Најекономично греење и ладење

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.062
Kako se odnesuva na -7 na primer ako dosega se soocila so takva temp toshibata?
Na hartija gledani vivax bi bila poefektivna na poniski tepm? So mislish zq ova?
Na hartija gledani vivax bi bila poefektivna na poniski tepm? So mislish zq ova?
И на -7 и подоле климата работи без престанок, максимално имам измерено потрошувачка од 14.3кв на ден кога беше најладно, нормално прави дефрост одвреме навреме.
--- надополнето: 12 јануари 2014 во 12:32 ---
И на -7 и подоле климата работи без престанок, максимално имам измерено потрошувачка од 14.3кв на ден кога беше најладно, нормално прави дефрост одвреме навреме.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.979
Поени од реакции
34.356
Ја сликнав мојава клима Грее change која има греач на тацната колку да видиш како најдоле па и на еден мал дел од средината никогаш не се прави бела од мразот. Тој делот доле кај тацната е некаде7-8цм широк, горниот упола од тоа али доволно да незамрзне и воедно си дува топол воздух со саати без да влага у дифрост.Прегледај го приврзокот 80008
Грејачот на тацната сам си го монтираше во своја режија?
Со термостат или со рачен прекидач? Колку троши грејачот?

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.062
А да дадам и јас еден коментар околу вивакс и грее и зошто декларираното треба да е исто а не е, дали има или нема сертификат, дали еуровент или некој друг, оти е кај нас грее поефтино од грција или било каде на друго место за што пишував и порано и ми беше чудно ??? и за други дилеми.
Како прво се работи за кинеска роба, а секој малку попаметен ќе биде на штрек кога се работи за кинези, не мора да биде буквално фалсификат, доволно е 1/3 од тоа што се става внатре да биде послаб квалитет.
Втора варијанта и многу веројатна е да биде Refurbished, со ова кинезите прават чуда и бум на светскиот пазар. http://www.webopedia.com/TERM/R/refurbished.html
Наш израз би бил репарирано, минимални влезни трошоци затоа што е земено назад како старо, репарирано и повторно пуштено во продажба. Шансите се огромни да биде како оригиналот доколку е репарирано со оригинални делови, но секогаш ќе постои и дилема ако !!!
Одговорно тврдам дека 95% од техничката роба што се продава кај нас е од ваков тип, АМЦ, НЕПТУН, АНХОЧ и др. и затоа кај нас квалитетот на таа роба е мизерен. Нема закон кој би ги натерал да го истакнат ова на спецификациите, дали е ново или репарирано.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.979
Поени од реакции
34.356
Можете ли да ја одстраните одводната цевка?
Ако можете - одстранете ја ?
Кај моите три клими цевките се одстранети
Izvadi ja odvodnata cevka, i izvadigi site gumi na tacnata da moze vodata da tece slobodno.

Ова е лошо за фасадата и за објектот воопшто. Посебно ако се работи за зграда, тогаш може и кај комшијата на тераса или на прозор да оди водата.

--- надополнето: 12 јануари 2014 во 13:24 ---
kaj mene e i drug problem sto krovot na ducanceto e previsok i samata postavenost na klimata taka da moram da go drzam ventilatorot na posledna treta sila da vozduhot bi se razmesuval podobro vo sprotivno ako e poslab protokot na vozduh vnatresnata se laze i misli deka postignala i go namaluva tempoto...
Кај тебе има голема разлика во температурата на воздухот горе кај плафон и доле. Еден плафонски вентилатор би ти завршил голема работа зимно време. (btw ми немаш одговорено на ПП од пред месец дена) ;)

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Eve nesto za Gree
http://www.daikin.com/press/2009/090218/index.html
A izgleda i japancive se zeznale deka kinezite ne gi biva.

Najgolem broj na prodadeni klimatizeri, 40000 vraboteni (kaj nas u u site fabriki zaedno nema tolku)

Sto ne znaci deka sve sto e kinesko mora da bide gubre. (eden brend koj e vo vrvot na audio high-end e made in China, orginal kineski.)
Ustvari kinezite ne se tupi so low IQ, pa neznaat da proizvedat tuku takva im e matematikata, nesto ckart eftino a pak nesto e podobro ali poskapo.

Hansolot ima slicen klimatizer vo lepezata na Fujitsu, samo stoj cini 1600-1700 evra , pa za tie pari na tri godini dodeka e garancija da gi manjam (a nema) poveke mi se isplati, a i kusur ke ostane

Vo kratki crti deka gree ne e na nivoto so Mitcubichi, Daikin I Toshiba, ama ne e ni eftino kinesko gubre. (Kolku pari tolku muzika)

Celta gi opravduva sredstvata.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Ова е лошо за фасадата и за објектот воопшто. Посебно ако се работи за зграда, тогаш може и кај комшијата на тераса или на прозор да оди водата.
Не ... Јас ставив цевка од 100 мм ( канализациона ). постојните цевки се мали

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.979
Поени од реакции
34.356
Звучи како добро решение, широка цевка нема лесно да се заледи/запуши. Во олук се споени цевките?

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Звучи како добро решение, широка цевка нема лесно да се заледи/запуши. Во олук се споени цевките?
Не,
Само половина метро од фасадат, да не капе на соседите. А убаво би било да се направи до доле. Канализационите цевки не се скапи

Sale77

Доктор
Член од
30 декември 2005
Мислења
67
Поени од реакции
55
Vo kratki crti deka gree ne e na nivoto so Mitcubichi, Daikin I Toshiba, ama ne e ni eftino kinesko gubre. (Kolku pari tolku muzika)

Celta gi opravduva sredstvata.
Апсолутно се слагам со постов.
Инаку ако гледаме така, НЕО имаше клими кои имаа оригинални Тошибини компресори...Има и Беко кои носат Тошибини компресори...Ако си ксметлија или ако имаш некој кој работи со увозникот или во сервис, па да те просветли и даде добра информација, можеш да се сториш со одличен климатизер за мали пари...Од кинеско производство, нормално..

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.653
Поени од реакции
7.498
Грејачот на тацната сам си го монтираше во своја режија?
Со термостат или со рачен прекидач? Колку троши грејачот?
Не сум монтирал ништо сам, така ми ја донесоа без мое барање си стигна заедно со греачот, или пофалбаџиски кажано климата ми е Nordic варијанта т.е место -15 со греачов е до -20 :)
Значи добро кажа goran0505 во еден негов пост во врска со греачиве како може да не ги вградуваат во сите инвертери па посебно во појаките и поскапите кога тој греач во масовно производство би коштал не повеке од 3-4 долара.
Значи Зорба не се глупи да увезат клими без греачи, иако за мојов модел па и за хансолот греачот стои како додатна опција и не иде стандардно. Мегутоа и во упатството и на климата греачот постои.
1899.jpg 1897.jpg

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.979
Поени од реакции
34.356
Не сум монтирал ништо сам, така ми ја донесоа без мое барање си стигна заедно со греачот, или пофалбаџиски кажано климата ми е Nordic варијанта т.е место -15 со греачов е до -20 :)
Убаво. :)
И фала за одговорот, но не кажа дали знаеш за потрошувачката на грејачот.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.653
Поени од реакции
7.498
Убаво. :)
И фала за одговорот, но не кажа дали знаеш за потрошувачката на грејачот.
Немам податоци во упатството за потрошувачката на гречот, само има опис греачот при кои температури се укључува да грее. Појше од 100-200w не би требало да биде знам по сајтови вака што сум гледал кај што ги рекламираат кај бугарите или србија.
--- надополнето: 13 јануари 2014 во 03:18 ---
@Vanlok
Ако не ти е проблем да го разгледаш уредов би сакал да слушнам твое мислење дали е изводливо греење на радијатори со ваков уред кој пред се е наменет за греење вода за туширање а не за греење. Изгледот е стварно киназарија али битно грее вода до 70C а троши само 1.35KW за тие 5KW и мора бафер да има од бар 100Литра. Ова високотемпературна топлинска пумпа воздух-вода е или шо чудо е, а ценава е многу ниска за таков тип уред? Наводно монтиран е и овде кај нас и работел без проблем и за греење.

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
@Vanlok
Za grejacot kaj gree hansol (ako e ist so gexi, a mislam deka e)
compressor PTC heater :20W
condenser PTC heater] :40W

compressor Sanyo C-6RZ110H1A

Za onie klimatizeri (Neo,....) koj imaat toshiba, mitc. kompresori, na net citav deka toa se kompresori nivni originalni samo postari modeli koi toshiba, mitc, ne gi koristat vo svoite modeli.

A i da se kompresorite top, jedna lasta ne cini prolece

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.979
Поени од реакции
34.356
@Sass
Па добро, 60вати и не е така страшно... чести дефрости најверојатно трошат слично или повеќе. Вака бар немаш прекин во греење и не го малтретираш компресорот. Мислам дека ќе правам од старт ваков зафат во моја режија, годинава кога ќе ја инсталирам климата/климите. Или на втората клима ако отидам со Хансол, може фабрички ќе дојде со грејач.

А тоа за Нео и слични клими/инвертор со Тошиба (или други звучни имиња) компресори, повеќе пати сме збореле. Само неколку фирми во светот прават компресори, а тие компресори што се фирми како Нео -секако не се правени за да се квалитетни туку евтини. Башка климата не е само компресорот.

@Vanlok
Ако не ти е проблем да го разгледаш уредов би сакал да слушнам твое мислење дали е изводливо греење на радијатори со ваков уред кој пред се е наменет за греење вода за туширање а не за греење. Изгледот е стварно киназарија али битно грее вода до 70C а троши само 1.35KW за тие 5KW и мора бафер да има од бар 100Литра. Ова високотемпературна топлинска пумпа воздух-вода е или шо чудо е, а ценава е многу ниска за таков тип уред? Наводно монтиран е и овде кај нас и работел без проблем и за греење.
Oва дефинитивно е бољер со топлинска пумпа. Нормално не е со инвертер пошто тоа нема никакво значение за топлење на вода.

Не најдов ништо на нер, конкретно за уредов. Но како концепт не е нова идеја, уште во Сам Свој Мајстор имале на времето напис за направи сам варијанта со делови од фрижидер. Има не нет и гајдови за направи сам варијанти од клими, ако те интересира да пробашможам да побарам и да пренесам тука.
Знаеш ли можеби колку кошта ова во Бугарија?

Kajgana Shop

На врв Bottom