Девојки и жени од сите националности и вери - во вас е моќта!

Dolphin

Pirate of the Caribbean
Член од
3 март 2005
Мислења
1.296
Поени од реакции
57
Факт е дека има се повеќе мешани парови во државава... Македонец - Албанка или Турчинка, или Турчин или Албанец - Македонка

Ама сите тие само на база на секс и мување завршуваат, затоа што девојките и од едната и од другата националност и религија, нејќат да чујат за сериозна врска во таква ситуација.

Зошто мислите дека е така? Бидејќи факт е дека девојките имаат емоции за да имаат секс, најчесто.Зошто не ни размислуваат да се изборат со ситуацијата дома и во општеството?

И ако веќе не се изборат, зошто идат тајно знаејќи дека се што ќе добијат е само секс со некој кој што кај нив во глава е категоризиран како "забрането овошје"?

До кога ќе имате страв од вашите татковци браќа и братучеди? До кога ќе размислувате за реакцијата на вашите другари и другарки? Зар ќе си дозволувате да ви делува на вашиот љубовен живот средината во која што живеете? Па мајку му, вашата комшика, другарка или пак и мајка не легнува со вашиот сакан во кревет туку вие, и зашто дозволувате да имаат право да ви делуваат на одлуката?

Не ви е смачено од стеги и правила? Не ви е смачено од коментари од типот ”курвата иде со сечен”, или ”курвата иде со каур”? Тоа се болни умови бе... И не ми кажувајте дека средината е битна и дека не може така да се живее... И доста со муабетите за различни верски празници... Да ти ибам и бајрам и велигден да ти ибам, ако не можат да се сложат и двата да ги слават.

Утре задутре деца? Која вера ќе бидат они? Која црна вера бре? Или религија... Поглупо нешо од христијанството и муслиманството нема бе... Го поделија светов на 2 дела... Во мешан брак децата треба да се скроз атеисти..

И кој видел фајде од верата? Ајде нека се ајви еден христијан или муслиман тука кој што видел фајде од верата?

Христијаните во Македонија? Шо не дај боже да им умре мажот на жените на млади години со векови се забрадуваат во црна шамија и жалат и тажат по него до навек за да бидат покорни пред господ бог?

Или муслиманите? Шо не јадат свинско (јагнешкото е поштетно и има повеќе холестерол), или шо ги забулуваат жените со векови за да не гледале други во нив зошто така рекол алах?

Ако господ или алах постојат или ако тоа е еден ист ентитет, гарант сеа гледа одозгора и се смее на целокупната глупост на овој свет!!!

Не смеело да постои љубов бе меѓу луѓе од овие 2 различни вери!!! Катастрофа... Кој е некој да кажува дали не смее бе? Кој е некој да суди?

Ама постов ми е наменет кон жените, затоа што мора да се освестат од оваа балканштина, бидејќи проблемот е во насилните мажи од двете вери и во нивната желба за моќ.. Точно подоцна главна улога играат нивните исфрустрирани и љубоморни мајки, ама тоа е circulus viciosus.

Девојки и жени, се ама буквално се што се случува денес и се збори дека е во име на религија е ЛАГА ОГРОМНА!!! Се се случува само со една цел - имено мажите да контролираат... Ама во вас е моќта, ако сите си го живеете животот како ВИЕ САКАТЕ и ако не слушате никого, ама сложно - Сите Жени, кого ќе контрлираат исфрустрираните балкански мажиња?!?!?

• Ми се допаѓа
Reactions: DL5
Член од
16 февруари 2006
Мислења
76
Поени од реакции
5
Дефинитивно се сложувам со тебе. треба да се борат,но зошто воопшто да има потреба од борење.се е тоа малограѓанштина во стилот што ќе кажат комшиите или тетките ако ќерками се омажи за муслиман или христијанин сеедно. Се дружам со пар од различни религии (се земаа пред 1 год.) и знам дека им беше многу тешко додека успеаа да го постигнат тоа. Нели во љубовта нема граници.
Но тоа е тоа само стравот го уништува човекот.!

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Само ве молам темава не ја претворајте во слична на онаа што беше за мешани врски, не сакам да читам што направиле Албанците или Турците или не знам кој, па не ги оправдувате таквите врски!
Прочитајте убаво што пишува во првиот пост и не коментирајте само колку да се пише нешто. Фала.

Точно е дека девојките се плашат од сериозна врска со личност од друга вера, се плашат од озборувања, не си даваат слобода да сакаат, не можат отворено да кажат дека сакаат, се плашат од отфрлање на семејството. Се плашат од осудување, од отфрлање од сите не само од најблиските од фамилијата. Кој треба да одлучува за нечиј живот? Кој си зема за право да кажува што да прави и кого да сака зрела личност која е способна да одлучува што да прави со својот живот?

sagaqua

Successful and Creative
Член од
23 декември 2005
Мислења
2.218
Поени од реакции
31
Факт е дека има се повеќе мешани парови во државава... Македонец - Албанка или Турчинка, или Турчин или Албанец - Македонка

Факт е точно, и добро е што таа појава оди во нагорен тек.

А причините, ги има многу, но најголема улога има менталитетот ( непишани правила кои ги наметнува средината )...за жал истиот влијае на многу други сфери во живеењето. Верувам дека ќе се разбие таа глупава средина како што тргнало, само треба многу стрпливост. И не само жените, зашто сакале или не, многу повеќе мажите ги наметнуваат овие непишани правила. Само со заедничка активност ќе можат да се совладаат вакви балканштини.:coffee:

Член од
16 август 2007
Мислења
96
Поени од реакции
15
luge,jas sum makedonka.
vospituvana od mala vo hristijanski duh.
vo zivotot pominav sito i reseto,ama od bog nese otkazav.
postoi...me uveri vo toa
celta e drugo.
pred 10 meseca zapoznav turcin.preku internet.najglup nacin.znam.ama koga go zapoznav svativ deka vo nego ima nesto.ne znaev so.ne deka mi bese cuden zs bese muslman.imase nesto.skriena covecnost...vonvseleska dusa.da ne zboram sega rabotite se odvivaa sami po sebe i tolku se zblizivme,tolku se zasakavme,tolku stanavme eden so drug srasnati sto veke ne mozeme da docekame koga pak ke se vidime.najcesto razgovarame,i toa e toa sto go pravi tolku mil...umee da razbere znae sto e crna a sto belo...5 godini postar e od mene normalno deka ke znae.sakav da kazam DEKA JA KE OSTANAM SO NEGO BEZ OGLED DALI MOITE ILI BILO KOJ KE RECE NESTO KE ME ISMEE KE ME NAVREDI ILI, BILO SO.SVATIV DEKA KOGA LJUBOV E U PRASANJE,TOLKAVA SILA ENERGIJA I ZIVOT TI DAVA STO MOZES DA PREPLIVAS SE...A KAMOLI pa da se soocis so ovoj malograganski svet koj ke ti zastane na pat.MU BLAGODARAM NA MOJOT MAME STO ME NAUCI KAKO DA ZIVEM.NIKOGAS NEMA DA SE OTKAZAM.MOJOT BRAK MOZEBI KE BIDE ISMEVAN POTCENUVAN ILI BILO STO...NO DOMOT VO KOJ KE ZIVEEME KE BIDE POLN SO TOPLINA LJUBOV I RAZBIRANJE,A TOA E NAJBITNO.ZA TIE NADVOR OD DOMOT ....neka se grizi bog!

Desire

Refuse,Resist
Член од
25 декември 2007
Мислења
1.823
Поени од реакции
284
Значи да кажам уште на почеток,не сум против ваквите врски,сметам дека тоа е личен избор на поединецот,кој што сака со кого сака нека прави,него зборот ми беше,

MOJOT BRAK MOZEBI KE BIDE ISMEVAN POTCENUVAN ILI BILO STO...NO DOMOT VO KOJ KE ZIVEEME KE BIDE POLN SO TOPLINA LJUBOV I RAZBIRANJE,A TOA E NAJBITNO.ZA TIE NADVOR OD DOMOT ....neka se grizi bog!
дека вакво нешто,во нашава држава барем, е да не речам,ама ај ќе речам,невозможно.
Колку сакаш можеш да го сакаш партнерот,кој ќе напињаат од страна еден од вас ќе попушти сигурно,ако ништо друго,од самата нервоза што ќе ви ја ствараат другите,ќе има чести караници и во бракот,и постојано ќе се преиспитуваш дали сепак треба да ги послушаш другите,или да продолжиш со своето.

Знам ќе речете не е така,ако се сакаат се е можно,ама не е се така едноставно,не може да бидете скроз рамнодушни на коментарите и напнувањата од страна.
Цитатов ми е сличен со тоа “може ќе живееме во колиба,ќе молиме за леб,ама ќе бидеме среќни“.Аман каква среќа е тоа,постојани караници зашто нема пари за ова,сакам да купам она,ама не е тоа темата.
Сега,мое мислење сепак,ама ретки се тие што издржуваат покрај целиот тој притисок.

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Ете тоа е тоа. Само што не се проблем луѓето во општеството.
Знаете прво за да идеш со некој од друга вера треба храброст пред се. А не секој ја има таа храброст. Тоа е најважната работа. Човек без карактер, без свој сопствен став не може да се избори за таква врска. А тука треба борба. Борба најпрво со себе, големи и страшни конфликти со самиот себе.Од една страна страв, од друга страна љубов, од околу црнила.. Тешко е мн.
Е сега кој ќе си го расчистиш конфликтот со себе,кој како и колку т.е. дали успеал, потоа следи конфликт со општеството т.е. луѓето. Тоа е најлесно ама зависи за кој. А најтешкиот дел се родителите и конфликт со нив. Е за ова не знам. Посебно е страшно психички кога те малтретираат.

Но, најглупото нешто ми е тоа што ти се мешаат во животот. Ко да е нивни живот. И да не ми иде со него барем сама ќе бидам крива. Сама сум го избрала. А не утре да се каам за тоа зашто сум го оставила.

И на крај краева што е битна религијата? Нели сите се раѓаат како табула раса. Верата не го прави човекот. Колку само Христијани има кои не си ја познаваат религијата но се декларираат ко Христијани ама ај.

Велам најтежок дел се родителите ама како со нив не знам :toe:

Desire

Refuse,Resist
Член од
25 декември 2007
Мислења
1.823
Поени од реакции
284
Ете тоа е тоа. Само што не се проблем луѓето во општеството.
Знаете прво за да идеш со некој од друга вера треба храброст пред се. А не секој ја има таа храброст. Тоа е најважната работа. Човек без карактер, без свој сопствен став не може да се избори за таква врска. А тука треба борба. Борба најпрво со себе, големи и страшни конфликти со самиот себе.Од една страна страв, од друга страна љубов, од околу црнила.. Тешко е мн.
Е сега кој ќе си го расчистиш конфликтот со себе,кој како и колку т.е. дали успеал, потоа следи конфликт со општеството т.е. луѓето. Тоа е најлесно ама зависи за кој. А најтешкиот дел се родителите и конфликт со нив. Е за ова не знам. Посебно е страшно психички кога те малтретираат.
Ете тоа ми беше зборот,дека ретко кој може помине преку психичкото малтретирање,ама малтретирање у вистинка смисла на зборот.

Но, најглупото нешто ми е тоа што ти се мешаат во животот. Ко да е нивни живот. И да не ми иде со него барем сама ќе бидам крива. Сама сум го избрала. А не утре да се каам за тоа зашто сум го оставила.
Тоа изгледа никогаш нема да се промени,мешањето во туѓи животи.Едноставно не можат да одолеат,а да не преречат.
Преречуваат за најмали ситници,а не пак за ова.

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Тоа изгледа никогаш нема да се промени,мешањето во туѓи животи.Едноставно не можат да одолеат,а да не преречат.
Преречуваат за најмали ситници,а не пак за ова.

