Дали има потреба од закон или правна легислатива за регулација на опасни раси на кучиња?

L

Lu

Гостин
Го гледав прилогот на Канал 5. Девојкава има среќа што уште е цела, а тоа гребнатините ќе и пројдат како на пес. Тоа што не го сфатив, од се што прочитав и видов, девојката влегла во двор кај нив, или тоа се случило на улица?
Да не се сфатиме погрешно, не го оправдувам случајов, туку спротивно.
Воедно, додека траеше прилогот на канал 5, се огласи сопственичката на ротвајлерот, која негира замешаност на нејзиното куче со случајов.
Е сега, останува да видиме што ќе се случи.
Јас како што разбрав, надвор ја нападнал Ротвајлерот, бидејќи не бил врзан на поводник и не носел заштитна маска.
Газдата неможел да оттргне Ротвајлерот од жената, среќа што останала жива, и со прелесни повреди поради зимската облека.

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Јас како што разбрав, надвор ја нападнал Ротвајлерот, бидејќи не бил врзан на поводник и не носел заштитна маска.
Газдата неможел да оттргне Ротвајлерот од жената, среќа што останала жива, и со прелесни повреди поради зимската облека.
Како и да е, жива и здрава е, а Канал 5 го направија тоа ударна вест, као тероризирал ротвајлерот све живо и диво... боже сачувај, да беше напад од друго куче, дали ќе направеа исти прилог, се чудам?

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu
L

Lu

Гостин
Како и да е, жива и здрава е, а Канал 5 го направија тоа ударна вест, као тероризирал ротвајлерот све живо и диво... боже сачувај, да беше напад од друго куче, дали ќе направеа исти прилог, се чудам?
Новинарите неписмени, уште не научија дека РотВајлер се пишува со В, а не со Ф (РотФајлер) ... во насловот на вестите пишуваше со Ф :facepalm:

Зошто кога Златен Ретривер ќе растргне и убие бебе никој не објавува, а кога истото дело ќе го направи Ротвајлер и сл. веднаш е топ тема во медиумите ?
Што, зарем Златен Ретривер не е способен да направи такво дело ... па сите медиуми си ќутат, бидејќи на луѓето ќе им биде тешко да поверуваат :rolleyes:

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Lu, мислам дека добро ја виде гребаницата на девојкава. Мене тоа некако ми е сумливо да е дело на кучето. Никаде не се гледаат песјаците. 5 гребаници од напад на ротвајлер? Тоа да го направил и со претдните заби е некако невозможно, без притоа да се познаваат угризи од песјаците... мислам, ја сум имала поголеми рани на мене само од играње со мојава, али сите рани од угризи биле од песјаците... да те фати само со предните заби ми е нелогично... па уште да се познаваат рани само од горните заби... баш убавоо ја гледав и анализирав сликава, просто е невозможно тоа да е од угриз од куче. Кој знај на која ограда се има закачено оваа, па после ме угриза кучето... али ајде... пак ќе кажам, теоретски е невозможно, нејзините рани да се од угриз на ротвајлер. Милам, знаеме како гриза ротвајлер, и знаеме структура на вилица. Ова не еод него, па може кој сака да ме убедува во спротивното.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.342
Поени од реакции
7.097
Новинарите неписмени, уште не научија дека РотВајлер се пишува со В, а не со Ф (РотФајлер) ... во насловот на вестите пишуваше со Ф :facepalm:

Зошто кога Златен Ретривер ќе растргне и убие бебе никој не објавува, а кога истото дело ќе го направи Ротвајлер и сл. веднаш е топ тема во медиумите ?
Што, зарем Златен Ретривер не е способен да направи такво дело ... па сите медиуми си ќутат, бидејќи на луѓето ќе им биде тешко да поверуваат :rolleyes:

Labrador Retriever Mix Dog Kills Baby

точно така,медиумите “голтаат“ или забораваат (намерно или ненамерно) некои букви и зборови.........го испуштиле она Mix , значи станува збор за мелез а не златен ретривер

пробајте напишете на гоогле “retriever kill“ колку различни вести ќе ви излезат,станува збор само за случајов на сите вести од прва па надолу..........

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Labrador Retriever Mix Dog Kills Baby

точно така,медиумите “голтаат“ или забораваат (намерно или ненамерно) некои букви и зборови.........го испуштиле она Mix , значи станува збор за мелез а не златен ретривер

пробајте напишете на гоогле “retriever kill“ колку различни вести ќе ви излезат,станува збор само за случајов на сите вести од прва па надолу..........
И сега пошто е мешанац од ретривер, тоа го оправдува убиството? Не те сфатив, стварно.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.342
Поени од реакции
7.097
И сега пошто е мешанац од ретривер, тоа го оправдува убиството? Не те сфатив, стварно.
хм,како помисли дека го оправдува убиството ?! зборот беше дека голден го има извршено,а всушност станува збор за мешанец

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.042
Поени од реакции
74.489
Го гледав прилогот на Канал 5. Девојкава има среќа што уште е цела, а тоа гребнатините ќе и пројдат како на пес. Тоа што не го сфатив, од се што прочитав и видов, девојката влегла во двор кај нив, или тоа се случило на улица?
Да не се сфатиме погрешно, не го оправдувам случајов, туку спротивно.
Воедно, додека траеше прилогот на канал 5, се огласи сопственичката на ротвајлерот, која негира замешаност на нејзиното куче со случајов.
Е сега, останува да видиме што ќе се случи.
На улица ја нападнало колку што сфатив.
Па после успеала да се засолни во некој двор.
Рече дека сопственикот на ротвајлерот бил на местото, но ниту он не можел да и помогне.

Епа не можелкога гопуштил без маска.
Казнаод 100 до 400 евра, што според мене е минимално.Опни му казна од 1000 евра, па нека се мисли после дали ќе гошета пак без маска и ланец.
Баш пред некое време се враќам со другар накај дома, и паралелно со нас од постар човек со ротвајлер, дебел како свиња.
Одеднаш типов сред градска населба гопушта кучево да си шета без ланец :eek:
Се посравме ебате...
Му викам собери го кучето, ми вика не се секирај, НЕ КАСА...
И така моравме да си се шетаме соогромно куче до нас. Типов си оди напред, кучево си душка по дворови. И кога ќе примети дека го нема, ќе му свирне и ова со огромна брзина се упатува накај него. Срце ми застануваше при секое негово затрчување.
Имам некој впечаток дека сопственици на вакви кучиња сенекои тешки дилајли без грам мозок. Така и ме има каснато ротвајлер како помал, пошто имбецилот го пушти сред игралиште за деца. Имаше среќа што цела фамилија го држевме дедо ми, да не му оди со пушка да му ја утепа цела фамилија :icon_lol:

Не можам да не споменам и неколклу сопственици на кане корсо од моја населба.
Стандардно ист проблем, им бегаат од дома, си одиш по улица и одеднаш ти излегува од негде, ти се вадиш од памет, бегаш во најблискиот двор и чекаш да си отиде.
Дебели казни треба да има!

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.287
Поени од реакции
34.875
Зина, не заебавај ова дефинитивно Е УДАРНА ВЕСТ на денот. Како што исто би била ударна вест ако беше и друго големо куче. Или ако ја нападнал човек и ја изгризал.
Затоа ај да бидеме малку објективни, па што ако тоа куче било од истата раса со кучето кое ти го чуваш. Не мора одма анализа на угризи и филмови дека причата е измишљотина. Како што кажаа ситуацијата се случила пред повеќе минувачи, лесно може да се испита дали е измислена работа.

Инаку дека расата е важна, секако дека многу е важна. Исто како што е важна и дресурата, воспитувањето и социјализацијата. Кучево од случајов на К5 дефинитивно е со екстремни проблеми во однесувањето и власникот дефинитивно заслужува судска осуда ако неговото куче на улица извршило ваков напад. Не само за неносење на поводник и маска на кучето, најмалку за тоа. Туку и за напад на човек, нанесување телесни повреди, претрпен страв... листата е долга а има и сведоци. Треба да го гонат кривично, и да ја избуткаат работата до крај. Со повеќе вакви позитивни судски развршници, во голема мера ќе се оправат работите.

Е сега за расата, кучињата од булдог линијата имаат вроден нагон за касање по муцка, пошто баш за тоа е створена расата. За лов на крупен дивеч и за спорт борби со бикови, каде кучето го фаќа (на пример) бикот за муцка и не го пушта долго време (на пример додека ловците не го убијат животното, или ако е бладспорт со опклади, не пушта додека не искрвари животното).
Исто како што овчарските раси често имаат нагон да каснуваат (не длабоко) за петите и за долниот дел од ногите. Инстиктивен нагон за групирање на одвоени овци, назад кон стадото.

Од тој аспект имала среќа жената што ротот е раса на работни кучиња, па прв инстикт не му е да гризе за лице или за врат.
Не е сеедно која раса е кучето!

Како и да е, пошто нема закон кој сите сопственици ќе ги натера (и контролира) за правилна дресира, затоа има закон за обрзувачко носење на поводник и маска на кучето.

хендлери ЛОЛ,тоа се кучкари,професионалци,а вие во парк со овие кучиња сте обични несовесни граѓани за кои треба да се погрижи законот(нормално оние кои не го почитуваат)
Има доста добри познавачи, па и хендлери тука меѓу форумџииве. Но, од генералната бројка на власници во земјава, таквите сопственици се малечко малцинство. Можеби еден од сто би бил односот.

Цел живот сум израснат со кучиња ( шарпланинци )...али ова во последно време што гледам стварно не е во ред. Трчам во парк и гледам минимум 3-4 питбула ко на стероиди напраени пуштени без ланец и маска слободно си трчаат а газдите едно 30 метра позади. Опасна раса на куче е ова а и врие деца во парк само прашање на време е кога ќе се деси беља ако продолжи ова.
^^
Ова. Посебно што тука е огромен бројот на тие што ги употребуваат кучињата за борба. Таков измалтретиран питбул/стафорд е темпирана бомба, која кога ќе „пукне„ не дај боже ти (или некое дете) да си на погрешно место во погрешно време.

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Вака сега, пошто ми ја чепкате расата, ја сум се нафурала и два дена на анализирам сликата од девојката што е угризана и ова нема теорија, ама никаква теорија да е угриз од ротвајлер.
safe_image.jpg

Зашто?
Еве зашто!
adult-teeth.jpg
Нема надгриз, нема подгриз, вилицата на кучето се спојува.
Што е различно од вилицата на ротвајлерот со "Угризот " кај девојкава?
Има 5 гребаници. 5! Значи теоретски неизводливо е да има само 5 гребаници, или ќе бидат 4, или 6, а ако ја фател прво и основно, на толкав голем простор како што е местово нејзино, кај се песјите заби? Најголеми се, нема теорија, ако ја гризнал да ги нема тие заби! Ако не рана, ќе имаше модрина барем.
Кај е долната вилица, и забите од истата? Не могуче е да ја фатил само со горна вилица и да направел олкава штета. Нема како!
Ова можеби, ама сепак можеби, е шепа, што и за тоа чисто сумњам. Кој знај накоја ограда се закачила...

Просто е невозможно, ротвајлер да нанесе ваква рана! Расчепкајте и други слики, и видете како изгледа угризод ротвајлер, па после пресудете сами!

L

Lu

Гостин
Имам некој впечаток дека сопственици на вакви кучиња се некои тешки дилајли без грам мозок.
Па ако веќе така разговараме ... ондак и за мене тешки дилајли без грам мозок се оние кои што чуваат мали раси на кучиња.
Поарно ќе чувам мачка, отколку глушец во кучешко тело.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.287
Поени од реакции
34.875
@ZeenaK9
Не е можно да е „нипинг„ угриз со врвот од вилицата?
Но не сум стручњак или форензичар, нема да прејудицирам дали си или не си во право. Само не ми е јасно кој би измислувал ваква работа, а наводно и сведоци имало.

Друга работа е, нема потреба од ваква заштитничка реакција... сигурен сум дека како популарна раса, има безброј ротвајлери со тешки проблеми во однесувањето, што од недостаток од дресура, воспитување и социјализација, што заради потекло од сомнителни одгледувачници кои се состојат од еден бокс позади во дворот.
За сите испади од вакви ротвајлери вака ќе реагираш?

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
@ZeenaK9
Не е можно да е „нипинг„ угриз со врвот од вилицата?
Но не сум стручњак или форензичар, нема да прејудицирам дали си или не си во право. Само не ми е јасно кој би измислувал ваква работа, а наводно и сведоци имало.

Друга работа е, нема потреба од ваква заштитничка реакција... сигурен сум дека како популарна раса, има безброј ротвајлери со тешки проблеми во однесувањето, што од недостаток од дресура, воспитување и социјализација, што заради потекло од сомнителни одгледувачници кои се состојат од еден бокс позади во дворот.
За сите испади од вакви ротвајлери вака ќе реагираш?
Сигурно не би реагирала така, кога би ми било логично напаѓањето. Не велам дека не нападнал, велам дека ова не е угриз од куче. Можно е да се изгребала кога паднала (што сеуште не го оправдувам нели), или можеби кога бегала се запнала за нешто.
Ете ти вилица од ротвајлер, ете ја раната на девојката, најди НЗС.
И да е нипинг, прво натоа помислив нели, е невозможно, затоа што имаш 5 гребаници. Кога би било тоа што викаш дека е, би имало или 4 или 6. Нема логика да се 5. Али ајде да карикирам, можда има изгубено заб кучето, па има само 5, кај е долната вилица? Кај се песјаците? Не мора да има дупки/рани од песјаците, али сигурно би имало модрини.
А плус друго, многу битно за ротвајлерот, е дека никогаш нема да те подгризне, познато како и нипинг нели. Никогаш. Или гриза или не. Затоа се вели дека овие раси не предупредуваат, затоа што стварно не предупредува. Во моментот кога те предупредува, уствари те напаѓа и нема назад. Не сакам да ги ставам сликите од угризи од оваа раса, стварно се одвратни. Ако сакаш прогуглај одма ќе ги најдеш, Rottweiler bite marks.
А вака би изгледало во најмала рака, напад на рот, без сериозни последици, нешто што не можеш да го видиш кај девојката. Песјаците мора да ги има.

A воедно реагирам вака поради моментот што во Мк, годишно се регистрирани 900 напади од кучиња, од кои 800 со сопственици. Кај се останатите 799 случаеви, односно прилози на тв? Не велам дека за секој еден угриз треба да се прави прилог, туку велам дека со ова промовирање на расата, истата паѓа во грешни раце, а воедно ни се прави штета на нас, кој што нели си ги воспитуваме кучињата. Грешна слика се добива за оваа раса. Грешно се промовира. Не велам дека нема кретени кои не знаат како со кучињата, ги има, за жал нивниот број е поголем од овие другиве. Ама баш поради вакви промоции, тие истите, ги земаат овие раси за да ги чуваат, пошто нели, мажишта се ако чуваат ротвајлер, нели ротвајлерот напаѓа и убива, па они мора да го имаат тоа куче...:tapp:
Е тоа е тоа поради кое ја реагирам Ванлок, ако ме разбираш.
Ја сум имала доста пријатни искуства во животов со кучкава, кога многу луѓе, кои ќе ме видат девојче, малечко, со толкаво големо куче, имале храброст да се доближат и да ме прашаат се за таа раса. Некои и децата си ги носат да играат со неа, некои и ме замолиле, бидејќи им било страв од кучиња, да се дружат со неа, па со неа се отстрашувале... доста пријатни искуства, доста променети мислења кај многу луѓе. Е доволно е само една ваква вест, целиот мој труд како адвокат на таа раса, да отиде у курац. Затоа се нервирам, затоа и ќе се нервирам...

Blog Dog_bite.JPG

Па ако веќе така разговараме ... ондак и за мене тешки дилајли без грам мозок се оние кои што чуваат мали раси на кучиња.
Lu??? :vozbud:

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.042
Поени од реакции
74.489
Глупава ти е споредбата.
Кој какво сака куче нека си чува дури не ја загрозува безбедноста на останатите.
Мојата поента беше дека во мое блиско опкружување повеќето сопственици на кучиња од расите (пит бул, кане корсо, ротвајлер) се однесуваат како да се лоботомирани, пуштајќи ги без ланец и маска своите кучиња по улиците и на игралиштето каде што пред се има мали деца.
Летово имаше случај каде што сопственикот на мал шарпланинец (мал во старост, иначе магаре по големина) сметаше дека е паметно дури он шутира на кош, кучето да си трча по цело игралиште, па кога му скокна на едно мало дете, работата се заврши со викање полиција, бркања по населба, казни итн.
Како да имаат потреба сопствениците на вакви кучиња да ја демонстрираат нивната моќ.
А и од твоево размислување таков впечаток добивам.

L

Lu

Гостин
Глупава ти е споредбата.
И тебе ти е глупава споредбата дека сите сопственици на „такви раси“ се тешки дилајли без грам мозок.
Како да имаат потреба сопствениците на вакви кучиња да ја демонстрираат нивната моќ.
А и од твоево размислување таков впечаток добивам.
Ти неможеш да добиваш впечаток, врз база на едно мое мислење.
Си ми ги прочитал ли моите мислења во темата Закон за поводник и заштитна маска (што воедно јас ја отворив темата), и дали си прочитал дека јас најмногу го поддржувам, и воедно го почитувам и практикувам тој закон за поводник и маска.

Ако ти досега си налетувал на такви неодговорни сопственици, незначи дека сите сопственици се такви, и нетреба да ги ставаш сите во ист кош.

У афект го напишав тоа, бидејќи нели имал впечаток дека ние сме биле тешки дилајли без грам мозок.
Но во секој случај, секој си има избор каква раса ќе чува, но мојот избор никогаш не би била мала раса, туку службена.

Kajgana Shop

На врв Bottom