Дали има потреба од закон или правна легислатива за регулација на опасни раси на кучиња?

BiG_kIsS

You talk too much... Let me shut you up
Член од
4 септември 2007
Мислења
3.414
Поени од реакции
2.923
Со болдираниот дел можам да се согласам.
Ама кажи сега дали мислиш дека сите кучиња тренирани како што треба? Ма еве не сите, кажи дали мислиш дека макар и четвртина од кучињата се тренирани како што треба??

Не знам како е таму преку барата, а тука се зачудувам кога ќе видам власник кој не е влечен напред од кучето. Тоа кога воопшто се на поводник кучињата, а најголемиот број не се.
Не, не мислам дека се тренирани како што треба. Имам и сама искусено какви нелуѓе чуваат кучиња. И ми се гади. Ама кај нас нема никаков закон да ги спречи.
Затоа требаат закони за некако да се заштитат луѓето, преку регулација на тоа кој и како може да чува куче. Со тоа ќе се заштитат и кучињата, пошто ќе се намали можноста неодговорни сопственици да чуваат кучиња.

Како што има и закони со правила за поседување (и носење) на оружје.

Едноставно треба да им се забрани да чуваат кучиња на било кој што е кривично осудуван, душевно болни и малолетни (нормално ова не важи за кучиња тренирани од професионалци, па дадени на болни луѓе како службени кучиња). Втор филтер би бил задолжителен тест за однесување и социјализација на кучето. Или многу позаебани казни за несовесно чување на кучињата (отколку ова беззаконие што го имаме сега).
Сето тоа треба да биде во комбинација со задолжително чипување на кучињата и со тоа регулирање на одговорноста на сопствениците (кога ќе се случат несакани ситуации).
Не ме сфаќаj погрешно, дефинитивно сум ЗА закони кои ќе помогнат, ама верувај ми дека ограничувањето на расите ништо нема да смени. Само ќе остави голем број на луѓе несреќни затоа што ете решиле да имаат куче од тие раси и без разлика што го сакаат како нивно дете и се грижат за него подобро од повеќето луѓе во Македонија, ќе треба да им биде одземено.
Еве што прочитав пред некој ден и се израдував :D Секако, тоа е само мал чекор, ама ако стапи во сила ќе биде супер.

Ама и јас еве сега нешто да те прашам. Еве викаме дека треба закони. Да, дефинитивно треба. Ама не е финтата само да се донесе закон. Луѓето треба да го почитуваат. Дали мислиш дека нашиве полицајци би се труделе барем да го спроведуваат законот? Ова оди далеку подлабоко отколку "немање доволно закони". Ете имаме закон за маски, никој не го почитува, а колку вкупно казни имаат пишано за тоа? Знам дека темата не е за тоа, ама треба многу работи се сменат.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.287
Поени од реакции
34.875
Ама и јас еве сега нешто да те прашам. Еве викаме дека треба закони. Да, дефинитивно треба. Ама не е финтата само да се донесе закон. Луѓето треба да го почитуваат. Дали мислиш дека нашиве полицајци би се труделе барем да го спроведуваат законот? Ова оди далеку подлабоко отколку "немање доволно закони". Ете имаме закон за маски, никој не го почитува, а колку вкупно казни имаат пишано за тоа? Знам дека темата не е за тоа, ама треба многу работи се сменат.
Се согласувам, на жалост кога ќе стане збор за спроведување на законите, Македонија е држава каде полицијата е за никаде. Полицијата не си ја работи работата. И сето тоа е благо кажано, ако треба да бидам сосема искрен што мислам за нашата полиција ќе треба да почнам да ги пцујам (и полошо од тоа).

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
cute photo.jpg

Is this a cute picture? No it isn't, it's an accident waiting to happen. That is not the look of love in that dog's eyes, it's the look of stress. Everything about this dog's body language says he wants some space. The wide eyes (known as whale eye), the ears back and the tense body are all indicators that the dog doesn't like what's being done to him.

A relaxed dog would have soft eyes, ears in a neutral position and body would be loose. Placing your dog and your child in situations like these are not only dangerous but setting your dog up for failure - it's not just "aggressive" dogs that bite. Even non-aggressive dogs can get scared or lose patience.