Не не зборам јас за луѓето. Кажав луѓето не се битни. За родителите зборам. Јас знам дека секој родител го мисли најдоброто за своето дете но јас ако на пример сакам некој од друга вера а утре завршам со некој од моја вера само заради родителите и народот утре пак јас ќе страдам. Они ќе бидат среќни што сум со некој од моја вера ама колку ќе бидат среќни поради тоа што не сум јас среќна тоа не знам.
Никој не ми гарантира среќа нити со овој што на пример го сакам ама како што веќе кажав барем сама сум го избрала и ако погрешам мило ќе ми биде затоа што сум пробала и сум видела како завршило а тешко е да не пробаш и цело време т.е. цел живот да жалиш за нешто што си можела да го имаш ама не си го имала и си го изгубила и тој живот тебе секогаш ќе ти биде совршен затоа што си имаш посебна слика за него а со судбината нема никогаш да се помириш и така.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Има многу мажи сигурно има некој толку добар и шармантен ко тој со кого би си имале проблеми со родителите, треба само подобро да побарате.
Живото е потрага по најсоодветен партнер, со кој би имале што е можно помалку проблеми како меѓу себе така и со општеството (фамилиите).

MaRyJaNe-poison

Beauty in Black
Член од
11 септември 2007
Мислења
2.722
Поени од реакции
167
Како бе зборувате родителите не смееле да се мешаат во вашиот живот?? Па фала богу родители ви се. Од кого сте дошле? Цел живот ве воспитувале, донесувале одлуки за вас, ете сте биле помали, но тоа не значи пример да речам еве 23 години и мислете господа за муда сте го фатиле и се што ќе решите е правилно. Тие ги поминале вашите години, поискусни се, и доколку решат наместо вас, нема ништо лошо. И викате демек ај ќе згрешам ќе увидам дека е грешка и готово. Да е така плукни залепи. Па стапуваш во брак со личноста од друга вера, и не ти е убаво и ај ќе се разведам, толку е тоа убаво и лесно, ами ако тој не сака? Колку проблеми настануваат за глупости само ако послушаш мајка или татко. Зошто да страдам бе ако ја заборавам личноста и си барам некој од моја вера? Абе шо краја света. Па порано се земале видим те узмим те и најубав живот живееле(пример ова), сега од толку избор и можности, јас ќе се залетам по некој од друга вера. Никогаш! Ги почитувам другите вери, се дружам и со нив фала богу, ама врска, брак?? НИКОГАШ!! Па сме имале и долга врска со некој од наша вера, сме биле лудо заљубени, па дошло до раскинување а уште сме се сакале, па еве сме здрави и живи поминало утре сме со друг и среќни сме. Како што напиша Bacillus gagous
Има многу мажи сигурно има некој толку добар и шармантен ко тој со кого би си имале проблеми со родителите, треба само подобро да побарате.
Точно. Да расипам однос со родителите, роднините, сите мои ближни што си ги сакам, за кого? Зошто да не се потрудиш да најдеш соодветен за тебе, од твоја вера, па се да си биде убаво? Ко демек толку јака е љубовта јаоо. Абе ај.

Desire

Refuse,Resist
Член од
25 декември 2007
Мислења
1.823
Поени од реакции
284
Како бе зборувате родителите не смееле да се мешаат во вашиот живот?? Па фала богу родители ви се. Од кого сте дошле? Цел живот ве воспитувале, донесувале одлуки за вас, ете сте биле помали, но тоа не значи пример да речам еве 23 години и мислете господа за муда сте го фатиле и се што ќе решите е правилно. Тие ги поминале вашите години, поискусни се, и доколку решат наместо вас, нема ништо лошо.
Епа значи ај ако ни се родители да им дозволиме да ни го контролираат животот.Кај што сакаат они да се запишеме на факултет,дека го прошле тоа,знаат како е.
Не викам сега да се исклучи скроз нивното мислење,ама не се тие оние кои што одлучуваат за тебе,сепак животот е твој.
И зошто тие да не се потрудат да те разберат?До толку е лошо ако некој е од друга вера?

И викате демек ај ќе згрешам ќе увидам дека е грешка и готово. Да е така плукни залепи. Па стапуваш во брак со личноста од друга вера, и не ти е убаво и ај ќе се разведам, толку е тоа убаво и лесно, ами ако тој не сака? Колку проблеми настануваат за глупости само ако послушаш мајка или татко. Зошто да страдам бе ако ја заборавам личноста и си барам некој од моја вера? Абе шо краја света. Па порано се земале видим те узмим те и најубав живот живееле(пример ова), сега од толку избор и можности, јас ќе се залетам по некој од друга вера. Никогаш! Ги почитувам другите вери, се дружам и со нив фала богу, ама врска, брак?? НИКОГАШ!!
Не знаеш што ќе те снајде во животот,може ќе се заљубиш до толку што нема да сакаш ни да помислиш на друг,а не па за земање или што и да е.Не вели за џабе никогаш,сигурно некој што е у таква ситуација не ја посакува,ама ете се случила.

Точно. Да расипам однос со родителите, роднините, сите мои ближни што си ги сакам, за кого? Зошто да не се потрудиш да најдеш соодветен за тебе, од твоја вера, па се да си биде убаво? Ко демек толку јака е љубовта јаоо. Абе ај.
Пак ќе речам,зошто тие не се стават на твое место и да се подразмислат што те прави ТЕБЕ среќна.

MaRyJaNe-poison

Beauty in Black
Член од
11 септември 2007
Мислења
2.722
Поени од реакции
167
Едноставно има некои работи што знам дека никогаш, ама никогаш нема да ги направам! И да лошо е, мое мислење. :toe:

Dolphin

Pirate of the Caribbean
Член од
3 март 2005
Мислења
1.296
Поени од реакции
57
Е да де. Затоа насловот ми е таков. Затоа што главниот проблем се самите жени, и нивната издоктринираност.

Еј пази го ставов човече. Некој нешто ти натура и ти наметнува со сила, и ЗАТОА ШТО ТАКА ТРЕБА, не прашувајќи се за твоите ставови чувства и желба за среќен живот, и тоа бланко го прифаќаш за ТИ да не расипеш однос. Го жалам и тој од истата вера што ќе заврши со тебе!

Р.Ѕ. Оф топик, 90% (минимум) од тоа христијаните и муслиманите во Македонија, немаат појма од вистинска вера, не знаат ништо за куранот и библијата. ГАРАНТИРАМ...

Или у превод, конкретно да се изразам, куранот го неам нешо посебно читано (само извадоци), али во цела Библија никаде не пишува за светци, али затоа многу пати вика дека народот треба да верува само во Господ Бог и неговиот еднороден син Исус, а сепак македонските Христијани, веруваат и се молат на: Света Петка, Света НЕдела, Свети Архангел, Свети едикојси... И немаат појма дека тоа не е верата христијанска како што е замислена. И ја бранат верата со срце и душа, и се со затворени умови кон муслиманите (па и кон католици и протестанти, иако и они се христијани, а немаат појма што се туку викаат дека се православни по вера).

Другарка ми Македонка е мажена за другар ми Албанец. Мери Џејн Поизон, ти посакувам да имаш партнер кој што ќе биде барем пола човек како него!!!

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Не знаеш што ќе те снајде во животот,може ќе се заљубиш до толку што нема да сакаш ни да помислиш на друг,а не па за земање или што и да е.Не вели за џабе никогаш,сигурно некој што е у таква ситуација не ја посакува,ама ете се случила.
Се гледа дека ти мнооогу ќе патиш и притресуваш кога некој дечко ќе те откачи.

Делфин арно тоа што викаш, ама не би им било на сите поубаво да тераат космополитски живот ако луќето кои ги опкружуваат не се космополити, а знаеш и самиот дека со сила убавина не бидува.

Kajgana Shop

На врв Bottom