Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
супер одличен лаптоп и ова е веќе од добра помош за да може да ти се реплицира, како што гледам веќе имаш 4гб рам. Така што низ глава ми се мота прашањето Што би постигнал ако ставиш уште 4? Какви се твоите очекувања за да не бидеш после тоа разочаран?
Не ми е земен уште, сеа ќе го земам. Ми треба да работам на програмов
http://knowledge.autodesk.com/support/inventor-products/troubleshooting/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/System-requirements-for-Autodesk-Inventor-2015-products.html[DOUBLEPOST=1411734023][/DOUBLEPOST]Инаку има слична понуда на Нико, само процесорот е незначително послаб 3537 i5-4200 место 3542 i5-4210 во анхоч. Кога ќе се споредат нема никаква разлика.(во процесорите а за друго незнам..)

http://www.niko.com.mk/2013-02-17-10-42-24/dell-inspiron-3537-i5-4200-4gb-500gb-hd8670m-1gb-dvdr-3y-detail

http://ark.intel.com/compare/75459,76348,81016

Е сеа графичката во нико е AMD Radeon HD 8670M - 1GB
А во анхоч пишува Intel HD Graphics (не пишува која веројатно 4400? )

И незнам која понуда е боље. Цената е иста.

Последно уредено:
Член од
11 април 2012
Мислења
4.732
Поени од реакции
5.483
Не ми е земен уште, сеа ќе го земам. Ми треба да работам на програмов
http://knowledge.autodesk.com/support/inventor-products/troubleshooting/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/System-requirements-for-Autodesk-Inventor-2015-products.html[DOUBLEPOST=1411734023][/DOUBLEPOST]Инаку има слична понуда на Нико, само процесорот е незначително послаб 3537 i5-4200 место 3542 i5-4210 во анхоч. Кога ќе се споредат нема никаква разлика.(во процесорите а за друго незнам..)

http://www.niko.com.mk/2013-02-17-10-42-24/dell-inspiron-3537-i5-4200-4gb-500gb-hd8670m-1gb-dvdr-3y-detail

http://ark.intel.com/compare/75459,76348,81016

Е сеа графичката во нико е AMD Radeon HD 8670M - 1GB
А во анхоч пишува Intel HD Graphics (не пишува која веројатно 4400? )

И незнам која понуда е боље. Цената е иста.
Па најискрено да ти кажам мое мислење е дека оваа конфигурација т.е. овој лаптоп и не ти е најпаметен избор. Програмава што сакаш да ја работиш си бара доста ресурси и сигурно премногу ќе ти го оптоварува цел систем. Рам што ќе ти одговара лесно ќе додадеш уште одма ама ниту оној без графичка а ниту овој со графичка не верувам дека се доволно моќни за да ти го рендерираат тоа што ти го бараш без никаков проблем. Претпоставувам дека си лимитиран со финансии чим се одлучуваш на лаптоп за ваква намена да земеш ама мое мислење е дека ќе згрешиш. Еве има некој поупатени од мене што повеќе ги пратат посебно дел по дел ама мислам дека и они ќе се сложат дека овие entry левел графички не се баш кадарни да ти поддржат толку голем напор.

Размисли уште еднаш убаво стварно мислам дека овој лаптоп ти е слаб за она што сакаш да го работиш бар според она што е наведено на страната која ја постираше лично ти. Или ако има некој друг кој го работи истово па да ти даде мислење. Иначе ако веќе си толку решен за да го земеш тој лаптоп побарај да ти стават веднаш 8гб рам а не ти дома да го правиш тоа бар ќе си ја задржиш гаранцијата. Потребен ти е рам DDR3 кој работи на 1600Мhz јас би одбрал кингстон (можеби и би погрешил ама тоа е мое мислење)

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Па најискрено да ти кажам мое мислење е дека оваа конфигурација т.е. овој лаптоп и не ти е најпаметен избор. Програмава што сакаш да ја работиш си бара доста ресурси и сигурно премногу ќе ти го оптоварува цел систем. Рам што ќе ти одговара лесно ќе додадеш уште одма ама ниту оној без графичка а ниту овој со графичка не верувам дека се доволно моќни за да ти го рендерираат тоа што ти го бараш без никаков проблем. Претпоставувам дека си лимитиран со финансии чим се одлучуваш на лаптоп за ваква намена да земеш ама мое мислење е дека ќе згрешиш. Еве има некој поупатени од мене што повеќе ги пратат посебно дел по дел ама мислам дека и они ќе се сложат дека овие entry левел графички не се баш кадарни да ти поддржат толку голем напор.

Размисли уште еднаш убаво стварно мислам дека овој лаптоп ти е слаб за она што сакаш да го работиш бар според она што е наведено на страната која ја постираше лично ти. Или ако има некој друг кој го работи истово па да ти даде мислење. Иначе ако веќе си толку решен за да го земеш тој лаптоп побарај да ти стават веднаш 8гб рам а не ти дома да го правиш тоа бар ќе си ја задржиш гаранцијата. Потребен ти е рам DDR3 кој работи на 1600Мhz јас би одбрал кингстон (можеби и би погрешил ама тоа е мое мислење)
Доволни ми се ресурсите има постари верзии од програмот кои не бараат многу високи перформанси.

А и не ми е толку сериозна работата.

Дали се разбираш и можеш да ми кажеш поточно која од овие две конфигурации би било боље да ја земам, кое е твоето мислење?
И што поточно е разликата

?

..........

Гостин
Tie и двата се тупави процесори, незнам зошто им стават i5 назнака кога тоа се двојадрени процесори...

Али кога веке си решил да се заебуваш земи го тој без u на крај 4200M има повисок работен такт на сите јадра истовремено 2,5Гхз ама троши 18w повеке, наспроти 1,6 на 4200u мислам што е тоа 1,6? мобилен телефон:icon_lol: за такво не се дава 26 000..

инаку нема да ти завршат работа ниту еден од двата, слаби процесори, малку рам, лош дисплеј, ниска резолуција, тоа се лаптопови за нубови..

Член од
11 април 2012
Мислења
4.732
Поени од реакции
5.483
Tie и двата се тупави процесори, незнам зошто им стават i5 назнака кога тоа се двојадрени процесори...

Али кога веке си решил да се заебуваш земи го тој без u на крај 4200M има повисок работен такт на сите јадра истовремено 2,5Гхз ама троши 18w повеке, наспроти 1,6 на 4200u мислам што е тоа 1,6? мобилен телефон:icon_lol: за такво не се дава 26 000..

инаку нема да ти завршат работа ниту еден од двата, слаби процесори, малку рам, лош дисплеј, ниска резолуција, тоа се лаптопови за нубови..
Двата се лаптопи за нормална секојдневна употреба. Поготово овие со ознака U што се посебно дизајнирани за да трошат што е можно помалку енергија. Пример за мене зборам. Не рендерирам ништо, не играм игри и голема улога ми игра тоа колку ми трае батеријата. Незнам кога и колку долго би требало да го користам лаптопот и ми е потребно да издржи подолго некогаш а се што правам е бркање на некоја грешка во систем со други зборови читање log фајлови. Ама во едно се сложуваме оваа конфигурација не е за тоа што пријателов бара.

@Out Of Reality ти кажаа дека процесорот со ознака M е подобар ама ниеден нема да ти заврши работа, плус и таа графичка која ја има во некој од моделите што спомна е смешна. Да вади нешто подобри резултати од онаа на процесорот ама далеку од она што ти бараш.

Ако некој по грешка е тагнат се извинувам од телефон сум

Последно уредено:
?

..........

Гостин
Двата се лаптопи за нормална секојдневна употреба. Поготово овие со ознака U што се посебно дизајнирани за да трошат што е можно помалку енергија. Пример за мене зборам. Не рендерирам ништо, не играм игри и голема улога ми игра тоа колку ми трае батеријата.
Ako е така, тогаш која е поентата да фрлаш + 150 евра за осакатен i5 na 1.6Ghz? земи за 300 евра со pentium G или i3 за тие пари со иста меморија, ист дисплеј HDD итн...процесорот и така нема да ти прави разлика за секојдневна употреба, а парите ке ти направат, освен ако немаш одвише, за тие 150 евра може да одбереш подобар модел со повеке рам што е потребно, SSD што ке направи огромна разлика, FULL HD подобар дисплеј, бар да гледаш филмови на раат и да не ти испаднат очите на тие мизерни дисплеи со лоша резолуција... мој пријател зема таков DELL го плати тогаш 32 000 со i5u, тупав хардиск и мизерија дисплеј, ужасен лаптоп, тоа дисплејот ако не си пред него на одреден агол ништо не се гледа, а за парите можеше многу повеке, али тоа е.....

Член од
11 април 2012
Мислења
4.732
Поени од реакции
5.483
Ako е така, тогаш која е поентата да фрлаш + 150 евра за осакатен i5 na 1.6Ghz? земи за 300 евра со pentium G или i3 за тие пари со иста меморија, ист дисплеј HDD итн...процесорот и така нема да ти прави разлика за секојдневна употреба, а парите ке ти направат, освен ако немаш одвише, за тие 150 евра може да одбереш подобар модел со повеке рам што е потребно, SSD што ке направи огромна разлика, FULL HD подобар дисплеј, бар да гледаш филмови на раат и да не ти испаднат очите на тие мизерни дисплеи со лоша резолуција... мој пријател зема таков DELL го плати тогаш 32 000 со i5u, тупав хардиск и мизерија дисплеј, ужасен лаптоп, тоа дисплејот ако не си пред него на одреден агол ништо не се гледа, а за парите можеше многу повеке, али тоа е.....
Значи каде ти реков дека ги фрлам, каде реков дека е добра конфигурација за да почнеш и другите делови да ми ги набројуваш. Единствено ти реплицирав за тоа дека тој процесор е направен да не ја цица батеријата. Ако така гледаш истава конфигурација со некое друго не толку звучно име како Dell ќе ја најдеш за 2-3000 денари помалку или некој apple со оваа конфигурација ќе го платиш 40000 ама тоа ти прави името. Не беше тоа муабетот незнам ни зашто го развлековме натака. Плус споменуваш pentium G што реално и не е баш добар поготово кога спомнуваш гледање филм на добра резолуција. Точно осакатен е процесорот ама сеуште е подобар од pentium G.