As ambassadors of bully breeds it is our responsibility to protect our dogs (and the children of course) from situations that could affect their livelihood. One bite regardless if accidental only adds to the stigma we all fight so hard against. Teaching children how to respect a dog's space is the first step in teaching bite prevention. Remember all dogs have their limits, why test it?

Slikava i tekstot gi najdov slucajno na edna grupa za pit bul. Vaka izgleda koga slikata ja gleda sopstvenik na bul rasa, koj e odgovoren i ima poznavanje na kucinjata. Ako treba prevod na tekstot pisete.

cute photo.jpg

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Прегледај го приврзокот 87066

Is this a cute picture? No it isn't, it's an accident waiting to happen. That is not the look of love in that dog's eyes, it's the look of stress. Everything about this dog's body language says he wants some space. The wide eyes (known as whale eye), the ears back and the tense body are all indicators that the dog doesn't like what's being done to him.

A relaxed dog would have soft eyes, ears in a neutral position and body would be loose. Placing your dog and your child in situations like these are not only dangerous but setting your dog up for failure - it's not just "aggressive" dogs that bite. Even non-aggressive dogs can get scared or lose patience.

As ambassadors of bully breeds it is our responsibility to protect our dogs (and the children of course) from situations that could affect their livelihood. One bite regardless if accidental only adds to the stigma we all fight so hard against. Teaching children how to respect a dog's space is the first step in teaching bite prevention. Remember all dogs have their limits, why test it?

Slikava i tekstot gi najdov slucajno na edna grupa za pit bul. Vaka izgleda koga slikata ja gleda sopstvenik na bul rasa, koj e odgovoren i ima poznavanje na kucinjata. Ako treba prevod na tekstot pisete.

Прегледај го приврзокот 87066
Се сложувам за напнатоста на телото и за погледот, но не и за ушите назад. Голем дел од кучињата кои бараат внимание, или уживаат во вниманието што го добиваат- ги држат ушите позади. А воедно е еден од знаците на субмисивност. Е сега, во комбинација со другиве симптоми, можеш да го прочиташ тој знак поразлично, но не и сам по себе.

C

cige

Гостин
"Нозете ми се пресекоа кога дојдов на местото и ја видов грозоморната слика. Количката беше превртена, мајката врескаше и се обидуваше да го тргне песот. Ни неговата сопственичка не успеваше да го оттргне. Првото што ми мина низ мислите беше дека бебето е веќе мртво. Во еден момент ротфајлерот ја совлада жената и рипна врз неа. Видов дека $ откина парче од косата, сe се случуваше за миг. Животното беше нескротливо, но не мислев на ништо, сакав само да помогнам да се тргне од мајката и од бебето. Сопственичката некако го повлече песот, а јас го зедов бебето в раце. Колегата $ помогна на мајката да стане, сите бевме во паника. Кога го дигнав бебето, гледав само дали дише, дали сe уште е живо. Веднаш повикавме полиција. Да бидам искрен, сe уште ми излегуваат страшните слики пред очите", раскажа Борче за "Вест".

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
@cige ??? Pozelno e i da si ja izneses poentata, ova e sepak diskusija :confused:

@ZeenaK9 pa i da i ne, kontekstot e sekogas biten, no generalno usi svrteni nanazad ukazuvaat na nesigurnost mozat da bidat i vo kontekst na submisija no no najvazno e sto nikogas ne oznacuvaat relaksiranost na zivotnoto ( inaku ovoj nacin na govor na teloto ima sosema isto znacenje kaj mnogu zivotni - konji, macki...)
Zatoa za staviv i slikava zaedno so tekstot, bidejki iako ima mnogu neodgovorni sopstvenici na golemi kucinja (agresivni ili ne) sepak ima i i mnogu luge koi se odgovorni i sposobni da go tolkuvaat pravilno govorot na teloto na svoeto kuce, pa i na drugi kucinja okolu niv za da znaat koja situacija e tempirana bomba i kako da reagiraat prravilno za da ja sprecat. Mislam deka donekade ne e fer site sopstvenici na bul tip i mastif tip rasi da se etiketiraat kako idioti, bidejki tuka ima mnogu pogolem broj na odgovorni luge sporedeno so sopstvenicite na drugi rasi generalno, bas zaradi toa sto se mnogu posvesni kakvo kuce cuvaat i sto e toa sposobno da napravi. Za zal imam videno i premnogu primeri po parkovi i na ulica luge koi se nesvesni za odnesuvanjeto na nivniot milenik i mislat deka e vo red da go ignoriraat takvoto odnesuvanje samo zaradi toa sto kuceto "ne e opasno" Ednas prethodno rekov i cvrsto stojam na toa, deka sluckava so rotvajlerov mozel da ja predizvika pod istite okolnosti i labrador so toa sto eventualno mozebi majkata ne bi bila napadnata, no sepak posledicite po bebeto, bez razlika za kakvo kuce bi se rabotelo, bi bile potencijalno fatalni. Toa e ubavinata na tie zakoni sto veke gi imame kaj nas (dokolku rigorozno se sproveduvaat neli) sto vakvi situacii bi se sprecile i pred da se slucat.

C

cige

Гостин
Оff-topik
Држи се до темата на дискусија, има кој да се грижи за редот.

Благодарам.

Последно уредено од модератор:
Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
"Нозете ми се пресекоа кога дојдов на местото и ја видов грозоморната слика. Количката беше превртена, мајката врескаше и се обидуваше да го тргне песот. Ни неговата сопственичка не успеваше да го оттргне. Првото што ми мина низ мислите беше дека бебето е веќе мртво. Во еден момент ротфајлерот ја совлада жената и рипна врз неа. Видов дека $ откина парче од косата, сe се случуваше за миг. Животното беше нескротливо, но не мислев на ништо, сакав само да помогнам да се тргне од мајката и од бебето. Сопственичката некако го повлече песот, а јас го зедов бебето в раце. Колегата $ помогна на мајката да стане, сите бевме во паника. Кога го дигнав бебето, гледав само дали дише, дали сe уште е живо. Веднаш повикавме полиција. Да бидам искрен, сe уште ми излегуваат страшните слики пред очите", раскажа Борче за "Вест".
Прво, новинаров е неписмен.
Второ, веста е претставена како ударна само поради читаност, една од причините зашто е наведена расата на кучето- ротВајлер (ех неписменост).
Трето, новинариве кај нас доцнат со оцрнување на расава. На тапет беше пред 30 и кусур години. Денес, скоро секој трет знае што е ротвајлер, така да, веста за агресивниот и монструозен ротВајлер од 100 тина килограми, во исто време е траги-комична. Во конкретнава ситуација, маска не игра некоја голема улога. Секое куче над 20тина килограми можело да ја направи истата штета, доколку сопственикот нема контрола врз миленикот. Ама не, ова е ротВајлер и веста е на сите страни!
И последно, новинариве се тотално глупави. Не знаат дека со тоа попчуларизирање на работните раси само прават поголема штета, отколку на некој што му прават услуга. Баш поради вакво популаризирање, мачо типовите ќе се дрзнат да ја чуваат оваа раса, и да, ете ти ги после новинарите како си праат терен за наредна ударна вест...

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu
L

Lu

Гостин
Се сложувам со текстот во врска со сликата, но собраните уши не се секогаш знак за тоа дека кучето е вознемирено и спремно за напад.
Многу е поважно дали собраните уши се во комбинација со згрчено тело, испакнати очи и оближување на устата со јазикот ... ова се сигурни знаци за вознемиреност преку говорот на телото.

Но исто така собраните уши можат да послужат како покажување на емоции - среќа, радост ... еве на пример Астра кога е радосна ушите и се скроз наопаку собрани, или кога некој ќе и се обрати со мил тон, одма ги собира ушите :)
А нели бидејќи ја чувам во стан, и постојано е со нас, и сите по дома или ја галиме или и се обраќаме со мил тон ... и 90% дома и се собрани ушите наопаку од што е постојано радосна :pos:

Буквално исто како на сликата:

Никако да се научат дека РотВајлер се пишува со В, а не РотФајлер со Ф :facepalm:
А во делот каде што новинарот напишал „РотФајлер од 100 килограми“ незнаев дали да плачам или да се смеам.
Незнам колку треба да си ретардиран за да напишеш дека Ротвајлер тежи 100 килограми ... па дури и Англискиот Мастиф кој што важи за една од најтешките раси е ептем тешко да стигне до 100 килограми (не е невозможно, но сепак ретки се тие примероци) а не пак Ротвајлер, кој што во просек мажјакот има околу 55 - 60 кг. и женките околу 45 - 50 кг. :)

Али нормално, кај нас е нормално се да се преувеличува, и од мравка - слон да се прави ... се ќе направат за да привлечат глуп народ со уште поглупи текстови.

