и фала богу не сме глупави да се омажиме со некој од причина дека многу сме ги сакале,по цена на фамилијата или сл,и не дека се програмирани доволно сме свесни да сватиме што можеме да направиме со својот живот.Секако и кога би бил православен кога би била ставена да избирам меѓу фамилијата и него,ќе го изберам првото..
Не би да општам многу дека навистина многу ме нервираат вакви баш заостанати муабети, па без навреда, со должна почит ама вие немате свое јас и свој живот.
И да, на сите вас ви посакувам да се заљубите вистински, па да сфатите како им е на тие кои мораат од таквите како вас да избираат помеѓу семејството и партнерот/ката.
п.с. Дејан, преубава ти е темава, ама за жал џабе си трошел време за нејзино отварање. Сеуште е џабе, да.
Тоа е мое мислење и став и останувам на моето. Абре војни се водеа во 2001 та, јас сега некој таков да земам за маж?? Па колку македонци умреа бре од нивна рака, јас да менувам вера бре? Барем јасно ти е и ти си од Струга па знаеш како е. А мора да смениш вера никој муслиман не те зема православна. А за детето која вера ќе ја има....еве јас сум крстена од мала, значи верата веќе ја имам, таа е. Така да ќе настанат збрки помеѓу парот... Е брее, Цвета главата ја давала а да не ја потурчат, вие овде ми изигравате нешто :uvo::pos2:
И да, имам онака муабет здраво како си, со некои школски муслиманки и муслимани, и ако ми се пушти, фала богу дека ќе му речам извини си одам по мојата вера не сакам ништо со тебе...тоа е![]()
Дивајн зборуваше за вистинска љубов?Па нели вистинската љубов не бара откажување од ништо а овдека од старт треба да се откажеш од нешто...А еве да предпоставиме ја сретнувам вистинската љубов се случува несреќа тој погинува..Нормално таа била вистинска љубов но јас секако ќе треба да продолжам напред така?Значи така ќе биде со некој припадник и од другата вера(со тие што ги споменав дека никогаш не би стапила во брак со некои од нив)Со самото тоа што тој ќе ми каже дека е од таа вера во мои очи тој умира тој не би бил некој што би стапила во брак...
Тоа е мое мислење и став и останувам на моето. Абре војни се водеа во 2001 та, јас сега некој таков да земам за маж?? Па колку македонци умреа бре од нивна рака, јас да менувам вера бре? Барем јасно ти е и ти си од Струга па знаеш како е. А мора да смениш вера никој муслиман не те зема православна. А за детето која вера ќе ја има....еве јас сум крстена од мала, значи верата веќе ја имам, таа е. Така да ќе настанат збрки помеѓу парот... Е брее, Цвета главата ја давала а да не ја потурчат, вие овде ми изигравате нешто :uvo::pos2:
И да, имам онака муабет здраво како си, со некои школски муслиманки и муслимани, и ако ми се пушти, фала богу дека ќе му речам извини си одам по мојата вера не сакам ништо со тебе...тоа е![]()
Ја читам темава и си мислам истото ко за абортус темата шо викаја некои, ја не абортирам, ќе го родим, ќе го дадем. Ама ако им дојде јајцето на г`зот(извинете на израз) да видам дали ќе родат, на 16 год. на пример. Исто и овде, ако се заљуби некој/а во муслиман и сл. да видам дали ќе се откаже од него, дали нема да се бори за да биде со него, ако навистина се засакаат.
За сакање вистински збориме нели? За саглам заљубување, да не може без него. Да видам дали тогаш ќе се откажат. Ако имаат муда (извинете на израз пак) ќе идат до крај...покасно или порано и родителите ќе мора да се помират со тоа.
Ама го знаеме менталитетот овде, никој не се секира нему да му биде убаво, сите се секираат што ќе кажат другите.
Зборуваме за сопствен став..А кога е веќе така јас можам значи за мене лично да гарантирам дека никогаш не би била со некој од муслиманска вероисповед.Не станува збор за филамање или за нешто друго..Затоа како прво јас не би ни дозволила да се вљубам во таков,а доколку би се случило нема шанси да останам на истото на секаков начин ќе се обидувам за да го заборавам..Некој од будистичка вера би зела ама некој од муслиманска:nenene:....
Војни се водеа, но како што кажаа, тоа е политика, во која не се помешале сите муслимани. Тоа е една така лоша генерализација, но добро, да не ме исплука повторно екс машина, да пазам што ќе напишам, за да не испадне дека ве осудувам.:nesvest:Тоа е мое мислење и став и останувам на моето. Абре војни се водеа во 2001 та, јас сега некој таков да земам за маж?? Па колку македонци умреа бре од нивна рака, јас да менувам вера бре? Барем јасно ти е и ти си од Струга па знаеш како е. А мора да смениш вера никој муслиман не те зема православна. А за детето која вера ќе ја има....еве јас сум крстена од мала, значи верата веќе ја имам, таа е. Така да ќе настанат збрки помеѓу парот... Е брее, Цвета главата ја давала а да не ја потурчат, вие овде ми изигравате нешто :uvo::pos2:
Не, баш напротив. Вистинската љубов секогаш бара откажување од нешто ... некогаш тоа е помало, а некогаш поголемо. И во овој случај уште еднаш се потврди тоа дека покрај откажувањето, вистинската љубов е само за храбрите, за тие кои можат сите пречки со насмевнато лице да ги пребродат.Дивајн зборуваше за вистинска љубов?Па нели вистинската љубов не бара откажување од ништо а овдека од старт треба да се откажеш од нешто...А еве да предпоставиме ја сретнувам вистинската љубов се случува несреќа тој погинува..Нормално таа била вистинска љубов но јас секако ќе треба да продолжам напред така?Значи така ќе биде со некој припадник и од другата вера(со тие што ги споменав дека никогаш не би стапила во брак со некои од нив)Со самото тоа што тој ќе ми каже дека е од таа вера во мои очи тој умира тој не би бил некој што би стапила во брак..Можеби за другари би имала некои,ама за маж да земам:nenene:..Е сега ние можеби ќе се филмаме колку заостанати мислења се овие а веќе 21 век сме и.т.н. и.т.н.Но бевме и 21 век кога наши умираа заради таквите како нив,и се уште сме 21 век а се уште планираат некои големи албании и слично.Можеби мешам политики ама не може а да не измешам кога е во прашање верата на нашите "сакани"сонародници..И морам да спомнам заради што постојат и паравославни Албанци ама со самото тоа што се Албанци јас (а и мислам и некои други)не би имала ништо повеќе со нив..
Морав да го цитирам и овој дел, колку да се увиди збунетоста во повеќето постови.И да,Цвета присилно сакале да ја потурчат,не била заљубена.