Испратено преку македонски пошти

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
What? Pentium G е повеќе од доволен за гледање HD видеа, дури и 4K се гледа, тешко но се гледа......(зборам за десктоп верзијата) мобилната верзија ќе вози без проблем најмалце 720p.

Mr.Bear

"The prince of darkness is a gentleman!"
Член од
14 декември 2010
Мислења
128
Поени од реакции
118
Сакам да набавам нешто поквалитетни звучници за PC, за игри и филм, и во глобала - стариве 2.1 лоџитек (нз точно што марка се, некаде 6000 ги земав пред 5-6 год.) години наназад ги носевме по градиште и на собиранки, и секаде исполнуваа соба без проблем. Идеално, ќе поседува доволно моќ за парите без премногу да го нарушува интегритетот на звукот, дисторзија итн. Колку за пример што најдов што ми се виде там'н за парите е ова http://www.corsair.com/en/gaming-audio-series-sp2500-high-power-2-1-pc-speaker-system. Буџетот ми е флексибилен во зависност од понудата, би бил задоволен да поминам со нешто квалитетно до 10.000. Позз и фала однапред :)

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Епа ајде баш ме интересира што предлог ќе ми дадеш за 26 илјади што за тебе е добар лап топ. Можеш линк да пратиш

И баталете го програмот не се ориентирам според него. (не го земам ради тоа)

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.544
Поени од реакции
29.115
Сакам да набавам нешто поквалитетни звучници за PC, за игри и филм, и во глобала - стариве 2.1 лоџитек (нз точно што марка се, некаде 6000 ги земав пред 5-6 год.) години наназад ги носевме по градиште и на собиранки, и секаде исполнуваа соба без проблем. Идеално, ќе поседува доволно моќ за парите без премногу да го нарушува интегритетот на звукот, дисторзија итн. Колку за пример што најдов што ми се виде там'н за парите е ова http://www.corsair.com/en/gaming-audio-series-sp2500-high-power-2-1-pc-speaker-system. Буџетот ми е флексибилен во зависност од понудата, би бил задоволен да поминам со нешто квалитетно до 10.000. Позз и фала однапред :)
http://forum.it.com.mk/threads/Се-продаваат-звучници.45059/

Член од
22 јануари 2012
Мислења
660
Поени од реакции
421
Здраво на сите :)
Имам во план за купување на лаптоп,потребата ми е работење на Илустратор, Фотошоп, и работење на 3д алатките во илустратор. Е сега, буџетот ми е ограничен на 30 иљјади, не се проблем 1000 или 1500 денари :)
Разгледував јас некој од анхоч и еве што ми фати око :

Lenovo Idea Pad g510
Intel i5-4200M up to 2.5GHz 3MB 8GB DDR3 1600MHz
Graphics AMD r7 265 2GB

HP Pavilion 15 - N044
Intel i5-4200U up to 2.6 GHz 3MB 4GB DDR3 RAM
NVIDIA GeForce GT740M 2GB

HP ProBook 450
Intel i5 - 4200M up to 2.5 GHz 3MB 8GB DDR3 1600MHz
AMD Radeon HD 8750M 2GB

Совет, кој да го земам?

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Здраво на сите :)
Имам во план за купување на лаптоп,потребата ми е работење на Илустратор, Фотошоп, и работење на 3д алатките во илустратор. Е сега, буџетот ми е ограничен на 30 иљјади, не се проблем 1000 или 1500 денари :)
Разгледував јас некој од анхоч и еве што ми фати око :

Lenovo Idea Pad g510
Intel i5-4200M up to 2.5GHz 3MB 8GB DDR3 1600MHz
Graphics AMD r7 265 2GB

HP Pavilion 15 - N044
Intel i5-4200U up to 2.6 GHz 3MB 4GB DDR3 RAM
NVIDIA GeForce GT740M 2GB

HP ProBook 450
Intel i5 - 4200M up to 2.5 GHz 3MB 8GB DDR3 1600MHz
AMD Radeon HD 8750M 2GB

Совет, кој да го земам?

Леновото процесорот ти е од 2.5 up to 3.1