Четврт Бурек - 25денари

  • Креатор на темата Креатор на темата Tutor
  • Време на започнување Време на започнување
Стави уште јогурт во израчунот и ете ти 50 денари. Ете кај се крие профитот.
 
Може свесно работи со загуби за добро да се позиционира на пазарот и да ги затвори другите бурекџилници . А потоа да вади подобар профит.
 
Нема шанси намерно да оди во - не си прајте филмови, и како што прочитав работи минимум 2 години не е некоја нова.
Доста се жалевте кај нас тука испод 50 јас немам сретнето бурек 1/4
 
Сега ќе ви кажам зошто толку му е ефтин бурекот , тој вкалкулира 5% ДДВ а не смее , бидејќи треба да вкалкулира 18%. Бурекџилницата има ист третман како ресторан а таму мора се ' да се вкалкулира со 18% ДДВ. Чудо како до сега не го казниле од УЈП . 5% ДДВ може да се вкалкулира ако пецивата кои ги продава се наменети за оброк во некоја компанија , така е пропишано .[DOUBLEPOST=1396551499][/DOUBLEPOST]
wp_20140403_005-jpg.88522
 
Стави уште јогурт во израчунот и ете ти 50 денари. Ете кај се крие профитот.
40 е со јогурт. Значи имаш 1/4 бурек + јогурт од чашка овие што се за 40 ден(25+15). Вчера баш јадев и бурекот беше одличен, топол со доста сирење. Во останатите млечни ресторани оваа комбинација се движи од 60-65 денари.

Инаку за тоа како му се исплаќа не е тешко да се претпостави. Едно е сигурно, а тоа е дека од 1/4 бурек кој го продава за 25 денари не е во загуба. Нема шанси да биде во загуба. Цел му е сигурно како најпрво да ги истисне конкурентите, кои реално претеруваат со цените, а втора се разбира да создаде пари преку продажба во голем обем. Доколку успее да се стабилизира на пазарот, сигурно минимално ќе ги покачи цените и ќе продолжи да си фура.
 
Не знам шо-како али ја би праел по една тепсија.
 
А Струја? А време кое нели е еднакво на пари ? Поскапо ќе да ти е од 100ка .... Инаку не е нова бурекџилница, јас што се сеќавам година,две минимум....
еве ти приближно точна рачуница

паковање кори 50 денари
пола кило спанаќ 15 денари
300 грама урда 30 денари
масло 1 дл 6 денари
1 јајце 6 денари
се на се пола сат струја на релна од 1,5 киловат ќе кошта 3 денари (скапа струја)
околу 110 денари
Е сега ова е дупло подебел бурек од оној во продавница (12 кори се) така да со горни количини - 2 пити обичен бурек ќе направам, цените се како за обичемн секојдневен купувач, ако земам на големо и сам правам кори - сигурно и цената ќе биди бар 10% подолу. така да работната рака по еден бурек (заработката) би ми била од 30-50 денари. Па 10 пити денот - 300 - 500 денари, само од буреци 22 дена во месецот - 6600 - 11.000 денари (а 10 пити денот се ништо зе една бурегџилница) плус ѓевреци, кифли, леб, переци мини пици..... има простор за заработка
 
Да не е растителен бурекот?
 
Алал да му е на газдава што го смислил ова , еве сега прост пример како му се исплати :
Едно вреќе најефтино брашно за во Охрид зборувам е 550 денари струмичко засега тоа сум го видел најефтино а квалитетно , газдата може да земе на големо и за 350-400 денари од вреќе .
Урдата е 100 денари на кило , а ако ја зема тој во поголема количина ќе му ја дадат и по 70-80 денари , исто и за месото си прави договор со одредена месара па си зема поефтино , е сега место да зема 100-150% ќар зема по 50% на 1/4 бурек ама му се продаваа 200 пати повеќе отколку да зема 100% ќар на 1/4 . Си има направено бизнис план со пресметани трошоци и колку пити ќе треба да продаде денот за да биде ќар , па видел дека на промотивниот период му оди добро и зошто да не си продолжи така , а за конкуренцијата нека помислат со цените . Во Охрид има исто една ваква пекара / бурекџилница ама срање е бурекот за 30 денари . А како што читам од вас кај типов бил добар бурекот.
Скопје има исто 2 места каде што продаваат ефтина пица на парче , 2 парчиња за 65 во едното и за 70 денари во другото место.
 
Мислам дека ми имаат зборувано за овој во струмица :D Битно да не останеме ние Скопјаништава покуси си имаме и ние вакво нешто кое се наоѓа во чаршија бурекот е 25 ден, симит погача 10 денарчиња, абе џабе да јадеш :icon_lol: Уствари грамажата не е иста кога ќе погледнеш реално...
20 e бурекот ,али затоа симитот е колку тулумба голем а бурекот е тенок ко тетратка ;) 2-3 бурекџилници ги има во чаршија со овие цени што тераат.[DOUBLEPOST=1396556774][/DOUBLEPOST]
 