C

cige

Гостин
Второ, веста е претставена како ударна само поради читаност, една од причините зашто е наведена расата на кучето- ротВајлер (ех неписменост).
Трето, новинариве кај нас доцнат со оцрнување на расава. На тапет беше пред 30 и кусур години. Денес, скоро секој трет знае што е ротвајлер, така да, веста за агресивниот и монструозен ротВајлер од 100 тина килограми, во исто време е траги-комична. Во конкретнава ситуација, маска не игра некоја голема улога. Секое куче над 20тина килограми можело да ја направи истата штета, доколку сопственикот нема контрола врз миленикот. Ама не, ова е ротВајлер и веста е на сите страни!
И последно, новинариве се тотално глупави. Не знаат дека со тоа попчуларизирање на работните раси само прават поголема штета, отколку на некој што му прават услуга. Баш поради вакво популаризирање, мачо типовите ќе се дрзнат да ја чуваат оваа раса, и да, ете ти ги после новинарите како си праат терен за наредна ударна вест...
:facepalm: Секако дека не е криво кучето, крив е кучкарот, што нема закон за казна од 500 евра ако го шета без маска.

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
:facepalm: Секако дека не е криво кучето, крив е кучкарот, што нема закон за казна од 500 евра ако го шета без маска.
Ok, ајде, кучето има маска- тоа значи дека не може да ја бутне количката? Може друже, па ти каква сакаш маска ставај. Ако миленикот ти е вон контрола, кога станува збор конкретно за ротвајлер, маската ама баш никаква улога не играла во ситуацијава. Можеби поводник (иако не знаеме кој бил конкретниот случај, дали било на поводник или не), ама маска... смешно е стварно... facepalm-от за тебе:pipi:

C

cige

Гостин
Ok, ајде, кучето има маска- тоа значи дека не може да ја бутне количката? Може друже, па ти каква сакаш маска ставај. Ако миленикот ти е вон контрола, кога станува збор конкретно за ротвајлер, маската ама баш никаква улога не играла во ситуацијава. Можеби поводник (иако не знаеме кој бил конкретниот случај, дали било на поводник или не), ама маска... смешно е стварно... facepalm-от за тебе:pipi:
Може да гриза преку маска?

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Јеееејјјј'најдов мк! Ок а за во случајов - бебето беше каснато? НЕ Бебето имаше хематом на главата? ДА За нправената штета во случајов маската не беше факттор. Мајката има искорнат прамен коса - можела да помине и многу полошо. Ама без разлика дали кучето имало маска или не'бебето од тој удар можело и да виде убиено. Инаку' закон има'казната е 100_400 евра

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Може да гриза преку маска?
Mоже да преврти количка со маска?
А за тоа дали може да гриза преку маска- може! Ротвајлер е тоа АЛО! (зависи од маската).
Сериозно, ако решил да те повреди, без разлика дали има или нема маска- може да те повреди. Пак ќе ти кажам, се зависи од тоа како и колку контрола има сопственикот врз својот миленик.
Со песов мој, додека да ја пронајдеме маската која не може да ја извади- тоа беше потрага еј! Доволем и беше еден потег да се разоружа со поголемиот дел од маските што и ги купив. Не со цел да изеде некој да се разбереме, туку просто и сметаа на нејзе. Сега и ја пронајдов маската која не и смета а воедно и нема како да ја извади. A и со неа, она ако сака да те нападне може, воедно може и да те повреди. Неколку пати имаше обиди самојед да ја силува, и редовно и вадев еден тон влакна од уста, и покрај тоа што имаше маска на неа. Така да, одговорот на твоето прашање во ситуацијава, дали може да и искорне коса на жената ако има маска! Да, може!

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom