Да се биде, значи да се биде забележан

Член од
18 септември 2005
Мислења
318
Поени од реакции
12
Џорџ Беркли 1685-1753

Верува дека предметите,на пример масата и столицата,се збир на идеи и постојат само доколку човек ги забележува,доколку е свесен за нивното постоење!

Интересна филозовска изрека(мисла),но уште поинтересно објаснување на тврдењето.

Сега јас да Ве прашам онака филозовски мислите ли дека постоите и дали треба да сме забележани за да сватиме дека постоиме.Што би рекла по народно што да сторам за да останам запаметен?Зарем потребно е сето тоа?Потребно ли е самодокажување?Или се правам за да оставам трага на моето битисување...

Ова овде кога би го додале на изреката на Рене „Мислам,значи постојам”тогаш би почнале да се вртиме во круг!

Член од
30 април 2005
Мислења
361
Поени од реакции
21
:))))
Мислам, значи сум. Не „постојам”-грешка е во преводот уште одамна. Да постоиш не е исто со да „си”.
Инаку кругот - мислам значи сум, а за да се биде треба да си забележан - се затвора со „забележан сум, значи мислам”. :)))))))))))))
Само...каде би се совпаднала тука и теоријата за „fabula raza” на Џон Лок?

Член од
18 септември 2005
Мислења
318
Поени од реакции
12
Забележан сум,но дали е доволно само тоа или треба да се остави и трага како на пример големите мислители па да бидеме во тој смисол забележани!
Или доволно е што ме запамтиле дека постојам без да бидам поинаку забележана...

venera001 напиша:
Мислам, значи сум. Не „постојам”-грешка е во преводот уште одамна. Да постоиш не е исто со да „си”.
Инаку кругот - мислам значи сум, а за да се биде треба да си забележан - се затвора со „забележан сум, значи мислам”. :)))))))))))))
Не го разбирам баш Џон Лок...тој нешто бил и во политиката ,но не сум навлегла подлабоко...

Член од
30 април 2005
Мислења
361
Поени од реакции
21
Теоријата на Џон Лок е дека секој човек се раѓа како чист, празен лист кој подоцна се испишува од неговата околина, неговото образование и субјективните потенцијали за усовршување на духот. Но, го сузбиваат инстинктите кои се вродени и генетиката.
Во претходниот пост го наведов како надвор од кругот кој го затворивме . :)

Член од
18 септември 2005
Мислења
318
Поени од реакции
12
Да ме потсети знаеш има вистина и во тоа што го вели тој се што е наследно мислам дека само помага или одмага во испишувањето на листот хартија!

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
The commonwealth of learning is not at this time without master-builders, whose mighty designs, in advancing the sciences, will leave lasting monuments to the admiration of posterity: but every one must not hope to be a Boyle or a Sydenham; and in an age that produces such masters as the great Huygenius and the incomparable Mr. Newton, with some others of that strain, it is ambition enough to be employed as an under-labourer in clearing the ground a little, and removing some of the rubbish that lies in the way to knowledge ... Џон Лок - Есеи

venera001 напиша:
Табула раза, не фабула.

Член од
18 септември 2005
Мислења
318
Поени од реакции
12
Гарфилд ме измачуваш со англискиот,може ли понекогаш на МКД!!!!

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Многу од тезите и книгите кои ги имам и накои имам учено се на англиски.
Но, в ред, че се обидам да преведувам. Дома, во Скопје ги имам на македонски, спрски, хрватски, словенечки, руски и германски, но најмногу ми се на српски и македонски.
Кога учев чколија, философија, а потоа за М-р на андглиски оти не учев во Скопје, тука се ми е на англсики.

Инаку, кога сме кај перцепцијата, Беркли ја има дадено и оваа славна изјава:
Се е во перцепцијата, се е во сетилата, ако не е во сетилата, не постои. Дури и мојата мајка кога не е перцепирана од мене, кога не ја чувствувам и осознавам преку моите сетила таа не постои.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
trilobite напиша:
Невероватно!:angry2:
Беркли бил агностик пријателе, што е тука НЕВЕРОЈАТНО (невероватно не е македонски, ти текнува) или некако ова изклегува од концепцијата на единственото нешто кое се обидуваш да го прочиташ, ама попусто, бидејќи и тоа е претешко, а немаш свеж и неразбран од тебе цитат да постираш, имено библијата?

gOJDO

Пациент, неизлечив
Член од
4 јануари 2006
Мислења
1.304
Поени од реакции
20
Не знам што го тупите со туѓи филозофии и размислувања....
Нели има некој свои гледишта, па макар и инспирирани од делата на некои од споменатите автори, кои јас не ги познавам.
Еве јас што мислам:
Постоење?
Се што е материја, без разлика на нејзината место положба, структура, облик и функција ПОСТОИ и Е, без разлика дали некое живо суштество е способно да ја перцепира.
Тој дечкото што ја пишал таа теорија, може не е глуп, ама не размислува логички. На пример еден вирус ние не можеме да го забележиме, додека тој функционира, создава и твори и е забележан од живите форми на негово ниво. Ограничувачки глупо е да се толкуваат работите од човечкиот аспект на гледишта. Материјата, енергијата и животот не се создадени од човекот и сите филозофски размислувања подкрепени од човековата способност за перцепција и толкување се глупи, невистинити и променливи во функција од времето како субјективна димензија од ограничениот човеков ум.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Kako znaes deka postoi materijata ako ne mozes da ja percipiras? Toa e kalsicna greska vo razmisluvanjeto i del on misloven sistem narecen "naive realism". Zemi eden primer: zaprasaj se sto e toa boja? Dali bojata postoi nezavisno od tvojata percepcija?

gOJDO

Пациент, неизлечив
Член од
4 јануари 2006
Мислења
1.304
Поени од реакции
20
Знам дека постои затоа што јас и ти комуницираме. Како би го правеле тоа поинаку?
Сум земал и посложени примери од тој. Бојата е перцепирана информација на која нашиот ум и дал димензија во просторот. Физички поинаку е протолкувана и докажана.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Дечкото е инаку прочуен мислител, научник и философ и се вика Џорџ Беркли. Англиски агностик.

gOJDO

Пациент, неизлечив
Член од
4 јануари 2006
Мислења
1.304
Поени од реакции
20
Да де знам, прочитав, ама не сум читал ниедно негово дело

Kajgana Shop

На врв Bottom