Фан Клуб: Црвена Звезда

Член од
26 октомври 2009
Мислења
420
Поени од реакции
12
Sam napravi sporedba koj prv e prisuten na tribinite..

Since the very beginning of Red Star Belgrade, there was a section of members-friends of the Sports Club Red Star, which had about 100 faithful supporters encouraging the red-whites which started to follow the club on all away matches in the newly formed Yugoslav First League.

First groups of organized Partizan fan supporters began to visit the JNA stadium in the late 1950s.

A vo meguvreme

Гробар Мкд

Не дамо Титулу !!!
Член од
19 ноември 2008
Мислења
5.335
Поени од реакции
1.442
Tipicno Glodarsko neznaejne si cul li ti za Ultrasi Red Devils i Zulu Warriors koi podocna zastanle zaedno pod imeto Delije ? Ustvari normalno deka neznaes za niv bidejki togas ne postoel Patlidzan
ГРОБАРИ ЈУГ 1970... Делије Север 1989... Што не е јасно тука? Циганин си Ал' Најсмешни :pos:

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263
Тоа што некоја година е земена за официјален почеток на навијачката група не значи дека пред тоа немало навијање или пак поддршка од трибините. Години и години пред 1989 на север е забележано организирано навијање,барјаци,песни,пароли итн. Колку за илустрација.

Ова е парола наменета за црно-белите.

Оваа слика е далеку пред 1970 година. Се гледаат основните навијачки елементи. Нема потреба од објаснување.

Ова е членска карта од една од првите групи на север т.е. Ултрас. Потекнува од 1982 година. После италијанците како зачетници на терминот ``ултрас`` ова е првата група во Европа која оди на фудбал. Пред нив во Швајцарија имаат настанато Ултрас Лугано кои одат на хокеј

Никој не спори дека Гробари официјално како група постојат од 1970 али исто така е добро да се знае дека името им е добиено од комшиите. Тогашниот београдски мангуплук многу логично се делел на црвено и црно-бели. Овие вторите како симболика на црната боја и тоа што таа претставува и каде вообичаено се носи стриктно црна боја, биле наречени од црвено-белите со името Гробари. И тоа било на почеток од шала, а после е земено како официјално име на групата. И сеа треба звездашите да се курчат дека им го дале името на најголемите противници? Сте сретнале негде таков муабет? Нормално дека не, никој не е толкав шабан.

Ист таков е и муабетот со годините на настанувањето. Демек овие се постари 19 години и у тие години само они постоеле на стадионите. Нон-сенс и тривијална глупост:wink:

Clint Eastwood

I'm watching you!
Член од
13 декември 2009
Мислења
622
Поени од реакции
211
cigani dobile samo 500 karti za mecot so rad...pa me interesira dali ke idat da navijaat ,posto neli oni ispod 1000,2000 ne idat na gostuvanje...

Ова е членска карта од една од првите групи на север т.е. Ултрас. Потекнува од 1982 година. После италијанците како зачетници на терминот ``ултрас`` ова е првата група во Европа која оди на фудбал. Пред нив во Швајцарија имаат настанато Ултрас Лугано кои одат на хокеј
...marko ocigledno ti nedostasuvaat lekciite od postaro vreme i od pocetocite na navivackoto dvizenje,prvi grupi koi se pojavile vo evropa i sl...nemoj ne se blamiraj javno so vakvi postovi...ke ti se smejat i malite deca koi idat na utakmici...
zemi najdi stari spisanija,pobaraj materijal od postari drugari (gi imas vo grupata),oti ova sto go pisuvas e malce povekje smesno...
ti rekov i prethodno ne pocnalo navivanjeto od belgrad...

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263
cigani dobile samo 500 karti za mecot so rad...pa me interesira dali ke idat da navijaat ,posto neli oni ispod 1000,2000 ne idat na gostuvanje...

...marko ocigledno ti nedostasuvaat lekciite od postaro vreme i od pocetocite na navivackoto dvizenje,prvi grupi koi se pojavile vo evropa i sl...nemoj ne se blamiraj javno so vakvi postovi...ke ti se smejat i malite deca koi idat na utakmici...
zemi najdi stari spisanija,pobaraj materijal od postari drugari (gi imas vo grupata),oti ova sto go pisuvas e malce povekje smesno...
Стално добиваат 500 карти за Бањица, нема тука никакви проблеми и со оглед на стадионот и неговата инфраструктура тоа е сосема доволно. Тие што нема да влезат ќе го следат мечот на западната трибина на Маракана преку голем видео-бим.

Нешто друго да кажеш имаш? Или на лична расправија ќе ја тераме?
Кажи ако имаш инфо,слики,исечоци и слично и не туку паламуди ;)

Член од
6 септември 2009
Мислења
2.657
Поени од реакции
1.281

Ќе се иде, не бери гајле за тоа. И прекини да шириш негативна енергија стануваш досаден.

Clint Eastwood

I'm watching you!
Член од
13 декември 2009
Мислења
622
Поени од реакции
211
Стално добиваат 500 карти за Бањица, нема тука никакви проблеми и со оглед на стадионот и неговата инфраструктура тоа е сосема доволно. Тие што нема да влезат ќе го следат мечот на западната трибина на Маракана преку голем видео-бим.

Нешто друго да кажеш имаш? Или на лична расправија ќе ја тераме?
Кажи ако имаш инфо,слики,исечоци и слично и не туку паламуди ;)
e da zaboraiv "banjica" e stalno po 500,a novi pazar ne odgovara isto 500...
kako ti odgovara taka si pisuvas...i 300 da im dadea ke recese ..epa tolku im davaat stalno...
imam spisanija,knigi,video materijali,intervjua so italijanski grupi kade pocetoci na navivanje organizirano imas krajot na 60 te...ali da postavuvam ovde nemam namera,koj znae znae,koj neznae neka nauci...
...a i za terminot ultras mozes da najdes da procitas malku(ne samo ti ,tuku i drugite) oti gledam sekoe selo vo mkd i klub so 15 deca preku ograda go koristat terminot "ultra"...do kaj otide rabotava ne mi se veruva ...site stanaa "ultrasi" od 10godini pa nagore...NEVEROJATNO!!!!!

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263
Ова е членска карта од една од првите групи на север т.е. Ултрас. Потекнува од 1982 година. [COLOR="SeaGreen"]После[/COLOR] италијанците како зачетници на терминот ``ултрас`` ова е првата група во Европа која оди на фудбал. Пред нив во Швајцарија имаат настанато Ултрас Лугано кои одат на хокеј

kako ti odgovara taka si pisuvas...i 300 da im dadea ke recese ..epa tolku im davaat stalno...
imam spisanija,knigi,video materijali,intervjua so italijanski grupi kade pocetoci na navivanje organizirano imas krajot na 60 te...ali da postavuvam ovde nemam namera,koj znae znae,koj neznae neka nauci...
...a i za terminot ultras mozes da najdes da procitas malku(ne samo ti ,tuku i drugite) oti gledam sekoe selo vo mkd i klub so 15 deca preku ograda go koristat terminot "ultra"...do kaj otide rabotava ne mi se veruva ...site stanaa "ultrasi" od 10godini pa nagore...NEVEROJATNO!!!!!

Ај читај погоре што е напишано. Реков после италијанците, значи први се они. Никој не рече у Београд дека се измислило навијањето.

Па Бањица и НП исто е? Ист капацитет имаат? По една трибина имаат?

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Марко да не те цитирам,ама и кај Гробари има стари слики од 60-те години,пуна публика со бајраци,транспаренти,навивале,но тоа не значи дека имале вистински навивачи.
Организираното навивање се знае како е,не како што било банда без команда во 60-те години ;)

Инаку за утре очекувам интересен навивачки дуел мегу UF и Делије,поинтересно ке биде на трибини,него на терен доле :)

Член од
6 септември 2009
Мислења
2.657
Поени од реакции
1.281
Па човече, Бањица прима некаде околу 2000-3000 и реално е да се дадат 500 карти, а стадионот во НП бере негде околу 7000,а тие не сакаа да им дадат 1000 карти.:toe:

Марко да не те цитирам,ама и кај Гробари има стари слики од 60-те години,пуна публика со бајраци,транспаренти,навивале,но тоа не значи дека имале вистински навивачи.
Организираното навивање се знае како е,не како што било банда без команда во 60-те години ;)

Инаку за утре очекувам интересен навивачки дуел мегу UF и Делије,поинтересно ке биде на трибини,него на терен доле :)
У недела е утакмицата:smir:

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Па човече, Бањица прима некаде околу 2000-3000 и реално е да се дадат 500 карти, а стадионот во НП бере негде околу 7000,а тие не сакаа да им дадат 1000 карти.:toe:
У недела е утакмицата:smir:
Колку даваат домакините,толку,а сигурно ке се купат и карти од страна...

Фала на исправката,се мислам дека утре играат :tapp:

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263

Не реков ја дека нема, напротив паролата погоре сигурно е посветена на некого. Немало ваљда за џабе да ја праат.
Муабетот ми е дека тие 19 години разлика што некој ги збори како разлика помеѓу настанувањето на двете групи е само фиктивна бројка која ништо не значи.

Clint Eastwood

I'm watching you!
Член од
13 декември 2009
Мислења
622
Поени од реакции
211
Ај читај погоре што е напишано. Реков после италијанците, значи први се они. Никој не рече у Београд дека се измислило навијањето.

Па Бањица и НП исто е? Ист капацитет имаат? По една трибина имаат?
nema veze sto banjica e edna tribina a pazar 2(mislam).ako e boksot za gosti 500 ke ima 500 i tocka!!! domakjinot toa go odlucuva i tuka nema izbor pregolem.kako,domakjinot da ja uskrati domasnata publika(koja vo pazar ruka na srce ja ima mnogu) deka nemozat da gledaat mec od centralnata tribina,za da se otstapi toj prostor kompletno na gostite...ne ide toa taka, da znaes. druga rabota e ako gazdata na domakjinot,ko onoj u kula sto e na hajduk gi "krpi" cigani i grobari so karti kako za liga sampioni,pa ako si primetil tamu sekogas ima najmalku cigani i grobari..oti izgor se cenite...
a ova za terminot ,ako i rekol "posle zabarite" ok ne ti e bas najjasno napisano..

Kajgana Shop

На врв Bottom