Последно уредено:
Од економски аспект гледано постојат 2 теории, зошто е тоа така:
1. Заглавени во кредити/аванти за одреден бизнис, кој не им тргнал на добро, па мора да пласираат се што имаат со надеж да ги намалат долговите, но претежно завршуваат со банкрот- познавам доста вакви случаи и тоа заглавиле со екстремно големи пари.
2. Уништување на конкуренцијата.
На истиов принцип работат кинезите во Австралија. Односно нивната теорија гласи вака: додека работи кај тебе и зема 200 евра плата, и ако може да инвестира за да го има истиот твој бизнис, тој ќе отвори исто како тебе, ќе работи двојна смена и ќе пресмета да земе 250 евра само за да е сам свој газда и да те уништи тебе.
Ја рушат цената на производите односно одат до минимум, со една цел: да ја уништат конкуренцијата до последен, се додека не станат монопол и доволно силни , за одпосле да манипулираат со цените на пазарот.
За да го направат тоа, мора да го запазат квалитетот и неодреден период макотрпно да работат без никаква заработка.
нешто сличен муабет иам слушнато кај што некој евреин отвара пиљара до веќе постоечка пиљара. Шитка се по набавна цена а ќар правел од празните гајби што остануваат се дур не го натерал тој до него да затвори па ги кренал цените :)
 
gazdata na burekdzilnicata e sopstvenik na mlin za brashno ( i benziska ima uspat i ushte nekolku lokali i magacini) , pred nekolku godini burekdzilnicata ja otvori od hobi i si terashe po ceni kako i site drugi burekdzilnici . Pred nova godina na 100 metri od nego eden greota chovek otvori i toj burekdzilnica i mu zema malku od mushteriite ( pekarite se naogjat na frekventen pat kade golema masa rabotna raka shiba po toj pat nakaj nekolkute fabriki , pogoni i sl) . Ovoj za kontra udar namali se na pola cena (bukvalno se , kvalitetot i kvantitetot ostanaa isti ) i si tera , kur go boli ,brashnoto e negovo , na pozitivna nula e i cheka ovoj grevot da krahira , kaj i da e mu se gleda krajot . Me interesira otposle koga ke zatvori konkurencijata kako ke gi vrati starite ceni , cela Strumica ja nauchi na bagatelni ceni (jas zastanav ednash da kupam ,ama se otkazav , se cheka po saat vreme) i dali ke ima ziv chovek vnatre otposle . Inaku i so ovie ceni moze da shiba do koga saka , poln e pari od drugite biznisi , pekarata mu e 1 % od celiot biznis i veruvam deka ne e zijan , mozebi ne e ni kjar, ama si gi pokriva troshocite i si go pravi kejfot i bilda egoto
 
Бројот на фискалната е 386
го нема дното од сметката за да го видиме времето на издавање
ама како и да е тоа е голем број на сметки издадени за еден ден.
а не верувам дека типот за секоја продажба вади фискална, од каде што мислам дека го и вади профитот.
како што кажаа погоре, ако дуќанот е негов(не плаќа кирија)
ако седиштето на фирмата е регистрирано на друга адреса, а бурекот го прави на друга голема е веројатноста да го прави на домашна струја, која е поевтина од индустриската.
сите репроматеријали ги зема на големо, многу е чест случајот и да работи со компензација каде што пак има шанса за профит
и ако е толку евтин најверојатно има фатено и некое тендерче за снабдување на некое основно училиште или друга државна институција со храна, тогаш има многу повеќе профит од другите што го продаваат бурекот по 50 денари
и еве за крај како му е регистрирана фримата
3233.png
 
gazdata na burekdzilnicata e sopstvenik na mlin za brashno ( i benziska ima uspat i ushte nekolku lokali i magacini) , pred nekolku godini burekdzilnicata ja otvori od hobi i si terashe po ceni kako i site drugi burekdzilnici . Pred nova godina na 100 metri od nego eden greota chovek otvori i toj burekdzilnica i mu zema malku od mushteriite ( pekarite se naogjat na frekventen pat kade golema masa rabotna raka shiba po toj pat nakaj nekolkute fabriki , pogoni i sl) . Ovoj za kontra udar namali se na pola cena (bukvalno se , kvalitetot i kvantitetot ostanaa isti ) i si tera , kur go boli ,brashnoto e negovo , na pozitivna nula e i cheka ovoj grevot da krahira , kaj i da e mu se gleda krajot . Me interesira otposle koga ke zatvori konkurencijata kako ke gi vrati starite ceni , cela Strumica ja nauchi na bagatelni ceni (jas zastanav ednash da kupam ,ama se otkazav , se cheka po saat vreme) i dali ke ima ziv chovek vnatre otposle . Inaku i so ovie ceni moze da shiba do koga saka , poln e pari od drugite biznisi , pekarata mu e 1 % od celiot biznis i veruvam deka ne e zijan , mozebi ne e ni kjar, ama si gi pokriva troshocite i si go pravi kejfot i bilda egoto

Што го кажуваш како да е некој лош човек.Сам викаш дека цел град јаде по субвенционирани цени од него лично и уште он е лошиот.Само во Македонија.
 
Ај сеа нека земе некој нека го пријави заради оние 5% па нека му ја затворат чисто онака од македонски инат и завист. Кога е скапо зашто е скапо а кога е ефтино па многу било ефтино каков народ сме :pos:
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom