Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Волкот и е фаворит, најверојатно. :)

Да продолжиме во темата за оскари. Ме мрзи да ве префрлам рачно дечки. :D

Dave закон аватар. :D

Кај Тригер во Only Fools and Horses обавезно имаш најсмешен дел во цела епизода, поврза со неговата глупавост и замрзнатост. Страшен лик беше.

Лесна нека му е .....

Е тоа е тоа, толку од економијата!
Ова поскапо и од пелети, башка и поголем ризик!

Sent from my ME173X using Tapatalk

Ќе сакаш да кажеш како до тие 6000.
Во нив пресметуваш и радијатори и инсталација на истите....или ова е само Инвертерот наменет за вакво греење?

Повели:

http://energija.com.mk/doc/Case_Study_Carrier30AWH.pdf

За второто болдирано....затоа димензионирањето е битно при изборот...ако за 140м2треба пример 14KW уред при нормални температури се зима 16 или 18KWтна надворешна за и на -15 даде сигурни 14KW..

Не се слагам со твоето мислење околу предимензионирање на надворешната единица. Зошто? Затоа што моќноста на надворешната единица нема никаква врска со надворешната температура.
По оваа логика ако за греење во една соба од 15 квадрати со висина на плафон од 2.6м ти треба клима со капацитет од 2,5 киловати, за да се грееш зимно време ке треба со време да си купиш 5-ка за да ти испорача 2?
Стварно нема логика...
Друга работа е принципот не изведба на самата топлинска пумпа. Инвертер или не зависи од производителот...
На пониски температури во системот се вградува и котле на стуја бидејќи е невозможно да се згрее водата на 60 степени за да има нормално греење.

Мултисплит со 4-5 внатрешни единици,.

Мултисплит е за оној кој има многу пари, затоа што ако ти рикне нешто од надворешната единица ке немаш ниту ладење ниту греење. Тие што имаат многу пари секогаш имаат втора опција. Мултисплит не е баш нешто многу корисно по мое мислење. До две простории, ајде, но три, четири, нц...Ризик јак а мила душа :)

, или втора варијанта каналска изведба каде покрај надворешната единица има внатрешна каналска која преку лимени канали дистрибуира топол/ладен воздух до сите соби. Варијанта тешко изводлива за стан, но во куќа може да се изведе каналите да одат на таванот т.е. над плоча, за некој што гради или мисли да гради ова решение е многу економично ако се испланира пред градењето

Ова се таканаречени VRF системи и се крајно непрактични за да се вградат и користат дома. Незнам дали си имал искуство да седиш во простории каде што има вградени вакви системи и колку долго си седел во тие простории...За деловни простори, паааа, и не баш, но за хали, хангари, каде што има голема фреквенција на луѓе итн итн се одлични.
Циркулацијата на воздухот ствара нелагодност, постојано чувство дека си на некаква промаја и ветрометина па јас не би го препорачал никому за во домашни услови.
Тука треба да се спомене и одрзувањето, односно редовна промена на филтри, чистење на каналите итн итн.
Економично и практично, но не за домашни услови...

Најдобра варијанта е топлинска пумпа за стамбен објект како во линкот што го наведов. Уште ако се има пари да се инвестира во фенкојлери кои зиме ке топлат а лете ке ладат, тоа е перфекција. За најстудените денови сила ке дава електричното котле.
Тоа планирам перспективно да го направам но само за греење. Имам нов парно систем, класични радијатори и нема да ми користат летно време.
Инвестицијата во пумпата само за греење ке треба да се враќа подолгорочно, а се додека не се решам да набавам, ке терам со комбинација од клими и котле на струја Vaillant од 24 киловати кое има многу добро дизајнирана електронска контрола за стартот на греење, одржувањето на температурата, циркулацијата итн.

Јас лично не го сакам концептот на фен којлерите. Немаат економска логика. Мислам, што е поентата?

Ако сакам да се греам со конвекција, и со воздух како медиум... тогаш зошто скап воздух-вода систем, каде од надворешен воздух енергијата се пренсува во вода па после водата пак на воздух...?
Тогаш многу поевтино и пологично решение е по еден клима уред (најчестиот воздух-воздух систем) да се става во секоја соба. Ем поевтино ќе дојде, ем евентуален дефект би се случил само на одделни простории... за разлика од централен воздух-вода, каде дефектот го остава целиот стан/куќа без греење или ладење.

Многу поконфорно решение е подна или ѕидна хидропонска инсталација. И поекономично решение, пошто водата не мора да се грее/лади на повисоки/пониски температури (понеисплатливо). Преносот на топлина е пасивен, не мора вентилатори (како кај фенкојлерите) кои трошат струја и прават бука.
Ова е така затоа што со подна или ѕидна хидропонска инсталација, грејното/ладилното тело е многу поголемо, со поголема површина.

so denesen internet mene voopsto ne bi me plasela edna pecka na peleti za stelovanje. kaj mene doma doadjaat majstori samo za grubo, malteraj i slicno, ne deka i toa nemozem da naucam. mojata zamisla za doma e inverter so backup pecka na peleti, mozebi onaa pocetnata od 6kw za najstudeni denovi. ne treba da se nadevame deka sekogas kaj nas ce bide prolet a vo amerika polarni zimi, eden den edna godina ce dojde toj vortex i kaj nas

Поентата не ми е дека е невозможно да се подеси, туку дека не е лесно да се подеси печка на пелети. (знам за случаи каде се оставаат дифолт вредности и после има проблеми). Малкумина знаат да ги подесат, уште помалку од нив се замараат да ги подесат.

Сакав да кажам дека доста од луѓево што се интересираат за печки на пелети не знаат дека целата монтажа не е така едноставна како на пример во споредба со печка на дрва.

Зошто мислиш дека монтажата е посложена отколку на печка на дрва. Напротив е многу попроста само што обично луѓето се неинформирани или нема да им се допадни тоа што ке го слушнат или ке треба да го направат. Или поедноставно за камин на дрва оџакот треба да исполнува минимум некој параметри за да тој камин работи. За печката на пелети убедливо најдобро решение е да нема воопшто оџак, туку само една дупка во ѕидот со дијаметар колку што е издувот на самата печка. И толку. Ако мислеше на штеловањето , баш и од тоа најчесто произлегуваат пробемите, од издувот.

Се надевам не мислиш на Џона Хил или типон од TWD? :cautious:

Џона беше слаб, ама имаше некој шмек, ама оној да ти створи гадост дур го гледаш, ем од физичката појава, ем поради ликот. Погоден е глумецот за ликот, таман. Прав глупсон.
А за вториов не те разбрав на кој мислиш:icon_mrgr:

so denesen internet mene voopsto ne bi me plasela edna pecka na peleti za stelovanje. kaj mene doma doadjaat majstori samo za grubo, malteraj i slicno, ne deka i toa nemozem da naucam. mojata zamisla za doma e inverter so backup pecka na peleti, mozebi onaa pocetnata od 6kw za najstudeni denovi. ne treba da se nadevame deka sekogas kaj nas ce bide prolet a vo amerika polarni zimi, eden den edna godina ce dojde toj vortex i kaj nas

Tokmu jas ja koristam ovaa varijanta :)

Не се слагам со твоето мислење околу предимензионирање на надворешната единица. Зошто? Затоа што моќноста на надворешната единица нема никаква врска со надворешната температура.
avant.jpg
Ако нема врска со надворешната температура тогаш објасни ми зашто како пример твојата Авант Тошиба според Еуровент на +7 дава макс 3,6Kw на -7 2,65KW а на -15 САМО 2,16kw?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom