D
Daedalus
Гостин
Абе добро, за муабетов...Хард кор стрип фанови повише од сигурен сум дека знаат и имаат читано различни видови на стрипови од секаков карактер underground/комерцијала, настрана од исклучливо фановите на DC, Marvel или манга фановите кои читаат селективно стрипови кои им се допаѓаат.Уп Доун и другите:
Кога ќе кажам Бонели и Бункер, тоа значи и Загор, и Алан Форд, ММ, Дилан Дог, Дружина са Вешала, како и се друго од овие компании.
Од друга страна пак поголемиот дел од популацијата ги чита познативе стрипови и не се замара ептен да навлага у стрип културата.
Не дека комерцијалниве се најдобри, само што се попривлечни за секојдневниот човек.
И татко ми читал Загор, Нинџа, Алан Форд и Дилан Дог. Али фаци ко татко ми и други, не се хц комик фанови. Исто ко што не сум ни ја и повеќето што знаат само за Dc&Marvel. Како и да е, сигурно има мн јаки стрипови за кои никој не знае и не се популарни.
А околу темава, не знам дали некој го спомнал, али "Transmetropolitian" е многу добар стрип, бар мене впеачаток што ми остаил. Глеам сеа Марсовка го спомнала.