Да се биде, значи да се биде забележан

• Креатор на темата Креатор на темата ROZA
  • Време на започнување Време на започнување
KohlBass напиша:
Ama toj virus ne postoel se dodeka nekoj covek ne zabolel od nego, pa na toj nacin stanal zabelezan. A za toa koga si sam vo soba i nikoj ne te percepria, ti samiot sebesi se percepiras... A od kaj znaes dali postois koga i samiot sebesi ne se percepiras, na primer koga sonuvas... Ili mozebi prestanuvas da postois koga ke prestanes da se percepiras, mozebi vo toj moment umiras.

Се сложуфам.

Во прфата смисла да се постои и да се биде забележан е исто бидејќи да се постои зависи од перцепирањето а и за да те забележат како најобично суштество исто зависи од тоа. Ама веројатно не е таа поентата.

Во другата смисла нема врска меѓу да се постои и да се биде забележан бидејќи начините да се биде им се различни. Да се постои значи јас сам да се перцепирам, па потоа другите да ме перцепираат. Да се биде забележан значи да се направи нешто што ќе ги натера другите да те забележат повеќе од секојдневното и да размислат за твоите постапки.

SteF напиша:
е тоа првата афирмација ми беше важна, нама после што ако...

малце ми е дво накај тро смислена темава затоа и го поставив тоа прашање, дали треба физички тоа нешто да фигурира и да биде забележано и тек тогаш да постои (што ВЕКЕ постои) или пак како што вели Гарфилд да биде перцепирано со чуства па да постои, зашто ликовите во таа книга писателот ке ги опише и физички и психички со што ги оформува за потоа некој читател врз основа на тие карактеристики да ги перципира со што тие би постоеле (а уствари тие физички не постојат),
затоа малце ми шубе што : ЕДНО НЕШТО што постои, за некои да постои а за некои да не постои.

епа добро де брат може некој што ќе го чита делото ќе се пронајде во него и со самиот тој факт ликот ќе заживее,a може и нема да се пронајде , значи све зависи од карактеристиките на ликот.

Ако се препуштиш врз тоа да те забележат, можеби тоа никогаш нема да се случи или ќе се случи но нема да вреди или нема да биде баш како што би требало во моментот.,
Да се биде значи да се остави нешто зад себе, мали чекори или кралимарковски отпечатоци, не е важно, важно е да победи времето и животот!

SteF напиша:
е тоа првата афирмација ми беше важна, нама после што ако...

малце ми е дво накај тро смислена темава затоа и го поставив тоа прашање, дали треба физички тоа нешто да фигурира и да биде забележано и тек тогаш да постои (што ВЕКЕ постои) или пак како што вели Гарфилд да биде перцепирано со чуства па да постои, зашто ликовите во таа книга писателот ке ги опише и физички и психички со што ги оформува за потоа некој читател врз основа на тие карактеристики да ги перципира со што тие би постоеле (а уствари тие физички не постојат),
затоа малце ми шубе што : ЕДНО НЕШТО што постои, за некои да постои а за некои да не постои.
E vaka sea,zosto bi trebalo da gi procita drug citatel za da zaziveat?Tie bi zaziveale samo vo negovata glava,no ako e potrebno barem od eden covek fantazija,zosto togas voopsto se bara citatel,koga uste avtorot gi zaziveal vo svojata glava.No sto ako ne ja napisal taa kniga tie ziveele vo negovata glava a toj ne gi prenel na hartija,togas ne postojat zosto ne gi percepira.No,sepak tie likovi mozat da vlezat vo bezbroj glavi,a nikogas da ne vlezat vo svoe,individualno,fizicki opiplivo telo,od krv i meso.Dali toa znaci deka postojat,ziveat i sl.?Me svakate sto sakam da prasam?

"Да се биде, значи да се биде забележан"

Ja mislam deka ima nekoja vistina vo ova. Eve na pr. zaprasajte se, nekoja licnost na drugiot kraj na svetot ne ve znae vas i taka fakticki za nea vie ne postoite. Isto i ona za vas.

Да се биде, сигурно не значи да се биде забележан. Доволна е вербата во тоа дека сакаш да постоиш и потребата од она кое го гледаш околу тебе. Да се биде, значи да веруваш во себе и во она што го правиш. А за тоа не треба да чекаш да те забележат другите или да веруваат дека постоиш.

Da se bide, znaci da ne bides togas koga ne treba bides. :toe:

Па добро сум и....забележа некој?

Само поради тоа што никој не ме забележува, не значи дека не сум.
Постојам за себе, не за другите.
Ова го научив на многу тежок начин..

Off topic. Sekoja tema od ovoj podforum moze da bide dvosmislena... Pa ova e filozofija. Rabotata e koj od koja strana ja gleda samata pojava/misla/recenica.

On topic. Da se bide znaci da si zadovolen od samiot sebe. Ako si zadovolen od samiot sebe logicno e da i drugite te zabelezat. Koga zboruvame za predmeti, zabelezanosta na eden predmet bash se sodrzi vo naslovot na temata. Kolku e toj predmet korisen tolku e pozabelezitelen. Ili paradoksalno kolku e poglup tolku pozabelezitelen :)

Џорџ Беркли 1685-1753

Верува дека предметите,на пример масата и столицата,се збир на идеи и постојат само доколку човек ги забележува,доколку е свесен за нивното постоење!

Интересна филозовска изрека(мисла),но уште поинтересно објаснување на тврдењето.

Сега јас да Ве прашам онака филозовски мислите ли дека постоите и дали треба да сме забележани за да сватиме дека постоиме.Што би рекла по народно што да сторам за да останам запаметен?Зарем потребно е сето тоа?Потребно ли е самодокажување?Или се правам за да оставам трага на моето битисување...

Ова овде кога би го додале на изреката на Рене „Мислам,значи постојам”тогаш би почнале да се вртиме во круг!

Јас целосно се согласувам со тоа што го кажал Џорџ Беркли иако прв пат слушам за човеков, дефинитивно ја стрефил суштината. Само не се согласувам со твојов заклучок дека човеков алудирал на тоа дека ние треба да се трудиме другите да не забележат за да останеме запаметени. Тоа што тој сакал да го каже, барем така мислам, со давање на така груб пример со столчето и масата, е дека твојата свест е таа која што ги креира твоите верувања и твоите размислувња во врска со опкружувањето, твојата свест е креатор на твојата реалност и на твојот свет. Можаби таа реалност е негативна или пак е фикција за друг човек, од проста причина што неговата свест поинаку ги исперцепирала искуствата и како резултат на тоа поинаку ги издефинирала и верувањата за таа реалност.

Sto e tabula rasa??? Moze nekoj da mi kaze pls:smir:

Sto e tabula rasa??? Moze nekoj da mi kaze pls:smir:
Табула раса, буквално значи празна, несипишана табла, а се употребува, најчесто во контектс дека човекот се раѓа без никакви вродени предзнаења.
Во психологијата подразбира дека човекот се раѓа потполно "празен", па се што поседува како личност, го стекнува преку воспитувањето и социјализацијата.

Се надевам дека ти објаснив, а исто и се надевам дека ќе реплицираш конкретно на темава:smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom