kooperativa
Г-ин Пола Милениум
- Член од
- 2 октомври 2012
- Мислења
- 7.633
- Поени од реакции
- 8.601
друже, не викам НЕ, во право си за тоа дека за исти пари 3 пати повеќе би добил. но ете, тоа ми е инвестиција која во мом не можам да си ја дозволам. а кога веќе сум ги купил панелите и да си ги користам, нели?Малку ми е чудно, панел со 2кв на скапа струја во 35кв. и сметка од 1200 денари значи дека вкупно панелот бил во употреба 190 часа или ако го делиме на 30 дена, добиваме 6.3 часа на ден. Сигурно е стан но и така ми е многу малце.
Има една работа која многумина ја занемаруваат. Најбитен елемент за потрошувачката е дали е стан или куќа. Втор елемент е столаријата, односно врати и прозорци и каков квалитет се. Сега има дури и квалитет на стакло како подобра или полоша изолација. На крај изолација на фасада. Во куќа нема спас од поголема потрошувачка, може само колку толку да ја намалите, но во стан потрошувачката ќе биде секогаш помала.
Овој нео инвертер го гледав и јас пред да купам клима за греење, но се откажав кога видов дека минималната потрошувачка е 600 вати. Не сум експерт за клими, но пожелно е инвертерот да работи нон-стоп кога ја одржува температурата во просторијата, некаде околу минимумот и со тоа поретко влегува во дефрост. Но и покрај сето тоа и тој нео инвертер би требало да биде подобар од панелот, нека троши и 600 вати во замена за 2кв топлина кои сигурно би ги испорачал како греење еднакво на панелот, би добиле за 1200 денари околу 600 работни часа, или на ден околу 20 часа. Проста математика кажано за исти пари 3 пати повеќе или 3 пати помала сметка, како и да се гледа на работите.
И мене лично ме интересира искуство некое за греење со поефтини инвертори, но кај нас многу ретко се користат климите зиме, било обични било инвертер.
здравје, еден ден и можеби ќе купамоколу тоа дали сум во стан. ДА, во стан сум каде што имам нова столарија (прозори и врати ПВЦ) и додадено изолација од надвор, тука имам вложувано. лошото е во тоа што станот ми е од две страни надвор, на ќоше сум, и еден дел (0,5-1м) сум надвиснат (на 1-ви кат сум) и немам од долу никој да ме изолира. но сепак презадоволен сум. околу времетраењето, повеќе од 6ч е вклучено, во математиката треба да вметнеш дека и ефтина струја трошам.
за користење на клима, обични ми се, така да нема шанси да ги користам на поладно од -5. дури и тогаш е под знак прашање, многу брзо замрзнува.
. Rekoa deka problemot bese vo zaledenata cevka I tacna. Gi prasav poveke raboti, mi rekoa deka inverterot nema da ima maka duri do -20, no maglata go ubiva, imaat intervencii niz celiot grad. Denes, pocna povtorno da duva laden vozduh, iako I postaviv da duva 25 st. Vo servis istite lugje mi rekoa da ja stavam na 30 st, barem da mozam nekoja temp. od 20 st da odrzuvam. NO, sega sledi najinteresniot del. Tatko mi mi posovetuva da ja stavam da raboti na istata temp. koja ja imam momentalno vo prostorijata, odnosno 19-20 st. Inverterot pocna da mi duva potopol vozduh otkolku koga bese na 25st, I nadvoresnata edinica ne mi zamrznuva
! Pak si pravi defrost, no veke go nema toj beliot talog, I mislam deka taka ke pocne I tacnata da se odmrznuva.
Mojata nadvoresna e postavena vo hodnik i ne ja faca magla