Насилства во Македонија

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Го гледав и видеото , ја пратам темата од почеток но не сфаќам кое е оправдувањето за тоа што ги малтретираат, затоа што се сликал со оружје ли или затоа што се албанци. Никој не знае што се случувало меѓу нив за овој да излезе и да се кара со тие македонците, може посотјано трпел притисоци .
Судејќи по коментарите (вака анонимно) на Македонците нема да ме изначуди. :cenzura:

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
ништо чудно сами да ја фрлиле бомбата, едноставно ништо не може да се исклучи кај овие

и тие што живеете во 99% Македонски градови не отекувајте го дека биле добри, мили и питоми зашто не сте свесни за што племе се работи

Член од
6 февруари 2014
Мислења
1.016
Поени од реакции
874
ништо чудно сами да ја фрлиле бомбата, едноставно ништо не може да се исклучи кај овие

и тие што живеете во 99% Македонски градови не отекувајте го дека биле добри, мили и питоми зашто не сте свесни за што племе се работи
potpolno se slozuvam so tebe

Член од
8 јуни 2013
Мислења
299
Поени од реакции
198

Знаеме ние со што се соочуваат македонците што живеат во доминантно албански средини, пратам дека скоро секој ден има напади врз деца и стварно некогаш ми се појавува некој гнев , некоја омраза према се што е албанско, али со тек на времето ми поминува тоа и сфаќам дека не можам сите албанци да ги обвинувам за нешто што го прават поединци. Не знам инаку кај би ни бил крајот , ќе требаше секој ден да ги тепаме и напѓаме овие кај нас , но среќа ние не сме такви , не е секој племе како нив. Кукавички е да нападнеш некого во твој крај но доблест е да прифатиш различен од тебе.

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Да го цитирам @Dardan-ia "Ова е дело на Српски служби"

ФМП

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Национализмот сеуште рецидивира за “нечии“ интереси.
Глупавата желба за голема Албанија + Македонскиот самоуништувачки синдром = неограничен манипулативен опортунизам.
Човештвово тешко учи од што состав е, но историската еволуција дава надеж.
Сепак сите сме луѓе.:)

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
Го гледав и видеото , ја пратам темата од почеток но не сфаќам кое е оправдувањето за тоа што ги малтретираат, затоа што се сликал со оружје ли или затоа што се албанци. Никој не знае што се случувало меѓу нив за овој да излезе и да се кара со тие македонците, може посотјано трпел притисоци .

Дали Ти ако се наоѓаш во таква чиста населба,и околу тебе сите да бидат Албанци,и евентуално да те малтретираат,би излегол од куќа и би го затепал убаво брат му на Љирдирим ? дали знаеш после тоа што те очекува ? дали тогаш ќе ви бидат исти коментарите,или тогаш ќе викате-што се закача кога знае какви се,се гледа дека прв го напаѓа,што очекува ?[DOUBLEPOST=1399976365][/DOUBLEPOST]
Знаеме ние со што се соочуваат македонците што живеат во доминантно албански средини, пратам дека скоро секој ден има напади врз деца и стварно некогаш ми се појавува некој гнев , некоја омраза према се што е албанско, али со тек на времето ми поминува тоа и сфаќам дека не можам сите албанци да ги обвинувам за нешто што го прават поединци. Не знам инаку кај би ни бил крајот , ќе требаше секој ден да ги тепаме и напѓаме овие кај нас , но среќа ние не сме такви , не е секој племе како нив. Кукавички е да нападнеш некого во твој крај но доблест е да прифатиш различен од тебе.
Епа тогаш размисли,дека НЕКОГАШ,и Чаир,и Тетово,и Гостивар биле со доминантно население Македонци,а малцинство Албанци(ама вистински Албанци,а не Косовари) па немале никакви проблеми со нив и живееле мирно.

Затоа не се лупајте многу во гради,кога ќе му дојдат уште 10-15 куќи во близина,ќе го покажат вистинското лице...макар и не биле такви,ќе станат такви под влијание на останатите браќа,пошто се такво племе,ако еден скока у Вардар,сите скокаат,без разлика дали знаат да пливаат или не.За разлика од Македонецот,кој гледа што е можно повеќе да омаловажи и исхејта Македонец,а да возвиши што е можно повеќе туѓинец.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Сега го гледав видеото на канал 5 и жал ми падна за човекот што збореше, на прв поглед вака добри луѓе ми изгледаат. Јас разбирам дека македонците што живеат во албански средини се соочуваат со полоши работи може и од ова али зар и ние да станеме како нив? Тоа што најмногу мразам кај албанците е нивното племенско нецивилизирано однесување и тепање малтретирање на различни од нив , но сум против тоа и ние да станеме нешто што го критикуваме кај другите. Сум против малтретирање на недолжни луѓе. ако сакаат нека се одмаздуваат на тие што заслужиле , не на вакви луѓе.
Кај мене исто во етнички чиста населба има две албански куќи што се баш на моја улица и не дај боже да им се случи нешто вакво . би излегла и би ги бранела зошто знам дека се добри луѓе и не заслужуваат да страдаат само затоа што живеат опкружени со различни од нив.

душичка мила ти
мене жал ми е за тебе, дури и солзи ми идат на очи коа ке препрочитам што имаш пишано
жално
ако ти жали ги нив после ние ке те жалиме тебе и така жална македонија ке жали за невек од вакви ко тебе
еве читни малку што ти пишале предходно

Dobro upaten sum vo ovaa rabota. Znaci nikoj ne im frlil bombi tuku se e montirano,a celta e da se izvrsi pritisok vrz gruevski za da dobie dui podobri pozicii vo vladata. Ova napateno semejstvo kako sto se prikazuva vojuvase vo ljuboten na stranata na uck. Doma ima cel arsenal oruzje....

стварно ми е жал за тебе
и тие комшиите душички, што којзнае колку пари имаат дадено за учк да си ги жалиш, па коа ке ти летне главчето тебе или на твоите, ние ке те жалиме тебе после
и дај боже прво ваквите ко тебе да го папаат, па малку да си поживиме ние на раат од ваквите пацифисти и останати како лајпрди и предавници

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Нема да стигнат да бидат 10 зошто нема да дозволиме, за тие што живеат тука нека живеат никој не им брани и никој нема да ги брка али не верувам дека би дошле други албанци , и да сакаат да дојдат не им продаваме имоти на нив како што спмна некој претходно на темава.
Луѓето си се мирни и добри и тоа нема врска дали се малку или многу , искрено јас нив скоро никад не ги гледам како албанци , едноставно се дружат ислучиво со македонци , оригинал зборат македонски , учат во македонско школо, пораснати се со нас , што се вика како мали неразделни бевме па и сега. Ги имаат примено нашите навики и тоа е тоа. Баш ради нив некогаш поинаку гледам од вас кога напаѓаат вака некои куќи на албанци , зошто еве имам пример на едни предобри пријатели мои албанци , штом они се такви секогаш постои можност и овие во Радишани да се како нив.
Радишани пред 50 години имаше 188 жители , сега има над 10.000.

Во населено место каде 95% се дојденци , која има право да забрани нови досеувања.

Ова е веќе петти напад врз оваа семејство , и нема никаква разрешница , нешто е сомнително.

Се работи за големо семејство со околу 50 членови , еден дел наводно побарале азил во Германија после нападите , а главата на куќата вели дека е решен и тој да се исели , но вој другиот свет , и одлучен е да земе и некој друг со себе (мислејќи на напаѓачите)

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997

Во населено место каде 95% се дојденци , која има право да забрани нови досеувања.

Ова е веќе петти напад врз оваа семејство , и нема никаква разрешница , нешто е сомнително.

Се работи за големо семејство со околу 50 членови , еден дел наводно побарале азил во Германија после нападите , а главата на куќата вели дека е решен и тој да се исели , но вој другиот свет , и одлучен е да земе и некој друг со себе (мислејќи на напаѓачите)
Добро, а колку жители имало Арачиново пред 50 г. и колку од тие биле албанци? Скопје? Тетово? Гостивар?

Член од
8 јуни 2013
Мислења
299
Поени од реакции
198

Не сум од Радишани бре дарданио, и не ме замарај молим те. Сите се дојденци може во Радишани али и те како може да се спречи доселување на албанци во чисто македонски населби, нема што да барате таму, да не кукате после дека ве тепале. За тие што живеат долго таму и јас сум против да се малтретитраат , но они се претежно вклопени во средината.[DOUBLEPOST=1399981585][/DOUBLEPOST]
душичка мила ти
мене жал ми е за тебе, дури и солзи ми идат на очи коа ке препрочитам што имаш пишано
жално
ако ти жали ги нив после ние ке те жалиме тебе и така жална македонија ке жали за невек од вакви ко тебе
еве читни малку што ти пишале предходно

стварно ми е жал за тебе
и тие комшиите душички, што којзнае колку пари имаат дадено за учк да си ги жалиш, па коа ке ти летне главчето тебе или на твоите, ние ке те жалиме тебе после
и дај боже прво ваквите ко тебе да го папаат, па малку да си поживиме ние на раат од ваквите пацифисти и останати како лајпрди и предавници
И што кажа сега уствари , ама баш ништо не те разбрав, само знам дека ме жалиш хахах.

sankerce

прогресиФ
Член од
6 март 2009
Мислења
3.072
Поени од реакции
4.942
Дечко не знам колку години имаш, но сепак си способен да употребиш комјутер, безмислено е да напишеш толку глупости.
1. Дефинирај што била Македонија пред 300-400 год, кои граници ги имала, дали имало попис на население итн.
2. Има јасни факти на присуство на албанци во територијата на денешна Македонија најмалку пред 700 год.
3. Да не се правиме наудрени, има повеќе примери на етничко чистење и асимилирање, Битола, Охрид, Скопје.
4. Македонците ги продадоа имотите во Липково, Матејче, Радуша, тоа е емиграција, село град, од источна кој ги брка македонците
За првите 2 точки нема да коментирам, излишно е сакаш верувај, сакаш не верувај.
Еве да почнеме со тројката. Етничко чистење и асимилирање на првите 2 града, со оглед на тоа што Скопје нит било нит па ќе биде очистено од ... знаеш да не продолжувам понатака. Во Битола и Охрид имаше етничко чистење , а истотака и Прилеп поради тоа што "чистење" имаше во поголемиот дел од скопската околина (збориме сосе селата Арачиново, Љуботен, Матејче и така натаму), Тетово, Гостивар и околината...
За 4-тата точка. Македонците не сум баш сигурен дека ги продале имотите (а и ти многу добро го знаеш тоа, али идеш со глава у ѕид) бидејќи македонците од тие села во 4-тата точка што ги имаш набројано се бегалци од војната во 2001-ва година. Значи за време на војната сите тие македонци по селата избегаа (незнам каде) за да спасат жива глава бидејќи свесни беа дека тука ќе се пука сигурно и дека тие села се неодминливи за косовските терористи. Што мислиш, кој би се осмелил да му појде на терорист и да му рече, "е сакаш ли да ти ја продадам куќата?" Тие луѓе ден денес си останале без своите имоти, а не сум сигурен ни дека сонуваат дека тие имоти ќе им се вратат. Друго од источна Македонија никој не го брка народот, туку тие сами се расселуваат, најчесто по околните градови во источна Македонија бидејќи за Скопје несакаат ни да чујат! Еве јас лично и персонално имам еден куп познаници од источна Македонија кои НИ НА СОН пријателе не би се преселиле во Скопје, а па да не праиме муабет за западна Македонија. И лично и директно да ти кажам (и би сакал без навреда да го прифатиш тоа ако сакаш) дека немам ништо против тебе или против Албанците. Имам против Косоварите. Тоа не е исто.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.991
Поени од реакции
51.135
Као прво да се разбереме, бомби не фрлаат аматери, ако некој фрла бомба знае што прави и сигурен е дека ќе направи максимална штета( т.е жртви) ... ако некогаш требало да се обвинат “Српските служби’’- тоа е сега.

дека немам ништо против тебе или против Албанците. Имам против Косоварите. Тоа не е исто.
ова ми е многу интересен феномен и порано сум го слушал. “Косоварите се најлошо, нашиве има по некој добар не се сите исти, а па во Албанија се срциња и господ и не се ич како нашиве и Косоварите’’.... со што ве дрогираат за овие градации да ги научите

Член од
6 февруари 2014
Мислења
1.016
Поени од реакции
874
Не сум од Радишани бре дарданио, и не ме замарај молим те. Сите се дојденци може во Радишани али и те како може да се спречи доселување на албанци во чисто македонски населби, нема што да барате таму, да не кукате после дека ве тепале. За тие што живеат долго таму и јас сум против да се малтретитраат , но они се претежно вклопени во средината.[DOUBLEPOST=1399981585][/DOUBLEPOST]
И што кажа сега уствари , ама баш ништо не те разбрав, само знам дека ме жалиш хахах.
Pa normalno nemozes da svatis koga ne si gi simnala rozovite ocila. Simnigi i ke ja vidis pravata realnost,vistinskata slika,a mozebi i nesakas da ja vidis,sto mene mi izgleda najrealno:)

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
За првите 2 точки нема да коментирам, излишно е сакаш верувај, сакаш не верувај.
Еве да почнеме со тројката. Етничко чистење и асимилирање на првите 2 града, со оглед на тоа што Скопје нит било нит па ќе биде очистено од ... знаеш да не продолжувам понатака. Во Битола и Охрид имаше етничко чистење , а истотака и Прилеп поради тоа што "чистење" имаше во поголемиот дел од скопската околина (збориме сосе селата Арачиново, Љуботен, Матејче и така натаму), Тетово, Гостивар и околината...
За 4-тата точка. Македонците не сум баш сигурен дека ги продале имотите (а и ти многу добро го знаеш тоа, али идеш со глава у ѕид) бидејќи македонците од тие села во 4-тата точка што ги имаш набројано се бегалци од војната во 2001-ва година. Значи за време на војната сите тие македонци по селата избегаа (незнам каде) за да спасат жива глава бидејќи свесни беа дека тука ќе се пука сигурно и дека тие села се неодминливи за косовските терористи. Што мислиш, кој би се осмелил да му појде на терорист и да му рече, "е сакаш ли да ти ја продадам куќата?" Тие луѓе ден денес си останале без своите имоти, а не сум сигурен ни дека сонуваат дека тие имоти ќе им се вратат. Друго од источна Македонија никој не го брка народот, туку тие сами се расселуваат, најчесто по околните градови во источна Македонија бидејќи за Скопје несакаат ни да чујат! Еве јас лично и персонално имам еден куп познаници од источна Македонија кои НИ НА СОН пријателе не би се преселиле во Скопје, а па да не праиме муабет за западна Македонија. И лично и директно да ти кажам (и би сакал без навреда да го прифатиш тоа ако сакаш) дека немам ништо против тебе или против Албанците. Имам против Косоварите. Тоа не е исто.
За првите две точки тоа важи и за тебе, сакај верувај, сакај не верувај.

После балканските војни имаше огромно етничко чистење, не зборам јас за прадавење имоти со цена три пати поголема од пазарот.

Се сложувам дека македонците имаа страв за да се вратат, но никако не беа спречени, еве пример во село Лопате денденес има македонци, во село Ржановце истотака има, живеат до албанци, си се помагаат, досега не сум слушаш за било каков инцидент. Денеска низ цела општина Липково имаш градители и работници македонци кои работат без никаков проблем, никој не ги чепка.
Факт е дека ги продаваат, тоа не можеш да го оспориш. Крај краева никој нејќе во село да живеее, и така мизерија владее таму, нема ништо во таа општина, и патлиџани купуваат од Куманово, невработеноста е огромна, опстојуваат само од иселениците.

Косоварите се албанци, исто како што сум јас, исто како што е тој во Албанија. Срамота е да си толку стереотипизиран во оваа денешно време, оди во Косово шетај малце, и после дојди пак и обиди се да пишуваш вакви глупости.

Kajgana Shop

На врв Bottom